Schema och logg vecka 31, 2007

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 30/7

Tisdag 31//7

Onsdag 1/8

Torsdag 2/8

Fredag 3/8

Lördag 4/8

Söndag 5/8

Tid

08.00

CAMP MIROW

 

Utflykt till Berlin

CAMP MIROW

CAMP MIROW

CAMP MIROW

 

Premiär och avslutning

CAMP MIROW

Ledig dag

Ledig dag

08.00

09.00

 

 

09.00

10.00

 

 

10.00

11.00

 

 

11.00

12.00

 

 

12.00

13.00

 

 

13.00

14.00

 

 

14.00

15.00

 

 

15.00

16.00

 

 

16.00

17.00

 

 

17.00

18.00

 

 

18.00

19.00

 

 

19.00

20.00

 

 

20.00

21.00

 

 

21.00

22.00

 

 

22.00

 

 (1): ”60 år av minnen”. Kaliningrad Oblast fyllde sextio år som rysk region 2006 (tidigare Königsberg, Ostpreussen). Kulturkompaniet Kronor & Nycklar kommer under våren 2007 i samarbete med ”New Generation”, Gwardejsks ungdomsorganisation, att arbeta med en upplevelseutställning på detta tema. Premiär: juni. Projektet involverar också ett ungdomssamarbete mellan Sverige, Polen och Ryssland med teater och film som huvudsakliga verktyg.  

.(2): Allmänna kontorsgöromål. Allt ifrån uppdatering av webbsidor, konstnärligt arbete, översättningar till redovisningar och planeringar.

 

 

 

Måndagen den 30 juli 2007

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Läger i Mirow, Tyskland

Olika EU-fonder

Mirow

08.00 – 21.00

Lägerverksamhet – Utflykt till Berlin

Ur Arbetsdagboken

Hela det ryska gänget, många av polackerna och undertecknad for till Berlin idag. Skönt att komma ifrån lägerlunken! Men det var en lång resa, även om det inte är särskilt långt till Berlin. Lång resa och kort om tid att se sig runt i storstaden. Från huvudstationen är det bara tvärs över så är man vid Brandenburger tor. En gata hann vi med upp och ner i kyla och duggregn – förströdda blickar i skyltfönster och snabbmat i en ändåpåvägenkiosk och så gatloppet ner till station igen för att hinna med tåget. Men vi har varit i Berlin – det betyder en hel del, speciellt för de ryska ungdomarna.

 

En personlig kommentar i efterhand.

Har alltid varit väldigt fascinerad av Berlin. Den delade staden – invånarnas egendomliga öde – ett Europa där öst och väst möttes avdelat med en mur – att kunna gå mellan två världar (det var ju naturligtvis inte alla förunnat...) – stadens krigshistoria – den politiska smältdegeln – det konstnärliga klimatet. Allt väckte mitt intresse, min fantasi och många, olika, egendomliga tankar. En stad att lära av bara genom att vara där.

Nu har denna stad förvandlad till ett gigantiskt köpcentrum. Berlin har blivit avkönat! Nu påminns man bara hur det en gång varit av historiska skyltar uppsatta av (läs och häpna) Svenska Vattenfall. Missförstå mig inte. Det är inte det att jag vill ha den gamla tiden tillbaka. Men det fanns en gång en nådig atmosfär att låta sig inspireras av – den är bort nu!

Hatte Bärtilsson

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Tisdagen den 31 juli 2007

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Läger i Mirow, Tyskland

Olika EU-fonder

Mirow

08.00 – 21.00

Lägerverksamhet – nu börjar spurten

Ur Arbetsdagboken

Spurt, var det sagt – det var inget annat än tvunget för att få ihop det vi lovat och som alla förväntar sig.

Och japp... det kunde inte börjat bättre!

Efter frukost krismöte. Någon hade blivit av med 5 €... och så småningom uppenbarar sig en kille till med samma problem – epidemi? Lägerledningen annonserar att om inga tjuvar ger sig till känna före klockan 11.00 så kommer polisen att kallas in och alla får avge sina fingeravtryck...

Till ledningsmötet klockan 11.00 hade inga tjuvar gett sig tillkänna men polisen avstyrdes av en enig styrgrupp... ja, alla förutom lägerledaren själv då.  Men andra problem dyker upp. En av de ryska pojkarna ska ha armbågat en tysk kille och tillmätt honom några mindre komplimenterande fraser. Detta renderar en sammankallning av de inblandade. När det kommer till kritan... ville den tyske grabben inte kännas vid sina anklagelser mer varpå fallet avskrivs. Ja, ja, ja... Alla dessa intermezzon tog sin tid att reda upp. Tid som naturligtvis togs från repetitionerna som aldrig tycktes få chansen denna dag.

 

När de väl kom igång var vi först tvungna att först se oss om efter kläd. Det har tydligen spelats teater förut på Mirow för det fanns en hel klädkammare att utforska. Vi plockade för oss det som vi såg kunde komma till användning och fick ihop en bra och ändamålsenlig garderob.

