Schema och logg vecka 40, 2010

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 4/10

Tisdag 5/10

Onsdag 6/10

Torsdag 7/10

Fredag 8/10

Lördag 9/10

Söndag 10/10

Tid

07.00

07.00: Arbete på kontoret

 

 

07.00: Arbete på kontoret

 

 

 

07.00

08.00

08.15: Laholm

 

 

 

 

08.00

09.00

09.00: Möte Kul-turförvaltningen

09.00: Teater Work Shop med funktions-hindrade i Laholm

09.00: Arbete på kontoret

 

09.00: Möte IOGT-NTO

09.00: Arbete på kontoret

Fokus: Uppdateringar

 

 

 

09.00

10.00

10.00: Arbete på kontoret

Fokus: Uppdateringar

 

10.00

11.00

11.00: Arbete på kontoret

 

11.00: Arbete på kontoret

 

11.00

12.00

12.00: Arbete på kontoret

Fokus: Uppdateringar

12.00

13.00

13.15: Föreläsning Högskolan

13.30: Möte PULS Projekt Respekt!

13.00

14.00

14.00

15.00

15.15: Retorik-kurs Högskolan i Halmstad

15.15: Halmstad

15.00: Arbete på kontoret

15.00: Kontoret

15.00

16.00

16.00: Kontoret

16.00: Föreläsning Högskolan

16.00: Friskvård Långpromenad - # 83

16.00: Möte (PR!) Manusgrupp

16.00

17.00

17.00: Möte IGTF

17.30: Teater Husknuten

17.00

18.00

 

18.00: Teater Hallarna

18.00: Arbete på kontoret

 

 

18.00

19.00

 

 

 

 

 

19.00

20.00

 

 

20.00: Friskvård Tennis - # 82

 

 

 

 

20.00

21.00

 

 

 

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

 

 

22.00

Veckan börjar med ett mycket viktigt möte. Ett möte som kommer att bestämma hur framtiden kommer att formulera sig. Projekt Respekts! Vara eller icke vara… Andra veckan i Laholm med work shops för funktionshindrade. Redan nu måste det projektet struktureras upp så att vi har en planering i alla fall fram till jul. Retorikkursen avslutas och det konstateras med en viss belåtenhet. Inte så lysande om man säger som så. Tre föreläsningar på Högskolan – här är ordförande involverad för att lyssna på retorikkursens deltagare och ge dem feedback på deras föreläsningar. På torsdag ska Laxöfördraget äntligen skrivas under. Från där börjar arbetet med Trollkarlen… som ska leda fram till en premiär på just Laxön i juli-augusti kommande sommar. På lördag ägnar vi hela dagen åt att få bukt med Hallarnas stökiga lager på Fammarp och på söndag sätter vi oss ner för första gången med ungdomarna på Andersberg för att börja manusarbetet som ska leda fram till en premiär i maj nästa vår… Det ser tuft ut även denna vecka – den tredje veckan i rad med enormt mycket att göra. Det är bara att bita ihop!

 

Måndagen den 4 oktober 2010

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontorsgöromål

Kronor & Nycklar

Halmstad

07.00 – 22.00

Arbete på Kontoret – Förberedelser – 09.00: Möte – Kulturförvaltningen – Projekt Respekt!15.15: Retorikkurs – Högskolan i Halmstad – Avslutning

Höstens viktigaste möte. Komplicerat att beskriva hur det gick till… men överens kom vi, trots att det stod mindre ljusår mellan oss i början. Att komma överens var också Undertecknads intention när han tog trappan upp till Kulturförvaltningen denna morgon. Det måste finnas en väg att få som vi vill… men den vägen börjar med att Undertecknad får ge upp en del för att därefter ta upp det som principiellt är allra viktigast för honom… i viss mån viktigast för oss (fast Undertecknad misstänker att det bara är principfrågor för honom och att han är den ende som egentligen bryr sig).

