Kulturkompaniet Kronor & Nycklar --¤-- Schema och logg vecka 27, 2018

Tid

Måndag 2/7

Tisdag 3/7

Onsdag 4/7

Torsdag 5/7

Fredag 6/7

Lördag 7/7

Söndag 8/7

Tid

07.00

 

 

 

 

 

 

 

07.00

08.00

 

 

08.00: Arbete på kontoret

 

 

 

 

08.00

09.00

 

09.30: Frukost – Kostym Wapnö Till Fjelldalen

 

 

 

 

09.00

10.00

10.00: Arbete på kontoret

10.00: Arbete på kontoret

10.00: Arbete på kontoret

10.00: Arbete på kontoret

10.00: Arbete på kontoret

10.00

11.00

11.00

12.00

12.00: Arbete på kontoret

12.00: Friskvård Golf Tönnersjö

9-hålsrunda # 92

12.00: ”Hemsö” Akt-genomgång Kör Fjelldalen

12.00

13.00

13.00

14.00

14.00

15.00

15.00: Detaljrep ”Hemsöborna”

15.00: Fjelldalen Presskonferens

 

15.00

16.00

 

16.00: Arbete på kontoret

16.00

17.00

17.00: Teknik ”H”

17.00: Friskvård Golf Tönnersjö

9-hålsrunda # 91

 

17.00

18.00

18.00: ”Hemsö” Akt-genomgång Fjelldalen

18.30: ”Hemsö” Akt-genomgång Kör Fjelldalen

18.00: ”Hemsö” Akt-genomgång Fjelldalen

18.00: ”Hemsö” Akt-genomgång Kör Fjelldalen

 

18.00

19.00

 

19.30: Teater-upplevelse Slottet Borggården

19.00

20.00

 

 

20.00

21.00

 

 

 

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

 

 

22.00

23.00

 

 

 

 

 

 

 

23.00

***

**

**

*

*

***

*

**

12– 1,71

Då går vi in i ”Hemsöbornas” slutspurt! Nu blir det intensivt till att börja med i veckorna två. Vecka 29 lugnar det ner sig något inför premiären vecka 30… Då ska vi redan vara igång med Mord På Wapnö och det reellt ändå. Det projektet börjar med spurt – som vi alla vet – och håller den intensiteten in i mål… Nåväl… det är att gå händelserna i förväg… vi har att göra alldeles under näsan… och det med repetitioner sex av denna veckas dagar. På det en presskonferens i mitten… som kräver sin förberedelse. Det blir att packa terma socken och sovsäcken för att tänka in Hemsö som sin hemvist för ett bra tag framöver nu… Ordförande tänker också på all pryttlar som ska ordnas fram… Ett dragspel, liar, räfsor, rep, saknade kostymer, hucklen, snapsglas (halvor), gevär, änder, kaffepannor, korgar, midsommarkransar… oj, oj, oj… Davaij! Davaij!! 

 

Måndagen den 2 juli 2018

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sommarteater

”Hemsöborna” på Fjelldalens Slott

Kronor & Nycklar

Halmstad

10.00 – 21.00

Kontoret15.00: Detaljrepetition – ”Hemsö” – Fjelldalen17.00: Teknisk konsultation – Fjelldalens Magasin18.00: Hel Aktgenomgång – AKT 1 – ”Hemsöborna” – Fjelldalens Magasin

                Kändes måhända lite svårt att komma igång… Först detaljrepetitioner… Undertecknad kommer inte ihåg hur det gick… det är lätt hänt att det rör ihop sig nu – lika väl att vara ärlig då.

                Vid fem kommer Herr Ljusmäster. Här hade Undertecknad spänt hanen lite väl hårt… ty Ljusmäster gick runt spelplatsen i Magasinet två varv… under det att Undertecknad förklarar hur tankarna tänkts… spelplatser, årstider, inomhus, utomhus… sen var saken biff tyckte Ljusmäster. Men han stannade kvar en bra stund och språkade… språkade om ditt och datt från teaterhalland. Mest hade han att berätta om Falkenberg… där händer det saker, där är man produktiv och vänlig… där har man drabbats av tur… Tur!

