Schema och logg vecka 30, 2010

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 26/7

Tisdag 27/7

Onsdag 28/7

Torsdag 29/7

Fredag 30/7

Lördag 31/7

Söndag 1/8

Tid

07.00

06.00: Arbete på kontoret

 

 

 

 

 

 

07.00

08.00

08.00: Arbete på kontoret

08.00: Arbete på kontoret

08.00: Kontoret Förberedelser

 

 

 

08.00

09.00

09.00: Teater och lekar på Laxön IOGT-NTO

09.00: Möte Scenograf A-berg

09.00: Mot Axtorna

09.00: Mot Axtorna

09.00

10.00

10.00: Teater och lekar på Laxön

10.00: Teater och lekar på Laxön

10.00: Teater och lekar på Laxön

10.00: Axtorna Renässans-festival Ciceron

10.00: Axtorna Renässans-festival Ciceron

10.00

11.00

11.00: Arbete på kontoret

11.00

12.00

12.00: Arbete på kontoret

12.00: Kontoret Förberedelser Andersbergsspäket

12.00: Mot Göteborg

12.00: Arbete på kontoret Andersbergsspäket

12.00

13.00

13.00: Mot Axtorna

13.00

14.00

14.00: Möte Andersberg

14.30: Konsulära ärenden…

14.00: Möte Axtorna festival-kommitté

14.00

15.00

15.00: Mot Laholm

15.00 & 17.00: Barnpremiär Avslut - Laxön

15.00

16.00

16.00: Arbete på kontoret

16.00: Friskvård Grästennis - # 59

16.00: Åter mot Halmstad

16.00: Halmstad

16.00

17.00

17.00: Halmstad

 

17.00

18.00

18.00: Friskvård Trädgårdstjänst # 58

18.00: Möte Andersbergsspäket

18.00: Representation Bröllopsdag Ryska –Svensk högtidsdag

18.00: Repetition Andersbergsspäket

 

18.00: Halmstad

18.00: Friskvård Tennis - # 60

18.00

19.00

 

 

19.00

20.00

 

 

 

 

 

 

20.00

21.00

 

 

 

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

 

22.00

Nu skruvar vi upp tempot… Väldigt mycket att göra den här veckan! Ytterligare fyra dagar ute på Laxön. Efter förra veckans övningar känns det lite mer inspirerande den här omgången. Teaterlekar som ska leda fram till ett litet uppspel på torsdag. Sju- till elvaåringar… Gatuteaterfestivalen går igång med ett första möte på måndag. Andersbergsspäket… hur det nu ska avlöpa nystartar med två repetitioner tisdag, torsdag. Vi måste upp till Göteborg för att avsvära oss lägenheten i Kaliningrad. Inte helt enkelt… Axtornafestivalen ska gå av stapeln till helgen. Vad Undertecknad ska göra där svävar i skrivande stund helt i dunkel… Det ger sig väl under veckans lopp – det får man hoppas i alla fall. På onsdag blir det stor Rysk-Svensk högtidsdag. Bröllopsdagen ska firas. Nio år – Räkfrossa på Gran Hotell. Nästa år blir det väl ett mer spännande firande med fyrverkeri och… Ja… Låt oss ta den här veckan först. Den ser sträng ut! 

 

Måndagen den 26 juli 2010

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kollo på Laxön - Teaterpedagog

IOGT-NTO

Laxön - Halmstad

06.00 – 20.00

09.00: Teaterpedagog på Barnens ö – Laxön14.00: Möte Andersberg inför Gatuteaterfestivalen  - - Kontorsgöromål – Uppdateringar – 18.00: Friskvård - Trädgårdstjänst

Ah, det känns som om ett annat allvar klampat in i och med ingången av den här veckan. I alla fall i förhållande till de två senast föregående. Skönt på sitt sätt!

 

Laxöbesväret startade upp sin andra vecka denna fuktiga men soliga morgon. Undertecknad hade beslutat sig att närvara från nio noll noll för att få möjligheten att presentera sig för eventuella föräldrar inför denna veckas arbete. Känns lite ärligare, mer på riktigt. Särskilt som mottagningskommittén från värdorganisationen så gott som helt uteblev. Känslan från förra veckans läger hänger fortfarande kvar. Att organisationen är lite hipp som happ. Att allt går för lösa boliner…

Två pojkar, tre nya flickor och två från förra veckan anslöt denna morgon. Pojkarna timmen försenade på grund av undermålig information. Föräldrarna hade fått reda på att lägret började först klockan tio. Två stirriga och okoncentrerade små parvlar. För dem blev teatern mer ett måste än lust.

