Schema och logg vecka 20, 2005

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 16/5

Tisdag 17/5

Onsdag 18/5

Torsdag 19/5

Fredag 20/5

Lördag 21/5

Söndag 22/5

Tid

08.00

 

08.00: Kaliningrad

 

06.30: Till Gdansk Visa (1)

 

 

 

08.00

09.00

 

 Möte på Generalkonsulatet

 

 

Arbete på kontoret (3)

 

09.00

10.00

Arbete på kontoret (3)

Uppdatering av hemsidan

Arbete på kontoret

Visumformulär (1)

Arbete på

kontoret (3)

10.00: Samling

Repetition (2)

Arbete på kontoret (3)

10.00

11.00

11.00

12.00

 

12.00 Uppspel i Kaliningrad (2)

 

12.00

13.00

Resa till Svetlogorsk

13.00: Resa till Pionerskij (1)

13.00

14.00

Återresa Gwardejsk (2)

14.00

15.00

15.00 Målgrupp i Svetlogorsk (1)

15.00: Stormöte Pionerskij

TACIS (1)

15.00

16.00

Arbete på kontoret (3)

16.00

17.00

Resa tillbaka till Gwardejsk (1)

17.00

18.00

18.00: Pippi i Kaliningrad (2)

18.00 Pippi i Kaliningrad (2)

18.00 K K & N

Veckomöte

18.00

19.00

Återresa Gwardejsk (1)

19.00

20.00

Arbete på kontoret (3)

 

21.30: Tillbaka från Gdansk

 

20.00

21.00

Arbete på kontoret Visa (1)

 

 

 

21.00

22.00

NattAttack

 

 

 

22.00

 

(1): TACIS-projektet: Sanning & Konsekvens. Ungdomsprojekt som inkluderar tre städer i Kaliningradsregionen, Pionerskij, Svetlogorsk och Gwardejsk. Projektet lär ungdomar om hur deras kommun fungerar och en djupare förståelse för demokrati

(2): Pippi i Kaliningrad. En ungdomsuppsättning av Astrid Lindgrens pjäs ”Pippis liv och leverne”. Projektet har även en pedagogisk del där den unga ensemblen får lära sig att leda barn i dramaövningar

(3): Allmänna kontorsgöromål. Allt ifrån uppdatering av webbsidor, konstnärligt arbete, översättningar till redovisningar och planeringar.

 

Måndagen den 16 maj 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kronor & Nycklar

 

Kontoret Gwardejsk

Hela dygnet

Uppdatering av hemsidan

Ska det äntligen kunna bli någon slags rutin att måndagarna kan gå åt till att uppdatera hemsidan? Det återstår naturligtvis att se – men det hade varit önskvärt! Nu blev det så denna vecka, fast det är ett fasligt arbete. Klockan fyra i där morse stängde jag ner en trött dator.

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Tisdagen den 17 maj 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sanning & Konskvens

TACIS

Svetlogorsk

15.00

Målgruppsmöte i Svetlogorsk

Dagen började med möte på Svenska Generalkonsulatet i Kaliningrad. En förkyld Erik Hammarskjöld (generalkonsuln) tar emot men vill inte hälsa i hand då han är rädd att smittas. Det är frågor om den närmaste framtiden och olika evenemang som står på dagordningen. Vi får klart för oss vad som gäller, först och främst på fredag då vi är inbjudna att deltaga med Pippi på en presskonferens som ska avhållas för att ge information om diverse svenska kulturevenemang under sommaren. Mot slutet av maj månaden börjar dessa arrangemang, dit vi också är inbjudna. I början av juli öppnas så den park som Halmstad och Kalmar varit med om att försköna. Även vid invigningen av denna anläggning är det tänkt att Pippi ska framföras – om ej i sin helhet så väl valda delar. Alla dessa detaljer avhandlades på generalkonsul Hammarskjölds kontor tillsammans med bl.a. Elena Emilianova.

 

Lite senare träffar vi Sylvia Augustinsson från Svenska Institutet som är i Kaliningrad för att förbereda en Astrid Lindgrenutställning på barnbiblioteket Gaidara. Expon ska pågå under september månad. Här kommer det också att bli Pippiföreställningar. Det blir kanske Pippis säkraste forum även om den huvudsakliga tanken är att vi ska ge oss ut till mindre orter i Oblasten och genomföra en regelrätt turné under hösten och vintern. Sällskapet lunchar tillsammans och vi får en trevlig pratstund under några timmar på Hotell Moskva, tvärs över gatan mot Kaliningrads Zoologiska Trädgård där svenskparken är belägen.