 

Eftermiddagspasset ägnades äntligen åt att sätta samman vårt scenario. Ute på scenen vid volleybollplanen rabblade vi oss först igenom en teknisk genomgång följt av ett första genrep. Fortfarande saknar vi musik men all rekvisita och alla kläder är på plats.

Första genrepet... Med nöd godkänt – Men man märker allvaret och att de unga skådespelarna verkligen vill något! Det är nästan otroligt men det glöder om denna arbets- och ordningsamma ensemble.

 

Sen eftermiddag och undertecknad och lägerledaren åker in till närmaste större stad för att inhandla det elastiska tyg som krävs för vissa delar av föreställningen. Vi hittar ett men tyvärr rosa. Vi passerar ännu en affär och inhandlar färgmedel. Svart ska det vara och ingen annan färg. När det nödvändiga är inhandlat bjuder lägerledaren undertecknad på ett gammalt, som han uttrycker det, DDR-café. Där sitter vi en modig stund och begrundar olika infallsvinklar på problemtemat ”det delade tyskland” . Folk flyttar här ifrån – det är uppenbart; Många lägenheter står tomma, en tvåplansvilla med sjötomt, klar att flyttas in i kostar inte mycket mer än en och en kvarts miljon svenska kronor, neonazisternas paradis, den relativa fattigdomen (som man förvisso inte märker förrän efter ett tag) och hur människor mår här just nu. Kaffet smakar som i väst – kladdkakan något kladdigare...

 

Efter det sedvanliga styrgruppsmötet övar ledarna in en dans att presentera på avslutningen. Vi står under Tatyana B.-K:s ledning och allt blir en aning förvirrat. Det löser sig till sist. Vi skulle gjort mera saker tillsammans, vi ledare.

 

Till kvällen sätter Adam och undertecknad ihop ljud- och musiklistan och plockar hem det vi behöver från nätet. 

 

Trots alla problem med pennalism och lägertjuvar kändes det ändå som om vi kom till någon slags spurt på teaterverksamheten. Vi har en dag till nu – det kommer att räcka!

Hatte Bärtilssonman märker allvaret och att de unga skådespelarna verkligen vill något!

s.

Vädret veckan ut

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Onsdagen den 1 augusti 2007

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Läger i Mirow, Tyskland

Olika EU-fonder

Mirow

08.00 – 21.00

Lägerverksamhet – Näst sista dagen som kröns med generalrepetition

Ur Arbetsdagboken

Förmiddagspasset med talövningar som uppvärmning. Det gäller att få upp röstnivån. Men det också är kul med sådana här övningar då de stundom är väldigt tramsiga.  Därpå full fart genom repetitionsverkligheten. Finslipning av diverse scener som kändes tröga igår. Ordning från början till slut – få till så att alla förstår vad vi är ute efter – få flyt och rytm – hitta in i rollerna – inlevelse. Men det går hela tiden som en dans på silke. Alla har huvudet på skaft! Undertecknad har hela lägret undrat när kollapsen kommer – den tycks utebli...

 

Eftermiddag och vi är ute på volleybollscenen igen. Nu gäller det att få till musik- och ljudeffekter. Florian som sköter det tekniska under lägret är inkallad. Han får snabbt grepp om hur vi vill ha det – kommer med egna idéer.

Först en genomgång i detalj med diverse omtagningar. Sen kallar vi till generalrepetition. Vi bjuder in några som råkar komma vår väg för att få lite publikkänsla. Ensemblen smäller sig igenom det hela utan problem och det regn som hotar far sin kos. Enda som stör är de klena rösterna – det får vi jobba på!

Annars tar nu de unga skådespelarna för sig. Egna initiativ och ett allt mer nyanserat spel gör pjäsen riktigt redig.

Och vi får beröm av vår provpublik. Lättförstålig och rörande var omdömen som kom oss till del.

 

Så långt inga problem denna dag...

 

Kväll och vi får ett nytt spöke att brottas med. Ledarmöte med lägerledaren. Det gäller våra löner... Vi har blivit lovade 50 € dagen... Nu ska det visa sig att vi inte får mer än 20 dito.  Stor besvikelse... några bryter ihop... det blir bråk. De verbala rallarsvingarna viner genom luften över bordet som vi samlats kring. Undertecknad känner samma tomhet som alltid när det blir uppenbart att man utsatts för skojare igen. Kulturarbetare kan alltid luras. Det verkar vara kutym – det gör nämligen alla på det ena eller andra sättet utan skämmas.

Hatte Bärtilsson

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Torsdagen den 2 augusti 2007

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Läger i Mirow, Tyskland

Olika EU-fonder

Mirow

08.00 – 24.00

Lägerverksamhet – Sista dagen – Premiär

Ur Arbetsdagboken

Sista rycket med work shopen – repetitionerna. Några nya idéer som poppat upp under natten provas i en ny detaljgenomgång. Florian sköter ljudet mästerligt! Alla kläder, all rekvisita är på plats. Sista generalrepetitionen. Alla har utvecklats så långt det går under de här förutsättningarna. Vi är färdiga, verkligen helt klara inför kvällens premiär!

