Schema och logg vecka 51, 2005

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 19/12

Tisdag 20/12

Onsdag 21/12

Torsdag 22/12

Fredag 23/12

Lördag 24/12

Söndag 25/12

Tid

08.00

 

 

 

 

 

 

 

08.00

09.00

Arbete på kontoret (3)

 

 

 

 

Arbete i köket

 

 

 

09.00

10.00

Arbete på kontoret (3)

 

Arbete i köket

 

 

 

Arbete på kontoret (3)

 

Arbete på kontoret (3)

 

 

10.00

11.00

 

11.00

12.00

 

12.00

13.00

 

13.00

14.00

14.00: Mot Kaliningrad

 

14.00

15.00

 

15.00

16.00

16.00: Den Starkare

17.30: Utdömd Egendom (2)

16.00:: Traditionell Svensk julafton

Premiär:

”Dom Na Slom

 

16.00

17.00

Till Kaliningrad

 

17.00

18.00

 

18.00

19.00

19.00: Premiär

Den Starkare

19.00: Premiär

Den Starkare

Personalmöte Kronor & Nycklar

Arbete på kontoret (3)

 

 

19.00

20.00

 

20.00

21.00

 

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

22.00

 

(1): TACIS-projektet: Sanning & Konsekvens. Ungdomsprojekt som inkluderar tre städer i Kaliningradsregionen, Pionerskij, Svetlogorsk och Gwardejsk. Projektet lär ungdomar om hur deras kommun fungerar och en djupare förståelse för demokrati

(2): Pippi i Kaliningrad. En ungdomsuppsättning av Astrid Lindgrens pjäs ”Pippis liv och leverne”. Projektet har även en pedagogisk del där den unga ensemblen får lära sig att leda barn i dramaövningar

Repetitioner av August Strindbergs ”Den Starkare” och Tennessee Williams ”Utdömd Egendom”. Premiär blir det till Kulturkompaniets högtidliga julfirande i Gwardejsk, 24 december.

(3): Allmänna kontorsgöromål. Allt ifrån uppdatering av webbsidor, konstnärligt arbete, översättningar till redovisningar och planeringar.

 

 

 

Måndagen den 19 december 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Strindbergsafton

Blandat

Kaliningrad

19.00

Premiär på ”Den Starkare”

Det var en aning rörigt innan det kom igång. En av våra ungdomar, som skulle läsa dikter hade glömt sin text hemma…(!?) Det är sånt som inte får hända men händer ändå. Nu blev det väsen – kanske i onödan – för problemet var ändå inte större än att vi kunde lösa det med omedelbar verkan. Denna incident medförde onödigt mycket gråt och tandagnisslan.

 

När det hela väl sen kom igång blev  det till en mycket lyckad afton.

Gunnel B öppnade med att hälsa publiken välkommen. Sen läste Dasha S en dikt av Strindberg. Därpå följde ”Den Starkare” med Marina Kalinina i den talande rollen. Stundtals fick hon till det riktigt bra, men det märktes att nerverna då och då spelade henne spratt. Väl tog hon sig igenom pjäsen utan ett enda misstag. Tatyana B.-K spelade den stumma med ackuratess och jag tror hon övertygade publiken mest. Två dikter till från Dasha och så startade kvällens huvudnummer. ”Djävla Karl” med Matveij M. i huvudrollen. Med på scen var även en ung kvinnlig gitarrist. Matveij är en gudabenådad skådespelare – sjunger, agerar, spelar piano och med akrobatiska övningar lyfte han hela denna Strindbergafton till en magisk nivå. Bravo! För det räddade aftonen. Jag tror nämligen inte att vår insats hade varit av någon betydelse alls om den figurerat utan detta sammanhang.

Efter var alla översvallande av beröm. Hade kanske lite svårt att ta det men alla tycktes gilla allt denna kväll. Till och med Dasha som läste sina dikter från balkongen fick eloger. Vart jag mig vände fanns där någon med lovord. För att slippa detta tog jag mig ut för att röka. Då passerade ett sällskap ut på väg hem och samma visa lät sig höras igen. Ja, ja ok… Visst det var roligt och mest för tjejerna som spelade upp ”Den Starkare”. Det ger behövlig styrka.

Efteråt Champagne, Konjak och blommor. En blå och en röd ros…

Något extra minnesvärt denna kväll? För lite publik, kanske… Men också att så många från Gwardejsk hade kommit för att titta på oss. Det värmde mest.

