Schema och logg vecka 38, 2009

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 14/9

Tisdag 15/9

Onsdag 16/9

Torsdag 17/9

Fredag 18/9

Lördag 19/9

Söndag 20/9

Tid

08.00

 

 

08.30: Möte Arbets-förmedlingen

08.00: Arbete på kontoret

07.00: Arbete på kontoret

 

 

08.00

09.00

09.00: Arbete på kontoret

09.00: Scenografi-arbete Kulturhuset

 

 

09.00

10.00

10.00: Ljus och scenografi Kulturhuset

10.00: Arbete på kontoret

10.00: Arbete på kontoret

10.00

11.00

11.00: Arbete på kontoret

11.00: Möte Musik Kulturhus

11.00

12.00

12.00: Arbete på kontoret

12.00

13.00

13.00: Arbete på kontoret

13.00: Repetitioner Sommarkvällar Hallarnas Skåd.

13.00: Repetitioner Sommarkvällar Hallarnas Skåd.

13.00

14.00

14.00: Arbete på kontoret

14.00

15.00

15.00: Möte A. Olssonsällskap.

15.00

16.00

16.00

17.00

17.30: Prod.råd Hallarna

17.00: Sångrep.

17.00: Teater Husknuten

17.00: Arbete på kontoret

 

17.00

18.00

18.00: Teater med Hallarnas Skåd.

18.30: Rep Hallarnas Skåd.

 

 

18.00

19.00

 

 

 

19.00

20.00

 

20.00: Friskvård Tennis

 

 

 

 

20.00

21.00

 

 

 

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

 

 

22.00

Arbetet med att färdigställa ”Sommarkvällars” scenografi fortsätter denna vecka. Till helgen ska den stå färdig för repetition. I samband med det finns det naturligtvis önskemål om att börja med ljussättningen. Angående ”Sommarkvällar” ligger vi väl till tidsmässigt. Interreg får sin beskärda del med arrangerande av möten i Norge och Falkenberg. Här rör det på sig väl långsamt men det är inte mycket man kan göra åt det. En sak i taget och i bästa fall kan vi komma fram till ett möte i Norge nästa vecka… men det är i bästa fall. Full fokus på Sommarkvällarrepetitionerna under en annars till synes lugn vecka… Mest avvikande blir mötet på Arbetsförmedlingen… där räfst kommer att hållas… Återstår att se hur det avlöper

 

Måndagen den 14 september 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontorsgöromål

Kronor & Nycklar

Halmstad

09.00 – 19.00

Arbete på Kontoret – Förberedelser – Uppdateringar – Planering – 17.30: Produktionsråd Hallarnas Skådespelarlag

Den vanliga stressen med uppdateringar.

Kvällens produktionsråd tog upp de mest brännande frågorna inför spurten av ”Sommarkvällar”. Marknadsföring, annonser, presskonferenser, öppna generalrepetitioner, affisch, sponsorer, scenografi som kommer att stå färdig till helgens repetitioner och dylikt. Det känns som om det börjar brännas på allvar nu. Kompositören presenterade musiken som lät gudomlig – ja, i sanning. Spännande! Produktionsråden är goda samlingar. Skönt att ha denna månatliga träff för babbel på hög nivå. Vända och vrida på frågor som man aldrig annars har tid att djuppenetrera. Kvällens oralitet blev något stressad av att det vid sjutiden påbörjades en föreställning på Kulturhusets stora scen som åtminstone en i församlingen ville se. Vi andra satt kvar för att avsluta och brydde oss inte hur tiden led. Vid åttasnåret bröt vi förhandlingarna, nöjda med det resultat de gett.

 

Albert Olssonsällskapet tog ytterligare en kontakt med Undertecknad idag. Detta för att förhöra sig om det fortfarande fanns intresse att regissera deras stora friluftsspektakel. Något stammande bestämdes ett möte på fredag… så får vi se. Det hela hänger på ekonomisk ersättning, förutsättningar för arbete och upplägg och på vilket sätt det hela är tänkt. Men sägas ska väl att det lutar åt ett engagemang. Fredag… då måste sista ordet sägas. Visst vankelmod trots allt!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Tisdagen den 15 september 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

09.00 – 21.00

Kontorsgöromål – 09.00: Scenografiarbete Kulturhusets källare – 18.00: Repetitioner – ”Sommarkvällar” – Hallarnas Skådespelarlag

Scenografin växer fram i källaren på Kulturhuset. För varje arbetstimme fler och fler detaljer. Idag började vi också med ljuset. En provisorisk första upphängning och ett allmänt riktat frontljus… mer han vi inte med – bara så att man får känslan av teater. Och mycket riktigt. Det satte glöd i den uppställda scenografin.