Fyra till förhandlingsbordet. Kulturförvaltningens kommunikationsansvarige, Puls ungdomsledaransvarige, Fritidschefen och Undertecknad. Stötestenen… eller stötepersonen var kommunikatören… Stursk meddelade han att allt grafiskt material måste in i den ”Kommunala kostymen”, att det fanns ingen möjlighet att på egen hand bygga en webbplats för Projekt Respekt! Nå väl – då stod förhandlingen om hur webbsidan ska konstrueras… Löften utväxlandes om möten i frågan. Puls kommunikatör, projektets Kommunikatör och Undertecknad. Där ska frågan avgöras. Undertecknad har att skissa en karta över webbplatsen vilket han har på det stora hela har ganska klart för sig… I övrigt gick våra idéer igenom vad gällde den grafiska formgivningen. Vi måst bara hålla oss till den ”kommunala kostymen”… åtminstone vad gäller kommunens logga och Projekt Respekt!:s … nu får den inte kallas logotyp utan… ”märke”. Många märkligheter i detta Sverige där förvaltningsdiktatur råder. Men på det hala taget kom vi som skrivit överens.

Sen lades kontraktet på bordet. Inga konstigheter med det… Kulturchefens konstruktion märkt med hans signatur… bara för Undertecknad att skriva under – vilket han också gjorde. Resten av mötet ägnades åt konstruktiva samtal. Hur ska rummet bredvid Puls göras om så att det kan bli en effektiv och funktionsenlig projektcentral? Vad bör köpas in?… bl.a. en ny dator till Kommunikatören med de grafiska program som hon behöver, en gigantisk whiteboard och skärmar som skärmar av det lager ingen tycks veta vad man ska göra av…  

Frid och fröjd med andra ord. Nu kör vi – så får det bli!

 

Avslutning på retorikkursen… Sista lektionen formulerade sig som vanligt. Retorikkollegan höll mer eller mindre i 97 % av stipulerad tid och Undertecknad satt av. Så har det sett ut i 97 % av den tid som vi fått till vårt förfogande. Det är mycket liten nytta Undertecknad lyckats åstadkomma. Det har berott på det faktum att Retorikkollegan har velat hålla i lektionerna själv och Undertecknad inte sett nyttan i att kämpa emot detta bedrövliga faktum. Och hur skulle det se ut? Sakta men säkert har kursen glidit in i detta statiska läge. Undertecknad hade en lektion under denna omgång han själv höll i och det var hans chans. Annars har han varit tyst och låtit äldst vara äldst… Tyvärr! Det skiljer också mycket i tankegångar om vad som möjligen skulle kunna ge deltagarna något utöver en teoretisk genomgång av retoriska termer. Vad som möjligen skulle kunna befria dem och göra dem till bättre föreläsare… men… Det är en annan historia nu! Det känns befriande att detta nu är över. Slöseri med tid… men tid som ändå gett ett någorlunda väl tilltaget arvode. Plånboken tackar och bockar. Just plånboken är den som varit allra mest nöjd med retorikkursen denna höst…

Undertecknad kan ändå gå ifrån denna Högskolekurs med någorlunda högburet huvud. Deltagarna hade nämligen ytterst lite negativ kritik att framföra vid den lilla utvärdering vi avhöll i slutet av dagens lektion. Om det var något så var det kanske att de just ville ha mer praktiska övningar. Mer verkstad än teori! Men teori har det varit till 97 % och det är Undertecknads fel… eller… För undanfallande, för lite trotsig… för mesig! Det är vad han har varit i sal 43 10 på Högskolan måndagar och torsdagar denna sensommar som nu glidit över till höst…

Deltagarna tackade dock och fick sina diplom efter berömmande ord från lärarkollegiet…

Hatte Bärtilsson

Vädret veckan ut

 

 

 

 

Upp>>

 

Tisdagen den 5 oktober 2010

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

08.00 – 20.00

Kontorsgöromål – 08.00: Mot Laholm09.00: Teater work shop – Funktionshindrade i Laholm15.15: Mot Halmstad17.00: Möte Andersberg – Gatuteaterfestivalen18.00: Teaterkurs – Hallarnas Skådespelarlag

Framöver kommer tisdagarna att inledas med bilfärd ner till Laholm… 30 minuter då Undertecknad hinner lägga upp dagens övningar tillsammans med den musicerande kollegan. Under bilfärden denna morgon beslutade vi oss för att ge oss i kast med att sätta upp en julshow med de funktionshindrade vi var på väg till. Efter en stunds resonerande hit och dit… kom vi farm till att pröva detta infall eller i alla fall att göra ett försök att skapa en sådan.

