Verksamhetsrapport 2008

 

 

Under våren lades mycket uppmärksamhet och möda på Tokalynga Teaterakademis 20-årsjubileum. Uppgiften var att marknadsföra nio olika festivaler och vara behjälplig vid dessa evenemang. Annars präglades året av två entiteter; Väntan och Förprojekteringar. Från sommaren och framåt pågick ett febrilt funderande och skrivande på nya projekt. Kultur & Entreprenörskap X 2, Levande Minnen, Skapa Livslust, Nordiskt Nätverk För Internationella Gatuteaterfestivaler för att nämna några.
Bidan på att kåren skulle anlända till Sverige blev dryg! Först i juni ankom kontor och familj från Ryssland. Då började det nya livet på allvar. Hösten präglades av en del kreativt arbete. Teaterövningar med Hallarnas Skådespelarlag och Teater Husknuten. En verksamhet som skänkte förtröstan och framtidstro och bidrog till att föreningen så smått började rota sig i den svenska kulturmyllan…
10 År I Kulturens Tjänst!

 

 

 

 

Förord till verksamhetsrapporten 2008

 

Detta jubileumsår för föreningen, det tionde sen starten den 1 april 19998 blev ett riktigt mardrömsår där förtvivlan och tvivel blandades med ett visst hopp mot slutet av året. Det som skapade förtvivlan var först och främst den sega flytten från Ryssland. Detta blandades med sentimentala återblickar på det liv och den verksamhet som bedrevs där och under så lång tid och det faktum att en nyetablering i Halmstad, Sverige skulle visa sig inte bli så lätt. Det tar tid att bygga upp en verksamhet från noll och utan ett fungerande nätverk. Sakta men säkert kom dock föreningen på fötter och i och med att familjen beviljades uppehållstillstånd i mitten av sommaren och kontoret kunde flyttas över blev förutsättningarna annorlunda. Det påverkade dock inte ansatsen under hela året då vi i mångt och mycket strävade i motvind. Mot slutet av året skulle vi ändå ha en del positiva saker att blicka tillbaka på. Främst var det de kurser som öppnades med teater för de funktionshindrade på Husknuten och tillsammans med Hallarnas Skådespelarlag som gladde. Här fanns kamrater med samma intresse och ordförande fick möjlighet att praktisera det han är allra bäst på.

Med alla de projekt som skissades och togs fram var det emellertid blandat resultat. Det mesta framstår så här vid en tillbakablick som helt meningslöst arbete – oftast helt obetalt. ”Levande Minnen” och ”Nordiskt Nätverk För Internationella Gatuteaterfestivaler” kollapsade helt och hållet och lades ner. Ett LEADER-projekt rönte samma öde. Medan skrivningen mot Europeiska Socialfonden verkligen blev lyckat med beviljat förprojekteringsstöd. Men detta skulle inte komma föreningen till någon nytta då det var ABF Norra Halland som stod bakom den ansökan.

Bäst nytta gjorde nog föreningens medlemmar vid arbetet uppe i Ätran på Tokalynga Teaterakademi. Ett enormt stort arbete lades ner där främst med marknadsföringen. Men även i arbetet med Halmstads Internationella Gatuteaterfestival kändes det som om någon nytta gjordes.

Men på det hela taget får man väl säga att allt pendlade mellan hopp och förtvivlan och då med en pendel som oftast hängde upp sig på förtvivlan. Det är sannerligen inte lätt att skaffa sig en profil när man varit borta, som ordförande, i tjugo års tid.

Dock ser det inte alltför bekymmersamt ut om man blickar framåt – och i viss mån finns det hopp inför nästa verksamhetsår – om inget annat får man inbilla sig det…

 

För den som vill läsa mer om föreningens öden och äventyr rekommenderas:

 

http://www.crownsandkeys.com/schema2008/historiahuvud2008.htm

och

http://www.crownsandkeys.com/schema2008/2008arsVerksamhetsrapport.htm

 

Följ gärna föreningen i dess fortsatta strävanden på:

 

http://www.crownsandkeys.com/index.htm

 

 

 

 

Föreningens verksamhet månad för månad.

 

JANUARI

Till Sverige efter 10 år i Kaliningradregionen

 

Året började med att packa ner kontoret i Gwardejsk, Kaliningrad Oblast, Ryssland. Ett sorgligt projekt efter tio år i regionen och sex i staden Gwardejsk, där vi arbetat med en hel rad olika projekt och verkligen varit framgångsrika. Fram till den 21 januari genomfördes också en rad olika möten för att ta farväl av kolleger, samarbetspartner och vänner. Sista avskedsbesöket gjordes på Svenska Generalkonsulatet i Kaliningrad där vi blev vederbörligen hyllade för våra insatser under årens lopp. Att lämna Ryssland var förknippat med mycket sorg och saknad. En epok i föreningens historia gick därmed i graven både bokstavligt och bildligt talat.

