Schema och logg vecka 25, 2007

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 18/6

Tisdag 19/6

Onsdag 20/6

Torsdag 21/6

Fredag 22/6

Lördag 23/6

Söndag 24/6

Tid

08.00

 

 

 

 

 

 

 

08.00

09.00

09.00: Arbete på kontoret. (2)

09.00: Arbete på kontoret. (2)

09.00: Arbete på kontoret. (2)

09.00: Arbete på kontoret. (2)

09.00: Arbete på kontoret. (2)

09.00: Förberedelser inför firandet av Midsommar

 

09.00

10.00

 

10.00

11.00

 

11.00

12.00

12.00: Lektion i svenska

12.00

13.00

13.00

14.00

 

14.00

15.00

15.00: Traditionell Svensk Midsommar i Gwardejsk

 

15.00

16.00

 

16.00

17.00

 

17.00

18.00

 

 

18.00

19.00

 

19.00: Personalmöte KKK&N

 

19.00

20.00

 

 

20.00

21.00

 

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

 

22.00

 

 (1): ”60 år av minnen”. Kaliningrad Oblast fyllde sextio år som rysk region 2006 (tidigare Königsberg, Ostpreussen). Kulturkompaniet Kronor & Nycklar kommer under våren 2007 i samarbete med ”New Generation”, Gwardejsks ungdomsorganisation, att arbeta med en upplevelseutställning på detta tema. Premiär: juni. Projektet involverar också ett ungdomssamarbete mellan Sverige, Polen och Ryssland med teater och film som huvudsakliga verktyg.  

.(2): Allmänna kontorsgöromål. Allt ifrån uppdatering av webbsidor, konstnärligt arbete, översättningar till redovisningar och planeringar.

 

 

 

Måndagen den 18 juni 2007

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontorsgöromål

Kronor & Nycklar

Gwardejsk

09.00 – 18.00

Planeringar och rapporteringar - Webbuppdateringar

Duktigdagen – Det blev avsevärt mycket mer gjort än planerat. I flygande fläng; Webben, Kontorsstädning, Dagboken ordentligt uppdaterad, Språngmarsch, Rakning & Tvagning, Nyhetsbrev (brödtext), Stor ”Oh Boshe Moij”-middag ( det är nu nio år sen undertecknad blev tillsammans med sin hustru – Oh Boshe Moij är ryska och betyder Åh Gode Gud...), rensat upp i datorn o.s.v. ... det har i sanning blivit gjort något idag som syns på kartan.

 

Betänkande:

Det är det här med att flytten från Gwardejsk närmar sig. Som undertecknad skrev sist så kanske vi verkligen är färdiga här. Samtidigt så irriterar känslan av det finns åtskilligt mer att göra, att vi inte satt någon riktig punkt än. Det kommer så oplanerat samtidigt. Som undertecknad ser det så borde vi få till någon slags final på våra vedermödor här i Gwardejsk, Ryssland. Ett arbete som kan benämnas det sista... eller ett avslutningsprojektet. Det är svårt att se vad det skulle kunna vara just nu. Men det känns inte bra att ge upp – vilket kan bli aktuellt redan i september - och det gnager ner det goda humöret. Sådan är tankarna nu...

Hatte Bärtilsson

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Tisdagen den 19 juni 2007

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontorsgöromål

Kronor & Nycklar

Gwardejsk

09.00 – 22.00

Planeringar och rapporteringar

Var det ilfart igår... så har det varit knapp lunk idag... Lämnas utan kommentar.

Jo, föresten. Det undertecknad oftast brukar beskylla andra för – särskilt skådespelare – det som närmast benämns varanannandagseffektivitet och innebär att allt går som smort ena dagen för att gå som på sandpapper andra – har nu drabbat undertecknad också... Vilket får undertecknad att tänka att denna varanannandagseffekt må bero på eget förverkligande av nämnda effekten och då i alla sammanhang. Alltså ska ingen annan beskyllas! Låt oss hoppas att så inte är fallet... Hemska tanka...

Hatte Bärtilsson

Vädret veckan ut

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Onsdagen den 20 juni 2007

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontorsgöromål

Kronor & Nycklar

Gwardejsk

09.00 – 22.00

Planeringar och rapporteringar - 19.00: Personalmöte Kulturkomp. Kronor & Nycklar

Personalmöte. Onsdagen 20/6 -07 kl. 19.00, Kulturkompaniets kontor i Gwardejsk.

