60 år av trots.

Det är nu exakt sextio år sen Astrid Lindgren berättade om Pippi Långstrump som en i stunden fantiserad godnattsaga för sin dotter. Senare skrev Astrid ner berättelserna och gav ut dem som böcker. Det var början på två strålande karriärer. Astrids långa berättargärning är vida känd över hela världen. Hon är älskad och respekterad för sina många olika berättelser för barn. Inte bara Pippi, utan även barnbokshjältar som Karlsson på taket, Emil i Lönneberga osv. Minst lika berömd är Pippi. Böckerna om henne är översatt till mer än sextio språk, filmad i många länder och Pippi själv har blivit en symbol för såväl galenskaper som styrka och mod. Hon har blivit idol för många barn, kanske framför allt för unga tjejer. Nu tror jag inte att någon hittat sin identitet genom Pippi – men jag förmodar att många unga flickor drömt om att ha Pippis mod och styrka när de känt sig orättvist behandlade. För Pippi är en ung rebell och revolutionär. Hon vågar vara annorlunda, bryta mot konventioner och säga ifrån om något är fel eller orättvist. Hon gör det på sitt eget speciella sätt, så att även vuxenvärlden kan se hur galet saker och ting kan vara. Sådant som vi av hävd och vana bara gör eller genomför. Och det behövs Pippiar här i världen. Människor som vågar visa civilkurage och kämpa emot världens alla dumheter.

Det är en av anledningarna till varför vi vill ge Pippi Långstrump. En annan är att det görs så på tok för lite teater som riktar sig till barn. Det är en bortglömd, kanske till och med en ickeexisterande publik i Kaliningrads Oblast. Framför allt utanför regionens huvudstad. Sagor har stimulerat barns fantasi i alla tider och överallt. Det bevisar om inget annat denna sextioåriga historia om Pippi Långstrump. Fantasin är nyckeln till ett rörligt intellekt och ett rikare liv, både som barn och vuxen. Fantasin ger också grunden till självkännedom och självtillit och därigenom trygghet och självständighet. Därför vill vi med vår lilla teater och med Pippi dra vårt strå till denna stack – en stack som inte består av mycket mer än några enstaka strån…

Med dessa ord vill jag önska vår publik en angenäm stund under ledning av vildungen, rebellen och på-tvären-mot-allt-människan Pippi Långstrump, klädd i Astrid Lindgrens ord och färgad och formgiven av de unga skådespelarna i New Generation från Gwardejsk.

Allt detta en fantastisk händelse!

Hatte Bärtilsson

 

 

Hela ensemblen - Pippi i Kaliningrad
Tre kafferepande damer; Katja Makarova, Katja Machengirova och Daria Studenikina
Pippi - Aleysa Aletchenko, Tommy - Slava Kupriyanov och Annika - Nadja Grechko
Två grevar - Anton Remizov och Yuriy Litvin
Sasha Puzakov som polisman Karlsson och Aleysa Aletchenko som Pippi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Texten på ryska

Back>>

Home>>

 

THE CULTURE COMPANY CROWNS & KEYS
Organization number 84 92 02 – 32 24

Gwardejsk, Kaliningrad Oblast, Russia
Plotchad Pobeda 2-1
Phone +7 01159 33 8 77
Mobil : +7 9114 66 07 31 or +7 9114 66 55 01
Mail: hatte.b@baltnet.ru and bakota@mail.ru

 Pilefeltsgatan 16,
302 50 Halmstad, Sweden
Telefon: +46 (0)35 – 12 37 08

Mail: info@crownsandkeys.com