Schema och logg vecka 09, 2008

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 25/2

Tisdag 26/2

Onsdag 27/2

Torsdag 28/2

Fredag 29/2

Lördag 1/3

Söndag 2/3

Tid

08.00

08.00: Arbete på kontoret

06.30: Friskvård

07.00: Kontoret

 

 

Ledig dag

Ledig dag

08.00

09.00

09.04: Resa till Helsingborg

11.00: Möte Helsingborg och Interreg IV A

09.00: Kontoret

09.00: Friskvård

 

 

09.00

10.00

10.40: Friskvård Läkarbesök

10.00: Möte Halmstad & c:o

 

 

10.00

11.00

11.00: Arbete på kontoret

 

 

 

11.00

12.00

12.00: Mot Tokalynga

13.00: Möte ”Konst för en bättre värld”

 

 

 

12.00

13.00

 

13.00: Arbete på kontoret

 

 

13.00

14.00

14.00: Möte Region Halland Interreg

 

 

14.00

15.00

15.00: Arbete på kontoret

 

 

15.00

16.00

 

 

16.00

17.00

17.00: Arbete på kontoret

17.00: Arbete på kontoret

16.00: Mot Tokalynga.

17.00: Möte ”Konst för en bättre värld”

 

 

17.00

18.00

 

 

18.00

19.00

18.30 Föreningsträff Folkets Hus

 

 

19.00

20.00

 

 

20.00

21.00

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

 

22.00

 

 

Måndagen den 25 februari 2008

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Konst för en bättre värld

 

Teater Albatross

Tokalynga

12.00 – 18.00

Styrgruppsmöte Tokalynga Teaterakademi

Styrgruppsmöte. Hurra för styrgruppen på Tokalynga! Det måste skrivas! En grupp som det sprakar runt! Alla väldigt ansvarsfulla. En väl komponerad grupp som för tillfället fungerar mycket bra. Det är egentligen Tokalyngas chef som plockat samman gänget, Undertecknad inkluderad. Alla har stor erfarenhet av att arbeta med kulturfrågor och från väldigt olika håll. En har varit, vad han kallar kulturfritidspolitiker i Falkenbergs kommun, en annan ordförande i teaterföreningen, två skådespelare tillika producenter med stor erfarenhet av internationella teaterprojekt, en musiker av stort halländskt mått och så Undertecknad som för in den erfarenhet som samlats under årens lopp. Ja, det är verkligen en fascinerande grupp som tar sitt uppdrag på största allvar. I dag var det åter möte. Dagordningen hade Undertecknad skickat ut redan i helgen. Den gicks igenom punkt för punkt och mötet drog ut i nästan tre timmar. De här mötena är livsviktiga för utan de beslut vi tar är det väldigt svårt att gå vidare med arbetet. Nu var det ingen fråga som stötte på patrull utan allt lirkades fram till vettiga beslut. Framför allt var Undertecknad nöjd med de beslut som togs runt marknadsföringsmaterialet. Nu är det raka spår och inom en tvåveckorsperiod ska det stå klart för tryck. Alla fick i uppgift att ta in anbud från olika tryckare på vettiga priser. Men det kommer att bli dyrt… Webbdesignen verkade också falla sällskapet i smaken så nu är det bara att bygga vidare på den.

Så, framtiden ser ljus ut – det är bara att låta de bollar som nu är i rullning fortsätta i den riktning vi satt igång dem i. Det innebär mycket arbete men förhoppningsvis lite bekymmer…

Hatte Bärtilsson

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Tisdagen den 26 februari 2008

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Interreg IV A = Gatuteaterprojektet

Västsvenska Turnerande

Halmstad

14.00 – 16.30

Interreg IV A – Möte på Region Halland

Ah, jag får skryta lite här. Friskvårdsprogrammet tog Undertecknad till simhallen idag. Tidiga tisdagar och torsdagar simmas det 1000 meter. I dag gick det verkligen undan. Nytt rekord på den simmande kilometern… trettien minuter trettiofem sekunder. Det var en putsning av det gamla rekordet med över minuten. Ja, jag säger då det…

 

Under eftermiddagen hölls ännu ett arbetsmöte på Region Halland för att få bättre grepp om den förestående Interreg-ansökan. En av de viktigaste frågorna var att lösa det brev som vi ombetts skriva till Halmstads kulturnämnde presidiemöte den 5 mars. Detta brev skulle kasta ljus över vad som väntar vid ett antagande av rollen som leading partner. Men Undertecknad avråddes skriva detta dokument. Det har redan vidtagits åtgärder för att Halmstad kommun ska acceptera – fick Undertecknad reda på. Saken borde dock förankras med lämplig vederbörande på kulturförvaltningen.

