Tokalynga Teaterakademi 20 år

Konst för en bättre värld

            

Ed Sanders från The Fugs (USA), Odin Teatret (Dk), Ika Nord (S), Bob Hansson (S), Teater Åttonde Dagen (PL), Tore Berger från Blå Tåget (S), Théâtre du Chocolat (Kamerun), Adam Hochschild, författare till Kung Leopolds vålnad (USA), Canacu gatuteater (Kongo) med flera…

 

 

Teater Albatross

välkomnar till en serie teater- och kulturfestivaler 2008

med legendariska och nyskapande teatergrupper, poeter

och författare från tre kontinenter!

 

 

 

1-4 maj        Poesiworkshop med Bob Hansson + en mängd gästpoeter

3 maj           PoesifestivalEd Sanders, Bengt Berg, Lina Ekdahl m fl
16-18 maj  Polskt teaterseminarium – Fysisk och experimentell

                     teater på liv och död.

23-25 maj   Teaterfestival med fokus på kvinnliga scenkonstnärer
27 jul-3 aug Teaterkurs tema - Afrika
7-10 aug    Judiskt kulturseminarium – till minnet av den    

  östeuropeiska judiska värld som nazisterna förintade

19-21 sep    Afrikanskt kultur- och teaterfestival ­–

  Kongo och Kamerun från slaveri till postkolonialism.

6-9 nov        Filmfestival – Halland och Världen

 

 

För medlemmar i ATR, Amatörteaterns Riksförbund, ATR-väst och Unga Teaternätet utgår subventioner till deltagarna. Kontakta Teater Albatross för mer info. 0346-60490 www.teateralbatross.com

Konst för en bättre värld

 

”I den sargade värld vi lever i är kontakten inåt viktig. När konsten och teatern fungerar som bäst ger den oss nycklar till vår inre trädgård och mod att drömma om en bättre värld.”.

Teater Albatross är en fri teatergrupp som arbetar i en fysisk och expressiv teatertradition. Allt sedan vi bildades i början av 80-talet har vi skapat våra egna föreställningar och turnerat med dem såväl i Sverige som i Östeuropa och ibland även i USA och i Afrika. Med ett särpräglat bildspråk och en suggestiv gestaltning har vi tagit oss an teman som Förintelsen, ryska revolutionen, beatgenerationen och det koloniala arvet i Afrika.

1988 flyttade Teater Albatross från Göteborg till en gammal skola i byn Tokalynga i det inre av Halland. Byn fick ge namn åt vår nya arbetsplats som kom att kallas Tokalynga Teaterakademi. Här, längs floden Ätran omgiven av djupa trollskogar och kuperade fält, har vi nu arbetat i snart 20 år. För att fira detta planerar vi en festival- och seminarieserie under maj – november 2008 under namnet ”Konst för en bättre värld”. Arrangemangen sammanfattar många av våra tidigare aktiviteter och är samtidigt ett avstamp inför vårt framtida arbete.

 

Poesiworkshop 1-4 maj                                                1200 kr

Välkomna till en annorlunda poesiworkshop, där tanke och ord möter kropp och rörelse, och etablerade diktare möter nya förmågor. Skrivövningar, happenings, samtal om text och liv samt en stor poesifestival lördagen den 3:e maj…

Bob Hansson och Magnus Skånberg, båda poeter och författare med ett förflutet på Teater Albatross, är huvudansvariga för workshopen. Utöver olika övningar med Bob och Magnus kommer kursen även att vara full av poesiuppläsningar, poesikonserter och poesiseminarier av skilda slag. I workshopen ingår även den poesifestivalen lördag 3:e maj. Ett antal av festivalpoeterna kommer även att vara gästlärare på skrivarkursen.

Poesifestival 3:e maj från 15.00                  80 kr (60 kr från 19.00)

Hela huset fullt av uppläsningar, happenings, visor och rytm!

Ed Sanders, berömd beatpoet och medlem i rockgruppen The Fugs från New York. Blandar poesi och musik i sitt berättande. Kommer med egentillverkade instrument. En levande legend! Proudly we present…

Gunnar Harding har översatt mycket Apollinaire, Beatpoeter och engelska romantiker. Jazzälskare. En bildad man!

Tore Berger, en diktare och en av Blå Tågets portalfigurer.

Bengt Berg, värmlänning som betraktar världen som sin hembygd.

Ingela Strandberg, hallandspoet från Rolfstorp.

Malte Persson, Stockholm.

Lina Ekdahl, Göteborg.

Gunnar Schneider från Tokalynga

Polskt teaterseminarium 16-18 maj               1200 kr

Teater Albatross bjuder in till ett inspirerande seminarium om det unika polska teaterspråket, långt från svensk diskbänksrealism! Seminariet kommer att bestå av polska gästspel och filmvisningar, såväl som av föredrag, samtal och presentationer av respektive gruppers historik och arbete.

Teatr Osmego Dnia (Teater Åttonde Dagen) spelar Portiernia, en skarp samtidsklaustrofobisk visuell föreställning. Åttonde Dagen är en av Polens – och världens - mest kända teatergrupper. I samband med detta exceptionella gästspel kommer Johanna Helanders och Bo Perssons film om Åttonde Dagen att visas.

