Schema och logg vecka 18, 2005

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 2/5

Tisdag 3/5

Onsdag 4/5

Torsdag 5/5

Fredag 6/5

Lördag 7/5

Söndag 8/5

Tid

08.00

 

 

 

 

 

 

 

08.00

09.00

 

 

 

 

 

 

 

09.00

10.00

 

Arbete på kontoret (3)

 

Arbete på kontoret (3)

 

Arbete på

kontoret (3)

 

Arbete på kontoret (3)

10.00: Work shop M. Ek (2)

10.00

11.00

 

 

11.00

12.00

 

Till Flygplatsen

 

12.00

13.00

 

13.00: Work shop M. Ek (2)

 

13.00

14.00

 

14.15 Margareta Ek och Peter E Bengtsson anländer till Kaliningrad Oblast. Planering

19.00: Välkomst- middag (2)

 

14.00

15.00

 

Lunch Prosija

15.00: Fortsatt work shop (2)

15.00

16.00

 

16.00: Fortsatt work shop (2)

16.00

17.00

 

17.00

18.00

 

18.00 Pippi i Kaliningrad (2)

 

 

18.00

19.00

 

 

 

19.00

20.00

 

 

 

20.00

21.00

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

 

22.00

 

(1): TACIS-projektet: Sanning & Konsekvens. Ungdomsprojekt som inkluderar tre städer i Kaliningradsregionen, Pionerskij, Svetlogorsk och Gwardejsk. Projektet lär ungdomar om hur deras kommun fungerar och en djupare förståelse för demokrati

(2): Pippi i Kaliningrad. En ungdomsuppsättning av Astrid Lindgrens pjäs ”Pippis liv och leverne”. Projektet har även en pedagogisk del där den unga ensemblen får lära sig att leda barn i dramaövningar

(3): Allmänna kontorsgöromål. Allt ifrån uppdatering av webbsidor, konstnärligt arbete, översättningar till redovisningar och planeringar.

 

Denna vecka väntar vi regissör Margareta Ek och filmar Peter E Bengtsson till Gwardejsk. Margareta ska hålla i tre dagars work shop med Pippi i Kaliningradensemblen och framför allt lära dem diverse dramaövningar. Peter kommer att dokumentera det hela för en framtida DVD runt projektet. Pippi i Kaliningradprojektet har fått bidrag från Svensk Institutet.

 

Allt arbete med TACIS-projektet Sanning & Konsekvens ligger nere denna vecka på grund av den ryska påsken, första maj och Segerdagsfirandet.

 

Måndagen den 2 maj 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Ledig dag

-

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Tisdagen den 3 maj 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kronor & Nycklar

 

Gwardejsk

kontoret

Hela dagen

Pengar och storstädning

Stora problem tornar upp sig… Vi måste få över pengar från Sverige. Detta för att täcka de utgifter som väntar i samband med stormöten och Sverigeresa för Sanning & Konsekvens-projektet. Ringde till Tommy Löfquist på Region Halland som dock inte visste om det skulle kunna gå att ordna med Halmstad kommun som äger detta TACIS-projekt. Det fick mig att tänka i nya banor. Enda chansen att få över pengar kvickt är via Margareta Ek och Peter E Bengtsson som ju kommer över för Pippiprojektet till helgen. Ringde Ulla-Bella (som är ett täcknamn för min mor, Elly Karlsson när hon agerar sekreterare och ordnar saker för oss i Sverige som inte vi klarar här ifrån). Hon lånade oss 20 000 kronor utan prut eller konstigheter. När vi kommer till Sverige i början av juni ska pengarna lämnas tillbaka – det klarar vi… om det nu inte blir mer problem med nämnda kommun. Problemet är emellertid för tillfället löst. Margareta hämtar pengarna redan i kväll.

 

Annars en jättegenomgång av arbetsrummet. Från golv till tak har det puttsats och fejats. Alla löst liggande papper har samlats i en hög för att efter analys antingen stoppas i permar eller slängas. Det mesta åkte i papperskorgen.

Himla skönt att få tid till detta. Vanliga veckor har vi väldigt lite möjligheter att hålla ordning och städa. Den här veckan, tack vare långhelger i Ryssland har vi fått lite ledig tid till just kontorshållsarbete. Det känns oerhört befriande då det hela tiden samlar på sig – både en massa papper och smuts i alla hörn. Vi lever ju i en stad som är fruktansvärt smutsig. Blåser det ordentligt över torget så kan man likna det vid sandstorm. Just den sanden som aldrig blir bortsopad hamnar garanterat förr eller senare i vår och andras lägenheter. Det gör att man inte kan ha fönstren öppna i den riktning som det blåser. Då fylls fönsterbräde, golv, bord och allt annat möjligt omedelbart med ett tunt lager av damm och sand. För att inte prata om hur fönsterruterna ser ut. Tråkigt – men nu har vi fått bort det mesta. Det ser dock ut som om städningen skulle äta upp våra tre fria dagar.

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Onsdagen den 4 maj 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Nu fixar vi ordning på kontoret

 

 

 

Städat hela dagen

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Torsdagen den 5 maj 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Pippi i Kaliningrad

Svenska Institutet

Gwardejsks Ungdomscenter

18.00 – 21.00

Hel genomgång av ”Pippis liv och leverne”

Nog var det lite trögt till en början. Vi startade inte på klockslaget som annars brukar vara fallet med repetitionerna. Några saknades och andan var inte den bästa. Men allt efter som vi kom igång började storartade saker hända. Vi satte fjärde akten och den jag skulle vilja kalla den femte akten, när Pippis pappa dyker upp, utan större problem. De båda ungdomarna som spelar tjuvarna Blom och Dunder-Karlsson hittade egna vägar som jag inte alls hade tänkt mig från början och det blir som vanligt när skådespelare tar egna initiativ väldigt piggt och roligt.

