Schema och logg vecka 25, 2008

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 16/6

Tisdag 17/6

Onsdag 18/6

Torsdag 19/6

Fredag 20/6

Lördag 21/6

Söndag 22/6

Tid

08.00

07.30: Arbete på kontoret

07.30: Arbete på Kontoret

 

 

Ledig dag

Ledig dag

Ledig dag

08.00

09.00

09.00: Möten och teaterfestival i Porsgrunn, Norge

 

Focus

Interreg IV A

09.00: Möten och teaterfestival i Porsgrunn

 

 

 

09.00

10.00

10.00: Möte ABF

10.00: Förberedelser Norgeresan

 

 

 

10.00

11.00

 

 

 

11.00

12.00

12.00: För-beredelser inför Norgeresan

12.00: Återresa mot Halmstad

 

 

 

12.00

13.00

13.00: Resa mot Porsgrunn, Norge

Focus

Interreg IV A

 

 

 

13.00

14.00

 

 

 

14.00

15.00

15.00: Möte Region Halland

Interreg IV A

 

 

 

15.00

16.00

 

 

 

16.00

17.00

 

 

 

17.00

18.00

18.00: Möte Styrelsen för Karaskogen

 

 

 

18.00

19.00

 

 

 

19.00

20.00

 

 

 

20.00

21.00

 

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

 

 

22.00

Tre dagar i Norge är den här veckans stora händelse. I Porsgrunn, Norge kommer vi att följa Grenland Friteaters Internationella Gatuteaterfestival och föra förhandlingar om Interreg IV A-ansökan som ska stå klar i september. Men det blir nog tid till lite avkoppling också. Föreningens alla fasta medlemmar följer med och på så sätt blir resan spännande och lite extra viktig. Dock är det viktigt att det genomförs möten och skrivningar inför det fortsatta arbetet till hösten.

Ett annat viktigt möte sker redan på måndag då styrelsen för Föreningen för Släktgemenskap Karaskogen träffas för att konstituera sig på riktigt och gå vidare med planeringen inför den stora släktträffen i augusti.

 

Måndagen den 16 juni 2008

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontorsgöromål

Kronor & Nycklar

Halmstad

09.00 – 19.00

Interreg IV A – Förberedelser inför Norge-resan

Skepp å hoj – som vi säger i cykelbranschen… Det här var första dagen i det nya livet… Fantastiskt! Dock en aning förvirrat måhända – ja, kanske vi till och med ska benämna det här som en kulturrevolution. En revolution som spänner över alla inblandade. Från katterna till mormoderskapet. Det finns en enhet som ställer till det alltså… Hans förnamn är redan ökänt – i dessa rullor benämnd Den Nye Medlemmen. Denne man har redan satt skräck i Pilefeltskatterna – slängt fina ljusinstallationer i backen så att de aldrig mer kommer att fungera, fått mormor att köpa gottis som han är förbjuden att inta, ryckt upp persiljeplanteringen med rötterna, lagt ut småbilar som hans pappa nära på brutit benen på… ja, det här är bara ett axplock från förbrytarregistret. Och detta redan första dagen… Ingen går säker – och om man vid något tillfälle skrutit för vänner att man ändå har någon snabbhet kvar i kroppen har Undertecknad fått bekänna färg och funnit sig blekna när verkligheten rusat förbi honom.

Men härlig; De är här – familjen - och plötslig har Undertecknad fått ett ansikte, ett hem, en identitet, en atmosfär att röra sig i som inte funnits under vakuumtiden. Julduken är bort. Den som legat på lilla bordet, stora rummet sen den 21 januari då Undertecknad kom till Sverige. Den har ersatts av pynt av mer uppdaterad art. Det har plötsligt blivit liv i livet! Detta är fakta som man inte kan sticka under stol med. Underbart! Fantastiskt! Det kommer snart tider då saker och ting går om styr. Men till det har vi styrka nog, att reda i då det blir aktuellt. Nu är vi där som fem månaders otröstlig väntan försakats oss!

 

Dagen började med de vanlig uppdateringarna av webbsidor och loggböcker.