Teatr Anna Planeta kommer med en mycket omtalad Medeatolkning. Elzbieta Rojek, med rötter från Gardzienice/Grotowski, spelar Medea.

Malgorzata Sady kommer att visa film och berätta om sin tid i den oerhört spännande teater- och performancegruppen Akademia Ruchu, samt om sitt arbete med Scena Plastyczna, en världsberömd polsk teater som arbetar med scenrummet och en slags rörliga scenerier.
Vi kommer att visa film från Tadeusz Kantors teatergrupp Teatr Cricot 2, och deras fantastiskt filmiska teater.

Stefania Gardecka, och Mietek Janowski som arbetat i tjugo år på Teatr Laboratorium med Grotowski, berättar och visar film. Sören Larsson, en legend i svenskt teaterliv med ett förflutet i Teatr Laboratorium, medverkar också.

Teater Albatross spelar: I skuggan av hatet växer blommor (om en judisk pojke på flykt i Polen under andra världskriget), och Det var länge sedan orkestern spelade (om Kvinnoorkestern i Auschwitz).

Åtta studenter från Wroclaw statliga Scenskola kommer att visa delar av sitt arbete.

På Tokalynga finns även en skulpturutställning av skulptören Wladyslaw Hasior, som också var verksam inom teatern.

Detta seminarium stöds av Polska Institutet, Stockholm

 

Teaterfestival med fokus på kvinnliga scenkonstnärer

23-25 maj                                                              1200 kr

 

Välkomna till en inspirerande festival där vi vill lyfta fram och synliggöra bredden och kompetensen inom samtida kvinnlig scenkonst i Norden. I programmet ingår föreställningar och presentationer av en lång rad spännande kvinnliga scenkonstnärer.

Åsa Gustafsson från AktÖr spelar Raudra-Åsa. En punkig, fysisk föreställning om ilska.

Hertha Berggren, spelar En herrgårdssägen, en berättarföreställning som bygger på Selma Lagerlöfs kända roman.

Stina-Kajsa Eldh, konstnär, medverkar med en ljudkonst-performance.

Karin Flodhammar och Michele Collins, Göteborg, medverkar med en performance.
Ika Nord, folkkär mimare, skådespelerska och regissör medverkar med en soloföreställning.

Eva Lindquist medverkar med sin lilla explosiva performance Babushka Blues.

Ingela Karlsson och Eva Lindquist visar work-in-progress av kommande föreställning.

Charlotta Grimfjord Cederblad från Teater Albatross spelar Mary Kingsley tillsammans med musikern Anna Ottertun. En fysisk och vacker föreställning om Mary Kingsley som reste runt i Västafrika i slutet av 1800-talet.

Anna Berg, dramatiker och dramaturg på Regionteater Väst, kommer att leda en debatt/diskussion om teater och genus.

Else Marie Laukvik från Odin Teatret (DK) kommer med sin föreställning My stage children, där hon berättar om sina roller och sitt liv som skådespelerska i den legendariska teatergruppen

Secret Hotel (DK) kommer med föreställningen Fall Fall She Fell. En fysisk och poetisk performance med scenografiskt ljud och fragment av människoöden. Christine Fentz, regissör och konstnärlig ledare för Secret Hotel, medverkar också med In The Field - en performanceföreläsning mitt emellan föreställning och föredrag.

Stella Polaris (N) spelar en specialversion av Narrenes skip. Föreställningen bygger på en medeltida berättelse om ett skepp som samlade upp de galna och utstötta.

 

Teaterkurs – tema Afrika 28 juli – 3 aug                     2400 kr

Var med och skapa en utomhusföreställning om Afrikas historia med hjälp av eldskulpturer, skrotinstrument, vattentrummor och sång…

Tillsammans med Teater Albatross kommer kursdeltagarna att arbeta fram en utomhusföreställning som tematiskt kretsar kring Afrikas brutala historia: slaveriet och kolonialismen. Också Afrika av idag, i postkolonialismens tidevarv, kommer att beröras.

Kursen kommer att ledas av Svante Grogarn, Robert Jakobsson och Charlotta Grimfjord Cederblad från Teater Albatross, tillsammans med en skådespelare från Grenland Friteater, Norge. Christine Fentze, dramaturg från Secret Hotel i Danmark kommer också att medverka, liksom Peter E Bengtsson (från Furiefilm) som ansvarar för filmning och skrotinstrument.
   Vad gäller denna teaterkurs räknar vi med kraftfulla subventioner till deltagare från ATR (Amatörteaterns Riksförbund) och ATR-väst. Eventuellt kommer ATR-deltagare bara att betala 400 kronor. Hör av dig till Teater Albatross för mer info om detta.

 

Judiskt kulturseminarium 7-10 aug                             1800 kr

Återvändo till Jiddischland! Med hjälp av teaterföreställningar, musik, föredrag och personliga berättelser vill vi återskapa den östeuropeiska judiska värld som nazisterna förintade.

Hédi Fried, kommer att tala om sina erfarenheter som överlevande från Auschwitz och Bergen-Belsen.