Annars startade vi som förra veckan med presentationer och namnlekar. En och annan improvisation fick vi också till. Uppspelen undermåliga men genomdrevs trots koncentrationssvårigheter. En av killarna sprang bara runt på scen som ett kvicksilver… Undertecknad känner inte att det finns den rätta inspirationen och deltagarna har svårt med koncentrationen. Men så kändes det ju också öppningsdagen förra veckan. Då gick det ju ändå att komma till ett uppspel. Undertecknad förmodar att det bara är att mala på…

 

Klockan två möte på Andersberg – Gatuteaterfestivalen… Det var väl här som allvaret smög sig tätare på Undertecknad. Genomgång av diverse förändringar och nya upplägg av själva festivalen. Undertecknad redovisade sin del av det hela; Andersbergsspäket. Lockade nya medlemmar till ensemblen och entusiasmerade dem. Det ser inte helt hopplöst ut inför fortsättningen som tar ett reellt skutt i morgon med nykollationering. Men det finns mycket att göra och det meddelade Undertecknad och ännu är vi inte fullt lag till de olika stationerna. Anslutningen i morgon ger svar på många frågor.

Uppdrag från mötet: Att göra en affisch för Andersbergsdelen av Gatuteaterfestivalen. Det höll Undertecknad sysselsatt under några sena eftermiddagstimmar. Men den blev gjord!

 

Till kvällen en oändlig gräsmatta och en gräsklippare. Grädden på det moset var en trekilometers löprunda som lockade undertröjan till svett. Härligt, i en något kylslagen sensommarskymning… Fast sommaren har ju inte tagit slut… det bara känns så, nu när allvaret lite klampat sig närmare…

 

Bättre klarhet i Axtornaprojektet efter sent telefonsamtal. Möte till fredag med genomgång av upplägg och arbetsuppgifter för Undertecknad… Det var väl att den kontakten kom till stånd… det var det! För det känns ibland något svävande i samarbetet med organiserande historiesällskap…

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Tisdagen den 27 juli 2010

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kollo på Laxön – Teaterpedagog

Andersbergsspäket

IOGT-NTO

 

Gatuteaterfestivalen

Laxön – Halmstad

 

Andersberg

08.00 – 20.00

10.00: Teaterpedagog på Barnens ö – Laxön – 15.00: Mot Skummeslöv – 16.00: Friskvård – Grästennis18.00: Möte Andersbergsspäket - - Kontorsgöromål – Förberedelser

Frågan är helt enkelt om det är lönt att fortsätta med teatern ute på Laxön… Frågan ställdes också till ledarna på ön efter det att Undertecknad fått reda på att två av de äldre flickorna (gruppens hopp) hade hoppat av. Föräldrarna hade tydligen ringt och undrat vad det var frågan om… och det är inte så konstigt. Av de tre ungdomar som ledde gruppen förra veckan är nu bara en kvar. De unga ledarna ringer och sjukanmäler sig och kommer och går som de vill. Ena dagen den, andra dagen en annan… Det håller ju naturligtvis inte… Det blir ingen kontinuitet… Därför bad Överhövdingen Undertecknad att stanna och genomför sin kurs trots alla invändningar. Och Undertecknad föll till föga… men lade ner ambitionsnivån högst avsevärt, ty nu är bara tre väldigt unga killar – som inte kan sitta still på en stol mer än fem sekunder åt gången – två av flickorna som deltog förra veckan – de är i avseendet sitta på en stol inte mycket bättre än de unga pojkarna och en lite äldre flicka som kämpar mot detta totala stirr som uppstått i gruppen kvar. Innalles 6 deltagare. Det går liksom inte att tala pojkarna till rätta. Resultatet av deras aktiviteten blir bara att Undertecknad blir skälld för Tjatig Gammal Gubbe när han tillrättavisar…

Övningarna blir därefter. Följa John… på gränsen till alltför komplicerad… enklaste klappa –händerna – övning… Ja, med möda och stort besvär… För vem var det som försvann iväg (och drog resten av killarna med sig) och skulle köpa glass?... Någon fick tag i en pinne som sedan användes för att prygla kamraterna med… Bara att lyssna tycks vara övning nog. Hur vi ska få till ett litet teaterstycke… ? Det kanske man alls icke ska tänka på.