Till kvällen repetitioner 2 x samma scener. Framförallt scen 16. Med båda lagen går det si och så. Just nu kan man inte säga att de är särskilt jämna. Det är skillnad mellan den ena konstellationen och den andra. Främst beror det på att vi har en purfärsk Gertrud i den ena och en som haft tid på sig att läsa text och sätta sig in i karaktären. Men innan vi gick hem fick vi troligen ordning på scenen ur ett brett perspektiv. Fördelen är ju att herrarna får dubbel dos repetition – så här långt endast en fördel.

Hatte Bärtilsson 

Vädret veckan ut

 

 

 

 

Upp>>

 

Onsdagen den 16 september 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

08.00 – 22.00

08.30: Möte Arbetsförmedlingen – 17.00: Sångrepetitioner – Teater Husknuten – 18.00: Repetitioner ”Sommarkvällar” – Hallarnas Skådespelarlag – 20.00: Friskvård/Tennis

Oj, sicket ett fjamsande… Arbetsförmedlingen… Räfst väntade men av detta blev det inget. Och man kan ju undra hur Undertecknad hade tänkt då han något nervös i den klara morgonluften velade runt bland förmedlingens många ingångar. Skulle de skälla ut honom… eller? Av detta blev det naturligtvis inget. Det de försökte förmedla i huvudsak var att Undertecknad borde gå vidare med den ”sociala firman” som han skissat på till det förödande mötet för en dryg månad sen. Det var nog snarare så att de bad Undertecknad att verkligen ta tag i uppgiften för snart har de så många klienter att de inte på egen hand kan reda i situationen. Undertecknad har dock mycket dålig motivation för detta och även om han lovade att göra en ansträngning så är oddsen för ett koncept i dylik ritning mer eller mindre så att man skulle kunna tjäna enorma pengar om man satsade en slant. Det intresset falnade efter senaste mötet på Arbetsförmedlingen.

Därpå gick Undertecknad och köpte ett gott frukostbröd att servera för familjen – och så slutade denna morgon som Undertecknad med viss anspänning väntat in.

 

Sångrepetitioner med en snorig dragspelskung på Husknuten. Men dragspelsvirtuosen har gett sig den på att fostra oss efter det snopna avhoppet då sångpedagogen slängde igen dörren efter sig och försvann för alltid. Och han har vårt förtroende då han vet vad han talar om och dessutom har förmågan att driva på oss. Nu blev denna repetition till en glädjefull genomgång av samtliga sånger som innefattas i vårt koncept.

 

Hallarna med en kort och intensiv repetition. Endast två skådespelare kallade; Ulrika och Tomas. Vi tog oss an de många scener de är tillsammans i. Undertecknad lät dem hållas så att de fick känslan av helhet i stället för detta eviga regihackande som de inte längre är betjänta av. En klar utveckling gick att skönja – en klar utveckling. Foajén blev vår scen denna kväll. Ekoakustik och plant golv… Men de övriga stod på scen och målade platåer. Vi hann med tre scener innan det var dags för Undertecknad att i rasande fart ta sig till den traditionella onsdagstennisen

 

Trots att Undertecknad har så mycket i huvudet just nu gick han lös på tennismattan med gott humör och lyckades med bra servar och framförallt servreturer tagna på uppstuds vinna matchen!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Torsdagen den 17 september 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

09.00 – 19.00

Kontorsgöromål – 10.00: Ljus och Scenografi ”Sommarkvällar” – Kulturhuset – 17.00: Teater Husknuten

Undertecknad lider fortfarande av sitt dåliga engagemang vad gäller hjälprederiet för scenografiarbetet. Det är Fredrikkreatören som står för det stora arbetet - Undertecknad pluttar lite här och lite där. Försumligt i det stora hela.

Idag fick vi emellertid en första blick för hur ljuset kan komma att formulera sig. Inget särskilt då det egentligen bara var frågan om att få upp lampor till ett allmänljus… men ändå. Det tände elden i scenografin och fick oss att ana hur det kan komma att se ut när vi täckt upp med nerslagsljus och får möjligheten att dela in scenen i olika spelplatser. En strålkastare gör mycket för atmosfären – naturligtvis. Det är otroligt spännande att se hur allting – steg för steg – växer fram.