                Därpå kom de övriga ensemblemedlemmarna och kvällens huvudarbete drog igång. Mala ner den första akten. Fram till premiär är nu allt upplagt så att aktörerna samlas den ena dagen för att gå igenom det skådespelarmässiga… dagen därpå kommer kören och vi tar oss an samma akt för att implementera dem och få sångarna in i bilden. Va?! Det återstår att se i morgon om det kommer att fungera…

                Från och med nu kör vi också med kostym… Det har fått till följd att alla är ytterst angelägna om att, om inget annat, hålla resonemang. Passar detta eller ska jag prova med den här kjolen, den här hatten? Det ser trevligt ut! Den där känslan, som Undertecknad älskar, att vandra runt i en tavla håller på att infinna sig! Men vi hann inte igenom hela den första akten som stod på programmet…

Hatte Bärtilsson

Vädret veckan ut

 

 

 

 

Upp>>

 

Tisdagen den 3 juli 2018

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sommarteater

”Hemsöborna” på Fjelldalens Slott

Kronor & Nycklar

Halmstad

10.00 – 21.00

Kontoret 09.30: Först Frukost – Kostym/Kappor-Tyger – Wapnö till Fjelldalen18.30: Hel Aktgenomgång – AKT 1 – ”Hemsöborna” – Körinriktning – Fjelldalens Magasin

                Vi var några pågar att hämta tyger och kostymer på… Vi började med en stärkande frukost och lite allmänt kringsnack, för att så dyka in i den trånga garderob som kallas kostymlagret på Wapnö. Vi fick ut allt vad vi förväntats oss. Bara det nu räcker?! Tygerna som ska täcka in scenen på Fjelldalen? Det återstår att se… Svettigt var det på vinden Wapnö emellertid!

 

                Och se på Fagerlunds Fankens lilla kråka… Till kvällens repetition fullföljde vi planerna inskaldade i sista repetitionsschemat. Rakt igenom AKT 1… och det med bravur, vill Undertecknad påstå! Visserligen avslutade vi inte på utsatt tid… men å andra sidan började vi inte heller på pricken. (Det är ett fotbolls-VM som rullar på i Ryssland och Sweden har tagit sig vidare… och… vem vill missa en 8-delsfinal…???) Det var emellertid det enda som gick till skam. Allt annat; Repetitionens intensitet… när vi väl kommit igång så körde vi så det gnistrande om medarna… Hur vissa i ensemblen tagit tag i sina roller och nu presenterade väldigt bra och balanserat spel! Våra nykomlingar, en i ensemblen och en i ny roll… De nya konstellationerna har snappats väl och egentligen med omedelbar verkan. En synnerligen god rockad som vi nu allesammans har att anpassa oss till. Inte minns Undertecknad som regissör… att han slipper göra ständig stand in… han har varit mer Clara än regissör under de föregående repetitionerna. Och kören… det ska sägas allt… Det är en väldig tur att vi blivit begåvade med så tålmodiga sångare. Ty förutom talang måste man vara rikt utrustad med fördragsamhet under krävande repetitioner. Körsångarna är helt enkelt fantastiska… och många av dem letar så som man kan begära av erfarna aktörer. De letar sina roller, de letar sina positioner… de letar efter sitt flyt!

                Ja, för första gången fick vi kopplat ett grepp och klart för oss hur en akts anatomi ser ut och fungerar. Detta var helt enkelt den bästa repetitionen sen vi sparkade igång det här projektet den 5 april – för 91 dagar sedan. På tiden… så Undertecknad undertrycker inte ett skallande HURRA!!!!

Hatte Bärtilsson   

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Onsdagen den 4 juli 2018

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sommarteater

”Hemsöborna” på Fjelldalens Slott

Kronor & Nycklar

Halmstad

08.00 – 22.00

Kontoret15.00: Presskonferens på Fjelldalen – ”Hemsöborna”17.00: Friskvård – Golf – Tönnersjö Golfbana – 18-hålsrunda

                Till presskonferensen kom inte en enda murvel ens…!

