Schema och logg vecka 50, 2005

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 12/12

Tisdag 13/12

Onsdag 14/12

Torsdag 15/12

Fredag 16/12

Lördag 17/12

Söndag 18/12

Tid

08.00

 

 

 

 

 

 

 

08.00

09.00

 

 

 

 

Arbete på kontoret (3)

 

 

5 föreställningar av Lucia-föreställningen runt om i Kaliningrad Oblast

10.30: Znamensk

12.00: Istrovka

13.30: Zarech´e

15.00: Orekhova

09.00

10.00

Arbete på kontoret (3)

 

 

Arbete på kontoret (3)

 

Produktionsrådsmöte för jul- produktionen

 

Arbete på kontoret (3)

 

10.00

11.00

11.30: Repetition Den Starkare

11.00

12.00

12.00

13.00

Arbete på kontoret (3)

 

13.00: Repetition ”Den Starkare”

13.00

14.00

14.00: Repetition Den Starkare och

 

 

17.30: Utdömd Egendom (2)

14.00

15.00

15.00: ”Den Starkare”

15.00

16.00

16.00: Repetition Den Starkare och Utdömd Egendom (2)

 

16.00

17.00

17.00: Rep. Luciaföreställ.

Till Kaliningrad

17.30: Repetition Utdömd Egendom

17.00:

Generalrepetition

Lucia-föreställningen

17.00

18.00

18.00: Officiellt Luciafirande i Kaliningrad

18.00: Genrep. Den Starkare

18.00

19.00

 

Arbete på kontoret (3)

 

Arbete på kontoret (3)

19.00

20.00

 

 

20.00

21.00

 

 

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

22.00

 

(1): TACIS-projektet: Sanning & Konsekvens. Ungdomsprojekt som inkluderar tre städer i Kaliningradsregionen, Pionerskij, Svetlogorsk och Gwardejsk. Projektet lär ungdomar om hur deras kommun fungerar och en djupare förståelse för demokrati

(2): Pippi i Kaliningrad. En ungdomsuppsättning av Astrid Lindgrens pjäs ”Pippis liv och leverne”. Projektet har även en pedagogisk del där den unga ensemblen får lära sig att leda barn i dramaövningar

Repetitioner av August Strindbergs ”Den Starkare” och Tennessee Williams ”Utdömd Egendom”. Premiär blir det till Kulturkompaniets högtidliga julfirande i Gwardejsk, 24 december.

(3): Allmänna kontorsgöromål. Allt ifrån uppdatering av webbsidor, konstnärligt arbete, översättningar till redovisningar och planeringar.

 

 

 

Måndagen den 12 december 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Lucia-föreställningen

Svenska Generalkonsulatet i Kaliningrad

Ungdomscentret Gwardejsk

17.00

Repetitioner och genomgång med nytt manuskript

Hela dagen brottades vi med manuskriptet till vår Luciaföreställning. Vi har varit långt ifrån nöjda med det som vi tidigare arbetat utifrån. Nu har det dessutom tillkommit fyra barn som vill vara med. Det är helt OK, naturligtvis – de tillför vårt arbete en hel del… inte minst en stor gullighetspotential. Ända fram till repetitionsstart satt Tanya med översättningen men sen var vi klara.

Vid genomläsningen kändes det som om vi åstadkommit något som kändes helare, reellare än det tidigare manuset. Ungdomarna i ensemblen godkände det nya manuskriptet och från nu kör vi på detta. Synd dock att inte hela ensemblen kunde möta upp denna regniga kväll som dessutom markerar Rysslands konstitutionsdag.

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Tisdagen den 13 december 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

 

 

Kaliningrad

18.00

Vi besöker Generalkonsulatets Luciaevenemang

Det svenska officiella firandet av Lucia-dagen avhölls i år i den av Kaliningrad stad nyrenoverade ”Kunga-porten” Luciatåg och en Alfred Nobel-utställning var huvudattraktionerna. En hel del folk från olika läger hade mött upp och det var trångt värre framför borden med svensk julmat. Men var var glöggen?

