Schema och logg vecka 15, 2012

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 9/4

Tisdag 10/4

Onsdag 11/4

Torsdag 12/4

Fredag 13/4

Lördag 14/4

Söndag 15/4

Tid

07.00

 

05.00: Kontoret

07.00: Spöksonat Redaktionellt arbete IOGT-NTO

 

Ledig dag

 

 

07.00

08.00

 

08.30: Mot Laholm

 

 

 

 

08.00

09.00

 

09.15/10.45/13.15: Teater & Musik Work Shop Laholms Daglig Verksamhet

 

 

 

 

09.00

10.00

10.00: Arbete på kontoret

10.00: Arbete på kontoret

10.00: Arbete på kontoret

 

10.00: Örjans Vall

 

10.00

11.00

 

11.00: Arbete på kontoret

 

11.00

12.00

12.00: Spöksonat Redaktionellt arbete IOGT-NTO

 

12.00: Arbete på kontoret

12.00

13.00

13.00: Berednings-grupp ”Hood”

 

13.00/14.00: Barnunderhållning Örjans Vall HBK/Hallarna

13.00

14.00

14.30: Halmstad

 

14.00: Samling Teatern ”Spök…”

14.00

15.00

15.00: Förbere-dande Genrep Spöksonaten”

15.00: Samling Teatern ”Spöksonaten…”

 

 

15.00

16.00

16.00: Samling Teatern ”Spök…”

 

 

16.00: Möte Region Halland

16.00: Teatern ”Spöksonaten” Föreställning

16.00

17.00

 

 

17.00

18.00

18.30: Teatern ”Spöksonaten” Generalrepetition

18.30: Teatern ”Spöksonaten” GENERALREPETITION

18.30: Teatern ”Spöksonaten” PREMIÄR

 

 

 

18.00

19.00

 

 

 

 

19.00

20.00

 

 

 

 

20.00

21.00

 

 

21.00: Premiärfest ”Spöksonaten”

 

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

 

22.00

Så… då äntligen … efter 5 månaders repetitioner – Premiär för ”Spöksonaten”… till det en söndagsföreställning. I Laholm börjar det också att a ihop sig.

Denna vecka sista repetitionerna innan vi träder in på Osbecksgymnasiet… En annan premiär som också går av stapeln blir barnaktiviteterna på Örjans Vall…

hur det nu kommer att fungera. Blir det regn… (som är prognoserat)… blir det kanske klent… Ordförande gissar att det kommer att ta ett tag innan man

arbetat in det där konceptet. Men som sagt; Största fokuset alla kategorier lägger vi på ”Spöksonaten” med två generalrepetitioner, premiär och föreställning!

 

Måndagen den 9 april 2012

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

”Spöksonaten”

Hallarnas Skådespelarlag

Halmstad

10.00 – 21.00

Arbete på Kontoret – 12.00: Redaktionellt arbete – Spöksonatens programblad – IOGT-NTO15.00: Förberedelser – Samling – Halmstad Teater – ”Spöksonaten” 18.30: Generalrepetition – ”Spöksonaten” – Hallarna – Halmstads Teater

                Så här i den elfte timmen härskar brådska överallt… och dessutom mycket att tänka på. Vid middag valde vi att kalla samman programbladsredaktionen och då ingen annan lokal var ledig eller öppen åkte Undertecknad och ordnade med nycklarna så att vi kunde kollationera i IOGT-NTO-huset. Vi gjorde vad vi kunde… men allt material är ännu icke levererat… så vi koncentrerade oss på medverkandelistor och få till den grafiska formen med det vi hade. Det som saknades vid mötets slut var framförallt presentationer av kompositörer och sponsorloggor. Inte helt ohjälpligt fast i ”det-här-hinner-vi-aldrig…-träsket”… men vi undrade nog lite till mans om vi kommer att få fram vårt programblad till premiären. På detta har Undertecknad ännu inte skrivit sin programdeklaration… Den blir en uppgift för sen nattimme… efter första generalrepetitionen… om orken finns.

