Schema och logg vecka 15, 2005

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 11/4

Tisdag 12/4

Onsdag 13/4

Torsdag 14/4

Fredag 15/4

Lördag 16/4

Söndag 17/4

Tid

08.00

 

 

Vilnius

Betala kontorshyran

Hyresvärdarna bor i nämnda stad

 

 

 

 

08.00

09.00

 

Arbete på kontoret (3)

 

Arbete på kontoret (3)

 

 

09.00

10.00

Arbete på kontoret (3)

Arbete på

kontoret (3)

 

 

10.00

11.00

Arbete på kontoret (3)

Arbete på kontoret (3)

11.00

12.00

12.15: Resa till Svetlogorsk (1)

12.15: Resa till Svetlogorsk (1)

12.15: Resa till Pionerskij (1)

12.00

13.00

13.00

14.00

14.00

15.00

Möte med 3+2 gruppen (1)

Möte med målgruppen (1)

15.00

16.00

Möte med målgrupp (1)

 

16.00

17.00

Resa tillbaka till Gwardejsk (1)

Resa tillbaka till Gwardejsk (1)

17.00

18.00

Möte målgrupp Gwardejsk (1)

Pippi i Kaliningrad (2)

Resa tillbaka till Gwardejsk (1)

18.00

19.00

 

 

19.00

20.00

 

 

 

Arbete på Kontoret(3)

 

 

20.00

21.00

 

 

 

 

 

 

21.00

22.00

 

Resa till Vilnius

 

 

 

 

22.00

 

(1): TACIS-projektet: Sanning & Konsekvens. Ungdomsprojekt som inkluderar tre städer i Kaliningradsregionen, Pionerskij, Svetlogorsk och Gwardejsk. Projektet lär ungdomar om hur deras kommun fungerar och en djupare förståelse för demokrati

(2): Pippi i Kaliningrad. En ungdomsuppsättning av Astrid Lindgrens pjäs Pippis liv och leverne. Projektet har även en pedagogisk del där den unga ensemblen får lära sig att leda barn i dramaövningar

(3): Allmänna kontorsgöromål. Allt ifrån uppdatering av webbsidor, konstnärligt arbete, översättningar till redovisningar och planeringar.

 

Måndagen den 11 april 2005 -

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sanning & Konsekvens

TACIS

Svetlogorsk

15.00

Möte med 3 + 2-gruppen

Ett mycket bra möte! Det här är en habil grupp med människor som känner stort ansvar. Viktor och Svetlana har ju varit med förr, nu inlemmades Galina Petrovna från Gwardejsk till gruppen och jag tror nog att hon kände plikten kalla också.

Företrädesvis jobbade vi oss igenom en dagordning som i princip tog upp hur projektet kommer att se ut fram till första veckan i juni. Vi godkände det schema som vi tagit fram under morgontimmarna och tog till och drog ifrån från förslaget. I stället för tre stormöten blev vi överens om två. Det är skolan som lägger hinder ivägen för ett tredje möte. I slutet av maj kommer ungdomarna att vara upptagna med examensarbete.

 

Därpå fastställde vi rutiner för hur 3 + 2-gruppen framöver ska träffas. Första måndagen i varje månad blev bestämt, om inget annat söker gruppens uppmärksamhet. Det kan gälla reser eller problem. I övrigt penetreras då time sheets och framförvarande månadens arbete.

 

Bra möte som avslutades med gruppfotografering utanför administrationsbyggnaden.

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sanning & Konsekvens

TACIS

Svetlogorsk

15.00

Möte med 3 + 2-gruppen

Ryska

 

Tisdagen den 12 april 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sanning & Konsekvens

TACIS

Svetlogorsk

15.00

Möte med målgruppen i Svetlogorsk

12 ungdomar mötte upp plus Viktor (kontaktperson, Svetlogorsk) och Ludmilla (lärare och handledare för gruppen). Vi gick igenom schemat fram till och med första veckan i juni. De båda stormötena på rysk mark, i Gwardejsk och Pionerskij penetrerades också. Sen förklarade Tanya projektet ännu en gång och jag fyllde i. Vi gick igenom hur hösten kommer att te sig och hur vi kommer att arbeta med teater som verktyg. Det mesta verkade klart och det var väldigt få frågor.

 

Därpå delade vi ut uppgifter till nästa möte.

1. En inbjudan till dem som ungdomarna önskar deltaga vid stormötet i Pionerskij, 21 maj.

2. En kortbeskrivning av projektet för att ta med sig när man besöker administrationen.

3. Börja med den undersökande delen av projektet. Besök de olika förvaltningarna i kommunen.

 

Sen blev det drama övningar. Nog tyckte jag att dessa unga människor knäppte upp en aning under övningarnas gång. De genomförde övningarna med ackuratess!

Avslutningsvis blev det fotografering utanför administrationsbyggnaden.

