Schema och logg vecka 16, 2005

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 18/4

Tisdag 19/4

Onsdag 20/4

Torsdag 21/4

Fredag 22/4

Lördag 23/4

Söndag 24/4

Tid

08.00

 

 

 

 

 

 

 

08.00

09.00

 

 

 

 

 

 

 

09.00

10.00

Arbete på kontoret (3)

Arbete på kontoret (3)

Arbete på kontoret (3)

Arbete på

kontoret (3)

 

 

 

10.00

11.00

 

 

Arbete på kontoret (3)

11.00

12.00

Arbete på

kontoret (3)

Resa till Pionerskij (1)

12.00

13.00

13.00

14.00

14.00

15.00

15.00

16.00

Referensgruppen möte Pionerskij(1)

Kronor & Nycklar möte

16.00

17.00

17.00

18.00

Möte målgrupp Gwardejsk (1)

Pippi i Kaliningrad (2)

Pippi i Kaliningrad

Repetitioner (2)

Resa tillbaka till Gwardejsk (1)

 

18.00

19.00

 

19.00

20.00

Arbete på kontoret

Möte för hartiya.com

 

20.00

21.00

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

 

22.00

 

(1): TACIS-projektet: Sanning & Konsekvens. Ungdomsprojekt som inkluderar tre städer i Kaliningradsregionen, Pionerskij, Svetlogorsk och Gwardejsk. Projektet lär ungdomar om hur deras kommun fungerar och en djupare förståelse för demokrati

(2): Pippi i Kaliningrad. En ungdomsuppsättning av Astrid Lindgrens pjäs Pippis liv och leverne. Projektet har även en pedagogisk del där den unga ensemblen får lära sig att leda barn i dramaövningar

(3): Allmänna kontorsgöromål. Allt ifrån uppdatering av webbsidor, konstnärligt arbete, översättningar till redovisningar och planeringar.

 

Måndagen den 18 april 2005 -

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kronor & Nycklar

 

Gwardejsk

10.00

Kontorsarbete

Hela dagen framför datorn. Frågan som varit på tapeten idag har främst varit Sanning och Konsekvensprojektets logotyp. Tommy Löfquist, på Region Halland ringde nämligen på förmiddagen och underrättade oss om att kontraktet med TACIS nu är undertecknat. Det innebär att projektet verkligen är igång, efter månader av väntan. Trotts detta har vi ju sparkat igång i våra tre städer (Pionerskij, Svetlogorsk och Gwardejsk) här i Kaliningrad Oblast.

 

Andra frågor som rört runt på kontoret idag har varit Rinat Sharafutdinovs och Alexander Korzhonoks arbetskontrakt. Kronor & Nycklar har sen förste april (sjuårsdagen för föreningen) haft två ungdomsanställda. Men kontraktsfrågan har hela tiden släpat efter.

 

Hatte Bärtilsson

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

 

 

 

 

 

Ryska

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Tisdagen den 19 april 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kronor & Nycklar

 

Gwardejsk

10.00

Kontorsarbete

Fram till tre i natt gick arbetet duktigt framåt. Mängder med frågor som pockar på uppmärksamhet och lösningar. Sanning och Konsekvensprojektets logotyp har varit hetaste föremålet för våra vedermödor idag. Men tre i natt gick strömmen i hela Gwardejsk och jag hade naturligtvis inte sparat mitt arbete. Så hastigt och men mindre lustigt försvann två tre timmars arbete. Det var ett strömavbrott på blott tre sekunder men det räckte som bekant. Vid fyra var jag klar med rekonstruktionen av det förlorade arbetet och gick till sängs

 

Egentligen skulle vi ha varit i Svetlogorsk för målgruppsmöte idag. Men det blev inställt som en följd av att Viktor Kokovin förra veckan blev avskedad av stadens administration. Hans uppsägning innebär att vi står utan kontaktperson för Sanning och Konsekvensprojektet i Svetlogorsk och nu vet nog bara gudarna när det bli ordning och reda i där igen. Att Viktor nu försvinner från Kronor & Nycklars horisont är mycket olyckligt. Det har under den inledande tiden känts som om Svetlogorsk och de medverkan i projektet där, verkligen har velat något med sitt engagemang. Detta till skillnad från förra stora TACIS-projektet. Då visades det mest upp ointresse och oordningsamhet. Nu känns det som om vi blir tvungna att starta om och att fortsättningen känns osäker. Vi får väl se Med de många olösta administrativa frågorna just nu kändes det ändå skönt att slippa lägga 5 6 timmar på resan till Svetlogorsk.

