Schema och logg vecka 26, 2009

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 22/6

Tisdag 23/6

Onsdag 24/6

Torsdag 25/6

Fredag 26/6

Lördag 27/6

Söndag 28/6

Tid

08.00

08.00: Arbete på kontoret

 

 

08.00: Kontoret

 

 

08.00: Friskvård Familje-mästerskapen i tennis - Knäred

08.00

09.00

09.00: Arbete på kontoret

09.00: Arbete på kontoret

09.00: Varberg

09.00: Arbete på kontoret

 

09.00

10.00

10.00: Friskvård Tennis - Laholm

10.00: Projektmöte i Varberg – Projekt Respekt

10.00: Arbetsmöte Gatuteaterfestival

10.00

11.00

11.00

12.00

12.00: Arbete på kontoret

12.00: Samling Ruskaby

12.00

13.00

13.00: Samling Ruskaby

13.00: Ruskaby

13.00

14.00

14.00: Teater Work Shop Husknuten

14.00: Föreställ Ruskaby Skola

14.00: Föreställ Ruskaby Skola

14.00

15.00

15.00: Ruskaby Improvisationer

15.00: Halmstad

15.00: Premiär Ruskaby Skola

15.00

16.00

 

15.30: Ruskaby

15.30: Ruskaby

16.00

17.00

 

17.00: Ruskaby Repetitioner

17.00: Ruskaby Repetitioner

17.00: Ruskaby 18.30: Genrep

16.30: Föreställ Ruskaby Skola

17.00: Föreställ. Ruskaby Skola

17.00: Ev. Förest. Ruskaby Skola

17.00

18.00

18.00: Repetitioner Ruskaby Skola

18.00

19.00

 

18.30: Premiär-representation Hallarna

 

 

19.00

20.00

 

 

 

 

 

20.00

21.00

 

 

 

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

 

 

22.00

Premiärvecka för Ruskaby skola. Fem repetitionstillfällen fram till generalrepetition och premiär fredagen den 26. Det kan säkert ses som en kort repetitionsperiod men ensemblen är duktig – mycket duktig och på gott humör. I övrigt har vi lite tid för att komma fram till konkreta resultat med de mer teoretiska projekten; Projekt Respekt och Kultur & Entreprenörskap. Projektbeskrivningar och Nyhetsbrev… Det finns dessutom ett inbokat möte för det förstnämnda projektet på torsdag… Det innebär en resa t.o.r. till Varberg. Dessutom en spännande teatereftermiddag på Husknuten – det ser vi fram emot! Nå väl. Viktigaste av allt denna vecka är RUSKABY SKOLA!

 

Måndagen den 22 juni 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Ruskaby Skola

Kronor & Nycklar

Hallarnas Skå. lag

Halmstad

08.00 – 21.00

Arbete på Kontoret – Förberedelser – Uppdateringar – Planering – 10.00: Friskvård/Tennis – 15.00: Improvisationer Ruskaby Skola – 18.00: Repetitioner Ruskaby Skola

Skönt med en långhelg… Undertecknad har ändå inte lyckats helt med att hålla sig borta från arbetet. En del möda har lagts på Gatuteaterfestivalen och på Interreg-projektet Kultur & Entreprenörskap där en logo bland annat tagits fram… En del trädgårdstjänst har också förverkligats – en gräsmatta som växer utan hämningar önskar tukt var fjärde dag…  

Men i stort sett ledig. Och det var verkligen på tiden. När man inte finner nöje i någonting man gör utan allt upplevs som tvång är det naturligtvis på tiden att hålla igen. Så var det inför den här helgen – idag känns det tvärt om. Gott att komma igång igen…!

 

Och det började stenhårt med årets utetennisdebutexelent grusbana i Skummeslöv. 7 – 5… med växande tvivel på förmågan. Det var liksom en kulturchock. Från nålfiltsmatta till grus, från inomhus till utomhus… I sammanhanget ska nog ändå Undertecknad rågat påstå att tennis spelas bäst utomhus!

