Schema och logg vecka 32, 2005

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 8/8

Tisdag 9/8

Onsdag 10/8

Torsdag 11/8

Fredag 12/8

Lördag 13/8

Söndag 14/8

Tid

08.00

 

 

 

 

 

 

 

08.00

09.00

 

 

 

 

 

 

09.00

10.00

 

10.00: Möte Produktionsråd (2)

 

10.00: Möte Produktionsråd (2)

10.00: Möte Produktionsråd (2)

 

 

10.00

11.00

 

 

 

 

11.00

12.00

 

Arbete med Pippi

produktionen

 

Arbete med Pippi

Produktionen

(2)

Arbete med Pippi

Produktionen

(2)

 

 

12.00

13.00

13.00: Möte Produktionsråd (2)

13.00: Möte Produktionsråd (2)

13.00  - 20.00 Generalrepetition utan och med publik

Pippi i Kaliningrad

(2)

13.00:

General-repetition (2)

13.00

14.00

14.00

15.00

15.00

16.00

 

16.00

17.00

17.00:

Premiär

(2)

17.00

18.00

18.00: Text (2)

18.00: Samling

 

 

18.00

19.00

19.00: Pippi i Kaliningrad (2)

19.00: Pippi i Kaliningrad (2)

19.00: Pippi i Kaliningrad (2)

19.00 Pippi i Kaliningrad (2)

19.00 Pippi i Kaliningrad (2)

19.00

20.00

20.00

21.00

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

 

 

22.00

 

(1): TACIS-projektet: Sanning & Konsekvens. Ungdomsprojekt som inkluderar tre städer i Kaliningradsregionen, Pionerskij, Svetlogorsk och Gwardejsk. Projektet lär ungdomar om hur deras kommun fungerar och en djupare förståelse för demokrati

(2): Pippi i Kaliningrad. En ungdomsuppsättning av Astrid Lindgrens pjäs ”Pippis liv och leverne”. Projektet har även en pedagogisk del där den unga ensemblen får lära sig att leda barn i dramaövningar

(3): Allmänna kontorsgöromål. Allt ifrån uppdatering av webbsidor, konstnärligt arbete, översättningar till redovisningar och planeringar.

 

Måndagen den 8 augusti 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Pippi i Kaliningrad

Svenska Institutet

Gwardejsk

19.00

Repetitioner av AKT III och IV

Fokus på Pippi!

 

Mitt under ett som vanligt intensivt produktionsrådsmöte ringer telefonen. Det är Alysia (Pippi) som ringer och meddelar att doktorn hittat en spricka i hennes handled. Detta till följd av en trafikolycka som hon varit inblandad i för tre veckor sen… Hon tvingas nu till att under tre veckor bära gips över halva höger arm. Men Alysia vill på inga villkor ge upp repetitioner och den premiär som vi nu närmar oss med stormsteg. Beskedet slog ändock ner som en smärre bomb i produktionsrådsgruppen. Snart hade vi dock hittat på råd. Pippi får bära handskar för att dölja gipset.

 

Var och hämtade stommen till scenografin. Denna gången fick vi komma ända in på bakgården till hemliga radarstationen för att hämta det hopsvetsade. En mycket enkel men genialisk

konstruktion. Lätt att montera isär och ihop. Kanske en aning tung i sin järnklädsel.

 

Repetitioner utan rekvisita och klädsel ger inte särskilt mycket. Därför blev det som det blev denna kväll på ungdomscentret. Lite måndagsövningar där de unga skådespelarna mest travade runt och drog av sin text. Det är viktigt att allt kommer på plats nu. Därför tjat på produktionsrådsmötet. Tror nog ändå att alla känner trycket och gör så gott de kan. Det här är viktigt för allihop.

 

Fortfarande inget vatten i vår lägenhet… Det sinkar allt som du ändå måste sköta i hemmet. Att göra pannbiffar med lök… komplicerat. Hustrun måste vara med och hjälpa mig när jag ska skölja händerna tillexempel. Det gäller att ha tålamod och hålla humöret uppe!