Framme inledde vi med olika övningar, dels för att värma upp och komma igång men också för att börja samla idéer för vår tänkta julshow. För ganska omgående meddelade vi våra tankar och då det inte väckte något motstånd gick vi vidare med julshowsidén.

Tre olika grupper passerar revy under dagen – samma program och samma presentation av tänkta aktiviteter. Lite löpande-band-känsla infinner sig… det är ofrånkomligt. Det gick dock smidigare denna gång än förra veckan. Det hindrade inte att Undertecknad somnade i bilen hem… Att arbete med mentalt funktionshindrade suger… verkligen! Suger musten ur en…

 

Eftermiddagens blixtsamling på Medborgarcentrum, Andersberg var sammankallad för att penetrera frågor runt Internationella Gatuteaterfestivalen. Information om nästa års festival som är tidigarelagd (första veckan i juni). Därefter gick vi igenom årets festival i allmänhet och de aktivitet som Undertecknad stod för på Andersberg i synnerhet. För denna vår insats fick vi mycket beröm och Undertecknad meddelade intresse att även till nästa festival arrangera en stadsdelsvandring på bostadsområdet. Vid detta stannade det… ty Undertecknad var tvungen att rusa vidare i tillvaron.

 

Roligt med Hallarna! Olika anledningar till det. Om möjligt kommer Undertecknad endast laddad med halvfart inför dessa sammankomster… kanske inte så underligt ändå, efter dessa helvetestisdagar (arbetsbelastningsmässigt). Men det räcker att han hör deltagarnas röster i trapphuset för att få ny energi. Det finns nämligen per automatik ett stort intresse och därigenom en massa god kraft.

Till kvällens övningar hade Undertecknad förberett med dikter av F G Lorca. Ett material det inte är det allra enklaste att komma underfund eller till tals med… Lorcas språkbruk påminner lite om Salvador Dalis surrealistiska bildspråk. Inte alldeles enkelt att hantera och få intellektuellt grepp om. Men skönt denna kväll att stiga in i Lorcas värld av svärta, melankoli, utsatthet, smärta och ljusskygghet i bemärkelsen att inte anfäkta eller göra sig omotiverat stor. Språket sprider genom denna mystik en omistligt atmosfär som också färgade kvällens övningar. Undertecknad hade något fruktat upplägget – att det skulle bli tråkigt, alltför djupt. Men samtliga visade stort intresse och mycket tänkvärt förmedlades genom tolkningarna av dessa korta, intensiva dikter. Som avslutning delades gruppen in i mindre samlingar. De fick samma dikt att bearbeta och uppmanades att ta fram en mer abstrakt redovisning i form av ett uppspel. Något tröttare gav sig grupperna i kast med denna uppgift… men kom ändå fram till resultat (utom en grupp). Det mest minnesvärda uppspelet skedde helt i mörker…

Det här inleder ett längre pass med Lorcas texter. Nu följer tre sammankomster med mer koncentrerat arbete på detta tema. Undertecknad tänker sig att låta deltagarna arbete fram en ramberättelse som bygger på Lorcas liv, väva in en dikt och ett längre parti av antingen ”Bernardas Hus” eller ”Blodsbröllop”. Kvällens övningar var en bra början på detta.

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Onsdagen den 6 oktober 2010

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

09.00 – 22.00

Kontorsgöromål– 13.15: Föreläsning Högskolan – Sal Q 21917.30: Teaterkurs – Husknuten20.00: Friskvård - Tennis

På Högskolan idag och följde en av retorikkursens deltagare under en föreläsning. En ung och mycket entusiastisk kvinna. Här följer utvärderingen av hennes föreläsning.

 

Tack för i eftermiddag! Välgjort och spännande. Hoppas allt gick som det skulle efter det jag lämnat!

Mina förhoppningar är också att du kan finna någon form av tillämpning av de tips jag gav dig. Här kommer de i skriftlig form och som de formulerar sig i min arbetsdagbok.