 

I Svetlogorsk ösregnar det. Tanya och jag skämtar och fantiserar om oss själva som de goda ”kultursoldaterna” som tjänar de heligaste syften och är beredda att gå genom eld och vatten för att nå sina mål. Denna dag är det mest ståplats på bussen, vatten och gyttja och som vi måste forcera. Vi är genomblöta när vi når administrationen där vi ska ha möte med ungdomarna och deras ledare Ludmilla Fjodorovna Glohova. Blöta, dels av regnet men också av bilar som med full fart kört genom pölar och stängt upp gyttjigt vatten på oss (man odlar så småningom en teknik när man passerar en vattenpöl - finns det en bil i närheten låter man den passera först - pölarna bildas då det är dåligt försörjt med dagvattenavrinningen i hela Oblasten). De sista detaljerna vad gäller visumen inför Sverigeresan (denna följetång som förföljt oss i veckor nu – och mer ska dessutom komma) gås igenom. Nu, denna tisdagseftermiddag samlar Tatyana in namn på familjemedlemmar och släktingar som efterfrågas i blanketterna. Papper som måste fyllas i för att få ett Schengenvisa… Aj, aj, aj… Det blir en hel del papper, ska jag säga. Tanya satt sen hela natten och fyllde i den ena appendixen efter den andra. Tanken var att undertecknad skulle bege sig till Gdansk för att lämna in blankettpaketet på onsdagen. Men vi blev helt enkelt inte klara i natt. Halv sex, genom en blixtrande klar morgon, åkte vi in till Kaliningrad och återlöste bussbiljetten… Nya planer drogs upp…

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Onsdagen den 18 maj 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sanning & Konsekvens

Pippi Kaliningrad

TACIS

Svenska Institutet

Gwardejsk

Hela dagen

 

Förmiddag och en bit in på eftermiddagen fortsatte Tanya träget det mödosamma arbetet med visumblanketterna. Hon har suttit som en stod och arbetat framför datorn i nästan ett dygn nu. Vi har förbrukat en hel bläckpatron och allt som allt handlar det om hundratals papper som fyllts i. Det är ju minst sagt vansinnigt. Jag begriper naturligtvis att det måste vara ordning och reda men vissa av frågorna som ska besvaras är klart kränkande, andra ovidkommande. Här måste det till en bred politisk lösning. Annars får vi den ö mitt i Europa som alla talar om att man inte vill ha. Kaliningradexklaven blir helt isolerad. Kanske blir det ändå lite bättre när generalkonsulatet öppnar här i Kaliningrad.

Svenskarna brukar tala om hur krångligt det är i samarbetet med ryssarna (det gäller visum och annan byråkrati) men Schengen är ätter värre. Denna vansinnesbyråkrati ger intrycket att det ingåtts någon slags hemlig tävlan om vem som kan jävlas mest med andra sidans medborgare. Sluta upp med sådant!! För till slut drabbar de ändå bara de egna leden. Vi har hur som helst tröttnat helt på denna dårskap!  

 

Pippi gick trögt till en början. Så är det ibland – det hänger på de unga skådespelarna, men ännu mer på mig. Vid andra genomgången kom jag och i och med det resten av gruppen igång. Det blev till en temperamentsfull andra halvlek, om man får uttrycka sig så.

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Torsdagen den 19 maj 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sanning & Konsekvens

TACIS

Gdansk

Tidig morgon till sen kväll

Inlämnandet av viseringshandlingar

Redan klockan halv fyra gick vi upp för att göra oss i ordning för ännu en långdagsresa. Denna gång till Gdansk. Taxi genom den tidiga, dimbehängda morgonen fram till gränsen där första stoppet infann sig. Gränserna är numera inte ett så stort och oöverkomligt besvär som det var förr. I alla fall inte gränsen vid Momonova. Vi kom igenom ganska enkelt och var i Gdansk vi elvatiden. Köpte upp mig på zloty för att kunna betala visumen, men det skulle visa sig alldeles onödigt. När jag la upp alla handlingarna på disken på svenska generalkonsulatet kom fotona i retur med omedelbar verkan. De foto jag hade med mig dög inte. Jag blev alldeles stum eftersom jag några dagar tidigare ringt och frågat om det var något särskilt som jag behövde tänka på innan jag for iväg. Färgfoto och att objektet ska titta rakt in i kameran… Detta fick oss att be alla att ta om sina foton… De flesta hade bara svartvita bilder på sig själva. Men det nämndes inget om att porträttet bara ska ha med ansiktet och ingenting annat. Det är klart att jag blev grälsjuk och meddelade också att jag tyckte att det var lite väl slapp information när vi nu ändå hade bemödat oss att ringa och fråga. I sanning ska sägas att de som jobbar på generalkonsulatet i Gdansk inte är särskilt kvicka eller klipska… om man säger som så. Vi har haft besvär med dem tidigare.

Nåväl, pizza nere i hamnkvarteren och sen hem igen. Pinsamt att nu ännu en gång behöva be folk att plåta sig och lämna in dessa nya foton så fort som möjligt. Vad ska de tänka om mig eller om Tanya… eller om fosterlandet?