Salomon Schulman författare till boken Jiddischland – bland rabbiner och revolutionärer

 

Anita Goldman, kommer att tala om Etty Hillesum, en holländsk judinna och mystiker som dog i Auschwitz 1943.

 

Stephane Bruchfeld, historiker och en av författarna till skriften Om detta må ni berätta, kommer att tala utifrån vad som skedde en dag under kriget, den 16 sep 1942.

 

Teatr NN, från Polen spelar en teater- och musikföreställning utifrån en chassidisk berättelse av Isaac Singer. N N kommer även att berätta om sitt säregna arbete med att återupprätta om den judiska värld som förintades. Bland annat gör NN utställningar i koncentrationsläger mm.

 

Vi kommer att visa Korset inskrivet i Davidsstjärnan, en gripande dokumentärfilm om en katolsk präst i Lublin. I vuxen ålder förstår att hans riktiga föräldrar är andra än de han trott och att han egentligen är av judisk börd.

 

Peter Bergared kommer att spela föreställningen Abraham/Ibrahim, ”en aptitlig historielektion om vårt gemensamma judiska, kristna och muslimska arv”.

 

Teater Albatross spelar sina rosade föreställningar: Det var länge sedan orkestern spelade, om Kvinnoorkestern i Auschwitz och I skuggan av hatet växer blommor, om en judisk pojke på flykt i Polen under andra världskriget.

Salomon Helperin kommer att ge en konsert där han speglar judisk musiktradition. Leon Blank, specialist på judisk folkdans, kommer då att leda dansen!

 

Afrikansk teater- och kulturfestival 19-21 sep           1800 kr

Kongo och Kamerun från slaveri till postkolonialism.

En festival fylld till bredden med teater, film, konserter, föredrag och diskussioner som speglar och gestaltar Afrikas historia och nutid. Gästspel från Kongo och Kamerun, föredrag av ledande svenska och utländska forskare och författare, samt föreställningar med Albatross tre egna pjäser om Afrika.

 

Konserter och föreställningar:

Canacu, kongolesisk gatuteatergrupp.

 

Nzey Van Musala, en av nyckelpersonerna i Kongos teaterliv, kommer att spela en enmansföreställning, visa film, och prata om situationen för scenkonsten i dagens Kongo.

 

Théâtre du Chocolat från Kamerun gästspelar med en familjeföreställningen Abok (Festen), en mix av sånger och danser, för alla från 6 år.

 

Queendom, en teatergrupp bestående av norska kvinnor med rötter i Afrika, framträder med stand up, musik och teater.

 

Teater Albatross spelar tre olika föreställningar med afrikanskt tema: Bortom Havet, Mary Kingsley och Kongo (premiär).

 

Njamy Sitson, Musiker från Kamerun som blandar traditionella, afrikanska instrument med modern musik och polyfon sång.

 

Föredragshållare:

Adam Hochschild (USA), författare till bl a Kung Leopolds vålnad, kommer och talar både om slaveriets och Kongos historia. Dessutom: Peter Tygesen, författare till Congo – formoder jeg, Maria Eriksson Baaz, postkolonial forskare, Suzanne Kaplan och Tomas Böhm, psykoanalytiker som arbetat med traumaforskning, Katrien Pype, belgisk samtidsantropolog, Finn Kudsk, Nationalmuseet i Köpenhamn, Esben Wæhle, norsk antropolog, Michael Barrett, från Etnografiska Museet, samt Lennart Hagerfors, författare.

 

Filmfestival – Halland och Världen 6-9 nov

Dokumentärer, barn- och ungdomsfilm, film från Halland.

 

Teater Albatross har under senare år börjat arbeta med film. Eldshjulet, Annorlunda Dagar 2002, Annorlunda ögonblick, Uppståndelsen och No condition is permanent, är filmer som vuxit fram utifrån Teater Albatross verksamhet. Festivalen arrangeras av Birgitta Olsson från Film i Halland i samarbete med Teater Albatross och Filmcentrum. Filmutbildningen på Katrinebergs Folkhögskola kommer att vara delaktig i denna festival, liksom Bo Harringer, känd dokumentärfilmare och som var med och filmade Teater Albatross turné i Afrika.

 

 

 

 

Öppna Gästspel

 

Lör. 17:e maj 17.00             Anna Planeta MEDEA, Åttonde Dagen PORTIERNIA, Albatross KVINNOORKESTERN Helkväll 250: -

Fre. 23: maj                         Ika Nord, Odin Teatret, Teater Albatross

Lör. 24 maj                          Stor gästspelskväll – Stella Polaris (N) Secret Hotel f fl

 

Även andra gästspel, föredrag mm kommer att vara öppna för dig som inte deltar i en hel festival. Se hemsida för mer info.

 

Festivalerna äger rum på Tokalynga Teaterakademi i närheten av Ullared i Halland. Anmälningsavgift kr 300 sätts in på teater Albatross postgiro Pg 4879734-4, resterande del betalas kontant vid kursstart. Skriv namn, telefon, e-postadress och vilken festival det gäller. Varmt välkomna!

 

www.teateralbatross.com

0346-604 90