Närvarande: Sasha K. Tatyana B.-K., Hatte B. & Katja M. – Rinat S. frånvarande på grund av sin 20:de födelsedag.

 

Agenda och beslut.

§1. Festivalen i juli

Punktad lista: DeltagareProgramInternationella deltagareWork shopsOrganisation, värdar, mat, transporter o.s.v. – InformationPRUtskick – Budget och ekonomi

Alla dessa frågor lades för tillfället åt sidan då Rinat S. inte var närvarande. Han sitter på nödvändig information för att ta frågorna vidare.

 

§2. ”60 År Av Minnen”

Diplom till de ryska deltagarna

Efter framträdanden i Gwardejsk och Olsztynek delades det ut diplom till de svenska och polska deltagarna. De ryska har ännu inte fått. Nu är tanken att dela ut detta vid midsommarfirandet. Beslut: Sasha printar ut diplomen och de delas ut på midsommar.

Bränna ner allt material på DVD

Mötet beslutade att bränna ner allt det samlade materialet runt projektet och bygga det som en hemsida med klickbara ikoner. Det blir Hatte B och Sasha K:s arbete – dock får detta ske när tid finns.

Rapport och redovisning

Rapporteringen av projektet måste skjutas fram. Enligt överenskommelse med Ungdomsstyrelsen ska rapporten var inne den siste juli. Vi kommer inte att ha en möjlighet att tillfredställa detta. Tidigast i slutet av september kan vi vara klara. Detta på grund av festivalarbete och lägret i Mirow, Tyskland.

Beslut: Hatte B. måste få kontakt med Ungdomsstyrelsen och begära uppskov.

Utställningen

I september ska Anna Mihajlovna – föreståndare för Gwardejsks museum – göra en storsatsning på kommunens historia. Vi kommer att ansluta vår utställning till detta evenemang och utöka vår pjäs – göra den en aning längre och visa den i samband med Annas initiativ. Detta blir alltså ett arbete att påbörja efter Mirow-lägret.

Tack!

Ordförande passade på att tacka för alla ryssars insats under projektet. Ett mycket gott arbete har genomförts och med detta väldigt lyckade resultat. Tacksamma tankar skickade också till de ledare i Polen och Sverige som gjort det organisatoriska arbetet i dessa länder. Hans Boström, Sverige och Katarzyna Waluk, Polen.

 

§3. Midsommarfirandet

Majstång

Vi har bräder liggande på kontoret. Av dessa tillverkar vi årets Majstång. Det blir också lättare att demontera dem efter festen och lagra dem på kontoret.

Matlagning – Vad ska inhandlas?

Vi beslutade oss för att inte göra för mycket av detta. Meny: Kokta nypotatis, en vegetarisk sallad, köttbullar och Matjessill. Vi har allt utom potatis i den mängd som behövs.

Gäster att bjuda in

Tatyana B.-K. har i uppgift att ringa runt till de närmaste här i Gwardejsk och bjuda in dem. Tyvärr kommer det ingen från Generalkonsulatet. De åker hem till Sverige på fredag.

Sasha K har gjort en utmärkt lay out på årets inbjudan – den ska nu distribueras.  

Kulturpris

Efter diskussion detta beslut: Hatte B. printar diplomen – de ska plastas in. Tatyana B.-K. köper kuvert att lägga pengarna i. Stipendiaterna specialinbjuds.

Frågesport – lekar

Hatte B. förbereder. Vi kommer delvis att använda oss av det som genomfördes förra året.

Underhållning

Vi bjuder in vår kör och de har lovat att försöka komma. De har barn som går ut skolan och har då att sköta studentfestligheter. Detta gäller dock inte alla.

 

§4. Övriga frågor

Nej, till första EU-ansökan

Vi fick ett nej på den första EU-ansökan som vi skickade iväg i mars. Kultur & Identitet. Utvärderingen kom på mailen Kommittén som utvärderade vår idé gav oss 3.75 i betyg på en femgradig skala. Det räckte alltså inte. Vi har ytterligare ett svar att vänta och det lär komma någon gång under juli. Synd!.. men kanske inte helt oväntat.