 

                Klockan tre samling på teatern… Häktiskt fram till genreptiden 18.30. Gruppfoton… och diverse repetitioner… Kören i sin vrå av denna stora foajé… Vi i teaterensemblen utmed stora dörrarna till salongen. Posering för foto till programbladet… Vi hann tyvärr inte med någon gemensam uppvärmning… eller ens samling innan den lilla provpublik vi inbjudit började tränga sig på. Studenter från stadens estetiska gymnasieskola. Ensemblen kändes spänd… nervös kanske… fast inte just det… Det kom hur som helst inte i kokning och om det berodde på att öppningsscenen fallerade eller inte är näst intill omöjligt att säga. Det var inte det att det egentligen felades något… men det kom inte till avspänd lek och inspirerat och engagerat utspel… Det stannade liksom inuti aktörerna. Men föreställningen som helhet gick på räls… den är fast och stabil.

Hade sonaten varit till mindre glädje blev soarén sorgebarnet… Aldrig egentligen repeterad sökte avdelning två av kvällen nu sin väg utan att ha mark under fötterna. Den gav utan tvekan intrycket av att vara just orepeterad… Det påpekades också vördsamt av de mindre försagda i publiken. ”Om nu ”Spöksonaten” är så välrepeterad bör ni göra något åt soarén som flyter runt utan styrsel”! Så sant, så sant… Det där kände säkert de involverade för diskussionerna satte omedelbart igång hur få hållning i slutfasen av kvällen program. Många goda förslag kom fram – vi siktade och bestämde oss för att låta Kulturskolan öppna och ta bort en av Strindbergsdikterna.

Ett visst missnöje stod att tyda efter denna första genomgång med publik. Ingen katastrof… men alla kände säkert att de kunde så mycket bättre. Främsta rådet var att hålla gemensam uppvärmning – att samla oss innan det brakar åstad och vara bestämd på den punkten. Men igenom var vi… och imorgon har vi ny chans!

Hatte Bärtilsson 

Vädret veckan ut

 

 

 

 

Upp>>

 

Tisdagen den 10 april 2012

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Laholm Daglig Verksamhet

”Spökspäk”

ABF – Laholms Kommun

Laholm

08.30 – 21.00

Kontorsgöromål – 08.30: Mot Laholm09.15/10.45/13.15: Musik & Teater Work Shop – Laholms Daglig Verksamhet14.30: Åter Halmstad15.00: Samling – Spöksonaten” 18.00: GENERALREPETITION – ”Spöksonaten” – Hallarna – Halmstad Teater

                Pass fem kröp den fram. Undertecknads förord till programbladet. Lyder som låter;

 

                Därför ”Spöksonaten”

                Varför ”Spöksonaten” och för fjärde gången…?
Det kan man ju fråga sig. Måste man fråga sig!
Hade det inte varit bättre att göra en pjäs om mer aktuella teman? Djurens rättigheter… eller regeringspartiernas socialpolitiska frågor… eller skolpolitik… eller svenska nyfattigdom? En del av dessa frågor hade efter ett halvårs repeterande inte haft samma aktualitet som när man började. Frågor kommer upp men har en tendens i vårt mediebrus att falla samman och bli högst oaktuella även om det inte borde vara så. Nja… Då kanske det är bättre att arbeta med en text som på sitt sätt alltid är aktuell och som tillåter publiken att väva in sina egna tankar runt aktuella frågor. Ty ”Spöksonaten” äger en evigt grön aktualitet även om den inte tar upp frågor med kvällstidningarnas förtecken. Den driver kanske inte med allt men mycket står att känna igen… även om det nu gått över 100 år sen den plitades ner av gubben Strindberg.