 

Undertecknad rakar och tvagar sig – premiärskägget av!

 

Rullebårarallyt inleder eftermiddagens aktiviteter. En halvtimme före start samlas Internationella Grupp Sju för att förbereda. Vi sminkar oss till slavar och slavdrivare. Den nye medlemmen ska spela kung... men vägrar ta på sig kungakronan. Många försöker få den på hans huvud men han är benhård och sliter av sig den med omedelbar verkan. Så gör slavarna entré. Vi spelar att vi alls inget förstår av regler och förmaningar. Slavdrivarna piskar våra nakna ryggar för att få ordning. Man kan märka en viss irritation från tävlingsledningen. Vi är fullständigt hopplösa och vill alls inte inlemma oss i regelverket. Startskottet går. Kungen, som äntligen givit upp och accepterat kungakronan åker ett halvt varv innan han tröttnar på slavar, rullebår och andra omständigheter. Kungen hoppar helt enkelt av spektaklet. Internationella Gruppen Nummer Sju kommer sist - som planerat.

 

Så anländer VIP-gästerna. Det börjar dra ihop sig till The Grand Final och traditionell avslutning av lägret. Vi har hunnit att göra en repetition hur avslutningen ska formulera sig och när det sprakar igång vet alla sin plats och sin roll. Regnet hänger i luften. Det kommer ett och annat stänk som från björkar när saven tränger ut om vårarna, men det håller upp.

De nationella sångerna avlöses av ledardans, mannekänguppvisning och övriga work shop-redovisningar. Allt forcerar som planerat. Det är snyggt och disciplinerat.

Innan det är dags för teatern – som avslutar redovisningsprogrammet – får vi tio minuter på oss att flytta högtalarsystemet och förbereda oss. Vi hinner precis – snyggt – och så rullar ”To be or not to be...” igång... och tänka sig... De gör sin bästa genomgång och på alla händer. De har aldrig spelat så bra förut. Prickfritt och med stor entusiasm. Undertecknad bleknar och blossar. Det här är ju riktigt bra! Succé! Och mitt i föreställningen kommer regnet! Men det bekymrar ingen! Inte ensemblen, inte publiken. Det blir långa och ljudliga ovationer – Fantastiskt!!

Efter teatern samlas alla under de höga träden bak scen i skyl för regnet. Här sjunger vi lägrets speciella sång. Alla tillsammans och vi är glada, uppspelta, sentimentala, ledsna, gråtfärdiga, rörda, förvirrade, trötta, på gott humör, hungriga, blöta, sugna på diskotek, uppfyllda av de här veckorna tillsammans... och allt annat som snurrar runt i kropp och sinne. Så är det bara när man så intensivt arbetat tillsammans.

 

En tråkig sak till ska meddelas. Under dagen får vi reda på att vi får 35 € i dagsarvode.  Alltså skulle vi väl vara glada då det höjts från 20 € dagen. Men det skulle ju från början varit 50 €... Så blir man lurad igen – svårt att visa tacksamhet.

 

Så är då Camp Mirow tillända. Undertecknad känner sig tillfreds med utfört arbete. Största lönen kommer ändå genom deltagarnas tack. Det blev en bra grupp av teaterkämparna. De gjorde strålande saker – långt bättre än de själva förstod. Vi var sexton människor som slet med det här och vi kom varandra nära. Alla ville varandra väl. Därför blev det en jämn och välspelad föreställning. Tack alla ni duktiga unga människor! Tack för exceptionellt gott samarbete!!

Hatte Bärtilsson

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Fredagen den 3 augusti 2007

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Läger i Mirow, Tyskland

Olika EU-fonder

Mirow – Olsztyn - Gwardejsk

08.00 – 21.00

Lägerverksamhet – Hemresan, den dryga...

Ur Arbetsdagboken

Usch, usch och usch igen. Tjugo timmar i buss... Undertecknad kan inte sitta så länge. Det rycker i benen, i hela kroppen som sekundlånga kramper. Vem uthärdar sådan tortyr? Och hur kopplar man av när man väl är hemma? Undertecknad har lärt sig ett och annat trix... de prövades... utan större framgång. Det är som om vägen fortfarande rusar på där utanför fönstret. Som om bussgunget ännu regerar världen...

Nåväl, vid avlastningen i mörka Gwardejsk kom föräldrar och vänner och mötte upp de trötta. De blev kära återseenden för dem som nu och under de närmaste dagarna kommer att få höra allt som hänt. Camp Mirow är över och undertecknad skänker makternas försyn fång av tack att ingenting tråkigt hänt den ryska gruppen, att alla här hela och hållna hemma...!

Uppdraget slutfört!

Hatte Bärtilsson 

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Lördagen den 4 augusti 2007

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

-

-

Gwardejsk

-

Ledig dag

Lämnas utan kommentar...

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Söndagen den 5 augusti 2007

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

-

-

Gwardejsk

-

Ledig dag

 Lämnas utan kommentarer...

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

Upp>>>

Vad hände Vecka 31 - 2006>>>

Vad hände Vecka 31 - 2005>>>