 

Till att börja med beröm;

Bra med frågor till studenterna och bra att du är så entusiastiska. Man känner verkligen att man vill vara delaktig och svara. Upplägget på föreläsningen, generellt mycket bra. Du varvar mellan PowerPoint, egen erfarenhet och studenternas exempel.

Klar och tydlig stämma. Dock kan du lägga ner den något. Andas med magen och gör din röst lite ”basigare”. Det är när det går undan, du blir entusiastisk som din röst blir en aning gäll.

Bra att du ställer frågor och tar upp det studenterna exemplifierar med.

Bättre att benämna studenterna vid namn än ”du” och ”du” – om du inte kommer ihåg vad de heter så erkänn det, ursäkta dig och fråga efter deras namn. Allt kan man inte vara bäst på och namn kan man glömma.

När du säger OK – följ upp detta OK:et med att verkligen ta in studenterna så att de också tycker det är OK – alternativt att de förstått. Nu kommer det ett OK och sen drar du på igen.

Se om du kan variera ditt tempo något. Sänk det ibland för att öka på andra ställen. En kontrollerad och aktiv paus då och då ger intrycket av säkerhet och lugn.

Härligt när du ler och är på gott humör. När du skämtar om dig själv och använder dig själv som ”dåligt” exempel exploderar intresset för dig. Tiokronan och fotbollsexemplet. Bra också att en sådan historia inte svämmar över utan blir just en parantes.

Dina rörelser är lite enahanda och stannar nära kroppen. Utan att bli yvig kan du sträcka ut och t.ex. peka med rak arm. Du tar på det viset större plats och ger ett säkrare intryck.

Bra att du relaterar till annat arbete ni gjort och andra föreläsningar du hållit. Det gör allt så mycket mer övergripbart.

Bra att du inte jagar upp studenterna när de svarar utan ger dem tid att ”stamma färdigt”. Du behöver inte vara rädd för att korrigera dem om de är inne på fel linje eller svarat fel. Ett ärligt lyssnande ger respekt följt av ”Jag förstår vad du menar… men just detta är inte tillämpbart här…” Som föreläsare/lärare är man ju där för att se till att kunskaps sprids och har en student fått fel för sig i en odiskutabel fråga måste man ju korrigera.

På det hela taget gör du mycket bra ifrån dig. Du utstrålar entusiasm och värme som verkar obetingat ärlig och du är hela tiden närvarande. Det är kanske det allra viktigaste! Det gör att man som deltagare vill lyssna och vara med.

Tänk dig bara en som med jämna mellanrum försvinner in i sina egna tankar…

 

Tack så mycket!

 

Ah, att räkna bort Teater Husknuten kan man bara inte göra. De depraverande minerna från förra onsdagen förbyttes ikväll till glada och förväntansfulla dito. Spånarmöte runt ”I dödens väntrum”. Vid bordet fem av dessa hjältar, plus en totalt överrumplad handledare i form av Undertecknad. Det formligen forsade fram nya idéer, sångtexter och uppslag. Dessutom alla på gott humör, rysligt gott humör! Före mötet hade Undertecknad varit och hämtat en av medlemmarna som drabbats av virus på balansnerven. Yr och vinglande gusade hon med vid gruppsamtal och sammanfattande samling. För så är det; Alla har plats och tar plats i denna grupp som strävar på och som nu fått fart på skutan igen. När vi bröt upp var ett par av bordets kollegieblock fullklottrat med koncept och nya påfund. Vi hade bestämt oss för att hålla mötet kort, en timme eller så. Färdiga hade tiden försvunnit i vår sinnevärld och vi hade suttit kvar nästan två. Vi är på gång igen – och det måste man lära sig. Att arbeta med en grupp som Kungliga Reumatiska Teatern innebär en pendling mellan håglöshet och rasande kreativitet, uppgivenhet och total entusiasm. I kväll allt det senare.

