Schema och logg vecka 31, 2008

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 28/7

Tisdag 29/7

Onsdag 30/7

Torsdag 31/7

Fredag 1/8

Lördag 2/8

Söndag 3/8

Tid

08.00

08.00: Arbete på kontoret

08.00: Arbete på kontoret

07.00: Kontoret

 

 

 

Ledig dag

08.00

09.00

09.00: Patrikshill

09.00: Arbete på kontoret

09.00: Arbete på kontoret

09.00: Arbete på kontoret

 

09.00

10.00

10.00: Möte Gatuteater-festivalen

 

10.00

11.00

11.00: Möte Andersberg GTF

 

11.00

12.00

12.00 & 13.15: Paddantur på Nissan GTF

12.00: Paddan GTF

 

12.00

13.00

13.00: Kontoret

 

13.15: Paddan GTF

 

13.00

14.00

13.00: Arbete på kontoret

14.00: Diverse uppgifter för Gatuteater-festivalen GTF

 

14.00

15.00

15.00: Diverse uppgifter för Gatuteater-festivalen GTF

15.00: Diverse uppgifter för Gatuteater-festivalen GTF

 

15.00

16.00

16.00: Pressinfo Gatuteater-festivalen

 

16.00

17.00

 

17.00

18.00

17.00: Friskvård

18.00: Möte GTF

 

18.00

19.00

 

19.00: Provtur Paddan… GTF

 

19.00

20.00

 

 

 

20.00

21.00

 

 

21.00: Möte Patrikshill GTF

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

22.00

GTF antecknat här och där på veckans schema står för GatuTeaterFestivalen. Denna internationella händelse kommer att fylla Halmstad med spektakulära föreställningar i veckan. Föreningens uppgift blir företrädesvis att lotsa de olika grupperna runt och att se till att allt kommer på plats. Det kommer att bli spännande – bara att hoppas att vädret blir fint från torsdag till och med lördag. Festivalen är tämligen väderkänslig…

 

Måndagen den 28 juli 2008

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Gatuteaterfestivalen

Västsvenska Turnerande Sommarteatern

Halmstad

08.00 – 19.00

Halmstads Internationella Gatuteaterfestival – 11.00: Möte Andersberg – 16.00: Pressinfo

Informationsmötet på Andersberg gick utan problem – mer ett slags konfirmerande av uppgifter inåt och utåt. Alla överens! Festivalen går vidare i bostadsområdet!

 

Eftermiddag på Rotundan, Norre Katts Park kan uppdelas i två moment. Först ordergivning till den samlade unga skara som utgör festivalens oersättliga hjälpredor. De har nu att se fram emot dagar med informationsspridning. Festivalgeneralen tillförlitlig i arbetsfördelning och delegering.

Sen väntade ung journalist och fotograf från lokaltidningen. Det blev ett långt samtal som till hälften kom att handla om festivalens alla glädjeämnen och vedermödor. Till hälften om Festivalgeneralens och Undertecknads gemensamma historia. Allt ifrån de första uppsättningarna i Halmstad över utlandsperioderna och den nutida sammanstrålningen inför nya gemensamma uppgifter. Två timmar i gassande sol på Rotundan… Det var faktiskt rätt ansträngande även för oss som frågorna ställdes till. Men kul ändå… det är knappt att man begriper hur mycket man egentligen har gjort under dessa år… och vad som varit motiveringen med all denna kulturansträngning…

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Tisdagen den 29 juli 2008

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

08.00 – 19.00

Gatuteaterfestivalen

Mycket småpyssel denna dag runt Gatuteaterfestivalen. Det har gällt bokningar av artisternas övernattningar – ett problemkomplex som ständigt ändrar form… Än kommer de på onsdag, än på torsdag. En del åker hem en dag senare än först beräknat osv. Organisationen måste då ändras vilket inte uppskattas av vandrarhemmet där så gott som samtliga festivaldeltagare kommer att vara förlagda. Någon ordning i detta kaus – som delvis förorsakas av våra danska partners – har det dock blivit under dagen.

