Schema och logg vecka 35, 2007

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 27/8

Tisdag 28/8

Onsdag 29/8

Torsdag 30/8

Fredag 31/8

Lördag 1/9

Söndag 2/9

Tid

08.00

 

 

 

 

 

 

 

08.00

09.00

 

09.00: Arbete på kontoret. (2)

09.00: Arbete på kontoret. (2)

 

09.00: Arbete på kontoret. (2)

 

 

09.00

10.00

10.00: Arbete på kontoret. (2)

 

10.00: Arbete på kontoret. (2)

10.00: Arbete på kontoret. (2)

10.00

11.00

11.00: Arbete på kontoret. (2)

11.00

12.00

12.00: Teater-repetitioner

Kulturhuset

12.00

13.00

13.00

14.00

 

14.00

15.00

 

15.00 – 20.00: Teater-repetitioner

Kulturhuset

 

15.00: Teater-repetitioner

Kulturhuset

15.00

16.00

 

 

 

16.00

17.00

 

 

 

17.00

18.00

 

18.30: Teater-repetitioner

Kulturhuset

 

 

 

18.00

19.00

 

19.00: Personalmöte KKK&N

19.00: Teater-repetitioner

 

 

19.00

20.00

 

 

 

 

20.00

21.00

 

 

 

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

 

 

22.00

 

 (1): ”60 år av minnen”. Kaliningrad Oblast fyllde sextio år som rysk region 2006 (tidigare Königsberg, Ostpreussen). Kulturkompaniet Kronor & Nycklar kommer under våren 2007 i samarbete med ”New Generation”, Gwardejsks ungdomsorganisation, att arbeta med en upplevelseutställning på detta tema. Premiär: juni. Projektet involverar också ett ungdomssamarbete mellan Sverige, Polen och Ryssland med teater och film som huvudsakliga verktyg.  

.(2): Allmänna kontorsgöromål. Allt ifrån uppdatering av webbsidor, konstnärligt arbete, översättningar till redovisningar och planeringar.

 

 

 

Måndagen den 27 augusti 2007

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Gwardejsk

09.00 – 15.00

Planering och rapportering

26 dagar kvar i Gwardejsk

 

Kort arbetsdag.  For till Kaliningrad för att vinka av släkten som tog tåget mot Moskva. Undertecknad hjälpte till med väskorna och när tåget äntrades slog hela Sovjetunionen upp sina slitna, knarriga, gamla grindar. Den specifika, unkna lukten och den där omisskännliga atmosfären finns kvar på dessa tåg, som mer liknar boskapsvagnar än fordon för människor. I öppna sovvagnar ska de nu sitta, sova och vanka runt tills imorgon eftermiddag då tåget rullar in på Moskvas centralstation. Stackars människor!

 

Webben blev hur som helst uppdaterad – det vanliga måndagsgörat...  Vad mer? Nej det stannade där vid.

Hatte Bärtilsson

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Tisdagen den 28 augusti 2007

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontorsgöromål

Kronor & Nycklar

Gwardejsk

09.00 – 21.00

Planeringar och rapporteringar – 19.00: Personalmöte

25 dagar kvar i Gwardejsk

 

Elektriciteten gick vid niotiden. Den försvann i hela staden. Gwardejsk i total avsaknad av fläktljud, surrande lysrör, brummande frysboxar och annat som ger ljud ifrån sig som man aldrig reflekterar över i vanliga fall.

Utan elektricitet inget arbete framför datorerna. Vad gör man då? Frostar av kontorets kylskåp. Vi tretiden tändes åter lamporna och alla de där ljuden återkom.

 

Personalmöte. Tisdagen 29/8 -07 kl. 19.00, Kulturkompaniets kontor i Gwardejsk.

Närvarande: Sasha K. Tatyana B.-K., Hatte B., Katja M. & Rinat S

Agenda och beslut.

§1. ”To Be Or Not To Be...”