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Tisdagen den 9 augusti 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Pippi i Kaliningrad

Svenska Institutet

Gwardejsk

19.00

Repetitioner av AKT I och II

Storstorm över Gwardejsk…

 

Förutom bristen på vatten ställer nu en kraftig storm till med problem för oss… Den kan inte jämföras med januaristormen ”Gudrun” i Sverige.. men den här blåsten är inte långt efter. Fällda träd och ideliga mindre strömavbrott ställer till förtret.

 

Största problemet idag var att lösa det scenografitak som poliserna ska jaga Pippi på. Tidigare försök att få taket till stånd har misslyckats eller avslagits på grund av för höga kostnader. Nu måste vi lösa problemet idag! Rinat Sharafutdinov och jag tog oss till Istrofka, en liten by strax öster om Gwardejsk och ett sågverk där. Vi åkte dit kryssande mellan nerfallna träd som stormen tagit med sig. Väl där mötte vi en storrökande chef som hjärtligt välkomnade oss (han rökte sju cigaretter på de 20 minuter vi förhandlade). Vi blev lovade allt vad vi önskade tills på fredag och för en rimlig penning. Problemet ur världen.

 

Med stormen tjutande utanför Ungdomscentrets fönster genomförde vi ett repetitionspass denna kväll. Ira som tagit sig till repetition trotts vädret blev varmt grillad i en och en halv timme. Tidigare har jag tyckt att hon varit för vek i rollen som fröken. Nu fick hon en reell genomgång av sin text där vi också la upp ett delvis nytt scenario för henne. Sakta men säker förbättrade hon sin auktoritet på scen och gick från repetitionerna med stärkt självförtroende. Mitt under dessa övningar ringer föräldrarna till våra ungdomar och ber att deras barn ska slippa ge sig ut i stormen. Ljuset från lampkronorna darrar när strömmen då och då försvinner.

 

Efter repetitionerna målar Rinat och jag den rostangripna scenografin i grå mönja. Vinden tjuter utanför och regnet piskar mot rutorna. På sina ställen rann regnet in och bildar små pölar på golvet. Fönstren är så erbarmligt dåliga – eftersatt som all annan renovering av Ungdomscentret. Efter en och en halv timme är vi klara och gick hem och åt stekt potatis med mina pannburgare som lagades igår. Sen går strömmen för gott. Tanya och jag tillbringar resten av kvällen med att spela Chinaschack i skenet av stearinljus.

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Onsdagen den 10 augusti 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Pippi i Kaliningrad

Svenska Institutet

Gwardejsk

18.00

Repetitioner av hela pjäsen - presskonferens

Fokus på Pippi dagen lång

 

Andra dagen med full storm. Eftersom stormar måste ha namn har vi döpt vår till… Jo men visst; Pippi… Kanske med tillnamnet Långstorm.

 

Dagens repetitioner började i full kaos. Egentligen skulle vi avhållit presskonferens (för andra gången) men som vanligt kom inte en djävel… Slött av våra korrespondenter. Allt som händer efter klockan fem (arbetsdagens slut) har inget journalistiskt värde… I stället rusade ungdomarna runt i sina kostymer – en del provade dem för första gången – värre än stormen. Jag gick hem och inväntade klockslaget sju, utsatt tid för repetitionsstart. Ibland orkar jag bara inte med i övermåttan ungdomlig entusiasm.

 

Klockan sju blåser polisman Larsson i sin visselpipa och jag uppmanar till full koncentration. Och häpna – det blev det också. Vi körde igenom hela pjäsen, akt för akt.

Första akten med poliserna… jag trodde att de skulle vara ur form efter långt repetitionsuppehåll men det visade sig att de på allvar suttit hemma och pluggat text och övat sig framför spegeln. Något måste de ha gjort för jag blev minst sagt förvånad över resultatet som presenterades.

Andra akten, i skolan, med ”nya” Ira som lyfte likt aldrig förr! Kanske den bästa akten under kvällens genomgång.