 

Efter lunch diverse. Andersbergsaffischen färdigställde och mailad till tryckarestugan… Rekvisition om ekonomiskt bistånd togs fram och ett repetitionsschema för Andersbergsspäket fram till premiären tio dagar.

 

I ilfart – både fram och tillbaka – tog vi oss sen eftermiddag ner till Skummeslöv för ny grästennismatch. Idealiska yttre förhållanden – underbar match i högst svettigt tempo. Tyvärr inkasserade Undertecknad i par med Broder en anmärkningsvärt stor förlust. 8 – 12. Det var några games i mitten av matchen som förstörde ett gott resultat. Men strunt samma – här var det mer frågan om en stunds njutning på det extremt finklippta gräset…

 

 Efter dusch i ilfart bar det iväg till Andersberg för ännu en kollationering för Andersbergsspäket. Denna gång samlades ett tiotal personer – många unga och tre medlemmar ur Teater Husknuten – för att lyss till ännu en genomgång av förutsättningar och Undertecknads förhoppningar. Den största skillnaden från föregående samlingar var dock att deltagarna denna gång var laddade med egen entusiasm. Det tog uppemot halvtimmen sen var alla igång med presentationer av egna idéer och uppslag. Då hade Undertecknad kört igenom den Power Point-presentation som han nu vevade för femtioelfte gången. Efter det att alla förstått de yttre förutsättningar kom resonemangen igång – spekulationer som ökade i engagemang under resten av kvällen. Det var inte alls särskilt svårt att leda detta möte och Undertecknad fick enormt gensvar och en massa egna idéer. Ett tag kokade det i idégrytan utan yttre påverkan – alla var högst märkbart engagerade och många lustiga uppslag såg dagens ljus.

Vi avslutade mötet med att vandra runt den runda där Stadsdelsvandringen ska framskrida. Här kom vi ytterligare idéer på spåren. En spökkvinna som står och sjunger i parkbrynen, högtalarröster som likt i Ryssland meddelar viktig information till medborgarna (på Andersberg dock högst förvirrande), nya uppslag på små scener och en sentimental avslutning i parken bak Andersbergs samlingslokal ”117”.

Innan sällskapet skingrades var vi alla överens om att vi verkligen hade goda möjligheter att göra något riktigt spännande av detta uppdrag. Spännande och lustigt. Det var dessutom en fantastisk kväll som vi tog oss igenom. Det första höstljuset hade lagt sig mellan huskropparna på bostadsområdet. Milt och skönt för det kvittrande sällskapet som verkligen kom upp i varv under den kreativa promenad de företog sig.

Det ser äntligen lovande ut… bara det nu håller i sig! Ah, det ska det väl göra för nu är vi samlade på upploppet. Målsnöret skymtar högst konkret bara en bit bort…

Hatte Bärtilsson

Vädret veckan ut

 

 

 

 

Upp>>

 

Onsdagen den 28 juli 2010

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kollo på Laxön – Teaterpedagog

Andersbergsspäket

IOGT-NTO

 

Gatuteaterfestivalen

Laxön – Halmstad

 

Andersberg

08.00 – 24.00

Kontorsgöromål – Förberedelser – 10.00: Teaterpedagog på Barnens ö – Laxön12.00: Mot Göteborg14.30: Konsulära ärenden – Göteborg16.00: Åter mot Halmstad18.00: Representation – Bröllopsdag – Rysk-Svensk Högtidsdag

Alltså… Laxön har blivit till ett riktigt spöke. Kvicksilverpojken skapar stora problem. Att sitta still i två sekunder är alldeles för mycket begärt. Det är klart att den här unge mannen inte är fullt frisk. Således skulle han behöva extra hjälp alternativt inte beviljats deltagande på det här lägret. Han ställer till det för alla andra och det finns inte en chans att genomföra något organiserat då han flyger förbi och skapar kaus. Någon annan som tar hand om honom än de tre unga kolloledarna finns inte. Vuxenvärlden lyser med sin frånvaro och det är inte bra. Nej… det är inte mycket som stämmer med god pedagogisk ordning överhuvudtaget denna Laxösommar.