 

Hatte Bärtilsson

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

 

 

 

 

 

Ryska

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Onsdagen den 20 april 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sanning & Konsekvens

TACIS

Gwardejsk

18.00

Målgruppsmöte i Gwardejsk

Rinat Sharafutdinov hade förberett en lista med frågor som skulle genomgås under mötet på Ungdomscentret. Han hade hittat en bok om hur kommunerna fungerar eller bör fungera, från vilken han hade plockat ut frågorna. Under mötet penetrerades dessa frågor och man diskuterade hur man ska gå tillväga inför de första mötena med Gwardejsks administration. Mötet gjorde också en fördelning av vilka som ska besöka vilka förvaltningar. Senare övergick diskussionerna till den information som finns att hämta i boken som Rinat funnit. Kanske skulle det vara en idé att köpa in den här skriften och överlåta den till målgrupperna i de andra kommunerna (Pionerskij och Svetlogorsk) så att alla har samma utgångspunkt vid fortsatta diskussioner i projektet. Dessutom verkar den pedagogiskt riktigt upplagd för den målgrupp vi arbetar med. Sist gick mötet igenom det program som kommer att genomföras vid den första stora konferensen mellan målgrupperna i Kaliningrads Oblast (14 maj). Ungdomarna från Gwardejsk kommer helt och hållet att organisera sammankomsten och en av idéerna är att genomföra en rad lekar och kontaktövningar så att alla lär känna varandra bättre.

 

Det är lite synd just nu att så få kommer till mötena. Under målgruppsmötet i Gwardejsk hade sex ungdomar mött upp. Det är skolan som lägger hinder ivägen. Det får man förstå men ändå tycker jag att fler kunnat visa intresse. Kanske är det också våren och det fina vädret som drar dem från verksamheten. Kan inte låta bli att känna grämelse över detta hur som helst.

 

Rinat Sharafutdinov och Alexander Korzhonoks kontrakt färdiga och översatta! Härligt!

 

Hatte Bärtilsson

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

 

 

 

 

 

Ryska

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Torsdagen den 21 april 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Pippi i Kaliningrad

Svenska Institutet

Ungdomscentret i Gwardejsk

18.00

Första riktiga repetitionen (Akt I)

Å, hej och hå, vad det kan gå ibland. Rivstart med hela gruppen samlad. Fantastiskt roligt och redan nu, första gången då vi verkligen går upp på golvet och arbetar med scenarier är den unga ensemblen på hugget. Det var scenerna i första akten som gicks igenom. Redan nu kan man se att det kommer att bli en rolig föreställning. Alla vänder sig mot humorns förtecken. Och de unga skådespelarna klarar verkligen av det. Polisscenerna gick som smort och Dmitri Gubanov och Alexander Puzakov som kreerar dessa dumma, tröga och töntiga poliser gjorde det med glans och ackuratess. Pippi själv, som spelas av Alesja Aletchenko, gick in för sitt spel med brak och dunder. Hon kommer att bli ett underhållningsvidunder för den målgrupp som pjäsen vänder sig till! Ungarna kommer att skratta på sig och älska henne och i övrigt känns det som om vi har komponerat ensemblen väl. Det känns som om alla passar för sina roller. Hela första akten satt med goda tendenser. Ungdomarna går inför uppgiften med största allvar, vilket förtjusar ett gammalt regissörshjärta. Själv var jag på ett strålande humör och blev det allt mer under repetitionens gång. Härligt!

 

Efter repetitionerna blev det lite högtidligt och spännande i vårt kök. Alexander Korzhonok och Rinat Sharafutdinov var hembjudna för att gå igenom sina anställningskontrakt med Kronor & Nycklar. Nogsamt gick vi igenom punkt för punkt. Några punkter resonerade vi om men på det hela taget verkade de båda unga herrarna nöjde med uppgörelsen. Det är ett stort steg Kronor & Nycklar tar i och med att personalstyrkan nu utvidgas. I och för sig har de båda ungdomarna hållit till på vårt kontor mest varje dag men nu känns det som om vi verkligen skulle bli ett time mer på allvar. Alla var nöjda och jag sprang ner och köpte en flaska bubbelvatten av rysk modell. Extra högtidlig blev det när papperen skulle undertecknas. Det avhölls välkomsttal och handtryckningar innan det var dags att skåla för det nya Kulturkompaniet Kronor & Nycklar.

 

En bra dag lite historisk, på sitt sätt. Jag får lätt ångest när verkligheten står för stilla. Det är i kontakten med människor som jag tycker att saker och ting händer. Så har det varit i dag!

 

Hatte Bärtilsson

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

 

 

 

 

 

Ryska

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Fredagen den 22 april 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Pippi i Kaliningrad

Svensk Institutet

Kronor & Nycklars kontor

19.00

Repetitioner av andra akten

Ännu en bra repetition med ungdomarna. Detta trotts att vi trängdes i Kronor & Nycklars kontorslokaler. Det var andra akten som vi gick igenom och satte rörelseschema på. Nu känner att vi är på god väg mot något riktigt bra. Detta för att ungdomarna verkligen engagerar sig och är ivriga. Det händer med jämna mellanrum att så inte är fallet. Men just nu brinner det runt ungdomarna och varje dag görs det framsteg. Det känns skönt!

