Schema och logg vecka 06, 2009

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 2/2

Tisdag 3/2

Onsdag 4/2

Torsdag 5/2

Fredag 6/2

Lördag 7/2

Söndag 8/2

Tid

08.00

 

07.00: Kontoret

04.30: Resa till Porsgrunn, Norge

INTERREG-möte

08.00: INTERREG

Arbetsmöte i Porsgrunn, Norge

 

Ledig dag

 

08.00

09.00

 

09.00: Stormöte Region Halland ”Levande Minnen”

09.00: Arbete på kontoret

 

 

09.00

10.00

10.00: Arbete MediaRummet

 

10.00: Arbete på kontoret

10.00

11.00

 

11.00

12.00

12.00: Arbete på kontoret

12.00: Arbete på kontoret

Fokus: Förberedelser inför Norgeresan

 

12.00

13.00

13.30: INTERREG-möte Porsgrunn

13.00: Åter mot Halmstad, Sverige

 

13.00

14.00

 

14.00

15.00

 

15.00

16.00

16.00: Arbetsmöte ”Levande Minnen”

 

16.00

17.00

17.00: Möte Porsgrunn

 

17.00

18.00

18.00: Teater Hallarnas skå.sp.

 

 

 

18.00

19.00

19.00: Inre arbete INTERREG

 

 

 

19.00

20.00

 

 

 

 

 

 

20.00

21.00

 

 

 

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

 

22.00

Ännu en vecka med avgörande skeenden. Den här gången gäller det ett direkt kvalificerande möte på Region Halland för projektet ”Levande Minnen”. Om vi har tur här kommer vi med i en samling projekt som Region Halland ska söka statliga medel för att kunna genomföra. Projekt riktar sig mot åldringsvården i länet. Klockan nio på tisdag gäller det att hålla tungan rätt i mun och hoppas på att vår Power Point-presentation faller i god jord. Samma kväll drar teaterkursen med Hallarnas Skådespelarlag igång för våren. Här är det meningen att vi så småningom ska svänga tvärt av mot uppsättningen av ”Några Sommarkvällar På Jorden”. Men det blir inte aktuellt förrän fram emot slutet av mars. Den andra helt avgörande händelsen denna vecka är resan till Norge och Interregmötet i Porsgrunn. Det blir det tredje mötet på lika många veckor. Onsdag, torsdag gäller det att få till det sista vad gäller tids- och verksamhetsplaneringen och få ett godkännande även av norrmännen. Om så sker är mycket vunnet och vi kan gå vidare med budgetarbetet under de närmaste veckorna. Så, davaij, davaij!!!  

 

Måndagen den 2 februari 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

”Levande Minnen”

Kronor & Nycklar

Halmstad

10.00 – 20.00

10.00: Arbetsmöte MediaRummet – 12.00: Kontoret – 16.00: Arbetsmöte ”Levande Minnen

En tväre på världendag

Undertecknad hade till att börja med ett ganska långt besök hos tandläkaren… till vars utsatta tid han kom för sent… Var det därför det blev så långvarigt? Nej, ska sanningen fram är Undertecknad begåvad med en alldeles utomordentlig tandläkare. Mild på handen, förslagen i prissättningen (han anar väl att klienten är fattig som en kulturarbetare) och för all del utrustad med en torr men snabb humor. Han tycker inte om när Undertecknad håller på att somna i stolen… eller ojar sig.

 

På MediaRummet gick allt till att börja med som smort! Alldeles för smort… För när Undertecknad skulle köra igenom den nu med musik utrustade Power Poin-presentationen för ”Levande Minnen” saknades ljudeffekterna. Det var ljudläggning som stod på programmet… Förmodligen måste man koppla ljudfilerna till den mapp som presentationen ligger i. Så skedde aldrig och därför förblev genomgången lika stum som förut. I en hast for Undertecknad ner till MediaRummet för att förhöra sig om det gick att göra något åt saken – men då var det stängt…

Når Konstnärskollegan anlände för att avnjuta arbetet fanns det inget annat att göra än beklaga situationen. Allt detta får anstå tills i morgon… Vi kommer således att hålla premiär i blindo då vi inte får tillfälle att köra igenom presentationen före den ska brukas på morgondagens möte på Region Halland. Det gör att det hela blir mer nervigt än det redan är i sig. Mycket står på spel – om man så vill; höstens arbetssituation.

