Schema och logg vecka 19, 2005

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 9/5

Tisdag 10/5

Onsdag 11/5

Torsdag 12/5

Fredag 13/5

Lördag 14/5

Söndag 15/5

Tid

08.00

 

 

Vilnius (3)

Betala hyran

 

 

 

 

08.00

09.00

 

 

 

 

Arbete på kontoret. Förberedelser för stormötet. Mackor o kakor (1)

 

09.00

10.00

Work shop (2)

 M. Ek

Arbete på kontoret (3)

Arbete på

kontoret (3)

Kontoret (3)

 

 

10.00

11.00

Arbete på kontoret (3)

11.00

12.00

 

12.00

13.00

Till flygplatsen

13.00

14.00

Aktiviteter i skog och mark. Segerdagen och Margareta Eks födelsedag

14.00

15.00

15.00 Målgrupp i Svetlogorsk (1)

Resa till Pionerskij (1)

15.00: Stormöte i Gwardejsk (1)

 

15.00

16.00

16.00 Pippi i Kaliningrad (2)

16.00

17.00

Resa tillbaka till Gwardejsk (1)

17.00

18.00

Möte målgrupp Gwardejsk (1)

18.00 Pippi i Kaliningrad (2)

18.00 Målgrupp i Pionerskij (1)

18.30 K K & N

Veckomöte

18.00

19.00

 

 

19.00

20.00

Vilnius

Arbete på Kontoret (3)

 

 

20.00

21.00

 

Resa tillbaka till Gwardejsk (1)

 

 

21.00

22.00

Till Vilnius

 

 

 

 

22.00

 

(1): TACIS-projektet: Sanning & Konsekvens. Ungdomsprojekt som inkluderar tre städer i Kaliningradsregionen, Pionerskij, Svetlogorsk och Gwardejsk. Projektet lär ungdomar om hur deras kommun fungerar och en djupare förståelse för demokrati

(2): Pippi i Kaliningrad. En ungdomsuppsättning av Astrid Lindgrens pjäs ”Pippis liv och leverne”. Projektet har även en pedagogisk del där den unga ensemblen får lära sig att leda barn i dramaövningar

(3): Allmänna kontorsgöromål. Allt ifrån uppdatering av webbsidor, konstnärligt arbete, översättningar till redovisningar och planeringar.

 

Måndagen den 9 maj 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Pippi i Kaliningrad

Svenska Institutet

Ungdomscentret i Gwardejsk

10.00

Work shop med Margareta Ek

Sista dagen med work shopen och Margareta vill att gruppen redovisar vad de kommit fram till under de två föregående dagarna. Jag låter Margareta klä denna rapport med sina ord.

Hatte Bärtilsson

 

Idag är det segerdagen och hela staden är på fötter. Parader och musikkår på torget, arméfordon blandat med lätt musikalisk underhållning, allt i en enda cocktail.

 

Vi infann oss på ungdomscentrum klockan 10 och möttes av en väl förberedd grupp. Man turades om att lägga upp olika dramapass, vart och ett varade ungefär en timme, alldeles utmärkt, dock lade jag märke till att ingen valt de lite svårare och mer tidskrävande övningarna som har med bilder och improvisation att göra. Jag tror att när man blir lite mer varm i kläderna så kommer även dessa övningar att vara på dagordningen, men det tar ju lite tid att bottna i materialet och göra det till sitt eget.

 

Hyser full tillförsikt inför framtiden och gruppens arbete ute på fältet.

 

På eftermiddagen åkte vi ut i skogen trots att det regnade rätt så kraftigt. Ungdomarna ville ha ett grillparty och en brasa förbereddes med liv och lust. Måste erkänna att undertecknad kände sig skeptisk inför projektet då det inte fanns någon torr ved i skogen. Efter ca. 15 minuter sprakade en munter eld som snart antog storleken av en påskabrasa. Det sjöng i den blöta veden och barren surrade muntert när de sakta blev till aska och flög iväg som flagor mot himmelen.

 

Nu var det varmt och gott, frid och fröjd, och då kom också det fina vädret. Strålande sol, korvgrillning och promenad i våtmarken. Vad kan man mer begära på sin födelsedag?

 

Tack alla ni som gjort dessa dagar så trevliga och angenäma!

 

Hoppas på ett snart återseende!