Första tiden i Sverige gick åt till att komma tillrätta och få någorlunda balans i tillvaron. Samtidigt öppnades två stora nya projekt upp som skulle komma uppta mycket av våren. Halmstads Internationella Gatuteaterfestival och Tokalynga Teaterakademis 20 årsjubileum med en hel rad olika events under rubriken ”Konst För En Bättre Värld” 

 

FEBRUARI

Etablera kontor, INTERREG och Konst För En Bättre Värld

 

Första tiden i Sverige blev slitsam av många anledningar. Tankarna gick ofta tillbaka till Ryssland och att brotta ner sentimentaliteten och hitta självförtroendet i det nya landet tog mycket skärpa och koncentration.

Under februari arbetade föreningens ordförande företrädesvis med Interreg-projektet för Gatuteaterfestivalen. Det gällde att etablera kontakter i Danmark, Norge och finna intressenter även i Sverige. Många resor gjordes här och tvärs i Skandinavien där bland annat Århus i Danmark fick ett besök den 13 i månaden. Sakta men säkert byggdes ett bräckligt nätverk upp för det fortsatta arbetet.

Tiden delades även med Tokalyngas jubileumsfirande där ordförande allt mer fick ta hand om marknadsföringen av det digra programmet. Webb, affischer och annat i den riktningen tog mycket tid. Ett arbete som inte var helt utan komplikationer då Teaterakademins chef inte riktigt visste hur det hela skulle läggas upp.

Under månaden utlyste Region Halland också en upphandlings… låt oss kalla det tävlig. De organisationer som ofta arbetar i samband med det regionala organet uppmanades att lämna in upphandlingshandlingar vilket också föreningen nappade på och gjorde. Måndagen den 11 var slutdatum för detta arbete som genomfördes på ett tillfredställande sätt. Men det drog ut mycket energi innan hela pappersbunten var klar.

 

MARS

INTERREG och Konst För En Bättre Värld

 

Under mars månad intensifierades arbetet med marknadsföringen av ”Konst För En Bättre Värld”. Ett mastodontarbete som fick sin intensivaste tid mellan den 19 och 25 i månaden. Här togs hela det dryga och komplicerade arbetet med webbsidan fram. Det krävde ett dygnslångt engagemang och arbetet fortskred under dessa dagar under stor press. Det som gjorde det så komplicerat var att inte mindre än 8 olika festivaler och work shops skulle marknadsföras. Ordförande upplevde det till sist så förvirrat att det nästa var omöjligt att hålla isär programpunkterna.

Interreg-projektet för Gatuteaterfestivalen fortskred samtidigt med tunga möten. Den 12 mars avhölls ett större samskandinaviskt möte i Halmstad där intressenterna för projektet strålade samman för att komma överens om hur ansökan skulle läggas upp och genomföras. Den 18 mars var en delegation från detta projekt på endagsutbildning i Göteborg för att närmare få information om hur ansökan bör skrivas. Helt gnisselfritt gick inte heller detta arbete då det är svårt att få en samstämmig bild av vad man vill med ett så här stort projekt. Man har en syn på saken i Norge… en annan i Danmark och de står ofta i motsats till hur upplägget presenteras från svensk sida.

 

APRIL

10 årsjubileum, slutet på Tokaprojektet och ABF

 

Den förste april firade föreningen sitt tioårsjubileum. Tio år av intensiv verksamhet egentligen helt baserad på projekt genomförda i Ryssland och Polen med svenska samarbetspartners. En stor dag för föreningen men som uppmärksammades måttligt.

April innebar att arbetet med Interreg-ansökan tonades ner till förmån för arbetet på Tokalynga Teaterakademi. Jubileet nådde offentlighet på ett bredare sätt under en presskonferens den 21 april. Därefter fokuserades allt arbete på det första seminariet som avhölls den 3 maj. Det var oändligt långa och många resor upp till den gamla skolan i Tokalynga där ett febrilt arbete genomfördes. Men med april månads utgång avstannade engagemanget för detta projekt.

Den 28 och 29 april genomgick ordförande en studiecirkelutbildning i ABF:s regi och därigenom fick föreningen fotfäste i detta studieförbund.