Vi kom för sent och missade Lucian med tärnor. Detta på grund av att vi plötsligt blivit av med allt vatten i vår lägenhet i Gwardejsk. Den inplanerade tvagningen fick genomföras i Kaliningrad och det tog sin lilla tid. Emellertid fick vi reda på att Generalkonsulatet kommer att ersätta våra utlägg för vår Lucia-turné. Det kompenserar glöggen flera gånger om och gav oss råg i rygg.

Annars en dag framför datorerna – resultat: Hemsidan har äntligen blivit uppdaterad på vederbörligt sätt.

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Onsdagen den 14 december 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Julspektaklet

Kronor & Nycklar

Ungdomscentret Gwardejsk

14.00

Repetitioner

För ett år sen dog en av våra allra bästa vänner här i Gwardejsk. Gennadij var vår allt i allo. Om vi inte kunde finna vår väg, både på ett teoretiskt som praktiskt plan, snokade han rätt i ifrågavarande spörsmål och löste problemet för oss. Därför åstadkom hans helt plötsliga frånfälle förvirrande stor saknad. Det sista han gjorde för oss i fjol var att köra runt Lucia-ensemblen till spelningar på den ryska landsbygden. På eftermiddagen dog han efter det att han kört sig själv med hjärtstillestånd till Gwardejsks sjukstuga. Klockan sexton samlades vi hemma hos Gennadijs änka, Ludmilla för en kort stund till åminnelse. På bordet med fotografier av vår bortgångne vän stod ett fullt dricksglas vodka med en brödbit ovanför – en rysk tradition att hedra sina döda. När jag såg det rördes jag till tårar. Allt var förövrigt mycket sorgesamt.

 

Kvällens repetitioner gick mycket bra. Det finns få tillfällen då jag känner mig extra levande som just under en repetition. Alicia gick sig först igenom texten varpå vi tog oss upp på golvet för en hel genomgång. Det ser bra ut. Ett par tre ställen känns dock ganska tomma ännu och måste fyllas upp med mer precist innehåll.

Den Starkare fick en sen textgenomgång runt vårt köksbord. Min funktion som regissör påminde mer om en dirigents rörelseschema. Skådespelerskorna börjar nu känna att det närmar sig premiär.

 

Tredje dagen utan vatten. Hela staden har samma problem – huvudpumpen har skurit samman. När man går på toaletten spolar man rent automatiskt trotts att man vet att inget vatten kommer att komma. Det är djävligt bekymmersamt att leva i detta torra tillstånd!

Hatte Bärtilsson   

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Torsdagen den 15 december 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Julspektaklet

Kronor & Nycklar

Ungdomscentret Gwardejsk

11.30 &

17.30

Repetitioner

Varför ska vi alltid vara utan vatten när vi närmar oss premiär? Det var lika dant före Pippipremiären (läs loggen vecka 32)… och om jag inte minns helt fel, också före något slags sommaräventyr för ett par år sen…. Vilar det månne någon slags förbannelse över vårt arbete eller är det gudarna som prövar vårt tålamod? Hur som helst är livet utan rinnande vatten ett smärre helvete. Tänk på det all ni som har för vana att bara vrida på kranen… I kväll var Den Starkare-ensemblen sysselsatt med att fångade vatten från husets stuprör… Ute är det minsann inget brist på varan. Det regnar och vinden är isande kall.

 

Det går ändå framåt med våra pjäser. Den Starkare hade förmiddagsrepetitioner och till kvällen snitsade vi vidare på Utdömd Egendom. Alicia har svårt för sången i pjäsen. Varje gång hon kommer till det stället knyter det sig för henne. Det verkar hopplöst att komma över dessa komplex, men tjejen sjunger ju bra så det borde inte vara några problem. Det löser sig nog och i övrigt går det bra!

