Schema och logg vecka 17, 2005

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 25/4

Tisdag 26/4

Onsdag 27/4

Torsdag 28/4

Fredag 29/4

Lördag 30/4

Söndag 1/5

Tid

08.00

 

 

 

 

 

 

 

08.00

09.00

 

Arbete på kontoret (3)

 

 

Arbete på

kontoret (3)

 

 

09.00

10.00

Arbete på kontoret (3)

Arbete på kontoret (3)

Arbete på

kontoret (3)

 

 

10.00

11.00

Arbete på kontoret (3)

 

11.00

12.00

Resa till Svetlogorsk (1)

 

12.00

13.00

 

 

13.00

14.00

14.00: Resa till Pionerskij (1)

 

14.00

15.00

15.00 Målgrupp i Svetlogorsk (1)

 

15.00

16.00

16.00 Pippi i Kaliningrad (2)

 

16.00

17.00

Resa tillbaka till Gwardejsk (1)

 

17.00

18.00

18.00 Nordclubs möte i K.grad

18.00: Målgr. Gwardejsk (1)

18.00 Pippi i Kaliningrad (2)

18.00: Målgrupp i Pionerskij (1)

18.00 K K & N

Veckomöte

 

18.00

19.00

 

19.00

20.00

Arbete på kontoret (3)

 

Arbete på Kontoret (3)

Resa tillbaka till Gwardejsk (1)

 

 

20.00

21.00

 

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

22.00

 

(1): TACIS-projektet: Sanning & Konsekvens. Ungdomsprojekt som inkluderar tre städer i Kaliningradsregionen, Pionerskij, Svetlogorsk och Gwardejsk. Projektet lär ungdomar om hur deras kommun fungerar och en djupare förståelse för demokrati

(2): Pippi i Kaliningrad. En ungdomsuppsättning av Astrid Lindgrens pjäs ”Pippis liv och leverne”. Projektet har även en pedagogisk del där den unga ensemblen får lära sig att leda barn i dramaövningar

(3): Allmänna kontorsgöromål. Allt ifrån uppdatering av webbsidor, konstnärligt arbete, översättningar till redovisningar och planeringar.

 

Måndagen den 25 april 2005 -

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kronor & Nycklar

 

Kontoret Gwardejsk

Hela dagen

Uppdatering av hemsidan

Kallt ute är lika med kallt inne. Våren dröjer.

Hela dagen och långt in på natten satt jag med hemsidan. Det är arbete som tar tid och frågan är om det är värt det. Hur många läser egentligen dessa mörka sidor? Men jag har beslutat mig för att gå vidare med detta never ending project.

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Tisdagen den 26 april 2005 –

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sanning & Konsekvens

TACIS

Svetlogorsk

15.00

Möte med målgruppen

För första gången träffade vi de nya kontaktpersonerna från Svetlogorsk. De var tre till antalet, en man och två kvinnor. De såg helt förskräckta ut, inte gamla i jobbet på kultur och ungdomsförvaltningarna som de var. De skröt till och med om när de började. Mannen, Sergej Stanislavovich Levon började samtidigt med att Sanning och konsekvensprojektet drog igång, nämligen måndagen den 18 april. De är naturligtvis helt ovetande om vad TACIS-projektet går ut på. Tatyana fick för femtioelfte gången förklara grundprinciperna för arbetet. De nya… kontaktpersonerna var så förvirrade, enligt min mening, att det inte ens kom med frågor efter genomgången. Lite provocerande fyllde jag i med hur teater och kultur kommer att användas som verktyg. Då blev ansiktena än mer formade till frågetecken. Med tiden ska de tre bli till en som ska utses av borgmästaren. Ja, ja… det blir nog bra, som Tommy Löfquist brukar säga. Men jag vill gärna kommentera det ryska politiska systemet. Varje borgmästare har rätt att själv välja sina medarbetare. Det får till följd att mer eller mindre alla tjänstemän byts ut när en ny borgmästare tillträder. Har ju egentligen inte med saken att göra men på mig förefaller det som den totala idiotismen. Var tar all den erfarenhet vägen som byggts upp av den gamla administrationen, var tar kontinuiteten vägen? Allt måste ju börja om från början och bör då rimligen bli stillastående för ett bra tag framöver. Det är inte det att jag tror att de nya är obegåvade eller så… men de kan knappaste veta vad som var eller ens är på gång i kommunen, i alla fall inte i detalj. Även vi får börja om och det känns trilskt. När nu dessa nya ansikten kommer till någon slags sans kommer väl frågorna också… ja, kanske till och med ifrågasättningarna. Går hela tiden och är rädd för att projektet går på ett blindskär. Att vresigt småtänkande tar över och åsikter som; ”Ni ska inte komma hit och lära våra ryska ungdomar en massa demokratiskt tjafs…”, eller (viskande, endast för vissa öron) ”Om ungdomarna får för mycket kunskap kan det äventyra hela det rådande systemet…” ska komma i dagen. Vi måste hålla i minne att rädsla och konservatism går arm i arm och gör det för att det är tryggt.