 

Mycket fläng fram och tillbaka. Grafikern ute på Norra Utmarken var inte klar med sin uppgift gällande Gatuteaterfestivalen. Hämtade vad som gick och distribuerade det till stängt museum. Stammande, räddhågsen dam tog emot…

 

Flera timmar ägnades skatteverket… Hustrun måste utrustas med legitimationshandlingar och det tog tid på totalt förvirrad myndighet. Jo, det tog flera timmar att handlägga denna… rutin. Dessutom kostade det 400:-…? Fyrahundrakronor för något som väl närmast kan betecknas som en medborgerlig nödvändighet och plikt. Inte klokt!

 

På grund av Lokala Skatt försenad till eftermiddagens övningar med Ruskaby-ensemblen. Det gjorde emellertid inte särskilt mycket. Ty gruppen var dåligt samlad på utsatt klockslag. När vi väl kom igång blev det diskussioner runt karaktärerna. Viktigt att få tid till det också. Många nya idéer kom upp. Bara sådana frågor… Vem är du bäst kompis med i Ruskaby? Dina hemförhållanden. Vem hatar du mest? Vem är rikast, vem är fattigast? Finns det en spirande, grön ungdomskärlek mellan några i klassen…? Enormt intressant! Kanske är det lite fåfängt att djuploda i en text som Ruskaby Skola. Vad ska man ha en sådan analys till? Det mesta går ju ändå bara ut på att hitta gags och rolig situationskomik. Men det kändes ändå inte som bortkastad tid.

Övningarna avslutades med två improvisationer runt ett vält glas mjölk.

Det var bra att vi fick den här tiden till diskussion – den skulle senare, till repetitionerna visa sig väl så värdefull!

 

Kvart över sex seglade siste skådisen in till kvällens repetitionspass med Ruskaby Skola. Genom hela pjäsen med ideliga stopp för detaljrepetitioner. Det tog oss en och en halv timme – effektiv tid. Nya saker prövades ideligen. En näsduk kom att bli kvällen viktigaste attribut. Vi provar att låta Lucinda och Petter kasta ögon på varandra. En hopplös historia, rent klassmässigt. Fattig pojke möter flickan från överklassen… även om man inte uttalade problematiken på det sättet när förra seklet var ungt. I slutet tappar Lucinda denna näsduk. Petter ser sin chans. Ömt överlämnar han den till rättmätig ägarinna och får en sekund på tumanhand. En darrande sekund… Det räcker – för dem båda två. Spännande!

Undertecknad har en känsla av att vi nu hittar mer i texten än som riktigt finns där. Det är kul! Det är också verkligen en duktig grupp teaterbegåvningar som är involverade i detta… måhända bagatellartade arbete. Det må vara som det vill – alla ger sig hän och engagemanget är stort!

Föreningens minste medlem sov som en stock i klara sommarkvällen medan pappa och mamma svettades under det glädjefyllda oket som kallas teaterrepetitioner. Lite vardagsromantik… Något att minnas till sena höstkvällar!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Tisdagen den 23 juni 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Ruskaby Skola

Kronor & Nycklar

Hallarnas Skå. lag

Halmstad

09.00 – 20.30

Kontorsgöromål – 17.00: Teater Hallarnas Skådespelarlag – Repetitioner Ruskaby Skola

Ibland blir dagarna så där himla långa att man inte riktigt kommer ihåg vad som skedde på morgonen eller om minnesbilderna är från idag eller någon annan dag… Sanslöst. Idag har varit just en sådan dag.

Några minnesfragment.

 

Undertecknad känner sig rätt nöjd med presskallelsen som går iväg till lokaltidningen och dito radiostationen runt niosnåret.

 

Telefonsamtal från Festivalgeneralen. Påpekanden om ändringar i det PM som ska gå ut till tidningarna… eller var det här igår. Ändringarna gjorda hur som helst och PM:et printade i sista stund på MediaRummet…

 

Annonsen till Ruskaby Skola… Lunch med familjen på lunchkrog på stan. Telefonen ringer. Det är lokaltidningens annonsavdelning som meddelar att den tänkta annonsen kommer att kosta 8.000:- plus moms… Fy …! Det finns ingen möjlighet att betala sådana fantasisummor! Efter halvtimmes resonemang kommer Undertecknad överens om en annan utgångspunkt för annonserandet. Mindre utrymme och endast vi två tillfällen; 4.000:-.

Helt sanslöst… Med mer eller mindre monopol kan den allenarådande lokaltidningen ta vilka priser som helst och som i detta fallet av en ideellt arbetande amatörförening. Här finns det ingen skam, inga skrupler, inte minsta tecken till välvilja. Så skulle Undertecknad själv varit rustad. Då hade inte familjen behövt lida under fattigdomsgränsen.