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Tisdagen den 20 december 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Strindbergsafton

Blandat

Kaliningrad

19.00

Premiär på ”Den Starkare”

Allt det som gick åt skogen i går fick sin revansch idag och vise versa. Flickornas diktläsning gick över förväntan medan Matveijs Strindbergmonolog kraschade. Det tyckte han själv i alla fall. Så farligt var det inte men den genuine konstnären är ofta av naturen utrustad med en stor portion självkritik.

Tatyana gjorde sin debut i den talande rollen i ”Den Starkare” och även om det gick bra så rensade hon reellt i texten. Ett stort stycke föll bort. Själv sa hon att hon knappt kunde andas under föreställningen – så nervös var hon. Fast det kunde inte ens jag uppfatta. Det kändes lugnt och fint och var, till skillnad från repetitionerna en text full av energi.

Det var lite mindre publik idag. Sammantaget har väl en 150 människor sett de här två Strindbergskvällarna. Det får vi förklara oss nöjda med. Det har varit ruskigt kallt och man kan säkert tänka sig att TV-soffan har känts både varmare och bekvämare. De som kom var tjocka släkten och några till. Men de som infann sig gick säkert nöjda hem. Vi har fått mycket fin kritik, ja, rent av översvallande. Det har sannerligen varit värt det kära besväret. Strindberg har också fått en resning i och med detta. Mediauppvaktningen har varit förvånansvärt stor. TV och tidningar har bevakat. Jag känner mig nöjd och vi har fått ett litet teaterstycke som vi framöver kan framföra både här och där.

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Onsdagen den 21 december 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Julspektaklet

Kronor & Nycklar

Köket

19.00

Köttbulledag och personalmöte

Det blev ett femtiotal köttbullar i första vevan – det får allt bli något fler då vi räknar med ett femtiotal gäster på vårt julkalas. Men det tar tid, det där med Köttbulleriet. Det är dessutom bara början på det bord som är planerat. Smörgåstårta, brunkål, sill och ägg, ostbricka, kallskuret… och så vidare.

 

Personalmötet ikväll gick mest ut på att konfirmera en gästlista till julafton. Vi har gjort tjusiga inbjudningskort som nu ska runt till de tänkta gästerna. Programmet blir som följer: Vi börjar med att ge ”Den Starkare” nere på lilla scen på Ungdomscentret. Marina är i Polen under den här tiden så vi får lov att repetera in Daria i den stumma rollen. Uppe i övre korridoren blir det sen ”Utdömd Egendom” (Dom Na Slom). Därpå bjuds gästerna in i stora salen där de får avnjuta vår Lucia-show. Sen blir det mat och tal och annat. Tomten kommer helt säkert.

 

Efter kraftmätningen den sista tiden känns det som om man inte vill göra någonting. Går bara och drar på allt. Köttbulleriet kom jag inte igång med förrän efter fem och innan dess… ja, släpa benen efter mig. Gå och fundera – fast inte en tanke kommer till något slut… Kolla på snön som vräker ner utanför… och, hoppsan, ett par nya idéer börjar formulera sig. Så rätt som det är sätter kreativitetsångesten fart på mig. Det blir hemsidan som får sig en tuktning.

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Torsdagen den 22 december 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Julspektaklet

Kronor & Nycklar

Ungdomscentret Gwardejsk

Från 16.00

Repetitioner ”Utdömd Egendom” – ”Den Starkare”

Dima och Alecia repeterar på lilla scen på Ungdomscentret. En genomgång av Utdömd Egendom med fokus på detaljer, en genomgång som ständigt avbryts av mobiltelefonsamtal och en genomgång från början till slut… Vad ska jag säga? Det ser mycket bra ut… Vi kan bjuda in till premiär nu, utan att behöva oroa oss eller skämmas för resultatet.

Tatyana repeterar på kontoret med Daria. Hon ska ersätta Marina som är i Polen. Enligt rapport så blev det mer en genomgång av de ställen där Daria behöver reagera på Tanyas utspel. Det är naturligtvis inte bra och kommer inte att göra pjäsen rättvis på lördag… men eftersom vi har bestämt oss för att ge allt vad vi har att visa så får det bli så här.

 

Natten ägnades åt brunkålsstekning… Herre du milde vilken tid det tar. En gryta brunkål… tre timmar. Det är tur att det bara är jul en gång om året.