I övrigt gick frågorna huller om buller. De svar som Region Hallands högt respekterade specialist förmedlade från programkontoret i Kungsbacka visade på en ovanlig vilsenhet och villrådighet från programmakarnas sida. Nu undrar vi alla om det verkligen blir en ansökningsperiod från mitten av mars till mitten av april, som utlovats… Det låter högst otroligt… I detta fall; är då fonden öppen för Gatuteaterprojektet? Det finns så många tröttsamma frågetecken att få kläm på – få klarhet i och förståelse inför. Det lever en viss bävan inför detta arbete. Bävan, ångest och tvekan då det nu dessutom ser ut att bli mer byråkratiskt än vad det såg ut från början.

 

På den föreningsträff till kvällen som Undertecknad anmält sig till uppstod en möjlighet att få presidiebrevet utrett av berörd person på kulturförvaltningen Men denna snäste bort utsikten – i alla fall till en början. Kultursekreteraren är känd för sitt stundom svängande humör men övertramp som denna kväll kommer framledes inte att accepteras av Undertecknad. Nästa gång detta sker kommer det ett påpekande! Ty kan man inte behärska sin sinnesstämning ska man inte heller representera och vara till förfogande som kultursekreteraren var denna afton i egenskap av värd för föreningsträffen.

Vidare. Ja… Undertecknad kan inte låta bli att här ifrågasätta och kritisera de föreläsningar som presenterades för det församlade föreningslivet i Halmstad denna kväll. En tynande skara. Den första framfördes av en yngre kvinna från någon av kommunens förvaltningar. Den handlade om Interkulturell kommunikation – eller fritt översatt; Hur snackar man med folk från andra kulturer. För att exemplifiera sig valde hon att relatera till en författare som nyss utkommit med en bok i ämnet. För att exemplifiera komplexet för oss åhörare presenterade hon fem olika kategorier. Det var bl.a. maskulina kontra feminina kulturella utgångspunkter. Vidare, auktoritetsbundna kontra auktoritetsobundna kulturella värderingar. Den unga kvinnan visade tabeller – troligen egenfabricerade – där exempel presenterades. De kunde vara som i sistnämnda fall en stark patriarkaliskt uppbyggd familj kontra en mer jämställd dito. Därpå visades exempel på länder där detta förekom. Patriarkatet fanns i Ryssland medan Sverige representerade i jämställdhetskolumnen.  Så presenterades kategori efter kategori – hela tiden med dessa fördomsfulla exemplifieringar med olika länder, där naturligtvis Sverige alltid hamnade på den ”goda” sidan. Fanns inte dessa tabeller redan för 70 år sen? Då på ett mer rättframt och konkret sätt där man pekade ut det goda framför det som inte borde få existera. Denna kväll skyldes detta under täckmanteln ”man måste lära sig att förstå kulturella skillnader för att kunna kommunicera”. Med viss förmåga att läsa igenom detta blev det hela helt otroligt fördomsfullt! Ja, rent rasistiskt fast presenterat baklänges, som i smyg så att säga. Intet ont anande människor lyssnade… utan kommentarer. Och var det rätt forum för en föreläsning av detta slag. Med ett undantag endast för svenskar med svensk bakgrund. Representanter för föreningslivet i Halmstad, de flesta med en ålder högre än Undertecknads. Att föra dylika åsikter till torgs på detta vis avslöjar dåligt omdöme, ja rakt av skamlöshet! Här några ord från anteckningsboken i direkt anslutning till föredragets slut; Fördomsfullt, inskränkt, tomt – nyheter från förr rabblandes på ett ytterst naivt sätt. Dessutom var den unga kvinnan inte färdig hålla ett fördrag av denna typ. Spänd, nervös, oftast okoncentrerad, osäker, sjabblandes med orden.