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Fredagen den 16 december 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Julspektaklet

Kronor & Nycklar

Ungdomscentret Gwardejsk

13.00 &

17.30

Repetitioner

Jag tänker så här. Tre premiärer inom loppet av sju dagar. Först ut Luciashowen på söndag. Sista finslipningen i morgon med genrep och så vidare och allt vad det nu innebär. Sångerna sitter. Både de på ryska och de på svenska. Det är den sammanhållande texten mellan sångerna som jag oroar mig för. En del av den framförs som talkör. Det blir till att öva!

Den andra premiären går av stapeln på måndag. Den Starkare får sitt elddop i Kaliningrad. Vi har särskilt hyrt en restaurang där vi kommer att framföra våran lilla pjäs tillsammans med ”Jävla Karl”, en pjäs om Strindberg. Det blir s[ledes en Strindbergafton som tillika upprepas på tisdagkväll Dagens repetition av Den Starkare var spänd och med en hel del friktion mellan orden. Dristade mig till ett längre anförande efter övningarna. – För guds skull spela inte teater… försök att bara vara. Bygg era bilder av texten och framför den samma i den takt bilderna dyker upp inom er… Jo du, det är lättare sagt än gjort. Det var en och en halv timme med axlar som satt som klistrade vid öronen och röster som skar som vassa rivjärn genom vår dammiga scenlokal. Kanske var det för att skådespelarna släppte manus för första gången – kanske för att ambitionerna är alltför upptrissade. När vi åter provade ett par episoder - efter det att mitt anförande hade gått in - blev det genast ljuvligt.  De kan… men har svårt att plocka fram det.

Tredje premiären blir på julafton. ”Utdömd Egendom.” Tanken är att ge pjäsen som friluftsteater på rivningstomten bakom Universam-shopen här i Gwardejsk. Där startade för ett alltför tragiskt antal år sen ett ambitiöst bygge av ett hyreshuskomplex. Det avstannade vid just ambitionen och står nu som ett öde skelett mitt i stadsbilden. En bättre spelplats för ”Utdömd Egendom” går väl knappast att finna. Förhoppningsvis förmedlas uppsättningens budskap genom detta annorlunda val av spelställe och mitt i vintern. Men det finns mycket som kan sabotera våra planer. Vädret kommer att spela huvudrollen. Men efter denna … troligtvis kylslagna upplevelse… väntar varm glögg och svenskt julbord. ”Utdömd Egendom” ingår nämligen som del i Kronor & Nycklars arrangemang av traditionell svenskt julfirande. Med glöggen följer sillabordet, skinkan, köttbullarna – tyvärr ej grönkålen men väl ostbrickan, salladerna, brunkålen, lilla supen och jultomten.

”Utdömd Egendom” är pärlan i denna vinterkulturexplosion. Det är – får vi ännu en gång konstatera – ungdomarna som bär upp Kulturkompaniet ambitioner.  Det är deras glädje och lust som för arbetet framåt. Efter repetitionerna denna kväll fick jag stilla Alicia i hennes dans över att känna sig själv som en stjärna… Hon är duktig… men stjärna?

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Lördagen den 17 december 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Luciaspektaklet

Sveriges Generalkonsulat i Kaliningrad

Ungdomscentret Gwardejsk

17.00

Generalrepetition av ”Den Starkare. Repetitioner Luciaspäket

Runt, runt, runt i stora salen på Ungdomscentret. Det är som det brukar vara inför en stor uppgift, Ungdomarna kan helt henkelt inte komma till koncentration... 17.00 skulle vi börjat. 18.00 hade alla sprungit av sig och vi kunde komma till ro runt pianot och Rima. Sen blev det ordning och reda. Väldigt effektiva repetitioner till och med. 20.00 var vi klara och det kändes som om vi nu hade kontroll över det hela. Det blir en liten rask jul- och nyårsshow på tjugofem minuter. Allt annat fick en genomgång därtill. Kläder, rekvisita, ljus och Luciakrona. Vi är faktiskt klara för vår turné i morgon.

 

Något genrep av Den Starkare blev det inte tal om… Klockan åtta var vi klara med Lucia och alla var väldigt trötta.