Margareta Ek

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Tisdagen den 10 maj 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sanning & Konsekvens

TACIS

Svetlogorsk

15.00

Möte med målgruppen i Svetlogorsk – Avtackande av den svenska delegationen

I dag fick vi dela upp oss. Målgruppsmöte och Margareta och Peters flygtid krockade. Jag tog hand om den svenska delegationen och Tanya åkte till Svetlogorsk.

 

Innan vi lämnade Gwardejsk gick vi igenom och utvärderade det gångna veckoslutet. Alla var nöjda med upplägg och arbete. Vi beslutade också att två gånger två av ungdomarna från Gwardejsk kan få möjligheten att till hösten vistas två veckor Halmstad på Sturegymnasiet. Under dessa två veckor får de möjligheten att bygga vidare på den kunskap de fått nu genom att ta del av dramaundervisningen på skolan. Alltså ytterligare ett samarbete mellan Kulturkompaniet och Sturegymnasiet i Halmstad.

Efter en kort fotoexkursion i Gwardejsk och lunch bar det iväg till flygplatsen. Där stötte våra svenska vänner inte på några problem vilket de senare skulle göra i Polen med försenad flygavgång.

 

Tanya tog under målgruppsmötet i Svetlogorsk upp pass och dylikt för viseringsarbetet inför Sverigeresa. Hon gick också igenom en del övningar med ungdomarna. Dessa övningar hade Tanya förskansat sig till under Margareta Eks work shop. Mötet blev kortare än väntat då denna tisdag också räknades in i den långhelg som firats i samband med segerdag i Ryssland.

 

Vid halv tolvtiden steg undertecknad på bussen till Vilnius. Ännu en lång resa antogs, denna gång för att betala hyran för kontoret.

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Onsdagen den 11 maj 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontoret

Sanning & Konsekvens

TACIS

Vilnius

Gwardejsk

 

18.00

Betala hyran i Vilnius -  Målgruppsmöte i Gwardejsk

Klockan sex stiger jag av bussen på centralstationen i Vilnius efter en sömnlös natt genom kyla och hagel. Det är isande kallt på stationens betongklädda uppställningsplats och jag söker mig genast till det kafé som är öppet redan från klockan sex. Där fördriver jag tiden fram till nio då möte med hyresvärden är inbokat. När vi träffas är det bara för mig att överlämna hyran fram till och med januari nästa år. Det känns som om detta möte – som kanske varar i en halv minut – är helt malplacerat efter sju timmars bussresa. Men det är ändå skönt att få det gjort. Sen gäller det för mig att slå ihjäl tiden fram till 13.15 då bussen åter ska ta mig till Gwardejsk. Det blev pizza och dagböckerna. Klockan 20.00 är jag hemma igen – dödstrött och hungrig.

 

Tanya tog hand om målgruppsmötet precis som igår. På dagordningen stod vilka som ska följa med till Sverige i början av juni och stormötet på lördag. Inga större problem uppenbarade sig och vad det gäller lördagens aktiviteter så kommer ungdomarna att lägga till en del övningar som de fått lära sig förliden helg. Se där – färdigheterna kommer omedelbart till användning.  

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Torsdagen den 12 maj 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Pippi i Kaliningrad

Svenska Institutet

Gwardejsk

18.00

Repetitioner av första akten ”Pippis Liv och Leverne”

Hela förmiddagen och långt in på eftermiddagen satt jag med uppdateringen av hemsidorna. Det är framför allt Kronor & Nycklars egen hemsida som tar tid. Det är dessutom skam att den inte blir uppdaterad förrän torsdag (detta gäller schema och loggboken).

 

Repetitionerna av Pippi gick något trögare än vi vant oss vid den sista tiden. Det finns säkert mer än två anledningar till detta men jag tror att veckoslutets ansträngningar med Margareta Eks work shop kan ha påverkat våra unga adepter. Säker finns det också tankar på hur det kommer att formulera sig till helgen när vi står värdar för det första stora mötet i Sanning & Konsekvensprojektet. Kanske våren spelar sitt spratt också. Vem skulle inte bara vilja skippa allt vad arbete heter och särskilt efter en lång dag i skolan…?