                Vi ägnade tänkt informationstid att sitta på verandan, dricka kaffe, äta köpekakor och spekulera med värdparet… Det var tryggt och givande det också. Det är bara det att vi nu måste ta konsekvenserna av att pressen uteblir. Inga – för att inte säga – aldrig en presskonferens mer! Tiden har sprungit ifrån det gamla hederliga sättet att meddela sig för publicitet. Så är det bara! Antingen får man bli kompis med någon journalist och smyga till dem relevant information… eller så lägga ut sig på Facebook… Undertecknad känner sig som en stenåldersfossil om än facil…

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Torsdagen den 5 juli 2018

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sommarteater

”Hemsöborna” på Fjelldalens Slott

Kronor & Nycklar

Halmstad

10.00 – 21.00

Kontoret 18.00: Hel Aktgenomgång – AKT 2 – ”Hemsöborna” – Fjelldalens Magasin

                Det blev liksom fel upplägg… kan man säga. Fast kanske ändå nödvändigt… Men vi begravde oss i detaljer och kom alls inte så långt som vi velat. Efter Pastorns scen var disponibel tid slut… och den gick fort. Tiden! Det är bekymmersamt med de ”de stora scenerna”, scenerna där kören ska delta. Att få till aktörernas agerande där ställer ofta till bekymmer. Inte för att de är särskilt svåra… men detaljrika med en massa små krusiduller som måste passas in och tajmas… Och kanske är det så att Undertecknad blir för detaljerad… i alla fall så hamnade vi den fällan ikväll! Det är klart att allt arbete lönar sig. Men vi hade verkligen behövt komma igenom andra akten – den med midsommar och skördefest… för att komma ut på fri mark där aktörerna mer står i centrum – nu blev det bara fram till och med pastorns scen… och den blev inte riktigt bra den heller – för rörig. Ändå… som sagt; Vi mal på! Och Undertecknad känner, trots självbefordrad, måhända nödvändig tröghet, att vi forslar oss framåt… och hanterar och greppar allt mer som så småningom ska leda oss till den harmoni som behövs, när det om några veckor vankas presentation. Slutord på detta ; Tack till tålmodig ensemble!

Hatte Bärtilsson   

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Fredagen den 6 juli 2018

                                                                                                  

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sommarteater

”Hemsöborna” på Fjelldalens Slott

Kronor & Nycklar

Halmstad

10.00 – 21.00

Kontoret 18.30: Hel Aktgenomgång – AKT 2 – ”Hemsöborna” – Körinriktning – Fjelldalens Magasin

                Vi började med en allmän genomgång. Det är det just pågående fotbollsVM i Ryssland som lägger snubbeltråd i vägen för oss… Sverige har avanserat till kvartsfinal… där man ska möta England… på lördag. Det vill alla se! Även Undertecknad! Så i stället för att rodda runt med ändrade tider – vilket helt enkelt inte gick överhuvudtaget – så ställde vi lördagens repetition i sparvrån… Med den, till repetition samlade gruppen (både kör som aktör), gick Undertecknad igenom en ny strategi och ett arbetsupplägg för närmsta framtiden. Här nedan upplagt som generellt mail till alla deltagare.

 

Hemsöbor!
Förändringar i repetitionsschemat!
Följande är att observera:
Lördag den 7 juli: INGA REPETITIONER! Heja Sverige i fotbollsVM
Söndag 8 juli 12.00 till 16.00: Repetitioner akt 3 endast med aktörerna
Måndag 9 juli 18.00 till 21.00: Repetitioner akt 3 och 4. Endast aktörer
Tisdag 10 juli 18.00 till 22.00 (obs tiden) Akt 3 (bröllopsscenen) och akt 4 (slutet) KÖR och AKTÖRER
Till repetitionerna den 10 juli medtag fika eller annan förtäring.
Alla tillfällen Fjelldalens Magasin
Efter dessa förändringar följer repetitionerna som upptagits i repetitionsschemat som sträcker sig fram till premiären.
Närmaste repetition onsdag i Immanuelkyrkan
Fortsatt trevlig lördag och Heja Sverige som sagt!
Regissöriatet

 

                Sen kastade vi oss över Midsommarscenen och Skördefesten… Två komplexa partier som involverar alla. Aktörer såväl som körmedlemmar. Mycket sång men också splittrad dialog. Texten flammar upp här och där i ojämn rytm. Det ställer skärskilda krav på aktörerna. Är man inte med är det lätt hänt att man tappar bort sig i förvirringen.

