Schema och logg vecka 08, 2008

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 18/2

Tisdag 19/2

Onsdag 20/2

Torsdag 21/2

Fredag 22/2

Lördag 23/2

Söndag 24/2

Tid

08.00

 

06.30: Friskvård

 

06.30: Friskvård

 

 

 

08.00

09.00

09.00: Arbete på kontoret

09.00: Möte revisorn

 

09.00: Arbete på kontoret

 

 

09.00

10.00

10.00: Friskvård

10.00: Arbete på kontoret

 

 

10.00

11.00

11.00: Arbete på kontoret

 

11.00: Friskvård

11.00

12.00

12.00: Arbete på kontoret

12.00: Arbete på kontoret

12.00

13.00

13.00

14.00

14.00: Arbete på kontoret

14.00

15.00

15.00

16.00

16.00

17.00

17.00

18.00

18.00

19.00

 

 

19.00: Teater Folkets Park - Resonemang

19.00

20.00

 

 

 

20.00

21.00

 

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

 

 

22.00

 

 

Måndagen den 18 februari 2008

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontorsgöromål

Kronor & Nycklar

Halmstad

09.00 – 19.00

Interreg IV A – Konst För En Bättre Värld

Otrolig lista som gåtts igenom idag. Mycket telefonsamtal under förmiddagen. Eftermiddagen mer till praktiska göromål. Allt på kontoret, vid telefonen, framför datorn. Undertecknad tog sig en timmes promenad i den isande vinden, för att plundra föreningens bankkonto. Pengar just nu en bristvara. Det var inte så särskilt upplyftande att lämna banken med struntsumman på fickan. För en mindre summa fanns kvar på kontot – snart väntas dock förstärkning från Svenska Institutet som sätter in pengar för tågbiljetterna Halmstad – Stockholm t.o.r. i samband med att Undertecknad var i huvudstaden för en sista sittning med de som jobbat mot Kaliningrad. Det var den sjunde december, på Institutet om inte Undertecknad missminner sig. Men pengarna från Svenska Institutet kan dröja… och fram till dess gäller svångremmen snörpt till sista hålet. Undertecknad har dock ambitionen att utnyttja sportlovsveckan till lite sportande – på schemat angivet som frisksport. Men tyvärr, sporta kostar pengar…

Hatte Bärtilsson

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Tisdagen den 19 februari 2008

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

06.30 – 21.00

09.00: Möte med föreningens revisor - Interreg IV A – Konst för en bättre värld

Från och med den förste april, föreningens tioårsdag blir Kronor & Nycklar god för uppgiften att agera som arbetsgivare. Det var bla. resultatet av undertecknads besök hos samanslutningen revisor under förmiddagen. De papper och blanketter som behövdes fyllas i gjordes online och därmed var saken biff.

Annars var det en sittning med många frågor och funderingar. Det handlade mest om redovisningstekniska spörsmål liksom olika tankar om det kanske ändå är bäst att bolagisera föreningen. Men på den sistnämna frågan blev svaret nej. Det gå lika bra att fortsätta ideellt. Det ger ju dessutom andra fördelar. Som bolag eller firma är man utesluten från möjligheten att söka projektbidrag. Då förutses man kunna driva arbetet kommersiellt. Med den nu kopplade möjligheten att kunna anställa är situationen så nära idealisk som möjligt. Sen får vi se… längre in i framtiden kanske det blir ett företag av Kronor & Nycklar ändå.

 

Eftermiddagen blev något skörare på bedriftskalan. Ofta räknar man inte in ställtiden i olika arbetsuppgifter och därför grips man av panik när inget händer under flera timmar. Det är mest webben och den totala genomgången av den som plågar Undertecknad. Det har under senare tid börjat figurera tankar om att göra om designen helt och hållet inför tioårsjubileet. Att kunna presentera en helt ny webbdesign den förste april. Detta beror på hur mycket tid som står till förfogande – det behövs någonstans mellan 50 och 100 timmar för ett sådant jobb. Vi bidar den frågan… då upprensningen av rådande webbpresentation alltså tar sin tid.