Klockan tio möte med den Unge Arrangören på ABF. Efter resonemang över kaffekoppen for vi ner till MediaRummet för att han skulle få en möjlighet att se vilka resurser som finns där. Det blev en omedelbar kontakt mellan ungdomarna där och Arrangören. Resonemangen gick hit och dit och strax satt ungdomarna framför en dator för de först skisserna. Det här är mitt koncept hur MediaRummet skulle kunna fungera. Unga möter unga. Ur det växer det något ytterst konkret – som det gjorde idag…

 

Improviserat möte på ABF runt lunch gjorde att Undertecknad plötslig befann sig i de funktionshindrande hus på Nässjögatan. Nu snärjer ABF in Undertecknad till allahanda ting – och Undertecknad säger ja till… allting. Det blir nog bra när hösten rullar in med fukt och nya färger.

 

Långt resonemang inför Norgeresan med Specialisten på Region Halland. Vad krävs av norrmännen? Hur ska vi lägga upp det fortsatta arbetet? Medfinansieringsintyg och partnerskapskontrakt…? Det gäller nog att ha grepp om det här! Två och en halv timmes spekulationer och då pratar vi djup koncentration. Undertecknad måste ur bakfickan dock plocka det kort som visar en viss olust inför uppgiften. Här får det bitas ihop! Norge ser emellertid lockande ut. Hyrbil är redan arrangerad och hemma hos Festivalgeneralen tittade vi på färjeturer över fjorden till Norge. Pengar för resan kvitterade och uppgifterna rankade på prioriteringslista. I morgon bär det iväg!

 

Till kvällen styrelsemöte med Föreningen Släktgemenskap Karaskogen. Vi är verkligen en samling som tar det här på största allvar. Alltså den planerade släktträffen i augusti. Och vi spånar redan vidare mot nya äventyr. Nu är föreningsbildningen gjord och samanslutningen har fått ett registreringsnummer. Nästa steg – till midsommarfesten – är att alla undertecknar det konstituerande mötets protokoll som innehåller uppgifter om stadgar och firmatecknare. Förutom strikt hållet möte blev det förtäring av yppersta klass och i övrigt lustigt umgänge. Den lille Nye Medlemman var med här också och lyckades terrorisera en blomma som blev så vattnad att den inte längre stod att känna igen. Någon hade nämligen gett honom en uppsättning strandleksaker med hink, kratta, sandkakeformer och en vattenkanna… Den andra setet i ordningen förövrigt…

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Tisdagen den 17 juni 2008

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Resa

Region Halland

Halmstad – Porsgrunn, Norge

12.00 – 21.00

Resa till Norge och Porsgrunn - Interreg IV A

Dagens stora problem var hur man angör en barnstol i en bil… Det tog undertecknad och den unge mannen på biluthyrningsfirman nästan två timmar utan resultat. Till sist fick vi hämta affärsbiträdet från affären som hyr ut barnstolar för att få bukt med problemet. Då var det löst på mindre än tio minuter vilket fick oss att se ut som fån…

 

Resan upp till Porsgrunn i Norge var en tröttsam historia. Värst kanske för den Nye Medlemmen som satt fastklämd i ovan nämnda barnstol i nästan nio timmar. Undertecknad hade också stundom problem med att hålla fokus på rattandet. Resan till Polen, förra veckan satt fortfarande i och tröttheten ställde till det med jämna mellanrum. Det var också svårt att tillåta raster då vi var sent iväg.

Efter raketfart på motorvägen och färja över till Norge kom vi så småningom fram och hittade mycket riktigt rätt och teatern i Porsgrunn. Men var skulle vi övernatta? Fick tag i person som Undertecknad fått sig rekommenderad för konsultation i frågan. Men vägen blev förklarad på snubbelsnabb norska och per telefon. Tämligen obegripligt… Undertecknad förstod i stort bara tre ord på en tiominutersanvisning. Vallermyrene, hästar och gammal militäranläggning. Inte mycket att gå på. Men efter ett par runder villovägar kom vi ändå och som genom ett under tillsist fram. Och det skulle visa sig vara ett mycket mer spännande ställe än vi kunnat ana. Militäranläggning, mycket riktigt. Stallar och hästar – vimlade det av. Det vi landat vid var ett gammal tyskt kavalleriregemente, bygget under kriget för att serva de trupper som ockuperade Norge. Ja, Vallermyrene leyer, i sanning ett intressant ställe och med en alldeles förträfflig förvaltare som tog hand om oss som om vi varit hans egna barn. Vi var välkomna och han satte fram mat åt oss. Ända Undertecknad undrar över är varför ingen på teatern klev fram och hjälpte oss. Det tycker Undertecknad är en service man faktiskt kan räkna med. Vid festivalerna i Gwardejsk var vi mycket noga med att fördela värdar för varje grupp som deltog. Värdar att serva, vägvisa och svara på dumma frågor. Återbetalningen av denna godhjärtenhet uteblir som oftast, för att inte säga alltid denna sidan välden…

Efter lång dags färd mot Porsgrunn föll näsan ner i kudden tämligen omgående denna afton.