                Först en gång för att korrigera upp detaljerna… det tog sina modiga timmar… Och så från början, över de båda folkfesterna och vidare till andra aktens slut. De sista scenerna involverade också stormscenerna där Madam och Clara väntar på de som är ute till havs. Carlsson från Dalarö, drängarna och Gusten från fisket. Vågorna går höga oh stormen sliter i allt som den kommer åt. Till sist kommer Carlsson… och Pastorn – som är rasande full och ställer till med sanslös oordning. Skäller ut Carlsson och kallar honom drängdjävel… Madam friar till Carlsson… och de bestämmer sig och ser fram emot bröllop till våren. När Gusten kommer i land drar han säl med sig men blir inte lycklig att höra att hans mor ska gifta sig med… drängen…

                Vi seglar på ordentligt genom de här scenerna och kommer mycket riktigt igenom hela akten… 1 timma 20 minuter… Oj… Undertecknad meddelar att 45 minuter är max akten får ta när vi står klara för genrep oh föreställningar. Vi har således en del att slipa på… Men bäst av allt denna kväll var att det bildades en viss atmosfär runt uppspelet… den andra gången. Något som luktade gott… bådade det samma… och en känsla av att detta i den siste änden kanske ändå kan bli riktigt bra!

                Det är så konstig teater det här. Så rapsodisk… små scener som fladdrar förbi… svåra för aktörerna att få grepp om… de är involverade och så pytt är scenen över för att lämna plats för nästa rapsodiska. Det gäller att ställa om, vara på tårna… och hitta närvaron från det ena stycket till det andra… Svårt, mycket svårt!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Lördagen den 7 juli 2018 (7/7)

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sommarteater

”Hemsöborna” på Fjelldalens Slott

Kronor & Nycklar

Halmstad

10.00 – 15.00

 

Kontoret12.00: Friskvård – Golf - Tönnersjö

 

                En runda i Tönnersjö… resten av dagen med fotboll framför TV:n. Roligast blev det när Ryssland mötte Kroatien. Spännande in i det sista… Skrikande framför aparaten samlade den matchen hela föreningen… som naturligtvis höll på de rödklädda. Men vad hjälper det att ett par kjeltringar gastar sig hesa… Både Sverige och Ryssland ute ur VM i fotboll…

Hatte Bärtilsson    

 

 

 

 

 

Upp>>

 

 

Söndagen den 8 juli 2018

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sommarteater

”Hemsöborna” på Fjelldalens Slott

Kronor & Nycklar

Halmstad

10.00 – 22.00

Kontoret12.00: Hel Aktgenomgång – AKT 3 – ”Hemsöborna” – Aktörer – Fjelldalens Magasin - 19.30: Teaterupplevelse – Scendraget – Halmstad Slott – Borggården…

                Fyra timmar… något naggade i kanten av att Fjelldalen-expressen ankom sent. Anledning till det…? Ett SMS som aldrig nådde mottagaren. (vad är det frågan om…?) Välan mer en kvart var vi inte föresenade… och det ligger inom felmarginalen, Fjelldalskvarten. På det kom vi igång med omedelbar verkan… kom igång… vi sprang igång oss. En läsning… upp på golvet. Och så fokus på Bröllopsscenen, vi kallar… Bara aktörer… I vanliga fall spelar ju kören en stor roll här. Benade upp och kartlade alla karaktärerna som cirkulerar i den scenen. Pastorn är viktig. Han effektuerar själva bröllopsakten… och i slutet är han så full att han spyr ner sig… Norman tar ju också hand om honom med en potta drängapiss. Det hela är egentligen avskyvärt… Första genomgången i detalj. Svårigheter med Clararollen… Hon möter ju Direktören och går så småningom i hagen med honom. Motiveringen till det lappkastet omhuldades av en inte alltför raka diskussioner. Det kändes inte bra! I övrigt tragglade vi oss igenom och en och annan strålande idé dök också upp. Bland annat att vi håller i drickmellanrummet på ”Helan Går”… Där gör Gusten sin första entré – Drömentrén. Och på detta… efter dividerande utvärdering, på Bröllopsscenen om igen från början. Inget att snacka om… Det lyfter i all rörighet… och tog sig ordentligt. Till och med en stressad själ som Undertecknads märkte av en gnutta atmosfär. Alla måste bara bli lite säkrare på sitt agerande i den djungel av scenavsnitt som löper kors och tvärs över bröllopsborden. Där gick de fyra timmarna… obegripligt snabbt… skrämmande snabbt… så fort får tiden bara inte löpa från oss. Men här hjälper inga böner… Tänk om vi haft en vecka till… eller två… Nu har vi inte det, så för oss återstår bara att utnyttja den där snabba tiden vi till nöds ändå har!