Hatte Bärtilsson

Vädret veckan ut

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Onsdagen den 20 februari 2008

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

10.00 – 22.00

Interreg IV A – Konst för en bättre värld

Det blev en del gjort idag igen – men alls inte lika mycket som Undertecknad hade tänkt sig. Största orsaken därtill var att Undertecknad ville vila middag… Det blev två och en halv timmes djupsömn… Sen var det svårt att komma igång. Men som sagt – det blev lite plock med diverse som tog en del uppgifter ett par steg framåt. Vissa dagar har man den rätta ambitionen, ja till och med viljan och ändå är det som om ingenting händer.

 

Tennis på förmiddagen med en håglös tenniskompanjon – som faktiskt var mer jon än annat. 7 – 4 skrevs siffrorna till efter en timmes spel. Det var kanske dagens stora insats. Enda episoden som det kan bli något skvaller kring…

Livet går vidare och det som inte blev gjort idag får göras i morgon! Ja, djäklars fankenhet – så får det bli! Davaj, davaj!

Hatte Bärtilsson

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Torsdagen den 21 februari 2008

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

06.30 – 21.00

Konst för en bättre värld

Det är det vanliga dilemmat… Man vill så mycket… och så lite blir av vad man på morgonen med kaffet lovar sig själv att genomföra. Svårt också att acceptera att vissa arbeten har så lång ställtid. Det blev ändå en del gjort – framför allt med Tokalyngas festivalseries marknadsföringsmaterial. Det tar dock plågsamt mycket tid i anspråk. Och frågan är om det blir så bra… Fast det frågar sig alltid Undertecknad.

 

Idag är det en månad sen Undertecknad permanent besteg svensk mark. En månad sen farvälet på svenska generalkonsulatet i Kaliningrad och flyget hem. Vad har hänt? Dags för en liten summering!

Låt oss dela in denna summering i två delar.. kanske tre.

Vi börjar med det allmänna befinnandet.

Under perioden september – december i fjol, då Undertecknad var i Sverige för att sondera terrängen inför flytten, har situationen förändrats klart markant. Då, i november, december fanns det stora tvivel på hur bl.a. försörjningen skulle lösa sig. Undertecknad pendlade från dag till dag mellan djupaste depression och hopp. När man läser loggböckerna från denna tid kan man skönja en bitterhet som stundtals tog över sunt tänkande. Då gjordes utgångspunkten till att vi var fattiga ryssar som kom hem till en ohanterlig effektiv miljö där vilsenheten var total. Pendeln svängde också ofta mellan längtan tillbaka till Gwardejsk och känslan av att här gällde det verkligen att bita ihop och försöka tränga in i de nya omständigheterna. Det var i sanning en förvirrad och förtvivlad period. De två och en halv månad som Undertecknad då stannade i Sverige var dock en högst hälsosam eklut att gå igenom – även om det var svårt att se då. Sverige har förändrats i grunden på de tjugo år som Undertecknad varit stationerad i öst – men inte mer än att det går att sätta sig in i de nya omständigheterna med kort uppbyggnad. Det finns fortfarande en plats för den kulturarbetare som nu är tvungen att acklimatisera om sig. Och det finns säkert hemvändare som haft det mycket svårare, osäkrare och som snubblat i genomförandet av sitt personlig uppdrag. De där första månaderna i slutet på förra året beredde trots allt Undertecknad möjligheten att komma in i nya arbetsvillkor och ett socialt samanhang. Detta inträffade när den första chocken skakats av och situationen klarnat. Det ska nämnas att det är stor skillnad på att komma hem en kort tid för att genomföra en projektuppgift än för att permanenta sig. 

Efter nyår och från den 21 januari – alltså för en månad sen – har allt känts helt annorlunda. Det finns inte längre några spår av depression eller mörka tankar. Snarare tvärt om – det finns inte utrymme eller tid att tänka sålunda.