Hur som helst så var alla där mangrant för att först gå igenom sångprogrammet. Nu fattas det bara två dikter för att programmet ska bli fullständigt. Innan vi drog igång repetitionerna så delade vi ut den första avbetalningen på de löner som vi lovat våra unga skådespelare. Det känns väldigt skönt för oss att kunna ge dem en liten kompensation för det stora arbete som de lägger ner. Det skapar i viss mån också ordning och reda. Sen tragglade vi oss igenom akt ett… Ingen hade någon större entusiasm. Inte ens jag. Men vid den andra genomgången tog det fart. Plötsligt hittade vi nya vägar. Poliserna fick en delvis ny skepnad och Pippi fann vägar för en bredare exponering. Det blev också en aning mer nyanserat. När vi lämnade in så kändes det långt ifrån meningslöst. Vi hade gjort en bra dag på jobbet… eller mer! 

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Fredagen den 13 maj 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sanning & Konsekvens

TACIS

Pionerskij

18.00

Målgruppsmöte

Nu börjar det dra ihop sig på en massa områden. Mycket som känns bråttom… mycket som känns som om det håller på att glida oss ur händerna. Sverige trippen i juni; visum måste ordnas, förläggning och resor. Därför detta brev till Tommy Löfquist på Region Halland. Vi behöver assistans!

 

Tommy!

 

Se nu upp idag – fredagen den trettonde!

 

Här är allt under kontroll – än så länge i alla fall! Fast det dröjer nog inte länge till innan kaoset bryter ut…

 

Vi åker som vanligt om fredagarna till Pionerskij för att hålla i målgruppsmötet där. Vi har börjat förbereda oss för de två stormöten som nu kommer att gå av stapeln i vår Oblast. Första på lördag här Gwardejsk, med cirka 40 – 50 ungdomar, plus vuxna från administrationerna i våra städer och sen det andra med lika många deltagare nästa helg i Pionerskij. Ungdomarna får sköta sig själva medan Tanya och jag tar hand om de vuxna och resonerar oss igenom projektets alla sidor. Det ser bra ut!

 

Vidare förbereder vi oss för Sverigeresan. I nästa vecka tar vi oss till Gdansk och konsulatet där för att lämna in alla visumhandlingar… hoppas på att allt löser sig denna gång och på ett vettigt sätt. Det hade var mycket enklare att åka till Vilnius och lämna in där… men de tar inte emot ansökningar från Kaliningradryssar längre – märklig politik. Nu blir det både dyrare och krångligare… men det får vi väl ta nu när det är som det är. Vi beger oss om tisdag till nämnda polska stad.

 

Nu har jag lite önskningar som du kanske kan hjälpa oss med. Det gäller boendet i Sverige bland annat. Vi kommer onsdagen den 1 juni och åker åter lördagen den 4 med färjan från Karlskrona. Vi behöver hjälp med biljettbeställning till båten: 31 maj Gdynia – Karlskrona (kvällsfärjan) – 4 juni Karlskrona – Gdynia (kvällsfärjan). Biljetter och hytter samt matkuponger så att vi kan äta från buffén både kväll och morgon i båda riktningarna. Buss från Karlskrona till Halmstad den förste och Halmstad – Karlskrona den fjärde vi fyra – femtiden. Tommy, du får beställa bussen när du checkat hur färjorna anländer och går. Vi ordnar allt på rysk-polsk sida.

Vidare: Välkomstmiddag för samtliga i projektet; onsdagskväll (1/6) på restaurang Blue Thai på Karl den XI väg. Det är i alla fall vårt förslag. På måndag ev. tisdag ska jag ge dig en korrekt lista med namn och allt på alla oss barn i Ryssby. Men är jag någorlunda välinformerad av hemliga polisen blir vi 15 pers från Oblasten. Sex vuxna och nio ungdomar. Hur polackerna har tänkt formulera sig får du själv informera dig om – praktiskt med ett telefonsamtal, kanske…

 

Margaret Ek och Sturegymnasiet ordnar med lunch under de vardagar som den utländska delegationen är i Halmstad. Ungdomarna där har också lagt upp ett program som jag antagligen får i kväll – hon kommer också att maila över ett ex till dig. Jag har fått det muntligt föredraget för mig idag och det ser väldigt bar ut med besök på olika förvaltningar och genomgång av det som ungdomarna forskat fram om hur Halmstad kommun fungerar. Det ska de föredra torsdag kväll. Sen blir det forumteater osv. ihop med den festival som samtidigt pågår. Det kommer att bli hur bar som helst! Ta kontakt med Maggan för vidare information!

 

Alltså Tommy; Boende, båtbiljetter med vidhängande matkuponger, busstransport, välkomstmiddag ev. bokningar av restauranger för kvällsmål/middagar (får vi vettig förläggning kan vi laga själva både frukost och middag – själv har jag utnämnt mig till kulinaríst nummer ett).