 

Till kvällen en ordentlig genomkörare av Teater Husknutens show. Från mitten av pjäsen och fram till slutet. Med full kraft. Nu börjar skådespelarna också hitta allt mer rätt. Vi anar även här hur det hela kommer att kunna formulera sig när det bränner till i början av december.

Undertecknad var en aning trött inför kvällens övningar…för att inte säga direkt sömnig… men det var han ensam om. Övriga andra med frisk entusiasm, som så småningom smittade av sig även på den trötte. När vi gick ifrån var vi mer än nöjda med kvällens övningar. Nu dröjer det nästan en månad innan vi ses igen. Allt fokus flyttas nu över till ”Sommarkvällar”.

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Fredagen den 18 september 2009

                                                                                                  

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

09.00 – 17.00

Kontorsgöromål – INTERREG – 11.00: Musikgenomgång – ”Sommarkvällar” – 15.00: Möte Albert Olsson-sällskapet

Just nu är det mycket att bara springa runt på en massa möten… som i och för sig ger en hel del men upptar all tid för en massa andra saker som inte blir gjorda. Affischförslag, annat marknadsföringsmaterial, repetitionsunderlag, uppdateringar… Inget av detta har producerats eller blivit gjort och nu börjar det kännas som om vi är ordentligt efter.

 

Kompositören mötte upp på Kulturhuset och gjorde en kort men givande presentation av producerat material. Undertecknad läste emot och vi provade olika varianter. Fredrikkreatören var också närvarande, nu i färd med detaljer på scenografin. Allt börjar ta form och nu är det full möjligt att se konturerna av vårt arbete. Det ser otroligt bra ut – musiken kommer att höja skådespelet till oanade höjder!

 

Mötet med Albert Olsson-sällskapet på café Vattenporten blev till en trevlig pratstund… inte mer. De har nämligen inte bestämt sig för om de ska engagera Undertecknad eller ej… Och det kan man ju tycka är lite konstigt… Man driver frågan men har inget i säcken så att man kan komma fram till ett beslut. Så Undertecknad babblade på med en massa meningslösheter om sitt förflutna i hopp om att ge en så heltäckande bild av sin kunskap inom teater som möjligt men allt mindre intresserad av utgången av det hela. De båda unga fröknarna lyssnade intresserat men vid detta stannade det… Nu blir det inget avgörande i frågan på en månad eller så… då undrar Undertecknad om det finns någon glöd kvar för en positiv överenskommelse.

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Lördagen den 19 september 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

”Sommarkvällar”

Kronor & Nycklar

Hallarnas Skådespelarlag

Halmstad

10.00 – 17.00

 

Kontorsgöromål – INTERREG – 13.00: Repetitioner – ”Sommarkvällar” – Hallarnas Skådespelarlag

 

Det var en rörig samling till repetition. Musiken på för första gången… och nya tag för att passa in invanda mönster från golv till scenografi. Nu har den gamla goda repliken; ”Jag kunde det ju hemma…” förbytts till; ”Det tar lite tid att vänja sig vid musik och scenografi…” Det är som vanligt alltså och röran och okoncentrationen är den samma.

Vi började med att prova Tomas monologer ihop med musik. Eller rättare de ljud som beledsagar texten. Vissa korrigeringar och vi fick bra ordning på det hela. Text och ljus/musik följer och kompletterar varandra på ett nästan kusligt sätt, bildar en högst påtaglig atmosfär. Det känns mycket bra! Resonerade med kompositören om hur vi ska utnyttja musiken bäst – var den ska gå in och hur den ska ligga över vissa textpartier. Ibland har vi olika uppfattning om förhållandet – vi prövade oss fram – nu får skådespelarna finna sig i att diverse experiment utförs endast för att komma till klarhet med hur ljudet/musiken ska löpa. De står de ut med. Oftast har dock kompositören rätt och Undertecknad håller sig till det. Det är en ytterst talangfull människa, vår kompositör.

