Schema och logg vecka 25, 2009

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 15/6

Tisdag 16/6

Onsdag 17/6

Torsdag 18/6

Fredag 19/6

Lördag 20/6

Söndag 21/6

Tid

08.00

08.00: Arbete på Kontoret

 

 

08.00: Arbete på kontoret

TREVLIG MIDSOMMAR! – KKK&N håller ledigt

08.00

09.00

09.00: Arbete på kontoret

09.00: Arbete på kontoret

09.00

10.00

10.00: Idémöte Region Halland

 

 

 

10.00

11.00

 

 

 

11.00

12.00

12.30: Laholm

12.30: Möte Gatuteaterfesti.

12.00: Arbete på Kontoret

 

 

 

12.00

13.00

13.00: Möte Interreg Laholm

 

 

 

13.00

14.00

14.00: Kläder Ruskaby Skola

 

 

 

14.00

15.00

15.00: Halmstad

 

 

 

15.00

16.00

16.00: Kontoret

16.00: Trädgård

 

 

 

16.00

17.00

17.00: Teater Husknuten

17.00: Teater Husknuten

17.00: Husknuten

 

 

 

17.00

18.00

18.00: Ruskaby Skola – Ny-kollationering

18.00: Ruskaby skola – Rep.

 

 

 

18.00

19.00

19.00: Arbete på kontoret - Uppdateringar

 

 

 

 

19.00

20.00

 

 

 

 

20.00

21.00

 

 

 

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

 

 

22.00

Sista veckan före midsommar och att hela Sverige stannar, till följd av att semestern börjar… Med andra ord, det vi inte hinner med nu får vänta tills i början av augusti… Det är också första veckan efter sista repetitionen av ”Sommarkvällar”. Undrar hur det kommer att kännas att inte gå till det arbetet? Å andra sidan så startar ”Ruskaby Skola” upp och fyller upp tomrummet. På kontorstid kommer vi att arbeta med Projekt Respekt för att om möjligt få till några möten i Halmstad. Men så här i början av veckan vet vi inget om det. Teater Husknuten får tre intensiva pass i början av veckan. Sen tar den gruppen också semester för att komma igång i början av juli. På tisdag blir det strategimöte för Kultur & Entreprenörskap i Laholm. Numera är det ett i allra högsta grad skarpt projekt. Men det som kommer att färga veckan mest av allt är naturligtvis Midsommar – därför tillönskas alla en riktigt trevlig helg!!!!

 

Måndagen den 15 juni 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontorsgöromål

O ve, o ve Vilket Frieri

Kronor & Nycklar

ABF

Halmstad

08.00 – 19.00

08.00: Arbete på Kontoret – 17.00: Repetitioner Teater Husknuten

På Husknuten fanns bara två trogna själar. Undertecknad kände sig dessutom helt utarbetad och förkyld. Inte mycket annat att göra än att dricka den sedvanliga koppan kaffe, krysta fram några tröstande ord, ställa in repetitionen och gå hem.

 

Måndagar – uppdatering och planering… Så varför inte denna måndag också. Även om förkylningen högst märkbart sänkt tempot på arbetet.

 

Största gärning denna dag har varit att fylla upp Ruskabyensemblen. Det fattades tre skådespelare – två kvinnliga och en man… Efter ivrigt telefonerande (säkert ett trettiotal samtal) fylldes ensemblen på sakta men säkert. Vid pass halv åtta kunde Undertecknad ringa och trösta orolig projektledare. Och som grädde på moset anslöt sig en av Halmstads bästa skådespelare till en grupp som nu ser väldigt stark ut. Det ska bli kul och på onsdag börjar detta bungyjumpäventyret. 7 dagars repetition fram till premiären, fredagen den 26 juni. Raket och raket igen med en medelmåttig paus utgörandes av ett midsommarfirande som enda avbräck i denna kedja. Det ska bli kul att se hur det går… Nu är ensemblen fulltalig hur som helst!