                Varför då för fjärde gången.  Jo… ”Spöksonaten” lockar av någon lustig anledning till uppror, revolution. I alla fall verkar den så på mig som regissör. För ett stort antal år sen gjorde jag den med kamrater för första gången här i Halmstad. Vi hade just haft djärvheten att ta över och öppna en ny scen i den gamla porrklubben som låg i källarlokalerna under Hotell Continental. Bara det djärvt! Det var egentligen upprinnelsen till dagens vi kallar Kulturhuset. Där, under källarvalven såg ”Spöksonaten” dagens ljus… eller vad man nu ska skriva… för första gången. På premiärkvällen rådde ett förfärligt oväder… så starkt att det tog strömmen ifrån oss och publiken fick sitta skräckslagna i kolsvarta lokaler. Det spökade…
                Andra gångne jag fick till denna vanvettiga pjäs var i Riga. Det var 1988… och fortfarande Sovjetunionen på den sidan Östersjön. Teaterklubben ”Kabata” (som betyder ficka), var en av få fria teatergrupper i den tidens socialistiska diktatur. Att de kunde verka och få igenom att en svensk regissör fick möjligheten att komma över och sätta upp något svenskt var säkert en revolution i sig. Det fick många att tappa hakan. Dock ett led i den då pågående glastnosvåren. Sovjets större öppenhet som skulle leda till dess upplösning. I Riga stannade jag sen i tio år med mycket teater och stora äventyr – en revolution i mitt lilla liv. Jag fick vara med om när ett imperium kollapsade över sig själv. Och själv vara delaktig i det… på mitt sätt.
                Tredje gången blev ”Spöksonaten” till i Kaliningrad. Då i sådan fattigdom att vi fick ställa in repetitionerna ett halvår för att scenografidetaljen skulle hitta material till scenbygget. Året var 1999 och jag stegade upp på Kaliningrads Regionala Teaters stora scen. För första gången blev ”Spöksonaten” i stort format. Det jag minns bäst från denna tid var att jag hann förälska mig i ett folk som lyssnade mer till sitt pappanamn än sitt för- eller efternamn. Här träffade jag Tatyana Gregorivna Migonov… som senare i livet skulle anta efternamnet Bärtilsson… Men jag minns också några damer som såg pjäsen om och om igen. Efter föreställningarna ville de gärna ha ett ord med aktörerna. Med tiden blev det där allt mer besvärande. Så besvärande att teatern fick sätta ut vakter för att sätta stopp för dessa kvinnors påträngdhet. Vad som hände i deras sinnen fick jag naturligtvis inte reda på… men låt mig gissa att det var en smärre revolution, kanske till och med livskriser som kom till uttryck i teaterns korridorer.
                Nu är det fjärde gången – och i vad ligger upproret nu då? Ja, kanske är det den spelplats vi valt. Teaterns foajé är ju sällan utnyttjad som scen… Men ska sanningen fram så har det denna gång mer varit frågan om att vila sig i texten. Att tillsammans med ensemblen få gnugga detta stycke teater som mest hela tiden öppnar nya perspektiv för oss. Att texten, så att säga fortfarande är aktuell (om det nu har någon realpraktisk betydelse) visar väl att vi hållit upp intresset för den under mer än ett halvårs tid. Varje repetition har vi diskuterat pjäsens innehåll… inte bara utifrån vad Strindberg möjligen kunnat mena med den – än mer utifrån våra liv, vårt samhälle och den tid vi lever i. Dessutom… kanske med ålderns rätt… ty nu finner jag ett starkt försonande drag i texten. En slags livsuppmanande gottgörelse. Lyss bara till dikten som både sjungs och deklameras vid flera tillfällen under kvällen lopp och går att läsa på detta programs baksida. Den kan kanske tjäna som uppmaning till oss alla…
Jo, just därför ”Spöksonaten”!

                Solen såg jag,
                Så mig syntes
                Som jag skådat Den Fördolde;
                Sina verk var mänska njuter,
                Säll är den det goda övar
                För din vredes gärning som du övat
                Gör ej bot med ondska;
                Hugna den du har bedrövat
                Med din godhet har du båtnad
                Ingen fruktar som ej illa gjorde
                Gott är menlös vara.

 

                Så iväg till Laholm… genomtrött… med huvudet fullt av annat än just Laholmspäket
Men som alltid, när man väl kommer dit… Så lyfts lusten och arbetet flyter på och blir meningsfullt. Men nu börjar det kännas som om vi inte längre kommer någon vart med salsrepetitioner. Nästa vecka vankas Osbecksgymnasiets aula… ett rätt steg då vi därigenom höstar in ny inspiration, får skärpa siktet och ger oss själva möjligheten att se hur ett slutresultat kan komma att gestalta sig.