Det var inte fallet med den andre föredragshållaren denna kväll. Ung, självsäker akademiker som utstrålade stor tillförsikt – en artist i vardande – pondus i övermåttan måhända. Ty det han hade att förtälja visste vi alla redan om. Bostadssegregationen i Halmstad. Och visst är det bra att analysera detta allt med siffror, staplar och diagram på papper… men var är lösningen på dilemmat. Nu var det kanske inte den unge föreläsarens uppgift att presentera svaret denna kväll men när debatten kom till sig, efter föredraget, bleknade ynglingen och gjorde sig en slät figur. I detta vilar den akademiska förbannelsen. Kunskap utgår bara ifrån fakta, förmår bara se det som går att diagramisera. Men när verkligheten vill vara med i talan finns det inte längre någon stapel att slunga in i debatten. Intuition, innovation, att finna enkla, okonventionella svar och göra något konkret… Då krävs det andra själar. Får dessa själar chansen egentligen? För visst måste vi väl definiera bostadssegregation som ett problem. Om än bara för en kväll som denna…

Nej, det här var ingen lyckad afton! Snälla ni på Kulturförvaltningen – uteslutande kvinnor (det är otroligt viktigt med manlig representation i de mjuka frågorna) – låt oss i fortsättningen lyssna till något som angår oss, som kan stimulera och engagera och som tar oss vidare i det värv vi genomför i vårt föreningsliv!

Är det verkligen lämpligt att kulturförvaltningen arrangerar dessa träffar? Här kan en kommitté med representanter för föreningarna gott ta över ansvaret. Principiellt ska förvaltningen bara ha en stödjande funktion. 

 

Vilken dag! Karskheten på morgonen vid det nya simmarrekordet – förvirring inför eftermiddagens information och debatt om statusen på vårt ansökningsarbete – fiaskot till kvällen som trots allt ska benämns försumlig och ej av någon avgörande betydelse.

Hatte Bärtilsson

Vädret veckan ut

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Onsdagen den 27 februari 2008

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Interreg

Västsvenska Turnerande

Helsingborg

09.00 – 15.00

Interreg IV A - Möte i Helsingborg

Tidigt framför datorn. Ändra och få ordning på det material som måste med till Helsingborg. Det trögar till en början… en stor balja kaffe hjälpte och sakta men säkert blev allt klart och transformerat till USB-minnet. Med denna lilla hårddisk raskt till Media Rummet där Undertecknads stående replik - ”Hej! Hur mår ni? Kan jag printa lite grejer?” - levererades. Printern gick varm och raskt iväg till stationen där tåg väntade 09.04 mot Helsingborg. Det är blåsigt, ruggigt och regnigt på perrongen och vagnen är försenad. På tåget urusla gratistidningen Metro… Den är så innehållslös att man med glädje lurar till för en stund.

Grått och trist på Knutpunkten i Helsingborg. Sitter på en ranglig bänk vid södra entrén och väntar på en röd Folkvagn. Sympatiskt namn på en bil! Det är festivalgeneralens och efter en stund rullar vi tillsammans upp mot Dunkers kulturhus. Så småningom ankommer de övriga medverkanden för dagen möte. Den danske teaterchefen och processledaren från Helsingborgs kommun. Det blir ett mycket bra möte. Det gällde att sy ihop ett samarbete mellan Helsingör/Helsingborg och våra alltjämnt gryende planer på en Interreg-ansökan. Det är ju lite pinsamt att aldrig kunna ge ett kategoriskt besked när vi ska kunna komma till skott med en skarp ansökan. Detta på grund av det absurda velandet från programkontoret med vidhängande EU-organ. Vi har sen förra året hållit på att gissa när ansökningshandlingarna ska anlända och det riktiga arbetet kan ta vid. Programkontorets hattande har förvirrat oss alla. (Fy på er, säger Undertecknad!)