 

Något litet vill Undertecknad reflektera över att det idag är ett år sen styrelsen sammanstrålade i Sverige efter över ett halvårs separation. Ett år som naturligtvis medfört att man glömt all den smärta som då fanns i samband med passinförskaffning och uppehållstillstånd. Dock ska man inte glömma att många människor lider under samma omänskliga behandling än i dag. För vår del slutade det lyckligt och året som gått har ändå utvecklat oss samtidigt som vi tagit stora steg mot de mål vi satt upp. Att kämpa för föreningen på egen hand är miserabelt i jämförelse med gemensam strävan. Vi fajten tillsammans. Stöttar och backar upp varandra. Hjulen har långsamt men säkert satts i rörelse. Sen är vi medvetna om att en nyetablering i Sverige – efter tjugo år utomlands – tar minst sex år. Vi är alltså bara i början av törnestigen – men vi går den tillsamman, ett faktum som otvivelaktigt känns som huvudsaken…

Hatte Bärtilsson 

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Tisdagen den 16 juni 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

O ve, o ve, Vilket Frieri

Kronor & Nycklar

ABF

Halmstad

09.00 – 19.00

Kontorsgöromål – 12.30: Mot Laholm - 13.00: Interreg – Strategimöte – 15.00: Mot Halmstad – 17.00: Teater Husknuten - Repetitioner

Förkylningen börjar släppa sitt grepp… eller kanske var det en liten vägg som Undertecknad gick in i… Populärt uttryck… Men ska sanningen fram så har den sista tiden varit väldigt krävande. Det är faktiskt så att Undertecknad inte hinner med allt som ska göras… eller så blir det gjort i största hast utan något hjärta… liksom bara för att det måste göras. Det är inte kul… eller intressant. Så var det idag. I flygande fläng vid telefonen och en rad samtal. Ombokningar av träffen på kulturhuset för införskaffandet av kläder och rekvisita till Ruskaby. Det tärde sex samtal innan det var omorganiserat från torsdag till onsdag. Vidare, bokning av idémöte på Region Halland för det bokprojekt som står i vardande. Ånyo en fem sex samtal innan det var koordinerat och så en dagordning inför Interregmötet i Laholm. Allt detta gjordes medan Undertecknad i ångest påminde sig om vad som också… egentligen borde göras – eller rättare borde vara packat och klart allaredan. Ungdomssamordnaren i Varberg borde kontaktas, en dito i Falkenberg borde ha inforation om Interregförfarandet… och så ovan på allt hoppar ännu en skådespelare av Ruskabyensemblen…

Dagordningen blev gjord och efter blixtdusch befann sig Undertecknad i röda faran ner till Laholm. Där börjar mötet med en pust… För första gången i dag gick det att sitta ner och fokusera på något sammanhängande och få göra det i en timmes tid.

 

Mötet i Laholm kunde nog få rubriken meningslöst. Så värst mycket hade inte Undertecknad att rapportera. Men bra ändå… att få träffa kollegiet runt Interregaffären och hålla en sammanfattande briefing om läget upp till dato. Vi passade också på att bilda en lokal styrkommitté där undertecknad ingår som vice sammankallande. Kulturchefen får leda arbetet, kulturskolans chef tjänstgör som sekreterare, Ekonomen som… ja, gissa vad och så Ungdomssamordnaren som ledamot för att få ihop till femmannagrupp. Bra… det borgar för styrsel och auktoritet. I övrigt rapport om norska engagemang (Drammen), avsaknad av danskt dito och hur Falkenberg ställer sig till projektet efter att ha varit utan information i över ett halvår. En timme i lugn och ro – sen tog Undertecknad en promenad i Laholm och besökta bl.a. den klassiska bokhandeln på Stortorget. Ett försök till rotning…

 

Vändningen kom sen eftermiddag och i samband med repetitionerna på Teater Husknuten. Plötsligt kom glädjen tillbaka och ett utomordentligt gott repetitionspass genomfördes. Vi tog oss an nya scener och Undertecknad arbetade med damdelen av ensemblen medan männen arbetade fram sin scen på egen hand.  Och det blev ett riktigt lyft där Undertecknad plötsligt blev på ett strålande humör. Vid uppspel av repeterade scener fungerade det riktigt bra och vi applåderade varandra – som brukligt är. Alla verkade uppiggade av kvällens övningar och gick hem med det där förtrollade leendet som då och då infinner sig efter väl förvärvat värv på teatern… Hurra! Förkylningen som bortblåst!