Nu kom eftermiddagens arbetspass att handla om Konstnärskollegans föga muntra belägenhet i sitt förhållande till Arbetsförmedling och det faktum att hennes arbetslöshetsunderstöd går ut om dryga tre veckor. Nya tuffa regler tillämpas sen årsskiftet och Arbetsförmedlingen ser inte längre mellan fingrarna med kulturarbetarna. De är arbetssökande som vilka andra som helst och kan råka ut för samhällets godtycke och nyckfulla spel som alls inte är tillrättalagt för kreativa människor. Ingen särskild hänsyn tas längre och Konstnärskollegan deklarerade att hon snart kan från en praktikplats sitta som kassörska på Ica Maxi… Det är skam på torra land det! Det är naturligtvis därför som Konstnärskollegan hoppas så mycket på ”Levande Minnen” Det är bland annat det som gör det så nervigt i morgon på Region Halland! Mycket står på spel… hela existensen!

 

I övrigt ett dagslångt jagande av norska gatuteaterkolleger. E-postmeddelande:

 

Bästa ni alla i Porsgrunn!

 

Nu är Festivalgeneralen och Undertecknad på väg upp till er i Porsgrunn!

För att kostnadseffektivisera så långt möjligt ber vi er anordna möten så att vi redan på onsdag kväll kan hålla de första överläggningarna. Vi föreslår tiden kl. 17.00 till c:a 19.00 – vi är troligtvis ganska trötta men kan, om det passar bättre hålla på längre. Den andra sessionen föreslår vi torsdag morgon mellan kl. 08.00 och 10.00. Då hinner vi med färjan hem och kan återlämna hyrbil i rimlig tid = för rimlig peng.

Som ni vet så är vår önskan, om det är möjligt, att även en delegation från Fredrikstad medverkar.

Vi hoppas på goda förhandlingar och förnämliga resultat där av och ser mycket fram emot att åter besöka er fina stad och er eminenta teater! 

 

Hör av er så snart som möjligt om detta vårt förslag!

 

Resultatlösa ansträngningar!

Till råga på allt iskalla vindar och bitter kyla!

På tvärs med värden…

 

Jo, sent om sidor kom ett tväreförvärldenmail från Porsgrunn…

 

Hatte,
Vi har lagt møter etter denne mailen vi fikk fra dere:
"För mötet i Porsgrunn gäller följande.
Avresa Halmstad 4 februari kl.05.00.

Färjan över till Norge 10.00. Första mötessejouren på Grenland Friteater kl.

13.30. Torsdagen den 5 feb. andra mötessejouren kl. 08.00 - 11.00. Avresa till färjan som avgår kl. 13.00. Till detta möte är det viktigt att representanter för Fredrikstad infinner sig för att delta konkret i diskussionerna."

Det vil si at representanter for Porsgrunn kommune og Kultursjefen i Porsgrunn kommune kommer kl 13:30 den 4.
Deretter hadde vi planlagt eventuelle samtaler fra kl 9.00 - 11.00 den 5. med andre representanter fra kommunen til stede.
Det kommer ingen fra Fredrikstad i denne omgangen.

Nå ser jeg at dere ønsker møtene fra Kl 17.00 - 19.00 den 4. og fra 8:00 - 10. den 5. Jeg tror det blir veldig vanskelig å endre tiden med representanter fra Porsgrunn kommunejeg synes vi skal prøve å holde den opprinnelige tidsplanen.

Vi får snakkes på telefonen tirsdag.
Grenland Friteater

 

Men vi har oss själva att skylla. Vi faller på eget grepp. För det är ju vi som i förstone lagt ut tiderna… Sen har bristen på en kontinuerlig kommunikation gjort att vi – främst Festivalgeneralen – förfärdigat ett nytt och framförallt billigare schema. Nu blir det säkert som norrmännen dikterar – alltså upp i svinottan onsdagsmorgon…  

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Tisdagen den 3 februari 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

”Levande Minnen”

Kronor & Nycklar

Halmstad

08.00 – 20.00

Kontorsgöromål – 09.00: Stormöte Region Halland ”Levande Minnen” – 18.00 Teater med Hallarnas Skådespelarlag