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Söndagen den 18 december 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Luciaspektaklet

Sveriges Generalkonsulat i Kaliningrad

Ungdomscentret Gwardejsk

09.00

Premiär och föreställningar

Samling klocka nio utanför Ungdomscentret. Det snöar ganska kraftigt. Bilarna står och väntar på oss. Alla är ganska spända och förväntansfulla. Alla har något med sig att äta och dricka – det kommer att bli en lång dag.

Klockan tio står vi klara utanför sjukstugan i Znamensk. Yura kan inte komma så jag ber Dima att lägga om hans repliker på övriga gossar. Det blir gjort utan prut. Halv elva är vi klara med allt och publiken, beståendes av åtta förbleknade åldringar har intagit sina platser. Det blir en underbar show. Alla är hundra procent koncentrerade och allt klaffar perfekt. Vi kan knappast göra bättre ifrån oss. Verkligen stämningsfullt. Ett par i den grånade publik gråter. Efteråt gråter Alyona – som har äran att bära Luciakronan. Luciakomplexet har träffat oss. Det var likadant förra året när Nadja var Lucia. Då forsade tårarna. Det blir för mycket för våra unga flickor att stå där i centrum och ha hela kören på sjutton personer bakom sig. Och det är klart att nerverna släpper efter premiären…

Klockan tolv entrar vi stora samlingsrummet på barnhemmet i Istrovka. Det är varmt och mysigt – väldigt varmt och en bit in i föreställningen känner jag hur svetten rinner längs ryggen på mig. Det går bra även nu. Jag tror att efter premiären så kände alla att vår föreställning håller och det fanns utrymme att spela ut. Vi blir bjudna på kaffe och kex efteråt och damerna som förestår barnhemmet – där företrädesvis barn som saknar föräldrar bor – var mycket tacksamma. I samband med slutet av vår show ger vi också barnen som julklapp två stora påsar med frukt. Äpplen och mandariner.

Sen vidare på allt snöigare vägar. Det är verkligen mycket stämningsfull där detta vita sällskap far fram i ett landskap nu täckt av snö.

Klockan halv två besöker vi nästa barnhem. Det är renovering på gång och vi får spela i gymnastiksalen. Här gör vi vår för dagen sämsta föreställning. Kanske alltför mycket säkerhet smugit sig in och vi kopplade helt enkelt av under detta framförandet. Livsfarligt! – men kanske inte konstigt. Publiken tycktes inte märka något så någon store fara var det nu inte.  Nu är vi också mycket trötta. För barnen som deltar i föreställningen är den här erfarenheten en stor ansträngning. De är ganska bleka i bussen till nästa föreställning. Själv sover jag och drömmer – jag vet inte vad…

I Orekhova – ett rehabiliteringscenter för tunga narkomaner  - gör vi vår bästa föreställning. Skönt att kunna avsluta så. Vi är alla mycket nöjda med föreställningen och dagen. Efter blir vi fotograferade med alla som just nu befinner sig på centret. De är glada och upprymda, vi på ett strålande humör. Det var lika så förra året när vi var här. Det blir det mest stämningsfulla framträdandet då mörkret hunnit ifatt dagen utanför och stearinljusen och tomteblossen får större inverkan på stämningen. Mitt under en sång låter jag blicken glida ut genom fönstret. Det snöar fortfarande och träden utanför är täckta med en decimeter snö. Jag tänker att detta ögonblick är intensivt känslofullt – romantiskt, kanske. Värmen och ljusen innanför, mänsklig gemenskap och en riktig vinter utanför. När vi åker hem är vi det tröttaste gänget i världen men också det nöjdaste. Vi har gjort bra ifrån oss idag och tillfredställelsen av det finns att läsa i allas ansikten.

 

Vid pass klockan sex masar vi oss ner till Ungdomscentret för generalrepetition av ”Den Starkare”. Några av ungdomarna har också hittat dit för att utgöra testpublik. Äntligen lossnar det! Det blir också positiva kommentarer. Trotts det tror jag vi kan suga ut mer av texten. Turligt har vi ett par timmar i morgon också för en sista finputs

 

En bra vecka det här!

Hatte Bärtilsson

Bilder från Lucia

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Upp