Därpå gick vi igenom hela pjäsen som en slags konfirmation av hur arbetet gått hittills och som en förfäktning inför Margareta Eks work shops week end. Det var då det tog reell fart. Jag vet inte varför jag fortfarande inbillar mig att ungdomarna tycker att det är si och så roligt med teaterrepetitioner. Sanningen är ju den, vilket de bevisat gång efter annan nu, att de tycker att det är både roligt och spännande. Att de är beredda att ge allt under de timmar som vi håller på och att de verkligen är helgjutet koncentrerade.

I en paus mellan akterna och medan alla fortfarande var kvar gick vi igenom om vi möjligen skulle kunna medverka vid den presskonferens som svenska generalkonsulatet i Kaliningrad anordnar. Detta sker i samband med de svenska kulturarrangemang som kommer att avhållas i slutet av maj. Vi räknade in åtta ungdomar som anmälde att de kunde och beslutade oss för att ställa upp. Det kommer säkert att tillföra presskonferensen ett roligt inslag men det kommer också att ge oss möjlighet till god reklam.

Klockan kvart över nio lämnade ett nöjt sällskap ungdomscentret och gick hem efter väl genomförda repetitioner. Den känsla av befrielse jag känner efter ett sådant arbete är obeskrivbar och obetalbar. Härligt! Jag känner mig renad, helad och befriad från kreativitetsångest.

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Fredagen den 6 maj 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Pippi i Kaliningrad

Svenska Institutet

Kaliningrad - Gwardejsk

 

Margareta Ek och Peter E Bengtsson anländer till Kaliningrad Oblast

Planet var försenat som skulle anlända med Margareta Ek och Peter E Bengtsson till Kaliningrads Internationella Flygplats. Det var tur för jag var också försenad. In i det sista höll Tanya och jag på med städningen. För egen del var det fönstren jag gav en duvning.

Så småningom steg våra vänner ut genom dörren till den kombinerade ankomst och väntehallen som utgör i stort sett hela den flygplats som många kallar världens fulaste. Därpå bar det av till svenska generalkonsulatet för att träffa de av personalen som inte var på semester. Det är ju helgansamling även i Sverige just dessa dagar. Jag passade också på att anmäla oss till den väntade presskonferensen och gå igenom det program som vi tänkt oss. Det befanns som gott. Därpå gav vi oss iväg för att storhandla på ett av Kaliningrads större varuhus. På väg hem till Gwardejsk kom den traditionella konjaksflaskan upp. Vi har ett stående skämt där jag agerar handledare – eller som det heter på ryska rokavaditiel – vilket innebär att jag portionerar ut den lilla inhandlade flaskans innehåll med hjärtliga välkomstfraser.

Till kvällen blev det välkomstmiddag med hela personalen från Kronor & Nycklar. Fläskhare serverades med potatis och svampsås och till efterrätt en fruktsallad. Det var ungefär vad våra gäster orkade med efter en ansträngande resdag.

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Lördagen den 7 maj 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Pippi i Kaliningrad

Svenska Institutet

Ungdomscentret i Gwardejsk

Från 13.00

Work shop med dramapedagogik som tema

Jag var bara med och presenterade Margareta och Peter för våra ungdomar, sen gick jag hem. Jag tycker inte att det är så angeläget att sitta med när andra pedagoger handhar våra ungdomar. Därför låter jag Margareta berätta om sina intryck efter dagens arbetspass.

Hatte Bärtilsson

Första passet.

 

En entusiastisk skara på tio ungdomar.

Först en teoretisk genomgång på vad kursen skall innehålla, vi skall träffas fem gånger för att gå igenom hur man bäst lägger upp drama för barn och ungdom. Tanken är att man skall kunna gå ut och erbjuda dramapass på cirka 1 ½ timma för barn mellan 7 och 12 år i samband med föreställningen Pippi.

 

Varje pass skall delas in i tre avdelningar: Uppvärmningsövningar, koncentrationsövningar och fantasi/kreativitetsövningar.

 

Idag har vi studerat vad som är skillnaden mellan de olika övningarna och hur och när de skall tillämpas.

 

Vi har gjort några övningar ur varje kategori. Alla har deltagit med liv och lust och skratten har varit många. Var och en har fått anteckna övningarna för att sedan lättare komma ihåg vad vi gjort. Vi kommer under de närmaste dagarna att om och om igen gå tillbaka till de olika övningarna men också lägga till nya. Det viktiga är att alla skall kunna lägga upp ett program för en grupp, men också känna till övningarna så väl att man kan improvisera i stunden. Efter denna första sammankomst känns det roligt och viktigt att träffas nästa gång.

Margareta Ek

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Söndagen den 8 maj 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Pippi i Kaliningrad

Svenska Institutet

Ungdomscentret i Gwardejsk

Hela dagen

Andra dagens work shop med Margareta Ek

Andra passet.

 

Idag har vi arbetat riktigt duktigt i två omgångar. Vi har repeterat vad vi gjorde igår och lagt till ett flertal övningar. En handbok, kartotek, över genomgånget material har upprättats. Vi har gått igenom hur man praktiskt bör lägga upp ett pass för barn och gruppen har fått i uppgift att till imorgon göra varsitt förslag som då praktiskt skall redovisas. En fantasilåda är ett viktigt verktyg. Knappar, tyglappar och bilder kan vara bra redskap att frigöra kreativitet och skaparförmåga med. Gruppen kommer att färdigställa egna sådana innan de skall ut och själva ha dramapass för barn.

 

Nu väntar vi på redovisningen i morgon och ser med spänning fram emot detta. Klockan 10 i morgon smäller det.

Margareta Ek

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link