Fick i alla fall till ett manus som bygger på att en liten pojke springer vilse på ett varuhus. När han inte kan hitta sina föräldrar söker han efter dem i olika avdelningar på varuhuset. Där blir leksakerna levande för honom och försöker trösta. Till sist hittar han sina föräldrar i restaurangdelen där de ovetandes/obekymrades om pojkens problem äter en korv och bröd…

Få se om vi lyckas föra detta till scen i morgon.

 

Vägen upp till Göteborg är lång och tråkig. Undertecknad fick stanna vid flera tillfällen för att pusta ut. Undertecknad har en otäck tendens att vilja somna vid ratten. Ålderdomens fel?

I Göteborg tog det konsulära ärendet inte mer än tio minuter… Fyra timmars resa för tio minuters ärende… Horribelt! Varför kan man inte skicka nödvändiga dokument till Ryska konsulatet per brev och få dem tillbaka på samma sätt?

 

Till kvällen firades den 9 åriga bröllopsdagen med improviserad räkfrossa i en med stearinljus upplyst, prunkande trädgård. Ljuveligt – Romantiskt – Härligt! Skål i Champagne… Tal och hurrarop. En kväll att minnas…

Hatte Bärtilsson  

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Torsdagen den 29 juli 2010

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kollo på Laxön – Teaterpedagog

Andersbergsspäket

IOGT-NTO

 

Gatuteaterfestivalen

Laxön – Halmstad

 

Andersberg

08.00 – 20.00

10.00: Teaterpedagog på Barnens ö – Laxön15.00: Laxön – Slutrepetitioner16.00 & 17.00: Barnpremiär Laxön18.00: Repetitioner –Andersbergsspäket - - Kontorsgöromål – Förberedelser

Det blev kaus under förmiddagspasset på Laxön.

Tidig morgon med Laxöbarnens manus. Inget märkvärdigt men allt kräver sin tid. Fick det klart och mailat till personalen på IOGT-NTO så att de kunde skriva ut de två sidorna som manuset täckte. Sen i skruttbilen ner till ön…

I väntan på att manuset skulle distribueras gick vi igenom några teman om föräldrar och barn. Några improvisationer togs fram och spelades upp av barnen. De som inte har kvicksilver i kroppen har faktiskt lite talang och en del av uppspelen blev riktigt bra. Kvicksilvrarna fick stå över detta inslag i dagens övningsprogram.

När manusen äntligen kom började vi med att dela ut rollerna och läsa igenom pjäsen. Total okoncentration. Därpå upp på scen för att treva oss igenom en scenlösning. Vi välte ett bord och bakom det placerades de unga skådespelare som inte innehade någon av de ledande rollerna.  Vi gick igenom pjäsen och satte den scen för scen… hela tiden med pojkarna Kvicksilver bråkandes bakom det välta bordet. Till sist fick Undertecknad ryta till men det hjälpte föga… Till svar fick han bara ett vrålskratt. Två gånger hann vi med att ta oss igenom scenariot och för de som tog det på allvar blev det bättre och bättre. En av killarna, som Undertecknad trodde det skulle bli svårt för kreerade sin roll (sonen) på ett utmärkt sätt. I slutet av den andra genomgången fick pojkarna Kvicksilver totalt fnatt. Den envisaste av dem ställde sig och skällde ut en av flickorna och kallade henne för dj…la häxkärring varpå flickan föll i gråt och hela scensituationen exploderade i anfäktningar och skrik. Ytterst otrevligt! Ledarna rusade till och skilde de bråkande åt och pojke Kvicksilver satte sig på trappen utanför och skrek vidare. – ”I morgon ska jag ta en kniv med mig och göra upp…” Ja, det skulle han förmodligen göra om nu inte lägret avslutas idag… Det är i sanning inte klokt och helt utan minsta kontroll. Man kan förvänta sig vad som helst. Undertecknad ägnade sig åt att trösta flickan som lugnade sig sent om sidor…

Det här vill inte Undertecknad utsätta sig eller någon annan för fler gånger. I fall som dessa måste man ha professionell hjälp. Någon som vet hur man tar hand om barn som lider av de här syndromen… Undertecknad har ingen aning om hur man hanterar sådana här situationer… Sannerligen inte!