Tredje akten, kafferepet. Damerna hade fått på sig sin utstyrsel och det blev en helt annan atmosfär runt scenen. Pippi i sina röda flätor mot elegant klädda och konservativa damer. Kontrasten i sig själv; en succé. Tjejerna runt kaffebordet börjar få fart på sina skvallerkärringar.

Fjärde akten med tjuvarna blev lite halt. Vi ville ju helst repeterat den dans vi lagt in men CD-spelaren fungerade inte och då fick det vara. Anton och Jura gör emellertid ett mycket gott jobb. Det känns skönt att där är ett extra lyft i slutet av föreställningen. Ty dessa två grabbar lyfter allt med sitt komiska utspel.

Femte… Rinat som Pappa Långstrump. Måste spela fetare. Han är aningen för snabb – vilket inte är så dumt det heller… Jag vet inte riktig där. Vi får prova i morgon då vi har sista chansen till detaljrepetitioner.

Vi körde också igenom slutet med applådtacket. Vi gör en liten pjäs av det också. Poliserna får nys på tjuvarna och jagar dem av scenen. Det såg roligt ut. Mycket tack vare Juras fantastiska minspel.

Överhuvudtaget trevliga repetitioner. Nu känner alla att det är fullt allvar och att det är hundrakoncentration som gäller. Då blir det den sortens allvar som föder kvalitet.

 

Rinat S. och jag målade färdigt scenskelettet. I morgon är det torrt och så ska järnranglett kläs. Hur är ännu en fråga. Vi har inte fått kontakt med killen som ska dekorera.

 

Till natten lugnade sig stormen och regnet och vi beslutade oss för att nattvandra med våra affischer.  Det är något alla har sett fram emot. Det är lite tradition för oss; att slå till nattetid med vår marknadsföring. På omöjliga och möjliga ställen under en stjärnhimmel som var otrolig satte vi ut våra märken över hela stan. På något sätt känns det där väldigt romantiskt. Vi opererade i tre grupper. I min ingick Tanya, Dima, Ira och hennes pojkvän. Vi var klara på en timma med våra femtio affischer. Då hade vi fått uppleva en hel rad stjärnfall – undrar vad var och en önskade sig – jag vet mina önskningar.

 

Natten framför datorn. Kan inte sova nu. Flashanimationer producerades och hemsidan fick sig en putsning. Morgontimmarna gav någon sömn…

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Torsdagen den 11 augusti 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Pippi i Kaliningrad

Svenska Institutet

Gwardejsk

19.00

Repetitioner av AKT III och IV + slutscen

Nu är det full fart på alla hjulen. Från tidig morgon till sen kväll med allt vad det innebär att stå tre – fyra dagar från en teaterpremiär. Febrilt är kanske ett bra ord, även om det låter som ett läkemedel…

 

 Inbjudningar, affischering, webbdesign rekvisitaframställning, scenbygge, matlagning för hungriga ungdomar, iordningställande av scen, detaljer i klädseln, städjobb, hämta vatten i brunn utanför stan (stora delar av stan är helt utan vatten, liksom vi)… osv., osv. ur en för tillfället icke sinande att-göra-lista. Och alla jobbar på. Det är ett fasligt spring här på kontoret. Från klockan tio varje morgon under den senaste tiden har vi samlats för att bena och staka ut dagen göromål. Sen har allt bara rullat på. Jag har ingen riktig koll längre på vad som händer till höger och till vänster men fröjdas av det jag ser och känner tillfredställelse över resultaten. Alla är verkligen mycket duktiga just nu. Bara vi orkar i det här tempot några dagar till.