 

MAJ

ABF – Nytt ungdomsprojekt

 

Den 3 maj invigdes Tokalyngas Teaterakademis 20-årsjubileum och i och med det var ordförandens och föreningens engagemang i Ätran avslutat. Dock besökte ordförande de work shops och teaterfestivaler som arrangerades under maj månad.

Den 6 maj träffade ordförande en delegation från ABF Södra Halland för att diskutera ett nytt ungdomsprojekt tillsammans med dem. Ordförande fick i uppdrag att skissa på tänkbara strukturer och idéer för detta. Under månaden togs det fram ett första utkast till ett dylikt projekt. Det fick arbetsnamnet Kultur & Entreprenörskap för unga i Skandinavien. ABF godkände projektet och Kulturkompaniet uppmanades att gå vidare med den. Även Region Halland accepterade och sköt till förprojekteringsmedel.

24 – 25 gjorde ordförande sitt sista besök på Tokalynga då han besökte Festivalen för samtida kvinnlig scenkonst.

 

JUNI

Kontor och Arkiv på plats i Sverige

 

Under första delen av juni månad fick så åter Interreg-projektet och Halmstad Internationella Gatuteater mer fokus. Nu drogs nya riktlinjer upp för det fortsatta arbetet och för festivalen i sig själv. Den 10 och 11 i månaden var föreningen värd för den Italienska gatuteatergruppen Teatro Due Mondi med allt vad det innebar av förberedelser och efterarbete. En intressant bekantskap ska kanske tilläggas.

Från den 13 till den 15 juni återförenades föreningens fasta medlemmar och kontor med arkiv kunde bringas till den nya hemvisten. Ordförande med kamrat tog sig ner till Polen för att skifta last vid gränsen mellan Polen och Ryssland och på söndagen bars allt upp till det nya kontoret. Att det dröjt så länge (från januari till juni) berodde på svenska myndigheters långsamma handläggning av uppehållstillstånd och övrig migrationsbyråkrati.   

Från den 17 till den 19 i månaden åkte en delegation från föreningen till Porsgrunn i Norge för att övervaka deras internationella gatuteaterfestival och diskutera Interreg-projektet mer i detalj. En lyckosam resa som förde mycket gott med sig. Bland annat en klar överenskommelse att norska partners är med på båten mot ett färdigställande av Interreg-ansökan.

Mycket av arbetet den sista delen av månaden gick ut på att sortera och få ordning på arkiv och kontor. Ingen lite ansträngning då arkivet under tiden i Rysslands växt sig rätt stöddigt.

 

JULI

Entreprenörskap och Semester

 

 Den 4 juli avhölls ett möte i Varberg angående ABF:s ungdomsprojekt Kultur & Entreprenörskap där stadens kultur och fritidsförvaltning meddelade sig intresserade att delta som partner.

Efter detta möte höll Kronor & Nycklar stängt för semester resten av månaden fram till den 21 då arbetet med Halmstads Internationella Gatuteaterfestival startade upp höstsäsongen.

 

AUGUSTI

Gatuteaterfestival och …

 

Första helgen i augusti avhölls Halmstads Internationella Gatuteaterfestival där föreningen tjänstgjorde som värdar och skötte det logistiska arbetet med artisterna.

Den 9 augusti genomförde föreningens medlemmar en stor samandragning till en släktträff i Mästocka bygdegård. Ett arrangemang som blev mycket lyckat. Detta genomfördes i samarbete med Föreningen för släktgemenskap Karaskogen.

I augusti lades mycket vikt och ett stort arbete ned på Interreg-ansökan för det Nordiska Nätverket för internationella Gatuteaterfestivaler. Nu hade arbete konkret kommit ner till projektskrivning och budgetberedning. Ett mycket drygt och komplicerat arbete som ordförande genomförde utan hjälp av någon – främst hade en ekonom från Halmstad kommun varit behjälplig. Men någon sådan blev föreningen aldrig hänvisad, vilket gjorde budgetarbetet näst intill ogenomförbart. Under flera veckor i månaden fortskred detta tröstlösa arbete

Den 29 mötte en delegation för Interreg-ansökan för första gången potentater i Helsingörs kommun som klev på tåget mot en färdig ansökan.

 

SEPTEMBER

Interreg-ansökan kollapsar – Levande Minnen

 

3 september fick ordförande följa med den delegation från ABF till Alvesta för att ta del av en utbildningsdag runt EU:s socialfond. Den kunskapen skulle komma att visa sig betydelsefull… men det skulle dröja in till nästa verksamhetsår.