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Fredagen den 23 december 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Julspektaklet

Kronor & Nycklar

 

Hela dagen

Matlagning

Dan före dopparedan. Smörgåstårta… även det en dryg historia… Hela dagen i köket. Punkt slut.

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Lördagen den 24 december 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Traditionell Svensk julafton

Kronor & Nycklar

Ungdomscentret i Gwardejsk

16.00

Traditionell Svensk julafton Dopparedan.

Upp klockan fyra. Stekte köttbullar och trancherade allt kött som koktes igår.  Klockan tio går jag till den kommunala bastun – ett fruktansvärt ställe men bastubadet gjorde susen. Tröttheten försvann.

Klockan tolv kommer våra hjälpredor. Ira, Larissa och Sasha och det är åter full rulle i köket och på kontoret. Sasha tar fram en utställning som ska presentera allt vi gjort under året. TACIS-projektet, Pippi Långstrump i Kaliningrad, Svensk midsommar, ”Utdömd Egendom”, ”Den Starkare”, Luciaevenemanget. Han skriver ut bilder så att bläcket tar slut. Vi andra jobbar häcken av oss i köket. Smörgåstårtan ska göras färdig, sillen upp på uppläggningsfat liksom ost och kött. Alla arbetar i sitt anletes svett, tiden är knapp. Klockan tre kommer vi in på Ungdomscentret. Då rusar alla fram och tillbaka för att för att få allt på plats. Det är hur många tallrikar som helst som ska över. Hundra värmeljus ska tändas och marschallerna ut på trappen för att markera att nu händer det saker på Ungdomscenteret. Men vi hinner inte till fyra. Minutvisaren passerar ganska långt innan jag och Tanya kan hälsa alla välkomna till detta svenska julaftonsfirande i Kulturkompaniets tappning.  Sen hälsar vi dem välkomna till lilla scen. Det var runt fyrtio personer som mött upp så lilla scen blev väl så fylld.

”Den Starkare” gick som den kunde med en högst oerfaren Daria i den stumma rollen. Tanya jobbade sig sakta men säkert in i föreställningen. Säkert hade hon svårt med koncentrationen då hon liksom alla andra sprungit runt för att få allt färdigt till vår högtid. Applåder blev det hur som helst som säkert värmde.

Därpå var det dags att lotsa publiken en trappa upp. I korridoren på andra våningen blev det premiär för ”Utdömd Egendom”. Alecia och Dima. Vi kände oss inte alls säkra på att det hela var färdigt därför varnade jag publiken för föreställningen började. Men det hade jag inte behövt gjort. Det hela avlöpte mycket smidigt och bra! När Alecia började sjunga fick jag dessutom tårar i ögonen och sen var jag färdig resten av föreställningen. Båda ungdomarna ska ha största beröm för sina insatser. Det var fler än jag som tyckte så.

Luciatåget gick även det på räls. Jag trodde nog att det skulle klicka någonstans under den drygt halvtimmelånga föreställningen… men allt gick hem med sånger, talkörer och de små diktberättelserna. Fantastiskt trevligt att kunna visa upp ungdomarnas mångsidighet på detta viset och själv höstade jag in många maladets (ryska för duktig grabb).

Så väntade bordets överflöd. Var så goda! Tanya och jag bjöd in våra gäster till frosseri. Mitt i detta kom Tomtefar och Tomtemor. För att få en klapp var man tvungen att sjunga eller läsa upp något. Det blev många roliga små sketcher och fantastiska sångnummer. Ett minnesvärt nummer framfördes av Anton, Slava och Dima som rappade sig fram till julklappar. Ett annat Alecia och hennes mamma där dottern sjöng bak moderns rygg och var mors armar medan mamma mimade sig igenom sången.

En trevlig julafton – det blev det denna eftermiddag på Ungdomscentret i Gwardejsk.

 

Sen vi kom hem från Olsztyn, Polen (den 8 november) har vi varit fantastiskt duktiga och fått mycket gjort. När jag gjorde upp schemat (se länken nedan) för tiden mellan Polen och julafton trodde jag aldrig att vi skulle klara det. Men det har gått vägen och det tack vara många människors uppoffrande arbete.

Bra jobbat, Kulturkompaniet Kronor & Nycklar!!!

Hatte Bärtilsson

Schema för tiden november – december 2005

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Söndagen den 25 december 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

 

 

 

 

Ledig dag

Äntligen lite ledigt…

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Upp