 

                Hem och huvudet på kudden i tio minuter. När Undertecknad väcks uppstår har han en konstig ton i skallen…

 

                När Undertecknad kommer till teatern är några redan samlade. Strindbergskan läser in sig på sina dikter, några korrigerar stolarna som kommit upp från källaren, andra kollar sin kostym med Kostymören som tagit med sig symaskinen som med jämna mellanrum zigg-zaggar. Det råder koncentration och en efter en annan anländer ensemblemedlemmarna. Nu har vi inte samma stress att hinna med oegennyttigheter som igår… Var och en kan gå in sig och vi hinner i god tid med en gemensam samling och röstuppvärmning. Vi är mycket mer koncentrerade än igår och talar också lugnare med varandra. Visserligen uttrycker somlig nervositet… men den ängslan känner förhoppningsvis alla på sitt sätt. Är man nervös är man fokuserad. Undertecknad provar sin svepning… ett lakan med svart rosett och hål för armarna.

Strax före klockan sex anländer publiken. Till sista generalrepetitionen har vi bjudit in Hallarnas medlemmar och anhöriga till ensemblen. De kommer och tar plats. Undertecknad tar sin plats på balkongen… och så rullar repetitionen igång på utsatt tid.

Nu är Undertecknad isolerad ute på balkongen… och kan bara med knapphet höra vad som försiggår där inne i foajén… Han måste ju passa sin entré och börjar misstänka att han inte ska ha en chans att göra så. Men när det börjar närma sig får han god hjälp av aktörerna på scen som talar extra högt för att vara till hjälp. Entrén görs – Den Döde visar sig… Undertecknad får ingen koll på vilken effekt den gör… Femton sekunder… Sen återstår mer än en timmes väntan i regn och kyla – outhärdligt och samtidigt skönt avstressande. Från och med nu kan Undertecknad / Regissören inte göra något längre. Från och med nu är det upp till aktörerna (vilket innefattar Undertecknad själv) att göra föreställningen.

Efter en och en halv timmes balkongförvisning (självpåtagen) öppnar Studenten och utropar… - ”Regissören har just missat applådtacket”! Ja, det måste till en tanke om hur Undertecknad ska ta sig in i värmen för att tacka publiken. Det får vi finna ut i morgon…

Men det måste ha gått mycket bra ty publiken var om ej i extas så väl begeistrad. Undertecknad drog sig medvetet undan i stora salongen och från där kunde han höra högljutt beröm. Fantastiskt roligt! Vi fick ett mycket gott mottagande och många varma ord… Men soarén fungerade fortfarande inte… trots de förändringar vi gjort i upplägget. När publiksvallet lagt sig uppstod nya diskussioner och nu var vi beredda att prova med att låta kören öppna. Det är svårt… särskilt då publiken blivit så entusiastisk efter ”Spöksonaten” att komma till tals för Kulturskolans elever. – Ja, det är nog bättre att låta kören börja för att på så vis stilla publiken… Det får bli vårt drag inför premiären i morgon…

På det hela… En härlig kväll! Vi är igenom skärselden helskinnade och med en stor portion självförtroende inför vårt arbete, de kommande föreställningarna. Det kan vi trefaldigt hurra oss själva för… Ty nu har skutan lyft och det kommer under spelperioden att komma allt mer luft under vingarna. Bravo!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Onsdagen den 11 april 2012

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

”Spöksonaten”

Hallarnas Skådespelarlag

Halmstad

10.00 – 21.00

Kontoret – 07.00: Programbladsredaktionen – IOGT-NTO – 16.00: Samling – Teatern – Förberedelser 18.30: PREMIÄR – ”SPÖKSONATEN” – HALLARNA – HALMSTAD TEATER 21.00: Premiärfest…

Hela förmiddagen gick åt till att få till det sista med programbladet. Strax före tolv lämnade Undertecknad in det till lokala tryckeriet men det skulle visa sig att det inte gick att läsa i vilken ordning sidorna skulle ligga. Strax var Undertecknad tillbaka för att korrigera misstaget. Sen ut i skogen för att plocka granris och tillbaka hem för att låta lockarna falla. Hustrun klippte och rakade… Se där; Äntligen redo för att spela Den Döde.