På Dunkers kulturhus haglar frågor och påståenden om vartannat i en mycket gemytlig atmosfär. Det finns inget tvivel om att Helsingborg vill vara med och dela på detta ansvar med allt vad det innebär. Men saken måste utredas ordentligt. Processledaren måste föra frågan vidare inom Helsingborgs kulturförvaltning. Det får inte finnas några hål i hans framställan, inga frågor som han inte förstått eller inte kan svara för. På detta sätt delar vi alla skyldigheten till frågor, svar och nya uppslag. Vid lunchen sammanfattar vi – och är överens. Så skakar vi hand och festivalgeneralen och Undertecknad reser genom den tilltagande stormen tillbaka till Halmstad. Under resan läggs nya strategier upp. Vi är båda överens om vikten av dagens möte och att det blev ett tillfredsställande resultat. Ännu ett steg har tagits…

Till natten full storm – den femte i ordningen denna blåsiga februari månad. Tröttsamt!

Hatte Bärtilsson

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Torsdagen den 28 februari 2008

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Interreg

Västsvenska Turnerande

Halmstad

10.00 – 12.00

Interreg IV A - Möte Halmstad & c:o

Vad var det jag drömde? Ett citat; ”Människan är värdig att vara människa”. Det återstår kanske att bevisa – den ständiga humanistiska kampen för mänskligheten.

 

Några har läst min långa dräpa från i onsdags – den om föreläsningarna på kulturförvaltningens föreningsträff. De har kritik på flera punkter. En del anklagar mig för att ha kunskapsförakt, andra att vara alltför hård i mina bedömningar. De var inte där och är därför inte relevanta kritiker i samanhanget. Pinsamt nog kritiserar dem mig också för språket i uppsatsen. För långa meningar, upprepningar och i flera avsnitt näst intill oläslig svenska. Det är inte roligt att höra – särskilt när man gått lös med en sådan svidande kritik själv. Men de flesta tycks hålla med mig på två punkter. Könsfördelningen på kulturförvaltningen och att det borde vara föreningarna själva som arrangerade. Som någon sa; ”Men det är väl du van vid från Ryssland”. Ja i sanning. Där bestämde administrationen allt själva. Ett kulturorgan som bestod av uteslutande kvinnliga tjänstemän. Riktigt så illa är det inte i Halmstad… men näst intill.

 

Dagen började annars med ett möte på Halmstad & c:o. Vi, festivalgeneralen och Undertecknad vill försöka få med dem som partners i vår Interreg-ansökan. Det finns nog fog att tro att de kommer att blanda kort med oss framöver. Som en första information denna morgon förstod de att det finns anledning för dem att delta. För oss innebär det ytterligare en kunskapskomponent då de för in andra resonemang som i grunden härleder till tillväxtresonemanget. Det är bra, för att inte tala om viktigt. Förhoppningsvis kan detta utveckla våra tankar runt projektet då de förmodligen för in andra tankar i resonemangen. Det kan också tjäna som en fingervisning åt våra partners var vi ämnar oss i den ansökan som snart måste renskrivas. Men först måste vi ju ha ansökningshandlingarna.

 

Till kvällen var Undertecknad på Tokalyngan och satt några timmar med förgrundsgestalten för denna fria halländska kulturinstitution. Vi grävde i gamla foto att använda nu när vi ska bygga upp en webbportal för projektet ”Konst För En Bättre Värld” Vilken dokumentationsguldgruva. Tusentals osorterade foton i pappinslag, lådor, fotokartonger… En gedigen dokumentation från tjugo års verksamhet – verkligen i konstens namn. Denna fotosamling borde digitaliseras och göras tillgänglig för kultursverige.

Undertecknad fick som ett första led i webbarbetet med sig ett tretiotal fotografier. Fler lär det bli.

Hatte Bärtilsson

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Fredagen den 29 februari 2008

                                                                                                  

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Allt i alla riktningar

Kronor & Nycklar

Halmstad

08.00 – 22.00

Konst för en bättre värld – Interreg IV A

I början av veckan ankom ett mejl från Ungdomsstyrelsen. Inget roligt dito då det påminde om en åtgärd som försummats. Rapporten för ”60 År Av Minnen”. Det är lite utan egen förskyllan som vi inte hunnit med detta men nog så pinsamt ändå. Här följer brevet från Ungdomsstyrelsen och föreningens svar:

 

Dnr 512-618/06

 

Hej Hatte,

Vi har ju haft en del kontakt angående slutrapport för "60 år av minnen och sen då". Den senaste kontakten angående det var att du kontaktade mig i november eller december.