Undertecknad var på MediaRummet redan klockan halv åtta för att försöka rätta till det förargliga misstaget med ljudet på Power Point-presentationen som uppstått under gårdagens arbete. Det var lätt rättat men när Undertecknad väl kom till Region Halland för att rigga inför presentationen av ”Levande Minnen” skulle det visa sig att det lika full inte fungerade. Ett sådant missöde bådade inte gott inför resten av denna förmiddag... och nerverna gick i spänn. Konstnärskollegan var försenad och vi fick aldrig, tack vare ljudproblemen tid till att gå igenom och koncentrera oss tillräckligt. Det skulle nu visa sig vara helt onödigt. När vi väl rullade igång vår visning och presentation satt folk som levande ljus och lyssnade till vår idé. I en halvtimme höll vi på – det var precis lagom. Sen blev det allmän diskussion och tid för församlingens frågor. De som hade kommit till detta, sen månader tillbaka kallade möte, var folk från alla möjliga och omöjliga instanser gällande åldringsomsorg i Halland. Och de frågade och de brydde sig om vårt projekt... I över en timma var fokus riktat mot oss; Konstnärskollegan och Undertecknad. Omdömesmässigt var de flesta intresserade av att introducera vår idé i de kommuner som de kom ifrån och i största allmänhet blev det godkänt... Men mellan detta initierande möte och ett eventuellt tillfälle att starta upp är mannaminnen bort. Nå väl, första steget är tagit och folk verkade inte ointresserade. Konstnärskollegan och Undertecknad var nöjda med föreställningen. Ett litet jubel undslapp samarbetskompanjonerna i korridoren utanför efter de att de lämnat mötet.

 

Ännu ett stort jubel infann sig inför startade av dramakursen med Hallarnas Skådespelarlag. Efter en runda med introduceringar av program och deltagare – vi var tolv denna första kväll – körde vi igång med improvisationer. De fick tillfälle att skriva en liten etyd på rim och det slog väl ut. Vid uppspelen var det mycket skratt och en av grupperna fick rungande applåder. Det var som om alla var inställda på detta; att jubla, att skratta, att fresta sina talanger, att visa vilja att prestera något. Mycket bra!

Nu ligger kursen klar. En månad med lös exercis, sen övergår vi allt mer till att lägga upp övningarna runt Sommarkvällartexten. I början av april tar vi de första stegen mot en produktion, mot ”Några Sommarkvällar På Jorden”

Hatte Bärtilsson

Vädret veckan ut

 

 

 

 

Upp>>

 

Onsdagen den 4 februari 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Nordiskt Nätverk För Internationella Gatuteaterfestivaler

Region Halland

Halmstad - Porsgrunn

05.00 – 24.00

05.00: Resa till Porsgrunn, Norge – Arbetsmöte för Nordiskt Nätverk För Internationella Gatuteaterfestivaler – Möte och övernattning i Porsgrunn

Ännu en resa, ännu en tidig morgon med samma blandning av dödsångest och förväntan... Norge... Det är inte där det största motståndet mot vår INTERREG-idé finns... Inte heller är det några otrevliga, omedgörliga människor vi ska träffa. Tvärt om! Men det är långt till Porsgrunn! Mycket långt. Till alla våra partners måste vi över hav. Till Danmark tar det tjugo minuter... till Norge två och en halv timme. Det är överkomligt... man äter och vilar... men det är omöjligt att vara kreativ... i alla fall för Undertecknad.

Klockan fem kommer Festivalgeneralen och vi åker i hyrbil till Strömstad. Det tar fyra timmar, fyra timmar… Det är här dödsångesten sätter in. Färjan Strömstad – Sandefjord kl. 10.00. Halv ett är vi över och sätter kosan mot Porsgrunn en timme bort. Och exakt på utsatt tid sitter vi i kantinen på Grenland Friteater där vi kompletterar den totala samlingen av sex delegater.

Trötta tar vi, Festivalgeneralen och Undertecknad tag i mötet. Det är våra frågor som ska belysas. Det går över förväntan och för första gången kan vi dryfta ansökningsplanerna med någon från Porsgrunns kommun. Kulturchefen och hans sekreterare sitter med. Det blir till en bra presentation och dito diskussion när projektidén läggs fram för femtioelfte gången. Nu vaknar också intresset för projektet, vilket i princip varit slumrande från norsk sida tidigare.

Vi håller på till halv fem. Då är frågetecknen uträtade, idén lagd på plats, nya tecken har uppstått bland dem ytterligare frågor. Men vi är överens och mötet ajourneras till i morgon.

Festivalgeneralen och Undertecknad drar sig tillbaka till det logement som de blivit hänvisade till. Döda Jungfruns Hus, tvärs över gatan. Det har stått utkylt en längre tid och de små elektriska elementen som står på överallt i villan gör sig stort besvär med att värma upp men räcker inte till. Vi sover i utkylda rum.