Sen gjorde vi dramaövningar med ungdomarna som under mötets inledande skede redan hade börjat stötta huvudet i händerna. Det blev till en halvannan timme med statybyggande och associationsövningar. Det är mycket rara ungdomar i Svetlogorsk och även om de är unga utstrålar de stort intresse och iver. Administrationen hade också försett dem med tablåer och översiktstabeller hur kommunen fungerar. En klar fördel och lite överraskande också, för den delen. Papper som nu ungdomarna tar med sig hem för analys. Vi utsåg Eduard till den person som ska utvärdera och rapportera – allt enligt referensgruppsmötet. Sen gick vi downtown och drack en kopp kaffe och åt glass (mumma). Vi upptäckte en ny bussförbindelse, Svetlogorsk – Gusev som passerar Gwardejsk. Det innebär att vi inte behöver byta i Kaliningrad. Det spar både tid och pengar. 

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Onsdagen den 27 april 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sanning & Konsekvens

TACIS

Gwardejsk

18.00

Målgruppsmöte i Gwardejsk

Det blev en aning hetsigt, det här målgruppsmötet, men först fram emot slutet.

Rinat Sharafutdinov hade förberett sejouren på ett mycket nogsamt sätt. Han hade under dagen tagit fram ett dokument som ungdomarna ska ha med sig när de besöker kommunens olika förvaltningar. Det innehåller frågeformulär, utvärdering av mötena och ett identitetskort. Han hade också gjort i ordning ett gruppindelningsförslag. Under mötets gång diskuterades dessa aktstycke igenom och godtogs. Det fanns förövrigt inte mycket att korrigera, bara att komma överens om vem som ska göra vad. Det som hetsade till mötet var hur ”New Generation” ska gå tillväga den nionde maj (Segerdagen här i Ryssland). Här fanns det delade meningar och diskussionen hettade till vid flera tillfällen så att Rinat tillsist fick resa sig upp och sammanfatta och besluta. Sen var det lugnt på skutan igen. Men det syntes på Rinat att han var en aning moloken efter denna dispyt. Personligen tycker jag dock att luftrensningar av detta slag inte skadar ungdomsorganisationen. Vid alla goda gudar – det var ju så som vi hade det en gång i tiden när vi var unga och fajtades i Halmstad med varandra. Vem vill ha en organisation som består av enbart ”ja-sägare”? Våra dispyter, vår polemik stärkte ju bara oss. Hade vi inte haft detta ständiga trätande hade vi aldrig utvecklats så som vi nu gjorde. Det kan jag säga så här efteråt – fast det kanske inte var så roligt alla gånger då.

 

Annars framför datorn – som vanligt, dessa dagar då vi inte reser. Försöker få till ett förstamajtal men den ambitionen havererade – idag i alla fall. Det är när jag just har ambitioner som det låser sig för mig. Tänk om man bara kunde skriva helt fritt och strunta i om det blev bra eller inte. Får ta nya tag i morgon och tänka på att det ändå inte är särskilt många som kommer att läsa det jag till tredska åstadkommer.

 

Ett signum för dagen har annars varit trötthet. Är det den berömda vårtröttheten som slagit sig i slang med mig? Sov både middag och var i säng före tolv. Ytterst ovanligt!

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Torsdagen den 28 april 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Pippi i Kaliningrad

Svenska Institutet

Gwardejsk

18.00

Kör- och teaterrepetitioner

Aj ,aj, aj… Blev klar med ”Förstamajtalet” trotts mycken vånda. Det tog en eftermiddag kryddad med en hel del adrenalin. För trotts att jag försökte hålla igen på kritiken så blev det rätt surt ändå i slutändan… det är i alla fall vad jag fruktar. Eller fruktar – hoppas på!

 

Repetitionerna av tredje akten av Pippi i Kaliningrad gick som vanlig mycket bra. Denna gång nagelfors de tre damerna på kafferep. De är väl inte elaka precis men Pippi tål de bara inte. Allt hon gör blir fel i deras ögon. Här får man akta sig lite så att man inte överdriver för då kan det lätt bli patetiskt. Mycket hänger på hur Tommy och Annika reagerar. En del att tänka på där, vill jag lova. Men kul har vi i denna glädjefyllda process. Mycket skratt och goda idéer från alla och en var. Även de som inte direkt deltar i repetitionsarbetet utan anlänt för att se hur det går skrattar åt scenerna. Det inspirerar naturligtvis! Det är lite som att ha publik. Och så det bästa av allt. Stämningen i gruppen. När repetitionerna är slut kramas alla och inte på ett ytligt sätt utan med verklig tyckaomvarandrakänsla. Det känns mycket bra och tryggt.