 

Repetitionerna denna afton kryckade sig fram. Mycket berodde på att de unga skådespelarna för första gången fick rekvisita i händerna. Att hantera en kaffekopp, som man tidigare mimat är inte så enkelt. Det blir lätt att fokus läggs på just kaffekoppen. Det var mycket nytt denna kvällen. Gräddbakelser (Pippi insmord i grädde efter att ha stulit röda bäret på tortans topp) ficklampor (med ett helt nytt rörelseschema i tjuvscenen), halsband som ska slängas hit och dit (Kurrikurrikungens trollmaktsattribut) och bord och stolar som ska in och ut… Aj, aj, aj… det blev för mycket och ska sanningen fram så kommer rekvisitan för sent in i repetitionerna.  Så farten och intensiteten på repetitionerna blev inget vidare alls. Många stopp med frågor typ; Vad gör jag nu av apan? Till och med jag blev överraskad av dessa alla detaljer. I slutscenen har jag låtit Pippi gå ombord på pappas skepp med omedelbar verkan – men hon skulle ju naturligtvis aldrig ha lämnat sin Herr Nilsson eller sina gullpeningar kvar i Villa Villerkulla… Därför fick slutscenen en annan upplösning. Sånt händer just när rekvisitan kommer sent in i bilden. Amatörteaterns förbannelse – amatörregissörens stora minus. I morgon kommer nästa repetitionspass att innebära samma vilsenhet… Då ska poliserna klättra på taket…

Något positivt då? Hela dagens arbete i sig… positivt, naturligtvis. Från repetitionerna…? Alla är på plats, alla gör så gott de kan, alla tar ansvar. Det är kanske så att det måste få krycka sig fram ibland…

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Fredagen den 12 augusti 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Pippi i Kaliningrad

Svenska Institutet

Gwardejsk

19.00

Repetitioner av AKT III och IV

Produktionsrådsmöte och alla är på tårna. Tiotusen saker att göra och reda ut – så känns det i alla fall. Klockan elva tutar en arg taxichaufför utanför köksfönstret. På taket har han en stege. Det är Katja och Katja som har varit och hämtat en… Att en stege ska ställa till med så mycket problem. Två dagar har vi nu hållit på med att leta reda på en.

Sasha och jag sitter framför datorn och lägger ut Pippis hemsida. Det tar emot hela tiden. Vi är dåligt uppkopplade och vårt nät är alldeles för trögt. Till sist blev vi ändå nöjda med arbetet.

 

Kvällens repetitioner går som en dans. Vi märker inte att tiden går. Klockan halv elva står hela gänget utanför Ungdomscentrets entré. Alla är nöjda och vi går hem i den stilla augustinatten.

Under varje repetition, som vi avhåller nu, kommer vi på nya saker. Det är verkligen inte bara att köra igenom texten. Kreativitet är nyckelordet som vi följer nu. Både från vår sida och ungdomarnas. Dessutom är alla på ett strålande humor. Det skämtas mest hela tiden och nya gags kommer in i scenerna. Det ser bra ut på alla fronter nu – och nu är vi ju framme också efter månader av arbete.

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Lördagen den 13 augusti 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Pippi i Kaliningrad

Svenska Institutet

Gwardejsk

13.00

Generalrepetitioner

En ny språngmarschdag. Och inte blev den riktigt som vi tänkt oss. Planerna var att avhålla två generalrepetitioner – den ena med publik. Det blev bara den sistnämnda och då fick vi inte den publik vi efterfrågat. In i det sista arbetade vi med rekvisita, scenografi, ljud och ljus. Hade tänkt mig att i alla fall kunna gå igenom akt för akt… men det stampades för mycket med tårtor och annat på bakscen. Det blev bara polisepisoden – för äntligen kom taket och verandan. Tunga grejer som alla killarna i ensemblen fick hjälpas åt med att få på plats. Ja, då äntligen var allt på klart för att på allvar repetera polisscenen. De ska nämligen upp på taket för att fastna i skorstenen… Men Dima och Sasha kände sig osäkra på sina roller och stegen som det varit så mycket väsen runt var svårhanterlig för Pippi/Alysia med sin brutna handled (hon spelar ju världens starkaste tjej…). Till sist fick vi ordning på det hela och någorlunda säkerhet i allt klättrande.  Polisscenen är dock klart underrepeterad och får nog putsas även på premiärdagen.