Repetitionsschema

Ordförande gick igenom det repetitionsschema som fastställts fram till och med fredag. Schemat utgår ifrån de tider som ensemblen lämnade vid första kollationeringen och som anger när de står till förfogande. Första repetitionen i morgon, onsdag klockan 14.00, därefter fyra hela genomgångar. Ordförande, tillika regissör trodde att detta skulle räcka för att sätta hela stycket. Hur repetitionsupplägget blir längre fram beror på ensemblen. Från den förste september är de flest upptagna av studier då universiteten i Kaliningrad slår upp portarna för höstterminen.

Spelningar – Stadens Dag

På förfrågan om föreställningen kan ingå i Stadens Dag-programmet blev svaret nekande. Programmet är redan satt och frågan är om pjäsen lämpar sig så väl i detta program som mer eller mindre har underhållningskärrakter.

Mötet beslutade att förhöra sig om möjligheten att spela söndagen den 9 september vid sjutiden. Frågan går vidare till Max Vasiliev, chef för kulturhuset.

Andra spelningar

Att fastställa en spelplan fram till den 21 september, då ordförande reser till Sverige för en längre vistelse där, är omöjligt. Universiteten har börjat och helgen 14 – 15 är folk ur ensemblen på resande fot. Det får således bli en senare fråga.

Inköp av rekvisita och kläder

De elastiska tyger som föreställningen kräver måste inhandlas i Kaliningrad. Uppdraget gick till Tatyana B.-K. som vid nästa besök i staden ska utforska möjligheterna till inköp där. Övrig rekvisita samt kläder ska tas från ensemblens egna förråd alternativt från Kulturhusets.

 

§2. ”60 År av Minnen”

Rapportering

Från och med denna vecka börjar arbetet med att samanställa rapporten för projektet. Sasha K. och ordförande kommer att arbeta med den verksamhetsrapporteringen. En CD ska produceras där bilder och texter kommer att presenteras på smakfullt sätt.

Ekonomi

Sammanställning och ekonomisk rapportering är – som vanligt - Tatyana B.-K. ansvar. Även detta arbete tar fart under veckan.

All rapportering ska stå klar till ordförande lämnar Ryssland.

 

§3. Lund-projektet

Ordförande informerade Allsmäktiga Allmänna Arbetsutskottet om grunderna för detta nya projekt. I korta drag handlar det om ett samarbete med Lunds Ungdomens Hus där projektledare Bo Litonius arbetar. Lundungdomarna med ledare vill på ett givet tema utarbeta en pjäs och att sak samma genomförs i Gwardejsk. När det förberedande arbetet är klart ges de färdiga pjäserna som en föreställning på båda platserna. Ordförande är indisponibel under hösten då pjäsen ska skrivas och repeteras så därför gick frågan till resten av mötesdeltagarna om de fann idén intressant nog och om de kunde tänka sig att genomföra arbetet på egen hand.

Mötet svarade enhälligt ; Ja!

Ordförande kommer under hösten att ha kontakt med Litonius i Lund och informerar därpå löpande hur arbetet fortskrider.

 

§4. Lucia och Julfirandet

Repetitioner

Under hösten bör repetitioner av årets Luciaföreställning inledas. Detta måste ske på eget initiativ av gruppen i Gwardejsk. Sångpedagog Rima Arkadina kontaktas och engageras. Val av årets Lucia sker som traditionen bjuder och därför ska Larisa, som var förra årets Lucia utse årets. Om fler personer vill ta del av arbetet – tex. från Kaliningrad eller barn från Gwardejsk är de givetvis välkomna att bidra med sina sångröster.

Föreställningar

Framträdande med programmet kommer att ske på de vanliga ställena, det vill säga barnhem, rehabiliteringscenter och på sjukhus. Ordförande tyckte att det hade varit roligt om det fanns möjlighet att framföra Luciaspelet på några övriga platser.