I eftermiddag ska vi spela upp vår lilla föreställning för föräldrarna sen är det här slut… Det blir i sanning en befrielse… För ett fortsatt engagemang i denna kolloverksamhet krävs först och främst en ordentlig utvärdering av de två veckor det hela pågått. Det finns många åsikter att föra fram… En av de allra viktigaste frågorna är urvalet av deltagare. En annan är att en vuxen måste vara med som ledare … det går inte enbart med orutinerade ungdomar. Sen finns det en handfull frågor till…

Nu återstår, hur som helst, endast uppspelet för denna gången.

 

När Undertecknad kommer till eftermiddagens slutrepetitioner och det väntande uppspelet har en av kvicksilverboys pryglat upp den tredje grabben på lägret. Han har rodnader på benen efter flera slag med en rottingliknande pinne. Full kaus – inte helt oväntat.

Men vi samlar oss och går igenom det lilla teaterstycket två gånger och alla tycks trots ett utomordentligt busande bakom det välta bordet ha fått grepp över sina roller och handlingen i stort.

Här följer pjäsen som text:

Det var en gång en liten pojke…

Scen 1:

Familjen kommer in på varuhuset. Mamma, Pappa och sonen

Pappa: Nu får du springa bort till leksaksavdelningen och se om du kan hitta något skoj där. Men stanna där så kommer vi och hämtar dej när vi handlat färdigt.

Mamma: Handlar du brödet så tar jag mjölken!

Pappa: Vi får inte glömma att vi måste köpa glödlampor!

Sonen: Hej så länge.

 

Scen 2:

Sonen springer in till leksaksavdelningen där han först kollar in bollarna.

Sonen: Oj vilka roliga badbollar och vad bra de studsar.

Han studsar med bollarna. Sen får han syn på en fotboll.

Sonen: O… I sista matchen klarade jag en straff. Jag slängde mig så här och klistrade bollen… Matchens hjälte! Det var kul!

Han lägger tillbaka bollen och tittar efter mamma och pappa. Han kan inte se dem någon stans

Sonen: Vad är mamma och pappa? Jag kan inte se dem någonstans… Kanske kan jag hitta dem vid glödlampsdisken…

Han springer bort dit där man kan köpa glödlampor

 

Scen 3:

När pojken kommer bort till glödlamporna upptäcker han att vare sig mamma eller pappa är där.

Sonen: Nej, här är inte mamma och pappa heller. Vad ska jag göra? Jag längtar efter dem!

Plötsligt blir det helt mörkt.

En glödlampa: Här är en ficklampa! Ta den och lys så ska jag leda dig till dina föräldrar.

Sonen: Jag är så ledsen…

Glödlampa 2: Kom nu så går vi.

 

 

Scen 4:

De passerar hyllorna med Barbiedockor. De blir plötsligt levande och sjunger sin sång.

Barbiedocka 1: Vi ska också hjälpa dig att hitta din mamma och pappa. Vi vet var de är! Kom med nu!

 

Scen 5:

Barbiedockan och glödlampan leder honom till restaurangdelen av varuhuset. Där sitter föräldrarna och mumsar på en pizza.

Sonen: Mamma! Pappa! Som jag har letat efter er!

Pappan: Ja, men vi har precis satt oss. Vi trodde du visste var vi var. Vill du ha lite läsk… en bit pizza…?

Sonen: Äntligen är vi tillsammans igen!

 

Vid fem kom föräldrarna lunkandes över bron till ön. Morföräldrar, småsyskon, mammor och en hel del pappor. Alltefter fylldes två bänkrader med entusiastisk publik och vi kunde börja vårt lilla uppspel. Undertecknad hälsade alla välkomna och presenterade förutsättningarna för vårt arbete. Den korta tiden tillsammans fick tjäna som ursäkt för att adepterna skulle komma att spela sig igenom med manus i hand (eller rättare med huvudet i manuset). Det var inga problem att få acceptans för det. Sen kom familjen in och uppspelet var igång. Nu var alla plötsligt helt allvarsamma och fokuserade på det som skulle göras. Alla höjde sig åtskilliga snäpp vilket fick helheten att för första gången att fungera… ja, det blev till och med lite rörande. Bäst denna småkulna och regniga eftermiddag var den lille kreatören i rollen som familjens son. Med rodnader på benen hittade han rätt i sin iver att hitta sin mamma och pappa. I slutet av pjäsen hade han fått instruktionen att krama om sina föräldrar efter det att han slutligen återfunnit dem. Under repetition hade han vägrat göra så – nu föll han dem om halsen…

Ja, enastående… och massor med applåder och nöjda föräldrar. Fantastiskt! Teatern har en makalös förmåga att ena människor, gammal som ung och få dem fokuserade. Det undret inträffade idag igen – som alltid, må hända.

