Konst för en bättre värld – Festivalserie Tokalynga
Teaterakademi 20 år
Afrikansk kultur- och
teaterfestival 19-21 aug
Kongo och Kamerun från slaveri till postkolonialism.
En festival fylld till
bredden med teater, film, konserter, föredrag och diskussioner som speglar och
gestaltar Afrikas historia och nutid. Gästspel från Kongo och Kamerun, föredrag
av ledande svenska och utländska forskare och författare, samt föreställningar
med Albatross tre egna pjäser om Afrika.
Afrika och Europa är på många sätt varandras speglar och varandras skuggor. För Europa har Afrika varit en kontinent där vi har hämtat slavar och råvaror, men dit vi också förlagt våra drömmar om det exotiska och det ursprungliga. För Afrika representerar Europa förtryck och utsugning men det är samtidigt dit som drömmen om rikedom och frihet förläggs.
År 2000 blev Teater Albatross inbjudna att turnera i Kamerun med Helig!, en gatuteaterföreställning om Förintelsen. Temat svarade an mot händelser i afrikansk historia och mot kolonialiseringen. Vi blev intresserade av denna kontinent med dess sjudande liv och dess djupa sår, och Afrika är just nu Teater Albatross stora tema.
Vi arbetar med
en trilogi förställningar, där den första, Bortom Havet, om en
fiskeby längs Västafrikas Atlantkust, redan haft premiär. I april har vi
dessutom premiär på en föreställning om Mary Kingsley,
upptäcktsresande i Afrika på 1890-talet. På festivalen kommer dessutom
Albatross att ha premiär på föreställningen Kongo.
Vi vill genom denna festival förmedla afrikansk historia och kultur, såväl som
Europas förhållande till ”den andre”…
Dessutom vill vi presentera vårt och andras sätt att använda teaterns språk för
att gestalta brännande sociala och politiska frågor i en tid när den politiska
teatern anses vara död.
Albatross har tidigare blivit inbjudna till festivaler i Kamerun och Kongo och nu får vi en möjlighet att bjuda tillbaka.
Föreställningar:
Festivalen kommer att invigas med en film från en stor utomhusföreställning om slaveritiden och kolonialismen. Under en kursvecka i juli-augusti, anordnad i samarbete med ATR och Unga Teaternätet, kommer deltagarna att arbeta fram föreställningen. Den kommer att utspelas vid en sjö och är tänkt att innehålla brinnande skulpturer, vattentrummor och andra kraftfulla uttryck!
Canacu,
en kongolesisk aktionsteatergrupp som arbetar med gatuteater framför allt i
huvudstaden Kinshasa med omnejd. De skall gästspela och hålla ett seminarium.
De har arbetat under många år, och ofta framträtt på uppdrag av olika FN-organ.
Nzey Van Musala från Kinshasa är en av nyckelpersonerna i Kongos
teaterliv. Han leder Théâtre Marabout och kommer att spela en
enmansföreställning, visa film om sitt arbete, och berätta om hur situationen
för scenkonsten är i dagens Kongo.
Théâtre du Chocolat från Kamerun gästspelar med en familjeföreställning. Teater Albatross känner Théâtre du Chocolat sedan vår första turné i Afrika för sju år sedan och vi är mycket glada över att kunna bjuda dem till Sverige. Deras föreställning Abok (Festen) som är för alla från 6 år, är en mix av sånger och danser och är välkänd i Kamerun genom TV.
Queendom, en teatergrupp bestående av norska kvinnor med rötter i Afrika, kommer att framträda med en skräddarsydd föreställning till vår festival. De är mycket populära i Norge, framträder med stand up, musikprogram och teater. Vi hoppas på en STOR publik.
Teater Albatross spelar tre olika föreställningar med afrikanskt tema: Bortom Havet, Mary Kingsley och Kongo (premiär).
I festivalen
ingår förutom föreställningarna även ett antal seminarier som kommer att hållas
av initierade forskare och författare. OBS!
Seminarierna och tillhörande diskussioner kommer att hållas på engelska.
Adam Hochschild (författare till bl a Kung Leopolds vålnad och därmed fadder till Kongoföreställningen) kommer och talar och samtalar, både om Kongos historia och om slaveriets historia, då Adam också skrivit boken Spräng Bojorna om slaveriets historia.
Peter Tygesen, författare till Congo – formoder jeg, och curator för Etnografiska museets stora Kongoutställning 2006 kommer att medverka. Peter har rest och bott mycket i Afrika och speciellt i Kongo.
Maria Eriksson Baaz, postkolonial forskare. Uppvuxen i Kongo som missionärsbarn. Har utifrån situationen med massvåldtäkter i östra Kongo, intervjuat Kongolesiska soldater om deras livsvillkor, syn på kvinnor etc. Maria har mycket aktuell och viktig kunskap.
Suzanne Kaplan, psykoanalytiker som har arbetat mycket kring traumaforskning. Hon var svensk koordinator för intervjuerna av överlevande från Förintelsen. Speciellt intressant är att Suzanne varit i Rwanda och intervjuat barn om livet efter folkmordet 1994. Tomas Böhm, hennes man och även han psykoanalytiker medverkar. Han har arbetat med Suzanne i Rwanda, men utifrån förövarnas historier!
Katrien Pype, en belgisk samtidsantropolog som har studerat religiösa TV-såpor i Kongo. Hon menar att dessa såpor är fundamentalistiskt kristna. Deras relation till den förkristna tron är intressant. Hon studerar även progressiv gatuteater i Kinshasa och är vän till Canacu. .
Finn Kudsk,
Nationalmuseet i Köpenhamn håller ett föredrag om Karl Edvard Laman och
Selma Laman, som var bland de första svenska missionärerna i Kongo.
Historien, under titeln Mellan Frälsning och Undergång är en otrolig och
rörande berättelse om Sverige och Kongo!
Esben Wæhle, norsk antropolog som var ansvarig tillsammans med Peter
Tygesen för utställningen Kongospår. Har forskat mycket kring nordiska
entreprenörer i Kongo under Kongofristatens tid.
Michael Barrett, välkänd antropolog från Etnografiska Museet, kommer att tala om det faktum att Afrika ofta utmärks av en väldig mobilitet, människor blandas över nationsgränser och etniska gränser. Jämfört med Europa kan detta ofta verka problemfritt, men som vi vet finns också andra tendenser…
Lennart Hagerfors, en underbar författare som vuxit upp i och behållit en nära kontakt med Kongo, kommer att läsa axplock ur sina romaner.
Konsert:
Njamy Sitson från Kamerun. En fantastisk musiker som blandar traditionella, afrikanska instrument med modern musik och polyfon sång. Njamy kommer att hålla workshop och framträda med konsert. Han deltar även i diskussioner om Kamerun. Njamy skall ha en konsert i kyrkan några hundra meter från Tokalynga.
Jonas Ewald på Institutionen för Afrikastudier på Göteborgs Universitet samarbetar med oss kring festivalen.
Festivalen äger rum på Tokalynga Teaterakademi i närheten av Ullared i Halland. Kostnad: 1 800 kr. I priset ingår mat och logi, samt alla föreställningar och föredrag. Anmälningsavgift kr 300 sätts in på teater Albatross postgiro Pg 4879734-4, resterande 1 500 betalas kontant vid kursstart. Skriv namn, tel nr, e-postadress och att det gäller den Afrikanska festivalen. Programmet börjar ca kl 18 och slutar ca kl 16.
Ytterligare info: Teater Albatross, tel: 0346 60490
e-post: teateralbatross@telia.com
www.teateralbatross.com