Vid föreställningarna på barnhemmen ska också den resterande insamlingen från World Hold On delas ut – det gäller de vinterkläder som nu ligger magasinerade på föreningens kontor.

Ansökan

Ordförande ska under hösten förfärdiga en ansökan om ekonomisk hjälp för Lucia- och julfirandet till Svenska Institutet. I övrigt ska även Generalkonsulatet i Kaliningrad få en förfrågan om hjälp.

 

§5. Försäljning av datorer

Ordförande presenterade idén att sälja av en del av utrustningen på kontoret – främst den så kallade silverdatorn. Detta för att klara höstens och vinterns ekonomi. Mötet hade dock en annan mening och gav rådet att byta nämnda dator till en bärbar för att ordförande ska ha något att arbeta med i Sverige. Mötet tog ett enhälligt beslut på att förhöra sig om denna möjlighet och uppdraget gick till Tatyana B.-K.

 

Då det inte fanns några övriga frågor att behandla avslutade ordförande mötet och tackade för uppmärksamheten.

Hatte Bärtilsson

Vädret veckan ut

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Onsdagen den 29 augusti 2007

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontorsgöromål

Teaterrepetitioner

Kronor & Nycklar

Gwardejsk

Kulturhuset

09.00 – 20.00

Planeringar och rapporteringar - 15.00 - 20.00 Repetitioner

24 dagar kvar i Gwardejsk

 

Fantastiskt bra repetitioner! Äntligen... undertecknad förmodar att det funnits ett uppdämt behov av att göra någonting konkret tillsammans igen och att hela gruppen känt så inför dagens arbete.

15.00 äntrar Sasha K., Daria L. och undertecknad repetitionslokalen, andra våningen i Kulturhuset och sen är det full fart i fem timmar – högkvalitativa repetitioner! Stor lycka! Och alla kom igång på ett närmast anmärkningsvärt bra sätt. Utomordentliga insatser gör även Katja M. och Tatyana B. När Ira K. kommer strax efter klockan sex kör vi igenom hela pjäsen. Visserligen är det en aning rörigt men alla är där med skärpta sinnen och vi lyckas reda upp i nystat och få scen fogad till scen. Alla hem i ett ösregn utan dess like men mycket nöjda. Vi har nu ytterligare två dagar att sätta hela stycket på. Kan vi hålla upp den glöd som var idag så klarar vi det. Det tar dock inte stopp på fredag. Vi har ytterligare nästa vecka på oss fram till den 9 september då vi nu utlovat premiär.

 

Ännu ett strömavbrott drabbade oss idag. Det är förvånande att man inte kan hålla upp en service som ska tas för givet. Nästan tre timmar utan ström den här gången, sex igår – där går värdefull tid tillspillo. För att inte tala om den irritation som uppstår – nervpåfrestning. Vem ersätter oss för detta allt. Ingen... för det tar de som skulle skött servisen förgivet.

Hatte Bärtilsson

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Torsdagen den 30 augusti 2007

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontorsgöromål

Teaterrepetitioner

Kronor & Nycklar

Gwardejsk

Kulturhuset

11.00 – 20.00

Planeringar och rapporteringar – 18.30: Teaterrepetitioner

23 dagar kvar i Gwardejsk

 

Ösregn när vi går till repetitionerna – ösregn när vi tar oss hem. Som på beställning. Varenda dag så här långt. Medan vi står inne i den smutsiga och trånga lokal som tilldelats oss håller vädret upp.

 

Repetitionerna går nu med en sådan fart att vi verkligen svettar oss igenom passen. Och det är förbenat roligt samtidigt som det är ruskigt effektivt arbete.

Katja S. kom till dagen övningar från Kaliningrad. Vi attraherar alltså människor från storstaden som finner intresse i det vi åstadkommer i vår lilla stad. Då är det extra kul att det går så bra för tillfället.