Så, även denna veckas saga slutar lyckligt. Men om aldrig förr så har aldrig sista sucken känt så befriande. Veckan har verkligen haft eklutsdimensioner – otroligt sträng. Därför var föräldrarnas tack så extra välkommet. De vet ju inget om våra bekymmer och ska heller inget veta. Vi gjorde så gott vi kunde men vi var inte ens i närheten av att lyckas. Därför var det en väldig tur att teatern blev så lyckad som den blev.

 

En halvtimme efter Laxön öppnar Undertecknad spånarverkstan ute på Andersberg. Samlingen hade lockat fem entusiastiska deltagare som fick sträckningen av vandringen utstakad för sig på vita tavlan. Här skissades de blanka punkterna ut – alltså de delar av vandringen som står utan något egentligt tema. Deltagarna uppmanades att i grupper arbeta med idéer för att fylla ut dessa luckor. Under den halvtimmen som grupparbetet pågick vankade Undertecknad fram och åter i Medborgarservices korridorer. När tiden till förfogande var över fångade Undertecknad följande anteckningar på sitt kladdpapper;

När vägen (Andersbergsringen) ska passeras sker det i kolonner om fem och fem. ”Medborgarna” organiserar så att denna ordning uppstår.

Clown med ballonger – en Medborgarkaraktär.

Vi ska konstruera pilar som publiken ska tvingas hålla för att peka ut färdriktningen för den vandrande skaran.

Högtalare som läser ut Myndighetsmeddelanden på flera olika språk – ren nonsens.

Vita damen. Den flicka som anmälde sig i tisdags står i parkbryn och sjunger på sorgesamma toner som om hon vore galen eller sinnessjuk.

Mot slutet gråtmilt när ”Rymdvarelserna” ska skiljas från ”Medborgarna”. Vid denna sista station får ”Rymdnissarna” ballongerna som släpps iväg mot skyn. En utmärkt symbolik att de far åter mot rymden…  

Nu börjar det ta sig. Onekligen! Trevligt och bra möte med många skratt!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Fredagen den 30 juli 2010

                                                                                                  

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

Axtorna

10.00 – 15.00

Kontorsgöromål – Andersbergsspäket – 09.00: Möte Snickarmästaren -  13.00: Mot Axtorna14.00: Möte Axtorna Historiesällskap – Festivalkommitté17.00: Åter Halmstad

Rymdkapseln till Andersbergsspäket är beställd. Teatersnickaren numero Ett antog utmaningen. Alstret ska stå klart innan onsdag nästa vecka. Men det blir en dyr historia… fast ändå ganska billig. Dyr därför att kapseln endast kommer att användas vid ett enda tillfälle… billig därför att priset i högsta grad var moderat.

Nu är den på gång i alla fall…

 

I ett fullständigt monsunregn tog sig Undertecknad upp till Axtorna. Det regnade så att det inte gick att köra fortare än 60 km/t. Otroligt regn!!! I Axtorna gick Undertecknad igenom program och annat nödvändigt inför helgens uppdrag. Det var en splittrad festivalkommitté som meddelade sig – egentligen i en rökpaus i allt annat förberedelsearbete. Men – vad kan man begära… Och inte särskilt mycket att spekulera runt heller för den delen. Det är bara på det i morgon och gilla läget och improvisera för allt vad tygen håller…

Sen åter i hällregnet mot Halmstad. En och en halv timmes färd. Det brukar ta högst en timme att köra upp till Axtornafältet

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Lördagen den 31 juli 2010

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Renässansfestival

Kronor & Nycklar

Halmstad

Axtorna

09.00 – 19.00

 

Kontorsgöromål – INTERREG – 09.00: Mot Axtorna10.00: Axtorna Renässansfestival Ciceron18.00: Åter Halmstad

 