 

Just nu sitter vi och planerar hur vi på ett vettigt sätt ska kunna sköta hela rapporteringsprocessen. Vi följer alla de föreskrifter som TACIS tillhandahåller med underskrifter av målgruppsmedlemmar och Time sheets. Sen vill vi i detalj skriva rapporter månad för månad och bifoga utvärderingar från ungdomarna samt bilder och annat som kommer i vår väg, typ tidningsartiklar. Det är som vanligt det som tar mest tid i dessa EU-sammanhang… men bättre pö om pö än allt till hösten nästa år. Tanya och jag stannar en vecka längre än övriga medverkande så det hade kanske varit klokt att boka möte med oss, Svenne Palmquist och dig för genomgångar av ekonomiska rutiner och rapporteringar när vi nu är hemma på din sida Östersjön.

 

Jag skickar också med projektets halvfärdiga logo. Halvfärdigt därför att jag behöver veta vad projektet kommer att heta på polska – och så kan jag inte hitta TACIS-logotypen. Du får gärna maila över deras webbadress så att jag kan komma åt lämplig logos.

 

Det var nog allt angående TACIS – vår gamle vän… fast jag kommer säkert på något med vad det lider. På måndag kommer nästa mail med namn osv.

 

Nu till nästa förskräckliga problem. Det formulerar sig som följer: DATORERNA… Vad fan ska vi göra???? Vi har några förslag. Att vi tar kontakt med Margochata och hör om de kan stå kvar till dess att ryssarna åker hem den 5 juni och att de då svänger upp med stora bussen och hämtar hem dem. Det hade varit idealet, naturligtvis. Annars får vi skramla ihop folk här, hyra en buss och åka ner i nästa vecka – vi är beredda på det men vem ska pröjsa ett sådant äventyr? Vi har peningar så att det räcker för det som nu är planerat för Sanning & Konsekvens, Ja, ja… en sup och lite mat ska det väl räcka till också… men inte så värst mycket mer. Tror att det svajar ekonomisk även för de ryska kommunerna så de kan knappast belastas med busshyra och ett mål mat på vägen för de som åker till Olsztyn att hämta hem paketet. Problemet måste få en lösning. Du får lov att ringa i helgen så att vi kan resonera…

 

Ja, det var väl det hela, Tommy. Hoppas att du inte tycker att vi bara ställer krav och vill att du ska ta tag i problemen som nu ligger hopsamlade framför fötterna. Vi kan bara göra vårt bästa för att lösa det som anstår oss och vilar på våra späda axlar. Det kommer vi naturligtvis att sköta till eftersträvansvärd belåtenhet!

 

En klen tröst – för jag hoppas verkligen vädret ändå har en uppiggande inverkan på er i Halmstad – är att här är det rent för djävligt kallt. Och som du vet; Kallt ute = kallt inne. Vi lider … bara så att du vet det… Japp, det var ett litet försök till ett skämt…

 

Ha det bra! – hör gärna av dig så snart som möjligt!

Varma, goa hälsningar från dina enda vänner i Ryssland!

 

Hatte B + Tanya B-K 

 

Eftermiddag och kväll ägnade vi oss åt målgruppsmöte i Pionerskij. Förutom allt göromål med pass och visumformulär hann vi också göra en del uppskattade övningar. Denna kväll var det Tanya som höll i träningen och hon använde sig av övningar som Margareta Ek lärde ut vid förra veckans work shop. Tyvärr är det inte så mycket ungdomarna hunnit med av det undersökande arbetet hur en kommun fungerar. De är strängt i dessa tider för våra skolungdomar med examensarbete och inträdesprov. Så värst mycket mer orkar de helt enkelt inte fokusera på. Vi har ändå lagt en bra grund för det arbetet och när projektet rullar igång igen i augusti, september så bör ungdomarna rätt snabbt komma fram till eftersträvansvärda resultat.