Ev. flytt redan i september

Allmän information om hur framtiden kan komma att te sig. Kulturkompaniet kan komma att tvingas att flytta sina bopålar till Sverige redan i september. Ordförandes ryska visa går ut den 21 september och har vi inte ett nytt projekt till dess... Då finns det inga möjligheter att stanna kvar i Gwardejsk. Allmän information, som sagt

Vad gör vi nu.

Hela styrelsen har i uppgift att tänka ut nya planer. För första gången någonsin står föreningen utan något löpande projekt. Vi får inte låta oss lamslås av denna ovana situation!

Lägret i Mirow

Nu har inbjudan för visumhanteringen kommit. Tatyana B.-K. kommer nu successivt att plocka in pass och papper från de som ska med. Någon gång i nästa vecka lämnas allt in på Tyska konsulatet i Kaliningrad.

Hartiya

Efter diskussion. Efter som hartiya.com inte existerar för närvarande ska vi inte göra någon ansträngning att återupprätta den. Räkningen är emellertid betald och det ligger på Hatte B. ansvar att se till att få dessa pengar återbetalda.

 

Ordförande tackade för uppmärksamheten och konstaterade att mötet varit bra samt annonserade nästa till tisdagen den 26 juni, kl. 19.00, kontoret, Gwardejsk.

Hatte Bärtilsson

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Torsdagen den 21 juni 2007

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontorsgöromål

Kronor & Nycklar

Kontoret Gwardejsk

09.00 – 21.00

Rapporter och planeringar

Skrivhäfta... har inte lyckats bli klar med Nyhetsbreven idag heller. Ändå har undertecknad fått en hel del gjort. Protokollet från gårdagens möte, Nyhetsbreven i brödtext osv.

Till kvällen hedrade undertecknad Rinat S. som firade sin födelsedag på Kulturhuset.

Men det är den där skrivhäftan... som plågar när man lägger arbetet åt sidan för dagen!

Hatte Bärtilsson

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Fredagen den 22 juni 2007

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontorsgöromål

Kronor & Nycklar

Kontoret

09.00 – 21.00

Rapporter och planeringar – Förberedelser inför Midsommar

Äntligen klar med Nyhetsbreven. Ja, undertecknad vet att de är sent ute... men nu har de gått iväg till hela den värld som är känd av föreningen... Tack och lov!

Här kommer de (klicka på länkarna här under för att läsa dem):

 

April månads Nyhetsbrev

 

Maj månads Nyhetsbrev

 

Maj månads special angående World Hold On!

 

Hatte Bärtilsson

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Lördagen den 23 juni 2007

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Midsommar i Gwardejsk

Kronor & Nycklar

Gwardejsk

10.00 – 24.00

Traditionell svensk midsommar i Gwardejsk

Det blev en fantastisk midsommarfest. Visserligen regnade det som om himlen varit öppen men det var inget vi skyggade för. Och här ska undertecknad lägga till att det var tack vare ungdomarna som detta skedde. För undertecknad hade sina tvivel när det satte igång med att åska och hällregna på slaget klockan tre. Men de unga ville annat!

 

Hela förmiddagen gick åt till att steka köttbullar, göra sallader, skära upp sillen och koka nypotatisen. Vid elva trillade de unga som lovat att ställa upp in för att hjälpa till. Det skulle printas diplom till kulturpristagarna, klippas blommor till majstången och handräckas i köket. Alla var redo och vi utförde ett stort men stressigt arbete under några timmar. Allt detta är egentligen tradition. Så har vi förfarit år efter år. Det är nu femte året som vi arrangerar Svensk Midsommar i Gwardejsk.

Under de år då Genadiy levde var det han som körde och hjälpte till. Nu har vi andra taxichaffisar men samma ungdomar. Riktigt klara var vi inte till tre... men i huvudsak var allt på plats.

 

När vi kom ut till det undertecknad skulle vilja kalla ”Gudarnas Gröna Ängar” stod regnet som spön i backen. Här firade vi förra året också men då under gynnsammare väderleksförhållanden. En svart plastpresenning spändes dock upp och hjälpte mot regnet. Den spänndes mellan grenarna på ett stort träd. Under breddes filtarna ut. Flinka tjejhänder skalade ägg och packade upp massäcken. Tre, fyra av oss började i regnet att klä majstången. När applikationen var gjord reste Sasha och undertecknad den. Vi var de enda männen i sällskapet och att resa majstång är ett mansgöra.