På 035-huset… som lovat oss att få hänga ut lakan från ett av deras fynster förvägrades vi detta när Undertecknad kom för att hänga upp. Vi vill inte göra reklam för andras evenemang… Nehe  Inga vidare trevliga människor som meddelade detta… Så Undertecknad stannande inte för att argumentera för sin sak. Alltså inga lakan.

 

Lugnt inför premiären… Allt känns i grunden genomrepeterat alls inget att korrigera i någon ände. Full salong när vi närmade oss utsatt tid – till och med lokal journalist på första redan… Precis som det ska vara… Härlig gry vid uppvärmningen… Sen vet inte Undertecknad mer förutom att det är ett fasligt liv på fåglarna ifrån balkongen just då solen är i sin sista fas. Men när han kommer in igen möts han av varma applåder som aldrig tycks vilja sluta. Succé… inte tu tal om den saken… Fantastiskt! Blommor och till och med en fin grupp från Teaterchefen själv. Soarén löpte som den skulle – kanske lite för långt inslag från Kulturskolan… men – sångerna är fantastisk och nu när man hör dem ett antal gånger sätter de sig så att man går och gnolar på dem.

 

På detta en fantastisk festkväll med tal och sång och mycket dricka… Klockan tre drogs ridån igen. Då hade Undertecknad fått sitt lystmäte uppfyllt…

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Torsdagen den 12 april 2012

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Laxöspelen

Hallarnas Skådespelarlag

Halmstad

10.00 – 15.00

Kontorsgöromål – 13.00: Beredningsgrupp ”Hood” – Laxöspelen – Hallarna – IOGT-NTO

Det här var en trött dag…

Egentligen handlade det bara om två saker…

Ett: Vi fick till en annons om samlingen på Laxön inför Robin Hood-äventyret till sommaren. Beredningsgruppen jobbade på duktigt i en timme och Kalfaktorn effektiviserade det som vi kom fram till. Bra jobbat!

Det andra… En (måhända alltför hårdhänt) reflektion på ett utskick ifrån Region Halland… Går att läsa här nedan.

Vad fan är det frågan om?
Har ni inget bättre att lägga pengarna på?
Jag har inte ens råd att åka till Varberg!
Och jag fattar ingenting vad ni åberopar i ert PDF-meddelande!
Finns det en översättning?
Man har inte hört något från er och nu kommer den här typen av ren nonsens!
Det här känns passande i era unkna styrelserum!
Häng med under arbetet ute i verkligheten!
Häng med när det ska snålas vid inköp av mjölk till barnen!
25 miljoner till ytterligare en utredning? Skäms!
Kom och kolla på kulturens verklighet! Se Spösonaten
(observera stavningen) på söndag på Halmstad
Teater och diskutera gärna er överflödighet där! Vad fan har ni för rätt att
slösa upp kulturens pengar. Avgå utan gnäll! Vi är en kulturarbetare på 25
administratörer och ni kan inte ens skicka iväg ett meddelande som man fattar.
Nu är det dags för en resning!
Utan vidare vördnad!

 

Ja ibland kan man bli förbenad!

Det här fick omedelbara reaktioner… En kulturarbetande tjänsteman ringde upp… Ville ha Undertecknads förklaring, vilket han också fick. Det här ledde till att ett möte bestämdes för att närmare utreda Undertecknads situation… Kan hända blir detta upprinnelsen till någon slags uppdrag. Men det återstår att se… Verkligen.