Det stora kaoset utbryter när alla anländer för repetition av scen 22. Det blir rörigt och stundtals stillastående. Men när vi kommer fram till konkreta repetitioner faller dock det mesta på plats. Vi testar åter med musik och hittar också nya lösningar med Karnas födelsedagssång. Scenen blir mer levande – slutscenens försoning mer given… mer på riktigt utan att vi behöver vara rädda för att den blir för patetisk, eller stillastående… Nu lever den upp och det känns äkta och inte alltför ”regisserat”.

Ensemblens yngste medlem entrar också tiljorna. Först är han livrädd och gömmer sig i sin mors kjolar… Men när han får något att mumsa på upptar det mer hans uppmärksamhet och han glömmer bort sin vilsenhet. Till sist hoppar han runt på scenografin som en apa och gör höga hopp med dödsförakt. Han trivs på den scenografi han till sist tror är en lekplats modell rolig.

Efter 22:an samlas ensemblen utanför kulturhuset. Paus. Det är ett fantastiskt väder. Det tål att upprepas. Fantastiskt väder och solen värmer som mitt i sommaren. Vi blir solslöa och beslutar på trappan in till mörka rummet där vi håller våra repetitioner… Vi orkar inte mer idag – det kan nog hända att vi är en aning repetitionströtta – vi bryta i förtid.

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

 

Söndagen den 20 september 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

”Sommarkvällar”

Kronor & Nycklar

Hallarnas Skådespelarlag

Halmstad

10.00 – 18.00

Kontorsgöromål – INTERREG – 13.00: Repetitioner – ”Sommarkvällar” – Hallarnas Skådespelarlag

Lång dag på teatern. Vi var några stycken kallade till klockan tolv. Det var en trappa som måste upp och nästas fast… och bult genom platåerna så att de når maximal stabilitet. Vi löste det senare problemet med tvingar. Klart fördelaktigt när scenografin så småningom ska rivas och ev. sättas upp till en framtida turné. Hur lätt är det inte att bulthål inte passar och skapar stor irritation. Muntert arbete med mycket skratt. Vid ett tillfälle hittar vi en enastående improvisation runt en stol där vi använder så gott som en hel scens repliker… Fantastiskt!

Klockan ett kom de första skådespelarna. Nu ägnas inte så mycket tid för dem. De blir en massa ”omtagningar” för att passa in musik och ljud… mindre tid för skådespelarinstruktioner. Ändå går det bra. Vi tar om och om igen och det är klart att det ger övning för skådespelarna också. Under de första eftermiddagstimmarna skrapade vi på de sista scenerna i första akten. Ulrika, Tomas och Tanja. Telefonsamtal. Hur många ringningar för att komma fram och svara? Fyra eller fem? Fyra! Och så musiken i slutet. Huvudtemat. Den långsamma varianten… eller den snabbare? Vi prövade och prövade och bestämde oss sen för den långsammare. Mer salt sentiment… mer atmosfär. Alla överens.

Vid tre kom övriga skådespelare. Fullt lag förutom Bror och barnet. Sista scenen med födelsedagssång, tårta, blommor och brudpar – stor försoning. Den här scenen genomgick genomgripande förändringar igår. De konfirmerads idag. Scenen känns trygg – nu med båda lagen. Det är i sanning ingen större skillnad!

Vi fyra reser Ulrika iväg från oss. Utlandstripp. Är borta till och med nästa helg. En resa som måste göras för det privata arbetes skull. Vi önska henne angenäm resa och så är hon borta. Förflyttad ur bild, så att säga.

Vi andra tar oss an den besvärliga scen 16. Nu lägger vi om rörelseschemat och utnyttjar hela scenen i stället för den enda platå som vi varit på tidigare. Det blir större utrymme men Undertecknad är ändå inte alldeles till freds med uppställningarna. Vid flera tillfällen skymmer skådespelarna varandra. Vi prövar olika entréer och sortier… Fredriks och Gertruds sorti blir ett paradnummer i sig. Det känns allt mer gediget alltefter som repetitionen går. Gertrudkreatören har fortfarande problem med textläxan. Så fort hon spänner av blir det bättre. Hon spänner sig och då låser sig allt – En försvarsmekanism som egentligen bara föder negativa tankar om sig själv? Allteftersom lossnar det och blir till sist bra – mycket bra!

Klockan sju, i bilen hem, känner Undertecknad hur hungrig han är… Ack ja, sju timmars arbetsdag kräver sin tribut…

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

Detta hände vecka 38, 2007>>>
Detta hände vecka 38, 2008>>>

Samtliga loggböcker 2009>>>