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Lördagen den 14 maj 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sanning & Konsekvens

TACIS

Gwardejsk

15.00

Första stormötet i Gwardejsk

Det var smörgåsfabrik i vårt kök till långt in på eftermiddagen. Tanya och gjorde en bra bit över hundra mackor inför stormötet på ungdomscentret här i Gwardejsk. Sasha kom redan vi elvatiden och sen var det full rulle ända fram till tre då mötet skulle börja. Men det fick skjutas upp mer än en timme. Det skulle visa sig att den buss som skulle ha avgått från Pionerskij rasade samman och man fick leta fram ett annat transportfordon. Strax efter klockan fyra kom ungdomarna från Pionerskij och mötet kunde äntligen börja. Innan dess hade folket från Svetlogorsk infunnit sig punkligt och Gwardejskungdomarna fick jobba sig svettiga för att underhålla dem. Men det gick bra och vid pass halv fem var nästan 40 ungdomar samlade för att för första gången träffas och utbyta tankar med varandra. En del av de övningar som var inplanerade fick på grund av den uppkomna tidsbristen strykas men på det hela taget, dock starkt komprimerat gick man igenom det program som ungdomarna själva lagt upp. Syftet med det här mötet och det nästa lördag är att få komma samman och stifta varandras bekantskap. Att komma till insikt om att det är ungdomar från tre städer som arbetar i projektet på rysk sida. Det är också en bra övning i sig att göra större möten som de här. Ungdomarna får lära sig att planer och genomföra projekt där relativt många medverkar.

Före kaffet gjorde man en presentationsövning som kallas Prästkragen. I en uppritad blomma får man skriva i blombladen vad man uppfattar om varandra och hur man ser på sig själv. Sen redogör grupp för grupp om sin blomma. Ett alldeles utmärkt sätt att finna varandra. Mötet började på detta sätt och blev på det hela taget väldigt lyckat. Efter kaffepausen satt Tanya och jag med kontaktpersonerna och resonerade om olika detaljer i projektet. Från stora salen, där ungdomarna höll till hördes med jämna mellanrum högljudda skratt och skrik. När det vid halvåttatiden var dags åka hem för gästerna utbröt kram och pusskalas. Alla skulle säga hej då genom att krama om varandra. De flesta känner ju också varandra från förra EU-projektet och för många var dagens möte ett kärt återseende.

När alla åkt satt Tanya och jag en stund för utvärdering med ungdomarna i New Generation. Det som förvånar mig är deras kyla att ändå ta upp saker som varit mindre lyckade. Det anfördes klagomål på hur registreringen hade gått till – att den detaljen kunde ha skötts bättre. Självklart tyckte man också att det var synd att folket från Pionerskij hade kommit sent. Det fick många att känna sig en aning stressade.

Sen städade vi upp i lokalerna och gick hem.

På mig gjorde detta arrangemang ändå ett djupt intryck. Våra ungdomar här i Gwardejsk har nu stor rutin på att organisera, samordna och genomföra möten av den här typen. Ytterst lite fallerar och man kan också med ro ta oplanerade situationer som uppkommer utan att tappa greppet eller förlora humöret. Det är mycket bra och en trygghet för Tanya och mig.

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Söndagen den 15 maj 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Pippi i Kaliningrad

Svenska Institutet

Gwardejsk

16.00

Repetition av tredje akten

Ja, av det här blev det inte mycket. Pippi saknades och ett sent återbud från Dasha, som gör Tommy och Annikas mamma, gjorde att allt haltade ordentligt under repetitionen av tredje akten. Tanya gjorde så gott hon kunde genom att göra stand in för de saknade. Men det blev ju naturligtvis helt förvirrat när hon gjorde både Pippi och mamman. Det förhåller sig också på det sättet att större delen av dialogen sker just mellan dessa två. Ja, ja… vi gick igenom texten om inget annat. Allt arbete lönar sig ändå i den sista änden, fast idag undrar man just… 

 

Kvällsmötet med hela kompaniets personal avslutade denna arbetsvecka. Vi åt kycklingsoppa och resonerade runt de frågor som kommer att vara aktuella i nästa vecka. Datorerna som står i Polen, Pippiföreställningen på fredag och nästa stormöte i Pionerskij på lördag var de frågor som vi uppehöll oss längst vid. Undertecknad måste dessutom åka till Gdansk för att lösa viseringsfrågan inför Sverigeresa. Det blir troligtvis natten mellan tisdag och onsdag. Lite beröm delades också ut. Jag tycker nog att organisationen av gårdagens stormöte med deltagare från alla våra tre TACIS-städer fungerade mycket bra. Det är hela ungdomsgruppen som ska ha beröm, även om en del av dem var tvungna att vara extra alerta.

En bra arbetsvecka kan hur som helst summeras!

Hatte Bärtilsson   

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link