Konkret gick vi grundligt igenom de scener som vi kunde (c:a 80%, alla var inte närvarande). Nya idéer kom fram och för varje detaljgenomgång av scenerna växte de unga skådespelarna. Vissa imponerade storligen. För nytillkomna Katja S. kändes det naturligtvis en aning trevande men ju längre övningspasset led desto mer växte hon in i den tilldelade rollen. Hon ska göra Arbetarens sjuka Dotter. I scenen med Timor S. gick det slutligen riktigt bra.

Det tar sig!

 

Och så hem i ösregnet...

Hatte Bärtilsson

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Fredagen den 31 augusti 2007

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontorsgöromål

Teaterrepetitioner

Kronor & Nycklar

Gwardejsk

Kulturhuset

09.00 – 20.00

Planeringar och rapporteringar – 12.00: Teaterrepetitioner – 19.00: Repetitioner

22 dagar kvar i Gwardejsk

 

Morgonpass med Sasha K. Han kom redan klockan halv tio... Diskussioner om hur 60 År Av Minnen-rapporten ska läggas upp. Vi provade olika former men bestämde oss för att bygga den digitala rapporten i Dream waiver. Vi kommer att konstruera en ”hemsida” så att säga. Sasha satte igång direkt. Först med att ge projektet en övergripande grafisk idé – därpå hann han också med att göra de första skisserna. Han arbetar snabbt – otroligt snabbt. Mycket lägger han upp i flash programmet. Det blir alltså rörliga bilder.

Först trodde jag att han skulle ha svårt att skapa några idéer... Rapportering är inte alla gånger så roligt, kreativt. Men Sasha fattade tycke med ens för detta gigantiskt och snårigt arbete. Det är ju också ett arbete som måste göras! Vi ska också producera en tryckt rapport – det blir undertecknads bestyr...

 

Klockan 12.00 gick vi till våra repetitioner – i ösregn, naturligtvis.

Om det gått bra de två föregående dagarna så la vi oss på en nivå betydligt lägre idag. Rinat S. dök plötsligt upp och med honom fick vi äntligen Direktören på plats... men å andra sidan blev repetitionsandan mycket flamsigare. Hur som haver gick vi igenom hela stycket, utom de två sista episoderna som kräver full ensemble och trots flamset så ser det inte så tokigt ut. Långt ifrån bra – men alla vet nu vart vi ska barka stycket.

Hem kunde vi gå utan att bli blöta. Eftermiddagens väder presenterade sig som skön sensommardag.

Hatte Bärtilsson

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Lördagen den 1 september 2007

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontorsgöromål

Kronor & Nycklar

Gwardejsk

 

10.00 – 15.00

Planeringar och rapporteringar

21 dagar kvar i Gwardejsk

 

Kort och go arbetsdag idag. Undertecknad vill inget annat än låta dagen gå till sådant som inte kan sättas upp på pluskontot av fullföljda förpliktelser. En av vännerna i Halmstad försörjer medels redan förmedlade medel mitt spelkonto på Svenska Spel och där har undertecknad under förmiddagen ödelagt 38 riksdaler. Det blir aldrig någon vinst men det tillfredställer undertecknads behov av att föra statistik.

 

Den ryska skolan börjar idag.  Första dagen högtidlighålls med stor samling på skolgården, invigningstal och fång av blommor till lärare och övrig skolpersonal. Det luktar redan höst ute och känslan förstärks av att det årliga tivolit monteras upp på Segertorget. Efter samlingen på skolan, vid pass tolv, kommer många av lärarna hit till kontoret. De är oss alla bekanta och det har under åren här i Gwardejsk blivit som en tradition att bära rosenbuketterna och presenterna och titta förbi. Just nu sitter en ansamling i pentryt röker och dricker Baileys. Det är som det ska vara den första höstdagen i Ryssland. Nya planer dras upp, scheman diskuteras och vilket projekt som ska prioriteras – där har ni agendan. De muntra – de är alla av feminint kön – blir med tiden allt mer uppsluppna och samtalsämnena glider in på annat. En stor fråga anno 2007 är vår evakuering från staden. Hur ska detta förhindras? Vad kan vi hitta på – diverse projekt diskuteras. Ekologi... det tycks vara det huvudsakliga förslaget till räddningsplanka... Men det låter sig nog inte göras. Vår tid är räknad och så kommer det att förbli. Och medan det luktar svamp från markerna runt vår stad drar nu den vardagliga lunken igång. Termin, med allt av bekymmer och glädjeämnen det innebär.