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Torsdagen den 5 februari 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Nordiskt Nätverk För Internationella Gatuteaterfestivaler

Region Halland

Porsgrunn - Halmstad

08.00 – 20.00

09.30: Arbetsmöte för Nordiskt Nätverk För Internationella Gatuteaterfestivaler – 11.00: Återresa till Halmstad

Natten blir orolig. Det är kallt och vi är på bortaplan.

Klockan halv tio börjar andra rundan av förhandlingarna. Nu gäller det att lösa mer konkreta frågor. Friteaterns regissör har anlänt och deltar – kanske mest aktivt av alla. Vi diskuterar möjligheterna att gör en gemensam föreställning – mitt i vintern. En eldshow med fokus på nordisk mytologi och ljuset, eldens betydelse för oss i mörka Norden. Det är Festivalgeneralen som har väckt denna tanke. Och den går hem. Förmiddagens diskussioner kretsar mest runt detta. Grenland Friteater är ju en producerande teater med fast anställda skådespelare. Vi från Halmstad vill att norrmännen tar tag i denna del av Interreg-ansökan och planerar och leder arbetet med eldföreställning. De nappar... fast trögt och funderande, i alla fall i detta initierande skede. Men den nappar!

Vi har kommit överens och vid elva tiden reser sig fem herrar från bordet och tar farväl av varandra, godkänner mötets kvallitet och skakar hand på det som man kommit överens om. Där vidtar resan hem – först genom ett mycket snöigt Norge (det har kommit mycket snö under natten) så över hav och därpå söderut längs motorväg E6. Ny dödsångest. Hemma är vi vid sjutiden om aftonen. Då har vi också lyckats få tag i Halmstads Kulturchef för att få honom att vaska fram en ekonom inom stadsförvaltningen som kan sköta de merkantila delarna av projektet.

Vi är fullt tillfreds med vad vi lyckats åstadkomma dessa två dagar i snöriket, bergslandet Norge.

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Fredagen den 6 februari 2009

                                                                                                  

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

09.00 – 18.00

Kontorsgöromål - INTERREG

Efter två dagar med stark koncentration, fokusering och lång resa... vattnades dagens bestyr ut ordentligt. Viktigast av allt var att Undertecknad fick kontakt med den ekonom som nu ska arbeta i projekteringsprocessen.

Mycket ställtid gick åt till funderingar runt de olikheter som råder mellan de tre nordiska grannländerna Sverige, Norge och Danmark. Det har inte varit uppenbart för Undertecknad sen tidigare. Och det kanske inte är så konstigt. Vid en hastig överblick kan vi ju verka så nära varandra. Men liksom mellan de två föregående länderna, Polen och Ryssland finns det olikheter som skiljer oss åt. Med Ryssland och Polen var det mer uppenbart – språket, traditionen, kulturen gjorde att associationer gravt skilde sig åt. Men det är sak samma mellan oss och Norge och Danmark, även om vi företrädesvis har liknande språkbruk, traditioner och kultur. Under mötena pratar vi hela tiden på våra respektive modersmål men även om det för Undertecknad inte är särskilt svårt att förstå så måste man vara observant på om man blivit förstådd eller ej.

Dessa nordiska kulturskillnader är värt att tänka vidare på, kanske en gång formulera... i alla fall vara på det klara med.

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Lördagen den 7 februari 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

-

-

-

-

 

Ledig dag

 

… Lämnas utan kommentar…

 

 

 

 

 

Upp>>

 

 

Söndagen den 8 februari 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

10.00 – 18.00

Kontorsgöromål - INTERREG

Stilla söndag. Undertecknad klarar veckouppdateringen av webben medan den nye lille medlemmen lugnt följer Mumintrollens och Bamses öden och äventyr (Undertecknad visslar med i signaturmelodierna). Efter bjudlunch hos farmor följer en mild upprensning av kontoret. Allt går på halvfart och då och då dyker en luring upp. I dag tas inget på fullt allvar. Om aftonen kontakt med Festivalgeneralen för ett upplägg av nästa veckas uppgifter gällande INTERREG-ansökan. Det ser ut att bli mycket skrivbordsarbete… Må så vara – det är tid nu för summeringar och så väntar budgetberedningen. Undertecknad kan inte låta bli att känna en viss nyfikenhet på det arbetet. Bland annat för det med sig en ny bekantskap då en ekonom från Halmstads Stadskontor ska ansluta. Vad blir det där för en människa?

Tids nog får vi det tecknet uträtat – nu fullföljer vi vår stilla söndag!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

Detta hände Vecka 6, 2008>>>