Paddanturerna på Nissan fick också sin konfirmation under dagen. Där verkade vi inte ha blivit särskilt populära. När Undertecknad var nere på bryggan för att få bekräftelse på båtordningen (vi ska segla två gånger om dagen) ställde det till bryderier. Vem har kommit på detta? Så då ska jag alltså inte föreläsa om Halmstad under dessa turer?... Det verkade väldigt jobbigt innan nyheten fick fäste och accepterades. Det här är Halmstad o:c idé från början men detta eminenta eventbolag tycks inte ha fört idén vidare så nu fick Undertecknad stå där med skulden för oordningsamheten. Tillsist frågade ordinarie guide, icke utan förakt i rösten; Är det du som kallas Hatte?... Vad det skulle betyda är svårt att sätta fingret på. Fick en känsla av att mitt namn förknippades med just oordning…

 

Kvällens friskvårdsprogram ledde broder och Undertecknad till en av stadens asfalttennisbaner. Här gjorde Undertecknad processen kort och vann slutligen med de förkrossande siffrorna 11 – 1 över trött och håglös partner. Stundtals bra spel – stundtals den vanliga amatörtennislunken…

Hatte Bärtilsson

Vädret veckan ut

 

 

 

 

Upp>>

 

Onsdagen den 30 juli 2008

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Gatuteaterfestivalen

Västsvenska Turnerande Sommarteatern

Halmstad

09.00 – 23.00

Halmstads Internationella Gatuteaterfestival

Hets på förmiddagen. Fick äntligen in alla uppgifter när grupperna kommer, hur många dagar de stannar och när de anländer/avreser. Schema – det är min specialitet – trycks ut på världens bästa Xerox men som tar evigheter att värma upp på morgonkulan. Babblar strunt med medlemmarna på MediaRummet medan tiden går och maskinen blir varm i plåten. När man har bråttom älskar klockan att lunka på.

Patrikshills Vandrarhem förvandlas ordningen till total förvirringen. De ungdomar som är sommaranställda där har noll koll och deras bokningslistan ser ut att enbart hålla runor, oläsliga för alla och en var. Ingen knäcker koden så Undertecknad blir ombedd att återkomma till klockan ett… då chefen anländer.

Från ett till sju över löses alla problem. Alla grupperna har rum, de som ska ha frukost kommer att få det och nycklar kvitteras ut av Undertecknad för att kunna öppna och släppa in i natt någon gång, när festivalens första deltagare anländer…

Eftermiddagen ledig!

 

Klockan sju var familjen på plats för att åka provtur på Nissan med Paddanbåten. Fantastiskt väder för en sådan tripp och möjlighet för Undertecknad att proklamera ett och annat gott ord för Gatuteaterfestivalen. Intressantast var dock att få sig Halmstads historia till livs. Det är mycket man inte vet om staden vid Nissans utlopp som man ändå vistats en hel del i. Att turista i det som står en för näsan kan ge en hel del.

 

Vi 22.30-tiden anlände de första artisterna för inkvartering på Patrikshills Vandrarhem. Buffonarna, som ska leda torsdagens pestparad genom Halmstad, kom först. Undertecknad får erkänna att han sett ett annat manskap för sin inre syn än de fem tonårstjejer som anlände. Tuffa fröknar som tyvärr erbjöds ett mindre tilltalande rum. Å andra sidan kom deras anmälan om natthärbärge in i sista stund och att vi ens lyckades få fram ett rum till dem får betecknas som ett smärre under i turiststaden Halmstad. Överbelagt är överbelagt. De accepterade hur som helst och såg tillräckligt trötta ut för att kunna somna var som helst.

Så kom husdansarna. Två italienska bröder som fått två rum men bara ville ha ett. Det var enklare att lösa. Så var de hungriga… Sicilien – London – Göteborg – Halmstad… Vad kan man erbjuda sådana resenärer i sistnämnda stad klockan tolv på natten? Mc Donalds…? Jo, de accepterade. Där ser man – även progressiva konstnärer… och så vidare. Undertecknad hade nog tagit sig en hamburgare själv om magen kurrat och inget annat bord stod till buds.

 

En stund till eftertanke i den ljuvliga sommarnatten.