 

Klockan är nu fyra. Det är en timme tills de engelska ligalagen börjar spela och vi får en första indikation hur tipset kommer att gå denna helg.

I pentryt lutar nu damerna panna mot panna och utbyter hemligheter. Den nye medlemmen har just vaknat efter middagsslummer och känner sig vilse. Han utropar dock babba (farmor) till alla kvinnor som slamrar i pentryt. Trots alla påtryckningar vill han helst stanna i mammas famn. Det lockiga nackhåret ligger på tvär efter eftermiddagens lur. På torget jobbar lika vilsna tivoligubbar vidare med att få upp attraktionerna. Ska det bli premiär i afton? Undertecknad har lovat den nye medlemmen en radiobiltur. Säkert kommer diverse jämförelser att göras med Liseberg. Inte av undertecknad utan av de från här som har erfarenhet från där. Teet svalnar men Baileysen håller damerna varma. Undertecknad har lova dem soppa vad det lider.

 

Klockan är nu halv nio på kvällen. Damerna har smaskat i sig soppan och undertecknad har fått mycket beröm. Resultaten från Engelska ligan har trillat in och det ser för en gångs skull riktigt lovande ut. Av de tretton matcher som finns på kupongen har sju spelats ikväll. En av enkelraderna har alla sju rätt. Undertecknad vågar inte hoppas... tvi, tvi, tvi...

Damerna har övergått till att slamra på kontoret. Någon har varit nere och köpt ytterligare en konjak som de läppjar på. Undertecknad behöver inte trugas och alla är på gott humör.

Vid pass halv elva slamras det i tamburen – de har lämnat alla blommor här – de är till Tatyana B.-K. som nu springer runt och letar vaser. Kontoret pryds med en jättebukett och fånget av de röda rosorna får plats på matsalsbordet i pentryt. Det blev så fint, så fint.

Någon premiär på tivolivat blev det inte i kväll. Hälften har de monterat upp – det ser mer än lovligt skrangligt ut – vågar man åka dessa förskräckliga monster Marygorounds? Vi får väl se... Nu ska undertecknad smaka av det som blev över av svampsoppan!

Hatte Bärtilsson 

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Söndagen den 2 september 2007

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontorsgöromål

Teaterrepetitioner

Kronor & Nycklar

Gwardejsk

Kulturhuset

10.00 – 18.00

Planeringar och rapporteringar  - 15.00: Repetitioner ”To Be Or Not To Be...”

20 dagar kvar i Gwardejsk

 

Nadja G. uppenbarade sig för första gången sen kollationeringen och det blev bättre ordning på partierna där arbetarna samlas för möten. Med sin seriösa inställning och att hon tar för givet att det ska arbetas under repetitionspassen fick hela gruppen ett ryck framåt. Vi kom också igenom hela pjäsen utan att tappa en enda scen. Det ser bra ut och är förbenat kul!

 

För de som undrar över utgången av tipseriet kan undertecknad meddela att en av enkelraderna i systemet föll ut med tio rätt. Det gav 40 riksdaler i kassan. Kul!

 

För de som undrar hur det gått för tivoligubbarna kan undertecknad meddela att det varken blev premiär igår, ej heller idag. Nu ser vi fram emot oväsendet från torget först till nästa helg då det ska firas Stadens Dag här i Gwardejsk. Tivoligubbarna kommer förövrigt från Tjeckien...

Hatte Bärtilsson

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

Upp>>