Lunchen kallnade…

 

Eniro är en fantastisk tjänst att luta sig mot vad det gäller att hitta adresser och dylika uppgifter på nätet. Men det tar ändå sin tid. En och halv timme eller mer gick åt till att söka adresser till olika tidningar i närområdet som i Sverige. Internet tickar sakta men säkert på.

 

Till kvällen repetition med Hallarnas Skådespelarlag. Fram till dess i febrig fart med allahanda plock. I repetitionens häng, en skön känsla av hemmaplan och att man mer kan glida in i uppgiften och faktiskt koppla av.

Vi lyfte allt av kläder och rekvisita från Kulturhuset och tog upp det till Eldsberga Gamla Skola på Galgberget. Barndomen kom rusande emot Undertecknad. Här startade en karriär för över 40 år sen… Otroligt att tänka sig.

Två hela genomgångar. Lärarinnan spänner sig. Mycket att lära. Gör i ordning examenspapper och tillåt dig att ha fuskpapper. Spänn av kraven på dig själv. Det kommer och texten sätter sig – det är ju inte idag som vi ska ha premiär… De goda råden haglar över henne. Men hon har det svårt och klagar titt som tätt på sig själv. Undertecknad tycker det går riktigt bra. Bara inte klaga, det lönar sig så dåligt. Kommer man av sig är det bättre att finna en väg att lösa problemet än att säga… ”Ja, nu har jag tappat bort mig igen”… Säger man så vänjer man sig vid det och problemen kommer att kvarstå in i föreställningarna. Vi hittar ändå vägar där eleverna kan hjälpa om det skulle tvära.

Undertecknad tänker på den barnsång som sjungs under föreställningen. Bä, bä, vita lamm… Har du någon ull? Ja, ja, kära barn… jag har säcken full! En sång från ett svunnet Sverige. En sång från en tid då det fanns pedagogiska sånger utan att de benämndes så. Hur långt har människan kommit i allt vårt moderna? Vår tid känns så hafsig – brådstört – och människan i allsmäktig övertro på sig själv… när det kanske i själva verket saknas själ och botten i allt vi gör. Minsta eftertanke vid ett besök på ICA Maxi… så ligger destruktiva tankar på lut… Där gäller det bara att hålla näsan över ångestträsket!

Undertecknad har kommit på att vara regissör är att ha åsikter i sekunden och på löpande band.

Efter andra genomgången gick vi nöjda hem. För det blir bättre och bättre vad än självklagande lärarinna tycker. Vi får nog plåstra på det självförtroendet, är jag rädd.

 

Sommaren är här på allvar. Vi plockade fläder på hemvägen och satte en sats fläderblomssaft!

Hatte Bärtilsson

Vädret veckan ut

 

 

 

 

Upp>>

 

Onsdagen den 24 juni 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Ruskaby Skola

Kronor & Nycklar

Hallarnas Skå. lag

Halmstad

09.00 – 21.00

Kontoret – 14.00: Teater Work Shop – Husknuten – 17.00: Repetitioner Ruskaby Skola

Snabbt på med allt det som upptagits på listan över dagens göromål. Det som pressar på mest är ett nyhetsbrev för Laholmsprojektet, Internationella Gatuteaterfestivalen med tusen små detaljer… som aldrig vill ta slut och så en annons för Ruskaby skola. Allt äter tid… allt äter koncentration… framkallar svett och i viss mån irritation.

 

Vid tvåtiden infann sig Undertecknad på Husknuten för sin work shop med teaterövningar. Men där fanns inte en själ. Badväder… Jo, Undertecknad tackar… Men den största anledningen till att ingen vill vara med på det digra program med olika aktiviteter som nu och under två veckor ska genomföras på Husknuten är att allt är slarvigt organiserat och belagts med en näst intill obefintlig marknadsföring.