Vid ettiden svänger den krockskadade röda Forden in på husparkeringen Pilefeltsgatan 16 och ut kliver producenten för Halmstads Internationella Gatuteaterfestival. Han sätter ner fötterna på marken men sitter kvar i bilen, orkar inte riktigt resa sig och gå in. Medan han tänder en cigarett ringer han till Festivalgeneralen för en sista rapport av kvällens inkvarteringsaktiviteter. När han får kontakt viskar han i paritet med den stilla natten. – ”Nu är alla fåren inräknade… Hur är det med knäet?” Generalen har haft problem med ett invalidiserande knä och haltat fram genom eftermiddagens göranden. Det blir ett kort och trött samtal som avslutas med en sista genomgång av vad som måste ske i morgon. Det luktar lätt av brandrök – som om bildäck stod i lågor. Stjärnhimlen är imponerande, natten ljum och tankarna tusenden. Det är nu och tre dagar framåt som det gamla gardet har chansen att åter bevisa att kultur har ett stort värde för människorna i deras hemstad.  

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Torsdagen den 31 juli 2008

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Gatuteaterfestivalen

Västsvenska Turnerande Sommarteatern

Halmstad

09.00 – 23.00

Halmstads Internationella Gatuteaterfestival - Öppningsdagen

Tidig morgon. Åter en dag med fantastiskt väder. Bra! För idag börjar Gatuteaterfestivalen och den är i sanning väderkänslig.

Stort reportage om Festivalgeneralen och Undertecknad i lokaltidningen. Förstasidan, andra delen pryds av stort fota med de båda hållandes en festivalaffisch mot husvägg. ”Ulf och Hatte – nu jobbar de ihop igen” Så låter rubriken för den kreativa duo som från idag griper sig an lotsningen av artister och evenemang. Längre in i tidningen ett helt uppslag för den intervju som genomfördes på Rotundan i måndags. Det ser bra ut – trevlig läsning! Lite extra fart för festivalen men inget att yvas över intill det hela är över. Nu är det bara att köra så självuppgivande och hårt som möjligt så att allt endar till allmän belåtenhet!

Vi spottar i nävarna och håller tummarna – en kombination som blir rätt kladdig om man bara ägnar sig åt det. Nej, full fart genom stadens gator, torg och parker – det är det som gäller!

 

Två turer på Nissan med Paddanbåten… Undertecknad får nog ändå fråga sig om det gav så mycket. Visst fick vi en kvart vid varje tillfälle att föra ut lite reklam om Gatuteaterfestivalen och visst var det sammantaget över hundra människor ombord… Låt oss säga som så här; Av Halmstads medborgare finns det kanske runt 10 % som har det minsta intresse för festivalen. De som har ett genuint intresse är naturligtvis ännu färre – en kvalificerad gissning c:a 2 %. Om nu båtpassagerarna var representativa för Halmstads befolkning skulle – om man räknar bort de danska turister som åkte med – det vara en halv person, kanske en som hörsammade Undertecknads smörjande ord om festivalen… och den personen hade redan införskaffat information så det räcker. Trots det var det ganska roligt – i alla fall första rundan – att åka med Nissan upp och ned.

 

Festivalen bjöd i övrigt på åtminstone ett fantastiskt uppträdande. Från Stora Torg utgick den planerade pestpromenaden – något töntigare än Undertecknad hade föreställt sig. I Norre Katts Park gjordes det ett uppehåll för att där övervara en dansföreställning. ”Reproduktion # 2” Den hade tidigare under dagen haft sin världspremiär på Stora Torg och framfördes nu för andra gången. Dansföreställningen var duglig i sig själv – men den kantades av en del exklusiva idéer som gjorde den riktigt spännande. Dels var det ”musiken”, ja, eller rättare ljuden som dansen framfördes till. Ljudcollage som fick Undertecknad att stanna till inombords. Det grävde ner sig en bra bit i fantasins värld och exploderade där i takt med dansarnas rytm. Mycket suggestivt! Dels var det den fräcka idén att med hjälp av film reproducera premiären på en duk bakom dansarna. Konceptet är nu att visa samtliga föreställningar på fondfilmdukar vid varje föreställningstillfälle. Sist men inte minst var det på det sätt som föreställningen kommit till. Den bygger på abstraherade reklamfilmer och annan smörja från Internet. Rörelsepartituret är sen via e-post skickad till de dansare som deltog för egen tolkning. Först i Halmstad sattes stycket samman och samrepeterades. Det är inte så dumt tänkt!

 

Från Norre Katts Park gick marschen upp till Medeltidsbyn. Här trögade det till betänkligt i programmet. Samtliga arrangemang kändes långa och delvis ointressanta. Dessutom gav de medeltida installationerna inget vidare vackert intryck. Här har det gått i stå. Det som var en av de mer frekventerade attraktionerna under Halmstads jubileumsår är i dag en eftersatt skamfläck. Träda är inget för en plats som Medeltidsbyn! Rusta upp, sätt liv eller riv.