Hatte Bärtilsson

Vädret veckan ut

 

 

 

 

Upp>>

 

Onsdagen den 17 juni 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Ruskaby Skola

Kronor & Nycklar

Hallarna

Halmstad

09.00 – 21.00

Kontoret -12.30: Krismöte Gatuteaterfestivalen – 14.00: Kläder & Rekvisita – Ruskaby Skola – 15.30: Trädgårdstjänst -  17.00: Teater Husknuten – 18.00: Ruskaby skola – Repetitioner – Hallarnas Skådespelarlag

Krismöte och krismöte… Den värsta krisen är över för Gatuteaterfestivalen är över. I en uppgörelse med kommunchef och en rad politiker i kommunen kom Festivalgeneralen överens om en kompromiss. Nu kommer programmet att genomföras på Storgatan och stadens lilla torg i stället för Stora Torg som tanken var från början. På sistnämnda torg kommer nämligen den förhatliga volleybollen att husera, upphovet till konflikten. Nu återstå ändringar i program och information om de nya spelplatserna och festivalens innehåll. Det har kommunen lovat att kompensera… både med goodwill och ekonomi. Undertecknad och Festivalgeneralen avhandlade raskt de åtgärder som i förstone måste till och skötas under helgen. Se där… inte ens midsommar är helig längre.

 

På Kulturhuset plockade vi fram de kläder som vi ansåg oss behöva inför repetitionerna av Ruskaby Skola. Vi fann ganska snart passedlar och plockade på oss ett överflöd för att vara på den säkra sidan. Vi är fortfarande inte full ensemble och storlekar och dylikt har vi ingen reell aning om. I detta arbete var vi behjälpliga av Kulturhuspersonal som nogsamt, sittande skötte anteckningar om det lånade. Vi lämnade det i prydliga högar utanför kostymförrådet.

 

I mellanakten skrivarbete på kontoret. Uppdateringar och en första skiss av projektet ”Kultur, Mat och en Led” (se torsdag).

 

Klockan fem var det samling på ABF för sångrepetitioner med Teater Husknuten. Oj, vilken sångarglädje. Vi bestämde också fyra sånger som vi ska uppträda med på Husknuten den förste juli. Undertecknad hann var med under genomgången av två av dessa sånger innan det var dags att rusa vidare… Förargelig… Då sången och det samlade kompaniet minst sagt piggade upp!

 

Klockan sex – Kulturhuset – Ruskaby skola. Nykollationering. Vi började med att lyfta ner kläderna till repetitionssalen och pröva dem. Och det blev stämning med en gång. Undertecknad älskar detta – kostymrepetition. Det är som att gå omkring i en tavla. Efter presentation och någon genomgång av repetitionsschema och idéer runt uppsättningsarbetet ställde vi fram stolar och satte igång… Just så simpelt kan det vara ibland. Och se på fillifjompan… Vilket gäng! Otroliga prestationer redan från början. Flera av de unga skådespelarna imponerade och inte så lite heller. Det blev fantastiskt roligt i vår mörka sal. Vi provade flera olika möjligheter – en variant på Bä, bä, vita lamm. Pojkraden – de sitter tillsammans – räcker alla upp sina händer när frågorna gäller fåret, annars inte. Får är något man har spetskompetens på… En lite kärlekshistoria mellan Stina och Valerian implementerades… den tar slut när Valerian lägger en spindel innanför Stinas blus. Undertecknad var på ett strålande regihumör och repetitionen gled fram som på glattat golv. Raskt tog den stipulerade tiden slut men vi skildes från varandra i förnöjsamhet! Fy fillifjompan… vad det är kul med teater! – vad det nu än månde vara av för art. Undertecknad får en sorts gudabenådad extraenergi som tycks flöda över alla breddar. Något att vara tacksam för, såklart!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Torsdagen den 18 juni 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Ruskaby Skola

Kronor & Nycklar

Hallarna

Halmstad

09.00 – 21.00

Kontorsgöromål – 08.00: Arbetsmöte Karaskogen.se – 10.00: Idémöte på Region Halland – 18.00: Ruskaby Skola – Repetitioner – Hallarnas Skådespelarlag

Tidig morgon för att färdigställa idéutkastet till vårt kokboksprojekt. Det formulerar sig som följer:

Mat, Kultur och en Led.

 

Grundkonceptet bygger på en kokbok.

 

Idé:

Längs Kattegattsleden gör man nedslag hos kulturpersonligheter för att låta dem laga ihop en middag av närproducerade varor. Samtidigt gör man en närmare presentation av de involverade kulturpersonligheterna. Deras historik och nuvarande verksamhet. I bilder får man följa deras vardag från kök till verkstad eller ateljé.

Receptet på den middag som bjuds presenteras med kommentarer.