Hatte Bärtilsson

Region Halland

 

 

 

Upp>>

 

Fredagen den 13 april 2012

                                                                                                  

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

-

-

-

-

Ledig dag

… Ledig dag… Lämnas utan kommentarer…

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Lördagen den 14 april 2012

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Barnunderhållning

HBK - Hallarna

Halmstad

10.00 – 17.00

 

Kontorsgöromål – 10.00: Planeringsmöte – HBK – Örjans Vall 13.00/14.00: Barnunderhållning – Örjans Vall – HBK – Hallarna16.00: Möte Region Halland…

 

                Recensionen kom igår, fredag… I anmälan, på mer än ett halvt uppslag med bra bild delade recensenten ut gott omdöme. Hade till och med fått med att Undertecknad hade nyrakat huvud som Den Döde. Övrigt ur recensionen: ”Hallarnas Skådespelarlag har tagit sig an ”Spöksonaten” detta jubileumsår och valt en tämligen annorlunda spelplats. Pjäsen uppförs på Halmstad Teaters övre foajé. Utan scenografi. Detta gör att koncentrationen helt och hållet ligger på skådespelarna som kommer mycket nära. De gör entré mellan raderna och sitter nästa i våra knän ibland… (…)” Och vi har fått mer beröm. En hel del mail har strömmat in till Undertecknad med goda, varma ord. Detta förutom de människor som direkt efter premiären i onsdags var mycket tacksamma… en del tårögda andra djupt tagna. Ja, fantastiskt roligt!

 

                Örjans Vall. Vi var där redan klockan tio för att pröva ut kostymen till HBK:s nya maskot… En räv… en stor en med rävrött huvud i gigantformat och klubbtröja i blått. Men den passade och utmärkt till på köpet.

Men hur vi skulle lösa barnaktiviteterna som vi blivit ålagda… det hade vi där i den kalla vinden ingen aning om… Tills idén dök upp om att engagera en eller flera av Teaterkursens förskolepedagoger. En ställde upp och vid tolvtiden syntes vi åter inne i stan för att inhandla ansiktsfärger och annat lämpligt tillbehör. Så när publiken äntrade fotbollsstadion var vi beredda att agera… En höll till nere vid minifotbollsplanen och Undertecknad följde med Räven för att bodyguarda honom. En fotbollsmatch drar till sig en hel del människor… alla är inte lika snälla… så Räven får inte agera på egen hand… helt enkelt. Men inga intermezzon inträffade och Räven blev mäkta populär… främst bland barnen men även vuxna vill bli fotograferade tillsammans med honom… Men som sagt… Räven blev de allra yngstas absoluta favorit och den unge aktören som fanns innanför dräkten fick stanna åtskilliga gånger för att krama om barnen som skockades runt honom… Samtidigt gjorde vi reklam för vår ansiktsmålning och allteftersom letade sig allt fler barn ner till målarverkstan… En reflektion som Undertecknad vill meddela på dessa sidor var att föräldrarna hela tiden frågade –”Men vad kostar det då”? Kostnadsfritt, så klart… Alla är så vana vid att allting kostar pengar att när något är gratis förundras men storligen.

Undertecknad gör bedömningen att det här uppdraget sköttes med glans. Men det finns ändå en del att framföra för att göra oss ännu mer synliga och möjligen öppna för att även presentera lite teaterlekar. Vi måste bl.a. hitta en bättre plats för oss att verka utifrån. Och mer reklam för våra aktiviteter… eller information. Och vi kan också passa på tillfället att göra reklam för vårt spektakel till sommaren på Laxön. En del att tänka på alltså och vid tillfälle framföra till HBK-staben.

 

                Efter Örjan… till Kulturhuset där representant för de regionala myndigheterna stämt möte med Undertecknad… att diskutera en – det kallas – plattform att arbeta utifrån för Undertecknad. Men det är väldigt svårt att se i vart denna plattform skulle byggas på eller av. En regional myndighet är just regional – och Undertecknads verksamhet är så gott som helt uteslutande lokaliserad till Halmstad. Naturligtvis… eller rättare sagt helt oavhängigt något annat föranledes detta möte av det arga mail som Undertecknad skickade iväg härom dagen… På något sätt väckte det till mer än förtret… en viss eftertänksamhet om hur det egentligen är ställt med Undertecknad finansiella situation har helt oförblommerat poppat upp på expeditionerna. Det är lustigt men att se att detta – Undertecknads vredesutbrott – ska kunna ge något i det långa loppet är så gott som omöjligt.