 

                Till kvällen teater på Halmstad Slott. Bröderna något… Westermans Huskors. På sitt sätt en slags Hemsö. En del av intriguppbyggnaden påminner mycket om det vi nu står och filar på. Westermans slutar dock i dur… översvallande dur (äckligt mycket dur skulle man kunna säga om man kommer från moll annorstädes) medan Hemsö går i blekgråaste grått och i jämrande moll. Svartmoll. Undertecknad tänkte under föreställningen… ”Så enkelt de på scen har det… En och en halv timme… och pjäs av väldigt låg svårighetsgrad”... Men slottsgårdsensemblen levererade… på ett utomordentligt sätt… Det var en trevlig kväll, tillika i ljum och behaglig aftonbris.

Hatte Bärtilsson 

 

 

 

 

 

Upp>>

 

W e b b l o g g s h i s t o r i k

Detta hände Vecka 27, 2005 >>>

 

 

 

 

 

Detta hände Vecka 27, 2006 >>>

Äntligen! Till sist lite lata dagar…

 

 

 

 

Detta hände Vecka 27, 2007 >>>

Stopp! Hur blir det med den annalkande Ungdomskulturfestivalen? Himmel eller Helvete? Helgens storm har vräkt ner skyltar…

 

 

 

 

Detta hände Vecka 27, 2008 >>>

Hjälp åt ung Kulturentreprenör inför konsert på Laxön

 

 

 

 

Detta hände Vecka 27, 2009 >>>

Inte så farligt men visst var det vemodigt att bryta upp Ruskabyensemblen. Sista föreställningarna under helgen. I övrigt Projekt Respekt!

 

 

 

 

Detta hände Vecka 27, 2010 >>>

Det blev dåligt med publik på Ruskaby. Spännande besök från Stockholm. Två entusiastiska damer som gav mycket beröm. Projekt… Respekt! fick sin budget godkänd. Väntans tider till i höst då projektet drar igång på allvar. Premiär på Borgmästarfilm i Laholm. Hetta över stan

 

 

 

 

Detta hände Vecka 27, 2011 >>>

Laxökollots andra vecka och nykollationering av ”Trollkarlen”. Chockrepetitioner på den nya, stora scenen och strul med tekniken innan det tog sig på tiljorna

 

 

 

 

Detta hände Vecka 27, 2012 >>>

Blöt första vecka med Laxökollot men torra föreställningar med ”Hood”…

 

 

 

 

Detta hände Vecka 27, 2013 >>>

Ligo – Fantastisk sång- och dansfestival i Riga! Gamla kontakter för nya äventyr… sådant som framtiden får utvisa. En obeskrivbar upplevelse hur som helst, veckan i Lettland

 

 

 

 

Detta hände Vecka 27, 2014 >>>

Nära nu… och ändå så långt borta… Premiär och kvalitet

 

 

 

 

Detta hände Vecka 27, 2015 >>>

Hett i Magasinet – Bra rep men fruktansvärt varmt när ”Körsbärsträdgården” växlar in turbon. Nu går det för högtryck… så hett att inte ens en mjölkdrink kyler

 

 

 

 

Detta hände Vecka 27, 2016 >>>

Vi Cabarear på i Magassinet! Presskonferens och fotografering… Största steget till helgen då vi höll inofficiell generalrepetition med nyttig publikfeedback

 

 

 

 

Detta hände Vecka 27, 2017 >>>

Kollationering och de första sittningarna av Mord På Wapnö och pjäsen ”Döden går ombord på M/S Lycka”. Husknutenmöte efter bra kontakt i Ryssland. Sannerligen alla fronter i rullning… Fast mest tongivande var de många friskvårdspassen – Golf – Friskt för hälsan!

 

SAMTLIGA LOGGBÖCKER FÖR 2018 >>>