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sanning & Konsekvens

TACIS

Svetlogorsk

15.00

Möte med målgruppen i Svetlogorsk

 

 

Onsdagen den 13 april 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kronor & Nycklar

 

Vilnius

Heldag

Betala hyra för kontoret

Oj, oj, vilken resa. Fruktansvärt tröttande! Till Vilnius för att betala tre månaders hyra för kontoret. Men nu är det gjort. Det blir en resa till i maj för ytterligare hyresinbetalningar. Då kommer vi att erlägga hyra för hela 2005. Ett gott med den hör resan var dock att det gick mycket enklare vid gränsen än andra gånger då jag passerat. Framförallt på den ryska sidan. Vi behövde inte ens gå ur bussen. Nu kom passkontrollanten in och tog passen - precis som vid den polska gränsen ett tjugotal mil södra över. Så även när vi åkte in i Ryssland. Passkontrollanten fyllde till och med i immigrationspapperna och gav det till mig när hon lämnade över passet. Fantastiskt! Inga kopior av visat och inget annat krångel.

 

Förmiddagen ägnades helt åt Vilnius och så närde jag en god frukost. Fotograferade i den soliga vårdagen och så bussen hem till Gwardejsk igen.

Det är fruktansvärt krävande att resa så här mycket under en vecka. Fyra dagar utav sju kommer jag att vara på resande fot. Sammanlagt 28 timmar den här veckan. Det är mer än en halv normal arbetsvecka

 

När jag kom hem förmedlades nya nyheter om vår administration av Tanya. Galina Petrovna hade varit på besök under dagen och denna gång blivit anklagad för att vara svensk spion av vice borgmästaren. Dessutom vägrar de igen att ta del av TACIS-projektet. Nu får det slutligen vara nog med dumheterna från vår kära förvaltning...

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kronor & Nycklar

 

Vilnius

Heldag

Betala hyran för kontoret

Ryska

 

Torsdagen den 14 april 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Pippi i Kaliningrad

Svenska Institutet

Ungdomscentret Gwardekjsk

18.00

Kollationering av Pippi-projektet

Kollationering. Första mötet med den grupp ungdomar som ska bära Pippiprojektet. Och det blev till en trevlig samling i Ungdomscentrets lilla teaterlokal! Nu är äntligen detta projekt igång på allvar. Tanya satt hela natten och jobbade klart översättningen och slutarbetade det hela under eftermiddagen, varpå hon sprang med kopieringen av det hela. Undra på att hon kände sig stolt när manuset nu lästes upp för första gången i kväll. Tatyana är en duktig tjej!

 

Först gick vi igenom tidsperspektivet på projektet. Om vi följer denna plan skulle vi stå klara för premiär den 9 juli. Sen läste vi manuset. Rollerna var sedan länge fördelade. Egentligen skulle vi varit igång med repetitionerna till den tionde april Men några dagars försening är inget att tala om. Tre av våra adepter saknades denna kväll men med giltigt förfall. Det här kommer att bli ett härligt gäng att jobba med!

 

Hela denna dag har vi suttit framför datorn - ändå känns det som om vi inget fått gjort I alla fall känner jag så. Arbetet pressar hela tiden oss framåt och det är skönt i och för sig. Men vad ska man säga när goda vänner kommer till kvällen och vill dela en öl och man vet att man har minst fyra, fem timmar till för att få allt på listan gjort...?

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Pippi i Kaliningrad

Svenska Institutet

Ungdomscentret Gwardejsk

18.00

Kollationering av Pippi-projektet

Ryska

 

 

Fredagen den 15 april 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sanning & Konsekvens

TACIS

Pionerskij

16.00

Målgruppsmöte i Pionerskij (som inte blev av)

Buss och tågtiderna passar perfekt när vi gör våra arbetsutflykter till Pionerskij. Vi startar från Gwardejsk kvart över tolv med buss för att byta till tåg i Kaliningrad (14.12). På tåget äter vi medhavd lunch ofta smör och bröd och någon sallad. 15.45 är vi i Pionerskij. Vanligtvis brukar vi hinna med att köpa en dricka och varsin glass, innan lektionen börjar klockan fyra. Det är ganska romantiskt, skulle jag villa säga. Särskilt nu i vårbrytningen.

 

Tyvärr kom det inga ungdomar den här gången i Pionerskij. Skolan och examensarbeten tar för mycket tid ifrån dem. Tyvärr hade Svetlana inte heller någon koll på detta och därför ringde hon inte och varskodde oss. Vi fick en trevlig stund vid havet i stället där vi gick igenom frågor som inte hunnits med tidigare.

 

En tråkig nyhet meddelade Svetlana emellertid. Viktor Kokovin (kontaktperson i Svetlogorsk) har fått sparken av den nytillsatta administrationen där. Tråkigt, för att inte säga djävligt tråkigt! Arbetet i Svetlogorsk har ju skjutit bra fart under de första mötena under ledning av Viktor. Nu vet ingen hur det blir framöver. En ny kontaktperson ska utses och hon eller han är en väldigt viktigt människa för oss i projektet.

 

Sen åkte vi långa vägen hem igen. Det är klart att det var en dag som förskingrades. Men det kändes ändå inte så bortkastat. Vi fick tid med Svetlana och de frågor som hon hade. Och som sagt är det inte så tokigt att ta de här resorna fram och tillbaka i Oblsten. Man hinner förbereda mötena och läsa en och annan god bok. Just nu tar jag mig igenom tegelstenen Onda Andar av Fjodor Dostojevskij. En present från mycket goda vänner i Halmstad.