 

Äntligen en ligatennismatch igen (Fula Fatet Cuppen). Namnen åter på benen, efter veckor av skadeproblem och även om han klagade på tennisarmbåge och ryggont svingade han på med racket och gulbollar. Det blev en olidligt spännande match! Undertecknad hade chansen att serva hem den med 6 – 5 i ryggen… men misslyckades. Siffrorna stannade vid 6 lika och det var måhända rättvist, för det fanns ingen given vinnare denna kväll. Det betyder att Grannen kopplat ett visst grepp om fatet… och det grämde naturligtvis. 6 – 6…

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Torsdagen den 7 oktober 2010

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

07.00 – 19.00

Kontorsgöromål – 09.00: Möte IOGT-NTO – Laxöfördraget13.30: Planeringsmöte – Projekt Respekt! – PULS – Andersberg16.00: Föreläsning – Högskolan – N224

Tidig morgon på Muraregatan, IOGT-NTO. Historiskt möte mellan representanter från Hallarnas Skådespelarlag och nämnda nykterhetsorganisation. Det gällde undertecknandet av det så kallade Laxöfördraget. Men först kaffe och bredda mackor. Aldrig smakar en ”frukost” så gott som när den förtärs borta… Enormt goda mackor… fantastiskt kaffe!

 

Eftersom det endast fanns några få oklarheter så diskuterades de igenom och tillrättalades ganska fort. Det övriga samtalet kom att handla om IOGT-NTO:s stora engagemang för att sätta de så kallade fas 3:arna i arbete. Just nu engagerar de över 30 personer som bland annat jobbar ute på Laxön med diverse byggnationer. De kommer också att vara behjälpliga med byggandet av en eventuell scenografi för vårt skådespel när det blir så dags.

När fördraget kom på bordet efter intaget kaffe var det inte särskilt mycket mer att orda om. Hallarnas Ordförande var först med att skriva under, därpå IOGT-NTO:s representant. Därmed var det kommande samarbetet lagfäst!

Handskakningar och lyckönskningar… Fantastiskt – verkligen ett historiskt ögonblick!

Hallarnas Skådespelarlag tillbaka på den gård de lirat på i så många, många år och med ett stort antal legendariska medlemmar som även varit organiserade inom nykterhetsrörelsen. Det här var ett stort men också logiskt steg att ta! Ett steg tillbaka om man så vill men ändå framåt…

 

Numera har mötena ute på Andersberg fått en annan ton! Det är mycket mer harmoniskt och skämtsamt. Undertecknad har också ändrat attityd och öppnat upp sig. Nu gäller det mer att dra ner skratt och hitta vägar till samförstånd. Och det är heller inga problem… mycket tack vare det möte som avhölls på Kulturförvaltningen i måndags. Där rätades många frågetecken ut… missförstånd benades ut och lades tillrätta… där korrigerades vägen så att den i framtiden mer harmonierar med den ”kommunala kostymen”… I och med detta kan vi mer koncentrera oss på det som ska göras och på dem det ska göras för.

Vad beslutades idag då? Vi åker till IKEA i Helsingborg om en vecka från nu precis. Där ska vi köpa möbler till det rum bredvid PULS som framledes kommer att fungera som projektcentral. Nästa planeringsmöte blir således framflyttat till onsdag då vi också ska börja jobba med webben och tillrättalägga den. Heldagsmötet, planerat till den 4 november, flyttas fram en dag till onsdagen den 3: dje. Det ska uppmanas till uppslutning inför manusmötet på söndag då förhoppningsvis ett tiotal unga kommer.

I övrigt, som sagt mycket skämt och en hel del konstruktiva tankar. Härligt!

 

Ännu en föreläsning på Högskolan. Undertecknad måste tillstå att den här gången framstod allt som hieroglyfer då det handlade om kemi… Men föreläsningen i sig var lättläst. Här utvärderingen…

 

Bäste föreläsare!

Tack för en spännande och givande lektion!

Stor beundrare av din kunskap!

Här kommer en lite utvärdering sett till ditt framträdande. Jag hämtar den från mina anteckningar i arbetsdagboken

 

I stället för att säga att saker och ting är svåra kan du säga ”inte så lätta” eller tex. något mariga. Det ger en mer positiv inställning till problemet.