Hatte Bärtilsson

Vädret veckan ut

 

 

 

 

Upp>>

 

Onsdagen den 18 juni 2008

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Gatuteaterfestivalen

Region Halland

Porsgrunn, Norge

09.00 – 22.00

Interreg IV A – Möten och Festival i Porsgrunn, Norge

Vår fantastiske värd – kanske chef eller åtminstone huvudförvaltare – serverar frukost och samtalade med oss på sitt godmodiga vis. Vi blev genast på gott morgonhumör och lät oss väl smaka. Men faktum är att detta är vår viktiga dag och Undertecknad har ingen egentlig aning om vad som kommer att hända – inte ens om vi kommer att få möjligheter att träffa folk på teatern. Vi får se – det är bara att slänga sig ut i denna norska verklighet och se vad som händer!

 

Det blev ett bra möte! Grenland Friteaters ledning var samlade för att lyssna på Undertecknads plädering som tog en timme i anspråk. Vi gick igenom formalia och vad vi nu har att tänka på framöver. Inga nyheter och egentligen hade mötet en enda funktion; Att få en bekräftelse på att Porsgrunn är med på de noter som nu ska spelas upp. Teaterns ledning var också mycket positiva till att arbetet med ansökan nu kommer igång igen och att siktet är inställt mot ansökningsperioden augusti-september. Det var bara detta som behövde konstateras. Vi konfirmerade med ett handslag och så var mötet över.

 

Vid inspektion av Porsgrunns Internationella Teaterfestival kom vi till reflektionen att hela staden var färgad av den. Affischer, banderoller, flaggor… Överallt syntes det att det hände något i den lilla staden. Vi i Halmstad har en del att lära av dessa idoga norrmän. Det får vi ta upp när vi kommer hem!

 

Historien om det förtrollade kylskåpet.

 

Det här är måhända en historia man kan lära sig en eller annan god sed från…

När vi kom hem efter möten och stadsvandring upptäckte vi att allt det som funnits i kylskåpet igår var borta. Kylskåpet hade helt enkelt rensats från allt sitt innehåll. En del öl och två smörgåsar modell större hade försvunnit från oss – egentligen inget att hänga upp sig och klaga på. Det kändes ändå snopet och sådant där väcker en hel del tankar. Kanske hade man tagit bort ölen för att Föreståndaren inte tyckte om superi i korridoren – men varför sandwicharna då? Kanske någon helt enkelt hade knyckt allt… Vid tillfälle förhörde Undertecknad sig om saken med Föreståndaren. Han svarade att det tyvärr var så att när en av festivalens gatuteatergrupper lämnat tidigare under dagen hade de helt sonika rensat kylskåpet och knyckt med sig allt. Han skylde skulden på den polska grupp som legat i rummen bredvid oss. Undertecknad meddelar Hustrun detta och vi skrädde inte orden om dessa förbenade polacker som alltid ska göra bort sig. Ett folk av tjuvar och banditer! Hustrun tyckte dessutom att det var extra synd att östeuropéer klantade sig så. Det stärker inte deras rykte och dessutom drog händelser av detta slag med sig dåligt dito för det ryska folket. ”Vi blir alltid anklagade så fort det händer något”, som hon påstod. Vi ondgjorde oss ett gott stycke innan Undertecknad for till staden för att handla mera bröd och en ny omgång öl. När dessa öl skulle langas in för kylning visade det sig att det saknade kommit tillbaka i kylskåpet. Där var mjölken i nedre facket, filmjölken, jordgubbarna, margarinpaketet utan lock och vår öl. Sakandes gjorde dock mackorna. Det här väckte ånyo tankar. Hade polackerna fått ett ångestanfall och vänt på halva vägen för att freda sitt samvete, eller…? Det är klart vi undrade och åter konsulterades Föreståndaren. Han hade följande förklaring att ge; Då polackerna begav sig hade en städerska upptäckt att det fanns mycket kvar i kylskåpet som hon då tog förgivet tillhörde den lämnande gruppen. På eget initiativ rensade hon då ut och tog med sig hem. När saken kom i dagen för henne beklagade hon sitt misstag och ställde tillbaka allt – utom just våra mackor. Nu uppstod stor ångest över fällda omdömen om det polska folket som vi var tvungna att beklaga, ta tillbaka. Ingen hade egentligen felat men allt blev fel ändå. Till saken hör lustigt nog att städerska var av polskt ursprung. Hennes handlande fäller dock ingen skugga över annat än henne själv. Och hon handlade i god tro.