I Gwardejsk var jag vid tiotiden helt utmattad och enormt hungrig. Stor ånger över tanken att jag nu behöver ta mig till Gdansk en extra gång och helt i onödan… med nya foton.

 

Apropå att borgmästaren och hennes vice (eller om det nu är tvärt om för borgmästarinnan är tydligen en riktig nickedocka) kommer att stänga ner kultur och ungdomsförvaltningen från förste juni samlades vi klockan tre denna månskensnatt för att med sprayfärg ta oss till det fundament som tidigare hyst Peter Den Stores reliefbyst. Reliefen är av någon anledning nerplockad och nu återstår bara en 3 – 4 kvadratmeter tom yta. Här sprayade vi under största hemlighet Ingen Kultur – Inget samhälle, ingen framtid, ingenting alls! (på ryska). Två av oss höll vakt vid gatans båda slut medan Tanya och Jura sprayade och skrev för glatta livet. Sist av allt undertecknade vi vår skapelse med just: ”Peter Den Store”. Vi gick en längre runda i den ljumma natten genom stadens gator för att njuta vårt verk, varpå vi gick hem och korkade upp ett par flaskor för att runda av denna vår aktion. Vi tyckte nog att vi varit smarta och tillräckligt ironiska…

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Fredagen den 20 maj 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Pippi i Kaliningrad

Svenska Institutet

Kaliningrad

12.00

Pippi visar upp sig för pressen i Kaliningrad

Klockan tolv överlämnar viceborgmästarinnan i Kaliningrad över ordet till Pippi och vi rullar igång vår Pippishow i Kaliningrads rådhus. Det går lite trögt till en början men när Alesija (Pippi) kommer in tar det fart och på sju minuter har vi tagit oss igenom andra akten av pjäsen och hunnit med att sjunga ”Ut i vår hage”. Det var vårt bidrag till den presskonferens som i övrigt kom att handla om olika evenemang som Sverige ska presentera i samband med Kaliningrad/Königsbergs 750 årsjubileum. Tanya och jag blir omnämnda vid flera tillfällen, inte mist av viceborgmästare Silvia Gurova som berättade om vårt arbete i Gwardejsk. Vid ett annat tillfälle får jag själv orda och passar då på att bjuda in folk till vår svenska midsommarfest den 25 juni som traditionsenligt avhålls i Gwardejsk.

Erik Hammarskjöld tyckte efter pressmötet att vårt inslag var på gränsen till för långt – ja, kanske men när vi såg resultatet på TV till kvällen fanns där en annan atmosfär än i de föreliggande reportagen. Kanske behövdes det just denna tid som vi uppträdde för att ställa in kameror och mikrofoner… inte vet jag, men det blev bra på TV.

 

Resten av dagen tog vi det lugnt – Jag har drabbats av en enveten förkylning som inte vi lämna mig. Jag vet att jag skulle behöva bädda ner mig i horisontalläge… men jag har väldigt svårt för sådant… Nu blev det te med honung i mängder.. och lite konjak.

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Lördagen den 21 maj 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sanning & Konsekvens

TACIS

Pionerskij

15.00

Avslutande stormöte i Pionerskij

Vid pass halv två på eftermiddagen rullade Tanya och jag tillsammans med sex ungdomar ut från Gwardejsk för att ta oss till Pionerskij. Stämningen var god i den hyrda bussen och vi sjöng sånger både på ditvägen som under hemresan.

Sista mötet i Sanning & Konsekvensprojektet började klockan tre och med en allmän genomgång och presentation av alla de olika grupper, ungdomsorganisationer och andra konstellationer som deltar i projektet på rysk sida. Ungdomarna från Pionerskij hade förberett ett frågoformulär som delades ut och fylldes i av samtliga mötesdeltagare. Tanken är att vi plockar fram svaren mot slutet av projektet för att då se om arbetet verkligen blivit som vi förväntat oss. Det blir säkert spännande.

Ett förtiotal ungdomar hade mött upp och efter presentationen och kaffet begav de sig till stranden för att där göra övningar i det fina majvädret tillsammans med en ungdomsledare. Tanya och jag satte oss med kontaktpersonerna och gick igenom de sista frågorna runt Sverigeresan.

När vi samlades igen vid sextiden för att åka hem hade många av ungdomarna badat i havet – en första känsla av att sommaren trotts allt är på väg.

 

Så – lite sentimentalt var det nog att ta farväl av alla där utanför ungdomscentret i Pionerskij. Nu ses vi inte på ett par månader eller tre. Projektet rullar så smått igång igen i början av september. Det är nu bara Halmstadseminariet kvar och sen sommaruppehåll. Vi kan dock vara nöjda med hur projektet formulerat sig under våren. Vi har haft ett tiotal målgruppsmöten i varje stad och inget av dessa möten har känts meningslöst. Vi står nu väl rustade inför hösten då arbetet kommer att vara mer resultatinriktat.

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Söndagen den 22 maj 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

 

 

 

 

Fri dag

Inga kommentarer

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link