Nu tas tiden i anspråk av de arbeten som lustfyllt hägrat under denna första månad i Sverige. Gatuteaterfestivalen som ska bli ett Interreg-projekt och Teaterakademins stora och omfångsrika festivalserie. Att hantera dessa uppgifter kräver sin man men framförallt tid. Ofta har arbetsdagarna varit längre än de stipulerade åtta timmarna och då räknar vi inte lördag, söndag som arbetsfria. Detta har varit de goda gudarnas välsignelse. För projekten har uppfyllt Undertecknads hela tankevärld och i grunden intresserat på många sätt. Festivalgeneralen undrade vid tillfälle om det inte känns konstigt att arbeta med andras projekt – men för Undertecknad är det faktiskt egna projekt. De uppgifter som fyller tiden står i mångt och mycket under direktionens gottfinnande och upplägg och arbete bestäms från föreningens provisoriska kansli i Pilefelts kök. De tär också en insats som inte särskilt skiljer sig från arbetet i Ryssland. Innovativa uppgifter, planläggning, resor, genomförande, uppbyggnad av nätverk, praktiskt betingat arbete med grafisk formgivning och rapportering. Absolut som att sitta i Gwardejsk fast med andra omgivningar och– och det är inte det sämsta – krav på ett mer effektivt tillvägagångssätt i scensatt av ett samhälle som fodrar mer med sin ordningsamhet. Dessutom är Undertecknad nu begåvad med ett språk som behärskas i grunden. Många fördelar – några nackdelar. På negativa sidan står främst avsaknaden av familjen. Det är inte bra att vi under de senaste halvåret opererat på skilda fronter mer än hälften av tiden. Det kastar också ljus över de problem som kommer att dyka upp framöver. Det är inte alldeles enkelt att korsa Östersjön i riktning Ryssland eller åt motsatt håll. För Kronor & Nycklar står det dock pilar med dubbel spets mellan dessa båda länder och en adekvat lösning på denna problematik måste utredas och få sin lösning.

 

Vad har då konkret hänt? Låt oss titta på en summering i rubrikform vecka för vecka!

Vecka 4 (21 – 27 jan.) Etablering och upptaktsmöten

Målet var att så fort som möjligt etablera ett kontor varifrån arbetet kunde ledas och genomföras. Köket Pilefelt utrustas med ny telefon och bredband. Upptaktsmöte både på Media Rummet, Tokalynga (festivalserien) och med Västsvenska Turnerande Sommarteatern.

Vecka 5 (28 jan. – 3 feb.) Helsingör och ansökningar

Första mötet på utländsk mark. Helsingör för att koordinera Interreg-ansökan och gatuteaterfestivalerna. På Tokalynga producerades en ansökan till Nordisk Kulturfond. Föreningens ordförande blev 53 år den 30 januari. Mängder av mindre möten för att presentera gatuteaterprojektet och för att bygga upp nätverket i Halmstad

Vecka 6 (4 – 10 feb.) Interreg, festivalserie men framför allt upphandlingsarbete

Största bekymret denna vecka var att få till ett upphandlinganbud inför Region Hallands utlysning av konsulttjänster – här vill föreningen vara med och tävla. Men det tärde fullt fokus under sista delen av perioden. Interregmöte på nämnda institution tog frågan flera steg framåt. Nu är ett samarbete med speciell specialist etablerat på regionkontoret. Styrgrupp inrättad på Tokalynga som ska upprätthålla festivalseriens övergripande ansvar. Tveklöst en bra sammanslutning av yngre och mer ärrade kulturrepresentanter.

Vecka 7 (11 – 17 feb.) Århus – anbud - nya ansökningar

Måndag, klockan 16.15 inlämnades ett färdigställt upphandlingsanbud till Länsstyrelsen. In i det sista kämpades det med att färdigställa detta dryga arbete som blev till en avsevärd papperssamling. Århus besöktes i akt och mening att knyta denna stads kulturadministration till Interreg-projektet. Det lyckades också och därmed har projektet tre partners. Ännu en ansökan färdigställdes, denna gång till Statens Kulturråd gällande festivalserien. Det var den fjärde ansökan som föreningen haft direkt inflytande på under den första tiden i Sverige. Upphandlingsanbudet, Kulturrådet för Gatuteaterprojektet, Nordisk Kulturfond och Kulturrådet för Tokalynga Teaterakademis jubileumsfestivalserie.

Vecka 8 (18 till…) Grafisk formgivning – administrativa uppgifter

Denna vecka sjönk det hittills pressade arbetstempot med mycket möten och resor. Tid har getts till att få ordning på kontoret och att ge sig i kast med marknadsföringsmaterial – sådant som legat och släpat.

 

Jag lämnar denna summering av den första månaden av det nya livet med att skriva: Det ser hoppfullt ut för framtiden. Och bäst av allt är att familjen återförenas under nästkommande månatliga period. Det ger ytterligare hopp om en framtida gryning – och så är våren och ljuset på väg…

Hatte Bärtilsson

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Fredagen den 22 februari 2008

                                                                                                  

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

09.00 – 22.00

 Konst För En Bättre Värld

Ohjälpligt blir det så att fokus nu ligger på Konst För En Bättre Värld. Under dagen har marknadsföringsmaterialet långsamt men säkert tagit form. Längst tid tog det att framställa den flashanimation som ska ligga på indexsidan till webbpresentationen. Men det blev gjort sent i natt. Härligt!