Undertecknad uppmanades att tänka ut en nisch att lägga som förslag vid eventuellt framtida förhandlingar… Vi får helt enkelt se – det känns inte direkt angeläget att sätta sig att formulera en projektbeskrivning på något hittepå… och något faktiskt att bygga på finns inte…

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

 

Söndagen den 15 april 2012

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

”Spöksonaten”

Hallarnas Skådespelarlag

Halmstad

12.00 – 19.00

Kontoret – 14.00: Samling – Teatern – Förberedelser16.00: Föreställning – ”SPÖKSONATEN” – HALLARNA – HALMSTAD TEATER

                Lite nya premisser idag. Ingen Strindbergska… hon på resa till stor stad i England. Därför engagerades en av medlemmarna i kören för den roll Strindbergskan gör i pjäsen och Undertecknad tog över presentationsuppgiften och diktläsningen… Men när Undertecknad kom till Teatern – i god tid för att hinna med att repetera den nyinsatta – ville båda aktörerna göra tvärt emot. Således fick vi två premiäraktörer denna eftermiddag. Och repetitionerna skötte de själva medan Undertecknad koncentrerade sig på att få fram stolar till publiken och annat praktiskt. När de repeterande tu visade upp resultatet befanns det mer än väl tillfredställande.

Dåligt med publik… förmodligen helt fel tid… en vårsöndag klockan fyra? Men ett tjugotal hade letat sig till teatern för att titta på oss och… ja, inte så illa ändå. Hur föreställningen gick har ju inte Undertecknad en aning om. Från sin balkongplats kunde han dock njuta våren och solen brände stundom honom ordentligt. Precis som på premiären värmde applåderna när det äntligen var dags att komma in efter en och en halv timme i vårsolen… Och så tog Undertecknad tag i kommandostaven och ledde soarén så gott det nu gick. Kulturskolan har lagt sig till med ett alltför vidlyftigt program. Duktiga elever men de håller på i all evighet… och det var kanske inte meningen… Publiken sjunker in i begrundande över det de nyss sett och kanske vill de hellre diskutera ”Spöksonaten” med varandra än att vara upptagna med ännu en upplevelse. De unga eleverna spelar för den delen bra… men soaréprogrammet blir för långt. Kören, som är mer restriktiv… faller undan när det är dem som skulle synas mest med sina nykomponerade verk. Nu har detta påtalats och Kulturskolan har betts skära i ambitionerna.

När vi rullat bort alla stolar igen – en uppgift Hummelkreatören för övrigt volonterade för – och vi samlats för ett sista snack i snålblåsten skuggsidan av teatern hade klockan blivit en bra stund över sju. Pjäsen engagerar oss nu regelmässigt fem, sex timmar vi varje speltillfälle… Men där ute på gatan verkade alla nöjda… trots den fåtaliga publiken… Kulturskolans långa uppspel… och att våren inte riktigt vill komma. Vi kör på! Vi är sega och tåliga… dessutom gillar vi det vi gör!

Hatte Bärtilsson  

 

 

 

 

 

Upp>>

 

W e b b l o g g s h i s t o r i k

Detta hände Vecka 15, 2005 >>>

Första loggboken. Målgruppsmöten för TACIS. Till Vilnius för att betala kontorshyran

 

 

Detta hände Vecka 15, 2006 >>>

 

 

 

Detta hände Vecka 15, 2007 >>>

Camp Mirow – här kommer vi att tillbringa två veckor i slutet av juli. Förberedande möte

 

 

Detta hände Vecka 15, 2008 >>>

Längs Prins Bertils stig med Interregdiskussioner

 

 

Detta hände Vecka 15, 2009 >>>

Mest påsk denna vecka. Kollationeringar med Hallarna

 

 

Detta hände Vecka 15, 2010 >>>

Mycket på Högskolan. Pedagogikprojekt och innebandy. Kamp för Interreg. Nytt projekt på Andersberg och en dag skriven sjuk…

 

 

Detta hände Vecka 15, 2011 >>>

Rörig presskonferens, tröga repetitioner, bakslag vad gäller scenografin men fantastisk framgång med sponsorerna…

Samtliga loggböcker för 2012 >>>