Att du så rikt skriver och ritar på vita tavlan och exemplifierar är utomordentligt bra. Allegorin med de två rören som jämviktsexempel gör det väldigt lättfattligt. Bra också att du refererar till den bilden vid flera olika tillfällen

Bra att du frågar studenterna med jämna mellanrum. Att du väntar in svaren, men håll kontakten med studenterna och gå gärna ut i rummet för att sätta lite ”press” på dem. Din auktoritet växer om du rör dig framåt i rummet.

När du vid ett tillfälle skriver en felaktig formel – passa på och fråga studenterna om de kan hitta något fel i det nyss skrivna. Annars bra att du ber om ursäkt för ditt misstag. Det ger en ödmjukhet som oftast är klädsam för den som leder.

Din humor är ditt säkraste vapen om du själv tycker att det blir för allvarsamt, kanske torrt. Men förmedling av kunskap är naturligtvis det viktigaste. Däremot är det inte förbjudet att förmedla den med ett leende…

Det tar lite tid innan du får igång studenterna eller får dem med dig. Svårt att säga vems fel det är. Kanske den sena tidpunkten för lektionen. Tänk på att det kanske gäller att vara på tårna lite extra om klockan är sen.

Mycket bra med uppmaningen om att problemet går att se och lösa med logiskt tänkande.

Bra att du återkommer till något du nyss gått igenom för att exemplifiera dig. Föreläsningen blir lättöverskådlig.

Vi flera tillfällen torrhostar du. Jag tror inte du behöver hosta – osäkerhetstecken kanske.

Det kan vara bra att upprepa vad studenterna säger. Det är ibland svårt att höra de som sitter med ryggen mot en.

Försök att bryta en alltför monoton rytm under föreläsningen. Du kan gå iväg från vita tavlan – där du fastnar helt och hållet – bryta av ditt taltempo med ökad rytm eller pauseringar. Kanske ta fram en student för att skriva en formel på tavlan eller spela mer på deras svar.

 

Det var allt jag fick ner i min arbetsdagbok. På det hela taget var det ett fint framträdande. Mina påståenden är bara några tips du kan prova om du känner för det. 

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Fredagen den 8 oktober 2010

                                                                                                  

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

09.00 – 19.00

Kontorsgöromål – INTERREG – Projekt Respekt!

Äntligen en hel dag framför datorn. Inte ett möte, inga andra uppdrag heller… En möjlighet att få ordning på planeringar och redovisningar. Webben har fått en ordentlig uppdatering. Kalendern har fyllts i med nya möten och uppgifter… många långt fram i tiden. Om inte detta sker tappar Undertecknad snabbt kontrollen i ett fullständigt förvirrat och överhettat arbetsliv… Det är så många olika projekt på gång just nu… att det är svårt att hålla isär allt. Att få gå igenom arbetet dag för dag och fylla i loggen hjälper en aning och om inget annat skapar en slags ordning som i alla fall för stunden ställer allt till rätta. Undertecknad kan till och med sträcka sig så långt att utan webbloggen hade det utbrutet ett omilt kaus som säkert hotat att kullkasta allt… Loggen är gediget bra att ha när väggen stundom närmar sig men måste undvikas. Undvikas till varje pris!

Ändå har Undertecknad inte fått ordning på allt som fanns på ambitionslistan denna höstdag. Det måste till ett mail till partnerskapet inom Interreg ”Ungt Kulturentreprenörskap”. Den ekonomiska beräkningen måste ut, i likhet med förslag till tid för nytt möte någon gång i november… Det är en vecka sen vi gjorde färdigt budgeten men Undertecknad har inte haft tid att maila ut den ännu… – ödesdigert klent!

Annat som fått stå till sidan är en övergripande planering av arbetet i Laholm och cirklarna med de funktionshindrade. Här döljer sig också ett manusarbete som Undertecknad inte har den ringaste aning om hur han ska lösa. I torsdags hörde man av sig från Kulturförvaltningen och bad om ett upplägg av Projekt Respekt! där man kunde se att även föräldrar kommer att involveras. Detta för att få en anpassad text inför extraansökningen av kommunala medel där föräldradelaktighet är ett prioriterat område… Tröttsamt!