 

Det sista Undertecknad tog sig för denna första festivaldag var att vänta ut de australiska gästerna som kom med tåg vid niotiden från Köpenhamn. Det var två trötta, smutsiga och hungriga tjejer som hängde på en bänk framför stationsbyggnaden och som mer än villigt åkte med till Patrikshills Vandrarhem för inkvartering.  

 

Sammantaget denna första dag… Strålande väder men en trevande inledning. Inte särskilt stor publik i Norre Katts Park (synd) och ännu färre i Medeltidsbyn (kanske tur). Festivalens inre organisation fungerar dock utmärkt. De ungdomar som är engagerade sköter sig med den äran och allt flyter på som det ska med teknik och inre infrastruktur. Det känns skönt! Här behöver vi nog inte frukta något fiasko. Alltså Medeltidsbyn var det stora problemet idag. En känsla av hopplöshet sprider sig från det ställe… det får man allt deklarera! Dansföreställningen i Norre Katts Park – den sticker ut som äkta konst!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Fredagen den 1 augusti 2008

                                                                                                  

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Gatuteaterfestivalen

Västsvenska Turnerande Sommarteatern

Halmstad

09.00 – 23.00

Halmstads Internationella Gatuteaterfestival

Tidig fredagsmorgon och det fina vädret håller i sig. Danska Metrologiska Institutet (se länken nedan) ger dock en prognos som skulle kunna föra med sig tråkigheter för festivalen. Regnskurar väntas fram emot eftermiddagen och kvällen. Det skulle vara rent förödande för programmet på Andersberg. Låt oss se hur det formulerar sig när prognos ska möta verklighet…

 

Det blev en helt fantastisk dag både väder- som festivalmässigt. Strålande sol från en helt molnfri himmel och sagolika föreställningar ute på Andersberg.

Men det började på Stora Torg med svensk och australisk jonglörkonst. Undertecknad hade Nissan upp och ned med Paddan vid tolvtiden och passade då, förutom att göra reklam för festivalen på att berätta hur Kaninön fått sitt namn till allmän munterhet. Den ena gruppen efter den andra kom och det var Undertecknad andra uppgift denna dag; att inkvartera dem på Patrikshills Vandrarhem. En av grupperna som kom var ordentligt hungriga. Endast utrustade med danska pengar var det ett knåp att få till en restaurang som ville växla denna valuta på vettigt sätt för att de skulle få något i sig. Det löste sig men först på tredje försöket och då efter våldsam vädjan.

 

Höjdpunkten ute på Andersberg var fasadklättrarna eller rättare fasaddansarna. För det var närmast dans som genomfördes på ett av höghusen i stadsdelen. Femton meter upp utför

de båda italienska bröderna ett hissnande numer utan skyddsnät. Vid de mest våghalsiga partierna kunde man höra hur publiken skippade efter andan. Fantastiskt, för denna högklassiga show kittlande både nerverna och finsmaken.

Den andra gruppen som uppträdde på Andersberg var dock inte riktigt så fascinerande. De tre franska kvinnorna gav en trög och intetsägande historia om grannsämja… Tillsist urartade föreställningen på så sätt att delar av den yngre publiken kastade in pinnar på scen. Det tycktes dock inte beröra skådespelarna på vare sig det ena eller andra sättet. De fortsatte att tröga på för att till sist ändå få skörda en hel del applåder. Men det var ändå inget mot det jubel som mötte fasaddansarna. När de äntligen kom ner möttes de av en stormande skara som överöste dem med komplimanger och blommor.

 

En bra dag – denna den andra festivaldagen. Det enda som bekymrade något var att den danske teaterchefen inte utrustat någon av grupperna, som kom från Danmark under dagen, med Euro eller svenska kronor.  Men inte ens det var ohanterligt. Alla var dessutom klart positiva till att ha fått möjligheten att komma till Halmstad och få uppträda under dagarna med festivalarrangemang. Och som sagt; Vädret var magnifikt!  