 

Annars det vanliga slitet framför datorn. Webben, som jag tyvärr försummar, fick sig en ordentlig genomgång. Nu ska jag försöka att senats måndagar framöver serva med uppdaterade scheman

 

Hatte Bärtilsson

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

 

 

 

 

 

Ryska

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Lördagen den 23 april 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sanning & Konsekvens

TACIS

Pionerskij

16.00

Möte med Referensgruppen

Referensgruppen består av tre ungdomar från varje stad (Pionerskij, Svetlogorsk och Gwardejsk), kontaktpersonerna samt Tatyana och jag. Den här gången träffades vi i Pionerskij det är möten som ligger på ett rullande schema.

Här kommer dagordningen på engelska:

 

Agenda

Meeting with The Reference group in Pionerskij

Saturday 23 of April 2005 at 04.00 PM

Project: Truth and Consequences, TACIS

 

Start up with a short presentation of our self

 

1. Questions to be added to the Agenda.

 

2. Information about the generally organization for the project

ü       TACIS

ü       Sweden, Poland and Russia

ü       The organization In Kaliningrad Oblast

ü       Svetlogorsk, Pionerskij and Gwardejsk

ü       The local administrations

ü       The 3+2 group

ü       The Reference group

ü       The Target groups

ü       The Experts

 

3. Time table April to June

 

4. The major meetings in Gwardejsk 14/5 and Pionerskij 21/5

ü       The generally Purpose

ü       Program

ü       Invited guests

ü       Following up and evaluation

 

5. The visit to Sweden in June

ü       Travel (how do we go to Gdynia?)

ü       Visa

ü       Program

ü       Following up and evaluation

 

6. How will the autumn look like?

ü       The brochure

ü       Presentation program for schools and other youth organizations

ü       International conferences and travels

ü       The principles for how many how can participate in the international programs

ü       The weekly local activities

ü       Will there be needs in autumn for moor major meetings with participants from the Kaliningrad Oblast

ü       Other thoughts or ideas of actions for the autumn

 

7. Evaluations

ü       After every action, meeting, work shops or seminaries we have to evaluate watt happened, write down our thought and opinions and so on. But how to do it?

ü       Lets find a simply way for this work!

 

Efter en kort presentation av var och en (mötet hade samlat 11 personer) gick vi raskt igenom den organisation som projektet har, både på ett övergripande som lokalt plan.

Därefter punkten med schemat fram till början av juni (klicka på en av linkarna här under) med stormöten och resan till Sverige. Vi bestämde att mötena i Gwardejsk (14/5) och Pionerskij (21/5) ska börja klockan 15.00. Det huvudsakliga syftet med dessa träffar är att komma samman och lära känna varandra. Det blir mycket lekar och kontaktövningar på programmet. Tanken är också att bjuda in de politiker och tjänstemän som deltar i projektet från städernas administrationer. Det blir ungdomarnas uppgift.

Resan till Sverige ordade vi bara kort om. Senast till mötet i Gwardejsk måste de som ska med utses. Då måste också ifyllda blanketter och pass levereras för hanteringen av visumen. Program och resväg kommer vi att meddela senare.

Hur kommer hösten att se ut? Broschyren med presentationen av den lokala maktstrukturen behöver inte vara klar förrän till hösten. Det är då som de polska och svenska ungdomarna kommer hit till Kaliningrad Oblast. Med broschyren och övrigt presentationsmaterial ska sen de ryska ungdomarna gå ut till skolorna och klargöra hur administrationen av kommunen ser ut och fungera. Det blir ett litet projekt i sig.

Vi redogjorde också för hur resandet under hösten kommer att se ut. Det gäller de internationella konferenserna och mötena. En viktig principfråga fick sin lösning. Nämligen den om hur ungdomarna ska utses som ska följa med på resorna. Det kommer inte att bli en fast grupp utan uppdragen kommer att alternera mellan ungdomarna. Det blir i huvudsak kontaktpersonens uppgift att utse vilka som ska åka med till Polen och Sverige.

Mötet beslutade också att ett större möte ska inleda höstsäsongen på rysk mark. Var det kommer att ligga och när blir en fråga för 3 + 2 gruppen. Troligtvis kör vi igång i mitten av augusti.

En utvärderare och rapportör ska utses i varje stad. Han eller hon har som uppgift att skriva ner en kort redogörelse efter varje möte. Om personen i fråga inte vill skriva allt ska han eller hon delegera, men ansvaret är konstant.

Slutligen beslutades det att projektet ska köpa in relevant litteratur. Det har på senaste tiden kommit fram bra böcker som på ett lättfattligt och överskådligt sätt tar upp medborgarnas rättigheter och hur en kommun ska fungera enligt federala principer.

 

I all hast fick vi avsluta mötet för att med språngmarsch ta oss till Pionerskijs tågstation och tåget hem. I Gwardejsk var vi vid halv niotiden. Det kändes som en bra dag! Två av ungdomarna från Gwardejsk var med och när vi frågade dem om dylika möten ändå inte är lite långtråkiga svarade de, att det alls inte var så utan väldigt intressant. Tack för det!

 

Hatte Bärtilsson

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

 

 

 

 

 

Ryska

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Söndagen den 24 april 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

 

 

 

 

 

Inga kommentarer

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

 

 

 

 

 

Ryska

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link