Sedelärande är det dock att man är så kvick att fälla omdömen. Omdömen som lutar sig mot gamla fördomar. Hustru och Undertecknad hade stor ångest efter denna incident.

 

Till kvällen spelades den fotbollsmatch vi så länge sett fram emot. Familjederbyt mellan Sverige och Ryssland i fotbolls-EM. Det blev tyvärr inte så spännande som vi hoppats på. Svenskarna såg helt vilse ut och gav tecken på irritation inom laget. Det blev en klar 0 – 2 förlust för de gulblå och ett reellt fiasko var ett faktum. BU!, säger Undertecknad. Skam! Ryssland välförtjänt vidare till kvartsfinalspel och hur det än förhåller sig så har familjen ett lag kvar att hålla på när EM nu går in i utslagsspelet. Heja Ryssland, friskt humör!!!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Torsdagen den 19 juni 2008

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Gatuteaterfestivalen

Region Halland

Porsgrunn, Norge - Halmstad

09.00 – 21.00

Interreg IV A – Möten och Festival i Porsgrunn, Norge – Återresa Halmstad

Återresa – men först en liten summering av Porsgrunn och besöket där.

Det kan kanske tyckas meningslöst och bara ett ödande av dyra medel att åka till Norge för en timmes möte med projektpartners på Teatern… Men icke. Förutom mötet – som ju var mer av konfirmerande art och endast tog upp formalia – var det oerhört viktigt att se hur norrmännens festival fungerade. Och det blev till en smärre chock. Här var hela staden på fötter för att gynna evenemanget – en begivenhet som tycktes svämmade över alla mått. Vi pratar gigantformat - Elefantias. En trevlig sak, tillexempel var att notera att affärerna i centrum höll nattöppet under festivalens sista dag. I Porsgrunn satsar man på en finaldag och då är hela staden med.

Så marknadsföringen. Den som undgår att lägga märke till att något händer i byn är antingen förtvinad i sin egen värld eller helt enkelt blind. Kommunen är med och upplåter reklamskåp och flaggstänger. Överallt vimplar, flaggor, banderoller. I varje affär en affisch – i bokhandeln stor rollupps. Stadens centrala delar var mer eller mindre tapetserat med tillkännagivanden. I en gatukorsning ett spektakel, i en annan ett happening. Gatukonst, konstinstallationer, målningar på gatan, cirkustält i park och del där barn kunde måla ansiktet och spela med i en liten improvisation. Överallt hände det något. Allt riktat till en bred publik. Man skulle kanske till och med kunna påstå att festivalen var för stor. Femtusen besökare påstår ledningen… Det är klart färre än i Halmstad vars festival inte på något vis färgar staden som Porsgrunns.

Så, trippen till Norge blev en inspirationsresa för Undertecknad. Ett klart plus! Nu vet vi att vi har mycket att lära av varandra och det ger fog för Interreg-ansökan. En ansökan som väl inte har inspirerat direkt under senare tiden – nu klättra planerna på prioriteringslistan.

 

Resan hem blev en regntyngd upplevelse. Det ösregnade hela vägen söderut. Ösregnade! Det tar sina modiga nio timmar att forsla sig från Porsgrunn till Halmstad. Det inkluderar en mördande tråkig färjetripp på två och en halv timma. Skönt att andas ut när äntligen hyrbilen var återlämnad.

 

Nu väntar tre dagar ledigt i samband med midsommarhelgen. Vi kan inget annat göra än att hälsa Er en Trevlig Midsommar! Från oss alla till er alla!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Fredagen den 20 juni 2008

                                                                                                  

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

-

-

-

-

Ledig dag - Midsommarafton

Lämnas utan kommentar…

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Lördagen den 21 juni 2008

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

-

-

-

-

 

Ledig dag - Midsommardagen

 

Lämnas utan kommentar…

 

 

 

 

 

 

Upp>>

 

 

Söndagen den 22 juni 2008

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

-

-

-

-

Ledig dag

Lämnas utan kommentar…

 

 

 

 

 

Upp>>

Detta hände vecka 25, 2006>>>

Detta hände vecka 25, 2007>>>

 

TREVLIG MIDSOMMAR!!!