 

Vi är också på väg mot att färdigställa ett litet sångprogram. I vintras repeterade vi in en Luciashow som vi åkte runt på fängelser, daghem och sjukstugor och spelade upp. Det blev mycket uppskattat så vi beslutade att göra en vår och sommarshow också. Det är den som nu börjar ta form under ledning av vår sångpedagog Rimma Biduk. Sex, sju sånger, ryska och svenska blandade om vartannat samt lite dikter att sticka in i mellan. Inget pretentiöst. Bara för vårt och vår publiks höga nöjes skull. Särskilt ser jag fram emot uppspelen på de fängelser vi har här i Gwardejsk. (Man skulle med fog kunna säga att orten är en fängelsestad. Fängelserna är vår största arbetsplats). I vintras, med vår Lucia rönte vi stor tacksamhet från grabbar som förmodligen är tämligen svältfödda på annat än fängelsets dagliga rutiner. Bara att se lite tjejer muntrade säkert upp. Kanske blir det även ett uppträdande under Sverigedagarna i Kaliningrad den 28 maj. Det får vi emellertid se.

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Fredagen den 29 april 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sanning & Konsekvens

TACIS

Ungdomscentret i Pionerskij

18.00

Möte med målgruppen i Pionerskij

Det blir mycket besvär när man ändrar tider för möten. Vanligtvis träffar vi ungdomarna i Pionerskij klockan fyra på fredagarna. Det är upplagt så för att vi på smidigast möjliga sätt ska kunna koordinera våra rörelser genom Oblasten med tåg och buss. För att tillmötesgå deltagarna i Pionerskij flyttade vi denna fredag tiden till klockan sex. Våra adepter har nämligen fullt upp med examensarbeten och andra skolförpliktelser inför sommarlovet. Men det blev som sagt problem för oss. Hur vi än försökte att hitta lämpliga bussar och tåg var vi tvungna att ge oss av hemifrån redan klockan ett. Tillbaka i Gwardejsk var vi inte förrän tio. En dryg dag men det var värt det.

Mötet gick bra även om ungdomarna inte hunnit genomföra så mycket av sina uppgifter. Vi gick dock igenom vad som vi kom fram till och bestämde på Referensgruppmötet i förra veckan. I enlighet med det mötet valdes Monika Dubitskaya till rapport- och utvärderingsansvarig bland ungdomarna. Sen pratade vi lite om Sverigetrippen i början av juni. Exakt klockan 15.15 ringde nämligen Tommy Löfquist från Regin Halland och meddelade att polackerna gett grönt ljus för att medverka i Halmstad. En förutsättning för work shopen där. (Då satt vi och åt pizza i Kaliningrad på denna dryga resa). Sen gjorde vi dramaövningar med ungdomarna. En räddning denna gång, då det kändes som om vi inte hade mer att avhandla efter en kvarts resonemang. Två och två fick de samarbeta med att skriva en dikt. När alla var klara satte Tanya och Monika ihop alla de inkommande dikterna till en. Med denna slutliga dikt som utgångspunkt satte vi ihop en talkör som på ett fullständigt vansinnigt vis repeterade och framförde alstret. Mycket roligt och själva diktuppläsningen blev till en fröjd med många underliga och knäppa idéer och infall. Nio ungdomar hade valt att hoppan över läxorna för att deltaga vid detta möte. Med var också ungdomsledarna Svetlana Shukalova och Larisa Zamanskaya

Efter mötet med språngmarsch till stationen för att där komma på tåget till Kaliningrad för vidare transport hem.

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Lördagen den 30 april 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kronor & Nycklar

 

Kontoret Gwardejsk

19.00 – 24.00

Öppnandet av webbtidningen hartiya.com

Klockan sex gick vi ner till ungdomscentret här i Gwardejsk för att repetera Pippi. Men vi möttes av kalla handen. Klockan sju stänger vi! Vi repeterade igenom sångerna för vår lilla vårshow och satte ihop programmet. Det var vad vi hann med. Vi får ett sångprogram på en halvtimme, tre kvart. Svenska och ryska sånger blandade om vart annat. Det blir bra, så får det bli!

 

Klockan sju kom grabbarna för Kronor & Nycklar-mötet. Vi gick igenom de frågor som pockar för nästa vecka. Den knepigaste av dem är hur vi ska få hem datorerna som står i Olsztyn, Polen och måste hämtas senast den 22 maj. Det kommer att sluta så att vi får hyra en buss, samla ihop femton människor och åka ner och hämta dem. 15 pers för att slippa tullkrångel. De kan nämligen säga att det är deras personliga dator… Jo då, så går det till.

 

Sen satt vi till två i natt och mixtrade med webbtidningen hartiya.com. Men vi fick ingen ordning på den. För mycket text som skulle produceras, för krånglig med tekniken. Grabbarna får fortsätta i morgon när vi åker till Kaliningrad för att fira rysk påsk med familjen. Men kul ändå! Härlig känsla av att ha ett media som vi kan meddela oss via. Alla på gott humör trotts att vi inte lyckades med det vi förutsatt oss.

 

Bjöd på ugnsbakad falukorv vid ettsnåret och där tog kvällen slut. Efter maten var det mest gäspningar…

Hatte Bärtilsson

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Söndagen den 1 maj 2005

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

 

Ur egen plånbok

Kaliningrad

Hela långa dagen

Fira!!!!

RYSK PÅSK – HELT ENKELT

Vad vi gjorde och hur vi firade förblir en hemlighet…

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

Image link

 

Upp