 Nu anser jag att tiden rinner iväg och att vi måste ha in slutrapporten omgående. Kan du skicka en rapport till mig senast nästa fredag den 29 februari? Tacksam för snabbt svar angående detta.

 

Ungdomsstyrelsen

 

Bästa Ni på Ungdomsstyrelsen!

 

Jag måste göra Er besvikna igen. Tyvärr.

Det är inte alldeles lätt att flytta från Ryssland med familj, hela kontoret och allt annat.

Vi skulle ju själva ha velat göra vår redovisning för länge, länge sen! Men det har helt enkelt inte låtit sig göras.

Den 21 januari tog mitt visa slut och jag var tvungen att åka tillbaka från Ryssland till Sverige. Vi hade arrangerat det på så vis att min hustru skulle komma en vecka, tio dagar senare. Under dessa dagar i Sverige skulle jag ordna med allt praktiskt så att flyttlasset skulle kunna gå över gränsen mellan Ryssland och Polen. Där skulle Undertecknad möta upp med bil och släp så att vi på så sätt kunde transportera allt över Östersjön. När jag kom hem meddelade hustrun att de inte kunde ordna med hennes uppehållstillstånd då hennes pass var för fullt av stämplar och viseringar. För hennes egen del hade det gått – så som vi hade räknat med - men in i hennes pass skulle också vår lille sons tillstånd appliceras… och då tog passet slut. Det var inget annat för hustrun att göra än att ansöka om nytt pass. Så gjordes och också för vår son. Det tar mellan 4 och 6 veckor att få passen då det måste passera genom myndigheter i Moskva. Där är vi nu. Vår son har nu fått sitt nya pass. Kanske och med lite tur har hustrun sitt på onsdag nästa vecka, alltså den 5 mars… men det vet vi inte. Då vi på inget vis trodde att det skulle bli så här tog jag bara med mig det allra nödvändigaste på planet till Sverige. Därför ligger redovisningen snyggt nerpackad i Gwardejsk, Kaliningrad Oblast och väntar på att bli överskeppad till Sverige och så småningom i Ungdomsstyrelsens ägo.

Det har emellertid inte riktigt gått vår väg… om man säger som så. Det är klart att vår redovisning är viktig. Men för mig personligen är det också bekymmersamt, för att inte säga… ett rent h-vete att leva utan familjen… Det är nu snart sex veckor. Det är inte alls bra! Vare sig det ena eller det andra. Men då vi inte lever i den bästa av världar är det väl… bara att acceptera.

Bästa Ni på Ungdomsstyrelsen – jag skickar med detta brev en skriven redogörelse för ”60 år av minnen  den ekonomiska redovisningen får jag be dig ha tålamod med. Alla kvitton ska hem och revideras men så snart detta är gjort – allra senast den 20 mars – så ska vi naturligtvis se till att allt ställs till Ert förfogande för granskning.

Ni har velat ha Er rapport – vi har velat sända den och se till att göra rätt för oss… Men vi är tyvärr de enda som bryr sig på detta vis. Alla andra tråkiga omständigheter har gjort allt detta omöjligt. Det är inte av bristande vilja som vi inte redovisat och rapporterat. Det hoppas jag Ni förstår.

Bästa Ni på Ungdomsstyrelsen kan Ni ge oss ännu en respit fram till den 20 mars? Vi vore mycket tacksamma!

 

Denna historia kan vidimeras av Svenska Generalkonsulatet i Kaliningrad – de känner vår situation.

 

Med de bästa hälsningar!

Och med hopp om förståelse för vår situation!

Hatte Bärtilsson

Halmstad skottdagen, 2008

 

Bilaga; skriven rapport 60 År Av Minnen... och sen då?

 

Nu får vi se – för det här ärendet går vidare nästa vecka, det kan Undertecknad lova. Förr eller senare blir det väl ordning på våra liv… på ett sådant sätt att det nya livet på allvar och fullt ut kan börja…

Hatte Bärtilsson

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Lördagen den 1 mars 2008

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

-

-

-

-

 

Ledig dag

 

Lämnas utan kommentarer…

 

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Söndagen den 2 mars 2008

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

-

-

.

-

En dag till eftertanke

Lämnas utan kommentar…

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 Upp till schema>>>
Vad hände vecka 9, 2007?