Rinat och jag pillade med ljuset men sladdarna ville inte räcka till. Dima från el-shopen fick blixtinkallas för att förstärka vår arsenal. Till sist stod vi färdiga.

Katja, Dasha och Nadja gick igenom dramaövningar med de barn som anlände som vår testpublik. Det var ett uppskattat inslag innan generalrepetitionen startade. Så fick vi nytta av den work shop som Margareta Ek höll i början av maj.

Generalrepetitionen gick mycket bra! Endast ett par punkter att klaga på. Tjuvarna måste bla. komma in tidigare. Nu hölls det på med saker på bakscen som sinkade deras entré. En ren organisationsfråga alltså. Vi behöver mer musik också. I börja känns det tomt utan musik och det vore nog bra med något där som gör att fokuseringen på scen blir starkare.

Efteråt jublade alla och var mycket glada och nöjda. Härligt jobb! Härligt!

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Söndagen den 14 augusti 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Pippi i Kaliningrad

Svenska Institutet

Ungdomscentret i Gwardejsk

Från kl. 16.00

Premiär – Pippi i Kaliningrad

Den 22 mars kom beskedet från Svenska Institutet om pengar för Pippi-projektet. Den 26 mars var översättningen klar och vi häll kollationering med våra ungdomar. Ett förtiotal repetitioner och fem månader senare är vi klara för premiär. Egentligen hade vi i vår ansökan lovat premiär den 9 juli… men det hade vi aldrig klarat. Andra projekt och resor har lagt hinder ivägen för att lyckas med det. Nu tror jag inte att det skett någon skada med vår försening. Den marknadsföring som skett för premiären den 9 juli har varit minimal av olika anledningar.

 

In i det sista höll vi på med förberedelserna. Klockan 12.00 kom Anton och hans kompis för att hämta nycklarna till Ungdomscentret. De skulle måla färdigt dekorationerna. Jag ägnade förmiddagen åt att raka av premiärskägget och tvätta av allt repetitionsdamm. Sen gick jag och Rinat över och organiserade om ljussättningen. Vid tretiden kom våra unga skådespelare. De såg mer avspända ut än jag väntat mig. Alla är dock trygga i det de gör och någon större anledning för överdriven nervositet finns inte. Sen gick tiden fram till premiären med småpyssel än här än där. Tanya målade Pippis gardiner, tårtan dekorerades, musiken provspelades ihop med öppningsscenen, utställningen kom på olats osv.

 

Vid halv fem var alla platser besatta. Vår unga publik fortsatte dock i sällskap med sina föräldrar att strömma till. När ridån gick upp var det så fullt att det med nöd blev plats för skådespelarna på scen. 150 personer samsades om ett utrymme som egentligen bara tar in 80 personer. När alla ungarna skulle se vad som fanns i Pippis koffert blev det ingen plats för skådespelarna längre. Poliserna fick rycka ut och föra tillbaka den entusiastiska publiken. Även om det blev lite halvkaotiskt med så mycket publik gick det mycket bra. Succé! Det får man nog lov att säga. Alla var nöjda efteråt även om en del av ensemblen inte gillade den unga publiken. De tyckte den var alltför hänförd… Vi fick blommor och choklad av den vuxna delen av publiken och bravoropen haglade. Tanya och jag passade också på att dela ut Kulturkompaniets kulturpris till Rimma Arkadina (vår sångpedagog).

 

Sen gick vi till Prossia och åt och drack champagne. Alla var uppspelta och alla ville hålla tal. Det blev festligt värre och senare på natten fortsatte festiviteterna nere vid fotbollsstadion där vi sjöng sånger och skrålade med mer champagne.

 

Fantastiskt detta allt! Pippi är den största produktionen vi gjort med våra ungdomar här i Gwardejsk. Nu ska vi på turné och spela hela hösten och vintern. Men just nu känns det bara som om man ville ta igen sig något. Rysk frukost är väl något man skulle kunna kosta på sig i morgon.

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link