Den 8:de hölls sista mötet med den skandinaviska klanen runt Interreg-projektet. Här kom många meningsskiljaktigheter i dagen då man vare sig kunde koma överens om budget eller aktivitetsplan. I och med detta möte, som lockat representanter för både svenska, norska och danska partner, började detta projekt att svaja ordentligt. Från vecka 38 sköts allt på framtiden och med förtvivlan konstaterades det att det hela kanske är en hopplös affär.

Den 24 september sammanstrålade ordförande med en konstnärskollega för att diskutera en ny projektidé. Denna gång riktade till den halländska åldringsvården. Projektskrivningen av detta projekt som fick arbetsnamnet ”Levande Minnen” skulle komma att uppta mycket tid under de närmaste månaderna.

 

OKTOBER

Intensivt med ”Levande Minen” och nytt LEADER-projekt

 

Under oktober sammanstrålade konstnärskollegan och ordförande inte mindre än 8 (3, 5, 13, 15, 17, 19, 22 och 28 oktober) gånger för att finslipa idéerna runt projektet ”Levande Minen” En mycket bra och överskådlig projektansökan såg dagens ljus som presenterades för Region Halland. Här var intresset emellertid inte särskilt hett även om inte uppslaget direkt förkastades.

Ordförande avhöll två teaterlektioner med elever vid Svenska För Invandrare vilka blev mäkta populära.

En annan stor teaterhändelse denna månad var uppstartandet av en dramakurs för skådespelare i Hallarnas Skådespelarlag. Här fick ordförande äntligen användning av sin talang som teaterpedagog.

Mycket möda lades också vid att projektera ett annat projekt vid namn; Kultur & Entreprenörskap för unga på den halländska landsbygden. Detta skulle visa sig helt hopplöst och mödorna runt detta lades ganska omgående ner.

Under oktober startades också en teatergrupp för funktionshindrade på Husknuten. Till en början samlade denna kurs arrangerad av ABF ett relativt stort antal. Efterhand smälte gruppen ner till ett tiotal deltagare – men det var gott nog.

 

NOVEMBER

Halmstad Högskola och Laholm som Lead Partner INTERREG

 

Under hösten togs en kontakt med Laholms kommun för att om möjligt plantera projektet Kultur & Entreprenörskap. Detta efter att projektet kollapsat i ABF:s regi. Flera omständigheter gjorde att ordförande valde att bryta med nämnda studieförbund… främst för deras ointresse och minimala stöd för arbetet.  Under november månad kom flera positiva indikationer från Laholm och så småningom accepterade de ett ansvar som Lead Partner. Därmed tog detta arbete ny fart och blev på många sätt framgångsrikt. Ett flertal möten avhölls i Laholm där en förankringsprocess nu startade på allvar.

Under månaden öppnades också möjligheten att i samarbete med Halmstad Högskola genomföra fyra work shops för att förbättra Högskolans pedagoger och deras föreläsningsteknik. Det blev en fantastiskt rolig period som gav gott resultat och ny lärdom för ordförande.

Teater Husknuten – som gruppen med funktionshindrade nu kallade sig började mot mitten av månaden att arbeta fram en lite julshow på eget manus. Mot slutet av månaden avhölls generalrepetitioner på denna föreställning.

 

DECEMBER

Första premiären och nytt socialt projekt

 

Tisdagen den 2 december avhöll föreningens ordförande sin första premiär efter återbördandet till svensk jord. Då framförde Teater Husknuten sin JulShow i Kungsbacka vid en större sammandragning i ABF:s lokaler där. Resultatet kan måhända diskuteras men JulShowen skulle få ytterligare fem föreställningar före jul. Vi riktade oss mot servicehem och äldreboende för att om möjligt sprida lite glädje inför julen. Vi spelade JulShow den 7, 10, 12, 17 och 19/12 och det var en stor prestation av detta gäng belamrade med olika funktionshinder. Det här är något som föreningen verkligen är stolt över att ha åstadkommit!

Under slutet av månaden och fram över nyårsskiftet arbetade ordförande uppe i Varberg med att ta fram ytterligare ett projekt. ”Skapa Livslust”. Denna gång ett arbetsmarknadsprojekt riktade till långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna. En ansökan togs fram för en förprojekteringsperiod och riktade sig mot EU:s socialfond. Dessa bemödande skulle senare få acceptans då fonden beviljade äskade förprojekteringsmedel.

 

 

Kulturkompaniet Kronor & Nycklars

 

Ordförande

 

 

 

Hatte Bärtilsson