Hatte Bärtilsson

Festivalväder

 

 

 

 

Upp>>

 

Lördagen den 2 augusti 2008

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Gatuteaterfestivalen

Västsvenska Turnerande Sommarteatern

Halmstad

09.00 – 23.00

 

Halmstads Internationella Gatuteaterfestival

 

Turen med vädret fortsatte att hålla i sig! För även om det regnade tidig morgon klarnade det upp under dagen och det blev till ännu en fantastisk festivaldag. På detta sätt har arrangemangen begåvats med strålande väder från dag ett till avslutningen natten dag tre. 

 

Men idag dök det första riktiga problemet upp. En av grupperna som skulle anlända till kvällen för att genomföra sin hästshow var plötsligt försvunnen i Danmark. De skulle spela i en liten dansk stad men infann sig inte över huvud taget. Larm gick ut från den danske teaterchefen men det var omöjliga att finna dem. Det skulle visa sig att de var desinformerade och begett sig över sundet till Sverige där de upptäcktes och återkallades. Vems fel detta var i grunden är omöjligt att utreda. Fast man kan kanske gissa ändå. I och med att denna franska grupps föreställning blev försenad på dansk mark var det uppenbart att de skulle komma sent till Halmstad också. Febrila telefonkontakter med påskyndande meddelanden gjorde dock att de infann sig i Halmstad med god marginal. Det var Undertecknad uppgift att lotsa dem till inkvartering och föreställningsplats. På Stora Torg stod de och väntade varifrån färden gick vidare till Patrikshills Vandrarhem. När de fått sina rum gaddade de ihop sig och tog till surepipan. De ville påstå att inkvarteringen närmaste kunde liknas vid fängelseförhållanden och de var strängt kritiska till omständigheterna på rummen. OK… det är långt ifrån ett lyxhotell – Patrikshills Vandrarhem… snarare tvärt om. Men det har å andra sidan aldrig utlovats annat än enkel traktering. Nästa stötesten var, att de likt alla andra grupper som kommit från Danmark, bara hade danska kronor med sig. När vi försökte växla dessa pengar sen lördags eftermiddag skulle det visa sig omöjligt. Då gick fransmännen i taket och blev riktigt putta. Ett tag såg det ut som om de tänkte vägra att spela. Både Festivalgeneralen och Undertecknad fick gardera sig mot ett evigt fäktande med armar och svalor på franska som osade vidbränd katt. Till sist lugnade de sig och fick på sig sina hästmunderingar och ”red” ut på Storgatan och gjorde gigantisk succé. Det var länge sedan Undertecknad skrattad så mycket. Resten av kvällen var det lugnt på den franska kavallerifronten.

Här måste tilläggas ett par kommentarer. Väldigt konstigt att den danske teaterchefen inte uppmanat de grupper som skulle till Halmstad att växla pengar. Alla kom nu med obrukbara pengar till Sverige. Eller gjorde det själv i servicesyfte… Å andra sidan handlar det här om vuxna människor… man undrar om de mist tankeförmågan att själva inse att det kanske inte går att handla för de pengar de fick i gage från ett land till ett annat fast pengarna heter kronor på båda sidor den monetära gränsen… Hur som helst blev det här ett stort problem som endast med möda och mycket krångel gick att lösa. För att nu inte tala om den onödiga irritation som följde i detta problems spår.

 

I övrigt fortskred festivalen utan problem. Till avslutningen i Norre Katts Park kom dessutom mycket folk. Fantastiskt, även om Undertecknad tyckte att den svenske jonglören något segade ut sin show gick den tydligen hem hos de stora flertalet.

Avslutningen blev magnifik helt enkelt och sammantaget får Halmstads Internationella Gatuteaterfestival höga betyg. Publiken var också både entusiastisk och månghövdad. Det måste ha varit över tiotusen sammanlagt på de tre festivaldagarna. Det är minsann inte dåligt – bättre än fotbollslagen drar i stan.

 

Festivalen avslutades med samling på Rotundan där snacks och öl distribuerades till alla inblandade. Det blev en avspänd och trevlig fest – alla kände att de dragit sitt strå till stacken och var både stolta över resultatet och belåtna med det. Detta allt icke utan anledning!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

 

Söndagen den 3 augusti 2008

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

-

-

-

-

Ledig dag

… lämnas utan kommentarer…

 

 

 

 

 

Upp>>

Vad hände vecka 31, 2005>>>

Vad hände vecka 31, 2006>>>

Vad hände vecka 31, 2007>>>