 

Bilder hämtas också från dem som producerar råvarorna till middagen som ställs i ordning. Lantbrukare eller producenter av köttprodukter. Från ax till limpa. Hela kedjan från producent till distributör och konsument.  

 

Hela tiden följer man Kattegattsleden genom Halland. I bilder och text presenteras miljöer längs leden och olika möjligheter till rekreation, förströelse eller interaktivt lärande. Historiska händelser eller platser redovisas liksom ställen där nutidshistoria skrivs.

Miljöbilder från årets alla årstider.

 

Allt presenteras på ett lättillgängligt sätt i bokform. Mycket bilder, lite text. Historiska händelser, platser och ledens sträckning presenteras med teckningar och kartor.

Även en CD produceras för att redovisa de ljudkonstnärer eller miljöer som innefattas i projektet. En samling av närproducerad musik.

 

Tidsperspektiv:

Arbetet med att ta fram material till boken tar sin början i januari 2010 och fortgår under året för att ett år senare stå klar. Foto, teckningar, texter och reportage utförs av den redaktion som utses för uppdraget. Montage och grafisk formgivning genomförs fortlöpande av MediaRummets medarbetare.

 

Möjliga medarbetare:

Region Halland, De halländska kommunerna, Jordbruksproducenter, Länsmuseerna * MediaRummet, Studion Kronobränneriet & Kulturkompaniet Kronor & Nycklar, Halländska kulturarbetare och Högskolan Halmstad

 

* Varför inte en initierande utställning på te.x. Länsmuseet i Halmstad där en interaktiv utställning presenteras med deltagare från de som medverkar i boken.

 

Mötet på Regionen blev därefter. Ovanstående fungerade alldeles utmärkt som utgångspunkt för de kreativa diskussioner som följde. Vi spekulerade i möjliga lösningar och hur vi kan gå vidare med det hela. Efter en timma hade vi avhandlat klart och kände oss nöjda med den väg som stakats ut för en fortsättning. Undertecknad gissar dock att det inte blir så lätt att hitta lösningar för en realisering av förslaget – men vi fick en trevlig pratstund inför midsommarhelgen… Ty nu väntar åter helgdagar och sen har förmodligen berörda tjänstemän semester. Projektet blir förmodligen liggande på tjänstebordet ett bra tag framöver…

 

Kulturell kvällsvard – repetitioner av Ruskaby Skola men Hallarna på Kulturhuset. Mums! Även om vi fick en ny i ensemblen kunde vi gemensamt konstatera att det här inte kommer att bli några problem att ro iland – trots extremt kort repetitionstid. Och i kväll gjordes nya framsteg… Fantastiska sådana. I och med att Lucinda-rollen nu blev besatt är ensemblen fulltalig och tjejerna på främre bänk kunde spela ut och leta detaljer tillsamman. Det här är en ung men otroligt duktig grupp. De unga kör på – de har rutin från flera skådespel i Kulturhuset och studerar också teater på Sturegymnasiet – och frågan är om de med sin energi inte sticker över de mer rutinerade. Jo, det är fantastiskt. Ungdomarna ger ett klädsamt ödmjukt intryck men när de fått på sig scenkostymen blir de som lejon på jakt. Vilken spänst!

Vi gick igenom slutdelen av pjäsen i detalj och körde därpå igenom hela med fantastiskt resultat som följd. Det är helt underbart att följa dessa skådespelare i deras utveckling av sina roller. 42 minuter – ideal. Runt den tiden kommer vi att hamna på när vi så småningom spräcker målsnöret om åtta dagar.

Tack för god kulturkvällsvard! Den satt gott!

 

Å så… Ja, Undertecknad måste erkänna att det nu ska bli skönt med ett par dagars ledighet och passar också på att önska läsare av dessa sidor en riktigt trevlig Midsommar!!  

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Fredagen den 19 juni 2009

                                                                                                  

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

-

-

-

-

-

… Lämnas utan kommentar…

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Lördagen den 20 juni 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

-

-

-

-

 

-

 

… Lämnas utan kommentar…

 

 

 

 

 

 

Upp>>

 

 

Söndagen den 21 juni 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

-

-

-

-

-

… Lämnas utan kommentar… Trevlig Midsommar!

 

 

 

 

 

Upp>>

Detta hände Vecka 25, 2006>>>
Detta hände Vecka 25, 2007>>>
Detta hände Vecka 25, 2008>>>

Läs de samlade loggböckerna från 2009>>>