Alldeles för tidig morgon på väg upp till Axtorna. E 6:an, avfart Ullared, avfart vid Halländska Ljungby, av vid kyrkan och femhundra meter till nästa avfart. Därpå de 6 km. på väldigt kurviga vägar mot Axtorna. Slutligen den lilla vägen upp mot det gamla järnverket… Undertecknad i tid kvart i tio. På med renässanskläderna och raskt in i den panik och stress som rådde på festivalplatsen. Alla sprang huller om buller och petade lite här och lite där utan att något märkbart blev gjort. Undertecknad beslutade att inte lägga sig i och först åtgärden denna långa dag blev att skriva ner och få kontroll över programmet. Musik på inomhusscenen… Svärdsfäktning  och pikdrill… Guidade historiepromenader… Lekhörna för de minsta… Klockan 11.00 det första stora slaget. Ett par hundra åskådare på en av de större ängarna ett stycke bort från huvudbyggnaden. Undertecknad uppgift var att lotsa festivalbesökarna rätt i programmet, något tryckt sådant fanns inte att distribuera. Förmiddagens aktiviteter flöt på bra. Allt mer folk äntrade festivalplatsen med sin små stånd för hantverkare och andra som prånglade mat. Enda som störde var en ganska stark och enerverande vind som stundom tog med sig och lyfte tält och parasoller vid stånden.

Klockan tre det andra stora slaget. Repris från förmiddagen. Nu satt säker en trehundra på slänten ner mot ängen. Kanonsmällar och kommandon. Danskarna ryckte fram och blev nergjorda. Små barn som häpnade och förskräcktes. Föräldrar som måste förklara att allt bara är på lek… Mer rullande kanonbuller. Enorma ljudeffekter. Fantastiskt med all den rök krutet utvecklade… Slagfältet som i dimma. Sen var det som om festivaldagen var över. Folk började dra sig hemåt trots att det fanns rätt mycket mer på programmet. Bland annat en konsert som formligen drunknade i barnskrik och rustningsskrammel. Undertecknad fick gå i mellan för att få tyst på barnen och skramlet. Det blev ändå inte bra…

På det hela taget… För lite publik… Arrangörerna något slokna – bekymmer med kassan – Trots det drygt 500 besökande. Det tycker Undertecknad ändå inte var så dåligt… men man hade räknat med fler…

Först dagen över… E 6:an ner mot Halmstad igen. I bilen tänker Undertecknad att det han presterat inte särskilt höjde sig till en sådan nivå att arrangörerna själva inte skulle kunna ha rett det. Men… Undertecknad tacksam för det var ändå en spännande dag och folket runt Axtorna är trevliga och riktiga eldsjälar som brinner för sin förening; Axtorna Historiesällskap.

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

 

Söndagen den 1 augusti 2010

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Renässansfestival

Kronor & Nycklar

Halmstad

Axtorna

09.00 – 19.00

Kontorsgöromål – INTERREG – 09.00: Mot Axtorna10.00: Axtorna Renässansfestival Ciceron16.00: Åter Halmstad18.00: Friskvård - Tennis

Andra Axtornadagen. Undertecknad bytte om på kontoret (renässanseriet). Åkte hem igår i renässansstil, vilket rönte viss uppmärksamhet på vägen.

Precis när Undertecknad satte sig i bilen för att rulla iväg började det som alla fruktade. Störtregn, störtregn, störtregn. Så kraftigt att det fanns uppenbara risker för vattenplaning på E 6:an. Försiktig körning men ändå i tid. Nu var det ordentligt deppigt bland Axtornafolket. Till dagens första programpunkter anlände ändå ett tiotal besökare genom regnet. Utspridda på bänkarna vid innescenen fick de uppleva renässansmusik, dans och svärdsfäktning. Alla gjorde så gott de kunde för att underhålla de fåtaliga… I princip samma program som under gårdagen – nu något förryckt på grund av vädret. Ihållande regn… Var det deppigt igår så kändes det hopplöst idag. Det hela är naturligtvis en ekonomisk fråga. När inte programmet kunde genomföras som tänkt kände många att man inte kunde ta ut det inträde som man bestämt till 80 kronor för vuxna, barn gratis. Därmed var det fri entré hela dagen.