Hatte Bärtilsson

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Lördagen den 23 februari 2008

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

12.00 – 20.00

 

Konst För En Bättre Värld

 

Sakta men säkert… Vi närmar oss ett resultat med marknadsföringsarbetet för Tokalyngas festivalprogram. Det tar bara en sån väldig tid… Hinner inte med något annat. Att laga middag är ett störande moment – men måste lik förbaskat göras.

Därför skriver jag inte mer här just nu.

Hatte Bärtilsson

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Söndagen den 24 februari 2008

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

11.00 – 20.00

Konst För En Bättre Värld

Hurra! Undertecknad har tjugo minuter över för webbloggen… Det är fullt upp mest hela tiden just nu. Idag har arbetet gått vidare med den grafiska formgivningen av marknadsföringsmaterialet för Konst För En Bättre Värld. Då ska ni veta att annat ligger på i bakgrunden och pressar på. Skulle egentligen ha producerat ett Nyhetsbrev inför Interreg-ansökan så att alla våra partners hålls uppdaterade vad det är som gäller. Det har ju, tackvare den eviga uppskjutningen av ansökningsblanketter och guidelines, blivit en väldig rubbning i Gatuteaterprojektet. Från början skulle ansökningsperioden vara utlyst till december förra året – sen har det skjutits på i omgångar och sista budet nu är mitten av mars… kanske början av april. Stor risk således att folk tappar sugen och intresset. Allt har kommit i oordning och det vi vid tillfälle planerat måste göras om med den konsekvensen att allt verkar oorganiserat och slarvigt – och att det är vi som brister. Ganska irriterande om man säger som så! För Undertecknad del föres allt i detta projekt på framtiden. Det går inte att göra så mycket så länge man inte vet vad Interreg egentligen innebär. Kanske det till och med är så illa att vi faktiskt med den formering som vi nu har - med våra partners - inte kan göra en ansökan… Att vi skulle vara diskvalificerade. Det finns vissa rykten i den riktningen. Inga ideella organisationer gör sig besväret! Det luskas i frågan – och under tiden står våra gemensamma intressen och väger och frågan framför andra är om vi orkar hålla entusiasmen vid liv.

 

Oavsett detta har Konst för en bättre värld upptagit huvuddelen av arbetsintresset denna helg. Mycket har lösts… men paniken står på lut och bankar liksom uppifrån och nedåt på dörren. Man vet aldrig var nästa knackning ska komma. Det är i sanning ansträngt just nu. Undertecknad arbetar ju också med saker som tar tid – även om ställtiden har varit relativt kort så är det ju ändå så att arbetet kräver sitt moment av innovativitet  - Allt innovativt arbete har lång ställtid.

 

Till kvällen besöker Undertecknad Parkteatern. Så hette den en gång i tiden när Undertecknad huserade där. Numera Kvartersteatern. Således amatörteater och det ska villigt erkännas att uppspelet imponerade. Tafflig pjäs – patetisk – allt patetiskt håller man ifrån sig, tar aldrig på allvar – och så var det denna kväll med det angelägna budskap som ändå framfördes. ”Vad gör vi med vår jord?” Men den unga ensemblen gjorde gott ifrån sig!

Trevligast var dock att Undertecknad stötte på en gammal kollega som också var där för att insupa inspiration. Här maldes minnen men också framtidsutsikter. För Undertecknad är det numera som att komma tillbaka till status Q. Resonemang tar vid där de en gång tog slut – det har inte utvecklats särskilt mycket – ändå känner sig Undertecknad som på ett evigt gungfly. Vart tar vi vägen från här? Vad är nästa steg i utvecklingen – om det nu ändå stått still? Är utveckling nödvändig? Kanske har vi kommit i den åldern att konservera känns tryggast? Ja, svårt att säga och kanske onödigt att engagera sig i och resonera om. Det löser sig på sikt.

Ett spännande möte blev det utanför dörrarna till Parkteatern.

Så – det här fick ta lite mer än de tjugo minuter som fanns tillövers för anteckningar idag…

Hatte Bärtilsson

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 Upp till toppen av sidan>>>