 

Därpå följde Kronor & Nycklars kulturprisutdelning.

Årets kulturpristagare är:

Svetlana Shukalova, Pionerskij

Motivering: Under de senaste fyra - fem åren har Kulturkompaniet samarbetet med denna kvinna från Pionerskij. I stadens administration arbetar Svetlana med kultur och ungdomsfrågor. Svetlana har varit kontaktperson och ansvarig för verksamheten i Pionerskij under de två TACIS-projekt som Kulturkompaniet arbetat med och genom det alltid varit redo till ett stort arbete. Hennes motto är: ”Dörren är alltid öppen!” Svetlana har sannerligen gjort sig förtjänt av Kulturkompaniets kulturpris!

Elena Emelianova, Kaliningrad

Motivering: Elena arbetar på Svenska Generalkonsulatet i Kaliningrad som kulturansvarig. Allt sedan Kulturkompaniet började arbeta mot Kaliningradregionen har Elena varit där som en stötta för verksamheten. Under många projekt har hon varit direkt inblandad och med stort tålamod lotsat föreningens aktiva medlemmar till ett gott resultat. Kulturkompaniet är Elena skyldig ett stort tack och det är därför vår glädje att kunna tilldela henne 2007 års kulturpris!

Maxim Vasiliev, Gwardejsk

Motivering: Max är en sann idealist som arbetar i Kronor & Nycklars anda. Under de två år som Kulturkompaniets medlemmar känt honom har han fått mycket att hända i Gwardejsk. Alltid med unga människors bästa för ögonen. Sen han blev chef för kulturhuset för ett halvår sen har det blommat upp en verksamhet som gör huset värt att kallas kulturhus. Bravo, utropar inte bara Kulturkompaniets medlemmar utan alla som har det minsta intresse för kultur i vår stad. Kulturpriset är därför väl förtjänat!

 

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar gratulerar pristagarna och önska dem all lycka i framtiden!

Endast Maxim var närvarande att ta emot priset som i år var på 3 gånger 3000 Rubel.

 

Därpå åts det friskt av allt det tillagade. Det var ett hungrigt sällskap so stod där under det stora trädet med staden som fond. Och tänka sig... Efter måltiden sprack molntäcket upp, regnet försvann och solen tittade fram. Det blev varmt och gott och vi tog till att dansa runt majstången. Det blev både ”Små grodorna”, Björnen sover” och Räven raskar över... isen”.  Och det var kul! Vid nio bröt sällskapet upp – vi städade men lät majstången stå kvar. En vandring hem i den ljusa sommarnatten var det som återstod.

Hatte Bärtilsson

Vädret Midsommar

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 

Söndagen den 24 juni 2007

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Svenska

Kronor & Nycklar

Kontoret

12.00 – 14.00

Svensklektion

Lektionen i svenska blev inställd idag. Bara en av Katjorna kom. Halv ett gick hon hem... men vi pratade svenska hela tiden. Bra men inte bra...

 

Medan balkonglådorna vattengjuts, jorden snurrar så att kyrkan kommer att dölja månens inflytande på torgets belysning, tänker undertecknad.

Var det här sista midsommaren i Gwardejsk? Var det här sista gången vi arrangerar något liknande överhuvudtaget?

Utanför på torget brummar närbutikens fläktar, en hund ylar i fjärran. Det är alldeles vindstilla i becksvart natt. Ett par stearinljus fladdrar, lyser upp balkongen och dess av vatten glänsande blommor.

Vad finns nu att vänta?  Hur kommer framtiden att formulera sig? Det kryper en ångest längs med väggarna, som täcker golvet. Det är så mycket som far runt i huvudet en natt som den här.  Undertecknad räds och den nye medlemmens framtid. Än så länge vet han inte vad som är liv och vad som är frånvaro. En hund ylar i fjärran. Månskuggor och Lenins glänsande gestalt. Funderingar som blir till maror att slänga ut till ylande hundar. Rysningar – men man kommer ingenstans när tankarna fixeras i en enda omloppsbana...

Hatte Bärtilsson

Att göra lista

Länk

Länk

Länk

Länk

Länk

 Upp>>>

Vad hände vecka 25, 2006?