Det första slaget klockan 11.00 fick ställas in. Regn och för lite publik. Fram vid tolvtiden vände dock vädret och resten av eftermiddagen blev riktigt fin. Men det gav inte önskad effekt på publiktillströmningen. Under hela söndagen kom inte mer än möjligen ett par hundra personer. Alla passerade vänkorsen gratis. Undertecknad vet så väl den känsla som sprider sig i kropp och själ när ekonomin håller på att rasa samman. Det var inte svårt att känna empati med de strävsamma i organiserande förening och med de hantverkare som kommit till festivalen med förhoppningar om att kunna prångla ut sina varor eller tjäna en slant på sin servering.

Efter eftermiddagens dramatiserade fältslag gick den fåtaliga publiken hem. Precis som igår. Slaget var piken på dagens aktiviteter och efter uppvisningen kändes det som om festivalen var tillända, även om det fanns en och annan aktivitet kvar att uppleva.

Vid fyratiden tackade Undertecknad för sig och fick faktiskt applåder innan han gick in och klädde om. Efter två dagar i renässanskläder var det inte utan att en viss obekvämlighetskänsla dök upp när de civila kläderna kom på. Efter att ha gått runt och tackat alla och en var vände skrultbilen hemåt igen med en hyfsat nöjd förare.

 

Plus och minus med de här båda dagarna…?

 

Börja med plus. Undertecknad uppskattade verkligen den familjära känslan över festivalen. Inget tingel tangel – allt liksom på riktigt med en genuin renässanskänsla. Stor värme bland de aktiva inom Axtorna Historiesällskap! Föreningsmänniskor som tar sitt engagemang på allvar. Trots regnet på söndagen ville ingen ge upp. Programmet skulle genomföras! En paroll som ändå något räddade söndagen.

 

Minus då… Minusen är trots allt betydligt fler. Ostrukturerad organisation. Ingen som verkligen höll i trådarna eller hade en övergripande hand över alltet. Alla sprang huller om buller och plottrade. En festivalgeneral hade på ett annat sätt kunnat sätta in Undertecknad i det han skulle sköta under dessa dagar. Nu fick Undertecknad själv fundera ut vad som låg på hans lott – det gick ju… men det hade känts tryggare med en person att vända sig till med frågor och funderingar. Vidare; Dålig information och marknadsföring. Förskräckligt dålig PR. För även om regnet störde publiktillströmningen så var det ändå så att det kom väldigt lite besökare.

Ett för amatörmässigt komponerat program. Att det var samma båda dagarna lockar ju inte lördagspubliken att komma tillbaka på söndagen…

Inomhusevenemangen störde av att lekhörnan bara låg ett stenkast bort från scenen i en lokal med näst intill ekande akustik. Ibland var det ett nästan ogenomträngligt gytter av alla handa ljud. Ut med ungarna i en lekhage utomhus.

Men framförallt skulle Undertecknad vilja råda till att tillföra organisationen en festivalgeneral. En person som allt gick igenom och som lång tid i förväg kunde planera program och aktiviteter och se till att marknadsföringen blev mer effektiv.

 

Sist denna dag sprang Undertecknad av sig Axtornadammet i en svettig tennismatch med Brodern. Intensiv tennis som Undertecknad kunde vinna med de mirakulösa siffrorna 11 – 5. Strålande… för att nu inte tala om nödvändigheten i att få röra sig och då i högt tempo. Härligt!

 

Slutligen, när Undertecknad kommit till ro i kontorsstolen, kände han stor lättnad att dessa båda dagar i Axtorna nu var över. Men även tillfredställelse. Visst, det var en anspänning av stort format. Uppdrag som de här ställer höga krav. Det fanns anledning för Undertecknad att känna sig nervös och stressad under denna helg. Det mesta löste sig dock på ett godkänt sätt. Undertecknad behöver inte skämmas för någonting men känner samtidigt för arrangörerna som nu står med stora ekonomiska bekymmer…

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

W e b b l o g g s h i s t o r i k *

Detta hände Vecka 30, 2005 >>>

 

 

 

Detta hände Vecka 30, 2006 >>>

Teatergruppen

 

 

Detta hände Vecka 30, 2007 >>>

Delar av teatergruppen i Mirow – Direktörens familj

 

 

Detta hände Vecka 30, 2008 >>>

Gatuteaterförberedelser och rockkonsert på Laxön

 

 

Detta hände Vecka 30, 2009 >>>

Äntligen välbehövlig SEMESTER!

Samtliga loggböcker för 2010 >>>