Manuset till ”Trollkarlen från Oz” måste också skrivas ner och bearbetas… det känns som om det finns hur mycket som helst att göra… Men då röjningen av Hallarnas förråd ställts in i morgon öppnas det en möjlighet att få något av detta gjort under några lördagstimmar…

Och så det privata livet som pockar på med allt det andra som måste göras… Undertecknad mor vill åka och handla, det ska lagas mat, den Nye Lille Medlemmen ska till dagis… och hämtas… och underhållas på eftermiddagen… även av sin far… det ska städas.. om inget annat måste Undertecknad diska då och då… trädgården skötas liksom hälsan. Friskvårdar inte Undertecknad går han troligen under… eller kvävs i cigarettrök!

När ska en ledigt dag dyka upp? Inte ens söndag går fri – då vankas det första mötet runt manuskriptet till Projekt Respekt!... sen är det måndag igen.

Men vad lönar det sig att klaga – för det har man absolut ingenting… Så därför slutar vi med det…

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Lördagen den 9 oktober 2010

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

10.00 – 18.00

 

Kontorsgöromål – En hel del – 16.00: Friskvård – Långpromenad

 

Dagens viktigaste uppgift… Brev till de skandinaviska projektvännerna:

 

Bästa projektvänner runt om i Skandinavien!
Ungt Kulturentreprenörskap

Nu tar vi nya tag med några viktiga frågor för vår ansökan.
Det gäller först och främst den budget som nu arbetats fram utifrån de
grundprinciper vi tog vid mötet i Laholm.
Jag vill att ni i förstone observerar att budgeten endast är en utgångspunkt
för vidare diskussioner. Det finns en del missförstånd och en många rena
gissningar. Det är därför viktigt att ni undersöker de frågor som följer här
nedan!

Vi har använt oss av så kallade lathundar vad det gäller förläggning av de unga
deltagarna. Vi räknar generellt med 450 Skr/Dkr/Nkr per natt inkluderande
frukost på vandrarhem. Finns det billigare förläggningsalternativ? Vad skulle
det då kosta per deltagare/natt i era kommuner?

Hur mycket kan omkostnaderna bli för mat (lunch och middag) under
sammankomsterna?

Lönebilden för ungdomsledarna? Vi har generellt räknat med en sammanlagd (med
sociala avgifter och skatter) lönekostnad på 250 Skr/Dkr/Nkr per timme. Mer
eller mindre? Det är detta som kommer att utgöra vår medfinansiering.

Som ni ser i budgeten blir vissa kommuner överfinansierade och två, Laholm och
Nedre Eiker, underfinansierade. Dessa missräkningar är det vi bl.a. ska
diskutera vid nästa möte.

Så gäller det vårt nästa möte.
Så här skriver Jon från Övre Eiker
Når det gjelder oktobermøtet, har jeg følgende ønsker (eller mulige dager, om
du vil): i uke 42 kan jeg 19. - 22. oktober (tirsdag, onsdag, torsdag, fredag),
i uke 43 kan jeg 27. - 29. oktober (onsdag, torsdag, fredag).
Går vi til november, har jeg stort sett ledige uker (minus mandag 8. november).

Med utgångspunkt från detta föreslår jag två alternativ att arbeta utifrån
November
Vecka/uke 45: Ons. tors. fre. 10 - 12 november
Vecka/uke 46: Ons. tors. fre. 17 - 19 november
Resdagar onsdag och fredag. Huvudförhandling på torsdag.

Hur skulle detta passa för er? Ju snarare vi får en vink/svar från er, ju
snarare kan vi börja planera.
Möte gäller en kontaktperson från varje kommun (två från vart och ett av
länderna).

Ta nu en titt på den budget och den uppdaterade detaljplanen som följer med
detta mail och gör en bedömning lokalt av riktigheten i våra kalkyler.
Skickar också med ett Nyhetsbrev från Interregkontoret som visar hur mycket
pengar som finns kvar i fonden. Här kan man också läsa om ett annat
ungdomsprojekt som redan har finansierats av fonden.

 

Ännu ett brev, denna gång till närmare förvaltning:

 

Bästa ni på kulturförvaltningen!

Här kommer formuleringar som ni kanske kan använda till ansökan av de
kommunala medlen.

Föräldraengagemang

”Under projektet kommer föräldrar att bjudas in till de forum som
deltagarna/ungdomarna kommer att arrangera där många andra aktörer från
vuxenvärlden också kommer att delta.
Det gäller alltifrån skolpersonal över
polis och föreningsliv till sociala myndigheter. Syftet med dessa forum är att
ge de unga en chans att lyfta sina frågor och få möjlighet att debattera dem
med olika representanter för vuxna. För att få perspektiv på de
frågeställningar som lyfts till debatt är det viktigt att dessa sammankomster
innefattar både äldre och yngre, inte minst föräldrar. Genom dessa forum är
förhoppningen att synen och förståelsen för varandra ska breddas och
fördjupas”.

”Under slutdelen av projektet kommer ungdomarna att vid behov ta hjälp av sina
föräldrar vad det gäller produktionstekniska frågor. Praktisk handräckning kan
komma att behövas vid scenografibygge och framtagande av kläder till
föreställningen. Föräldrar kommer också att agera provpublik inför
generalrepetitioner och som referensgrupp vid framtagandet av det manuskript
som kommer att utgöra grunden för det konstnärliga arbetet. I det senare fallet
är förhoppningen att livgivande diskussioner kan uppstå som breddar
perspektiven på materialet”.

Bästa ni på Kulturförvaltningen.

Sen är det kanske tid att ta en titt på plåtskjulet nere på Larsfrid!?
Det som kanske en vacker dag skulle kunna bli ett kulturhus eller i alla fall
en ny scen i stan?!?
Hör av dig i frågan så bokar jag möte med berörd!

 

Mycket hittepå… men nog finns det lite sanning i det hela också. Det värsta med att vara kulturarbetare är att man hela tiden måste tillrättalägga sina idéer så att de ska passa de fattiga fonder som står till buds…

 

Härligast idag… När stjärten lämnade stolen framför datorn för att ge sig ut på en gympande färd ner till havet och den traditionella rundan för svettning och häftig andhämtning. En helt underbar kväll kryddade denna anrättning. Ja… vad ska man säga; Underbart… tror jag passar bra!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

 

Söndagen den 10 oktober 2010

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

12.00 – 18.00

Kontorsgöromål – 16.00: Möte Puls – Referensgruppen – Manusarbete

Första samlingen med den målgrupp som Projekt Respekt! riktar sig till… Äntligen, kanske man skulle lägga till. Nu blev det ingen större grupp som kom denna soliga och vindstilla söndagseftermiddag. Inalles var vi inte mer än fem, inkluderande projektets kommunikatör och Undertecknad. Således tre unga människor… men det spelade ingen roll. För det blev högkvalitativt ändå. Vi gick igenom projektets principer… faktiskt från A till Ö med allt vad det kommer att innebära och allt vad det ska leda till. Den diskussion som därpå följde var minst sagt givande. Här fick ungdomarna chansen att sticka ut och komma med de första idéerna. Det lät spännande… eller… det viktigaste var kanske att det visades vilja redan vid detta första tillfälle. Det ger hopp… hopp om den kraftsamling som projektet kommer att kräva.

Vi stannande i Medborgarservices lokaler i nästan två timmar innan vi utrönt vad som kunde utrönas. Och det kändes bra! Lovande!

Hur som helst – Vi Är På Gång!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

W e b b l o g g s h i s t o r i k *

Detta hände Vecka 40, 2005 >>>

 

 

 

Detta hände Vecka 40, 2006 >>>

 

 

 

Detta hände Vecka 40, 2007 >>>

Första veckan i Sverige – Lund och nytt projekt

 

 

Detta hände Vecka 40, 2008 >>>

4 arbetspass med ”Levande Minnen” och teater för Svenska För Invandrare.

 

 

Detta hände Vecka 40, 2009 >>>

Presskonferens och mycket hårda repetitioner med ”Sommarkvällar” Undertecknad som i koma. Steg för steg mot målet!

Samtliga loggböcker för 2010 >>>