En halvtimmes väntan… sen fanns det ingen återvändo. Bara att hugga in på de tusen små detaljer som Gatuteaterfestivalen frågar efter. Program till Andersberg, museet, Rotundan och biblioteket. Och så allt annat…

 

Till kvällens repetitioner på Galgberget infann sig kunnig journalist från lokaltidningen. Vi klädde om och lät oss intervjuas och fotograferas. Vi gjorde oss färdiga för en hel genomgång. Och plötsligt tände skådespeleriet till. Nu längtar ensemblen efter publik, det märkte Undertecknad under den tid som fotografen var städse. Då blommade det upp som aldrig förr. Hel genomgång och en del scener i detalj… framför allt Valerians utvisning och slutet.

Efter repetitionen beslöt vi oss för att hålla generalrepetitionen i morgon kväll och således stå över den planerade på fredag eftermiddag. Vi har kopplat greppet – och det reellt. Nu har också föreställningens motor kommit igång ordentligt. Lärarinnan är superb!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Torsdagen den 25 juni 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Ruskaby Skola

Projekt Respekt

Kronor & Nycklar

Hallarnas Skå. Lag

ABF

Halmstad - Varberg

08.00 – 20.30

Kontorsgöromål – 09.00: Mot Varberg/Håsten – 10.00: Projekteringsmöte – Projekt Respekt i Varberg – 15.00: Mot Halmstad – 17.00: Repetitioner Ruskaby Skola

Bråd morgon och sent iväg till Varberg. Väl där började vi med att rensa upp i projektbeskrivningen. En del ordvändningar, nya infallsvinklar och måhända en eller två omtänkta idéer. Vi har väldigt lätt för att arbeta tillsammans - Undertecknad och aktivitetscentrets föreståndarinna. Vid lunch gick vi ner till Håstens centrum och handlade potatisgratäng och kycklingklubbor. Hela tiden resonerandes hur projektet skulle kunna formulera sig.

Efter lunch fortsatte spekulationerna och vi tog de första stegen mot en precis och välspecificerad aktivitetsplan. Men vi hann inte så långt – ibland kan det vara viktigare att bara prata sig samman… och låta de spekulationerna ta sin tid. Det är här som projektarbetet stundom spelar Undertecknad ett spratt då han är så fixerad vi resultat.

Varbergsdagen slutade ner på ABF för rapport och uppdatering av projekt och möjligheter. En kort avstämning innan den långa vägen mot Halmstad åter anträddes. Sammanfattningsvis kan man väl säga att vi i mångt och mycket nu är klara. Det är just aktivitetsplanen som ska färdigställas – och därför bestämde vi möte torsdag om en vecka för nya förenade tag i frågan.

 

Galgberget och generalrepetition. Efter samlingen klockan 17.00 gick vi igenom de scener som hackade eller som vi kände var dåligt under kontroll. Inte särskilt mycket… och inte heller överdrivet nödvändigt. Vi är i princip färdiga. Spindelscenen, slutet och Valerians skamvråsscen.

Utanför kommer förlupen familj och frågar om det var möjligt att titta in och visa barnen hur en skola fungerade förr i tiden. Vi beklagade att vi just ockuperade byggnaden men bjöd dem att komma och följa vår generalrepetition. De blev väldigt glada och tackad ja och glädjen kontrades upp av oss då vi behövde publik för att känna att det blev på riktigt.

18.30, på sekunden ringde lärarinnan in och vår familj äntrade Eldsberga Gamla Skola och bänkade sig för att se vårt genrep. Undertecknad fick inte den möjligheten, då han fick ta hand om den nye medlemmen så att han inte skulle stöka till. Den lille nye medlemmen blir nämligen klart inspirerad av skådespel. De höga rösterna, de underliga kläderna tänder denne unge man till egna, högljudda framträdanden. Det blev en runda bland de gamla husen på friluftsmuseet och det var gott i sig – men Undertecknad saknade naturligtvis möjligheten att se hur skådespelet fungerade med publik och i fullt allvar.

Tre kvart senare mötte Undertecknad familjen som just kommit ut från skolsalen och publikrepetitionen. –”Hur var det?” var frågan som ställdes när de passerade i backen upp till bilen. –”Underhållande, roligt, intressant…!”

När Undertecknad mötte ensemblen var de också entusiastiska. Vi är där nu… och i morgon blir det premiär. Vi är färdiga efter sex repetitionstillfällen och har en produkt som vi nu önskar publik till. Härligt!!!

Hatte Bärtilsson   

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Fredagen den 26 juni 2009

                                                                                                  

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Ruskaby Skola

Kronor & Nycklar

Hallarnas Skå. lag

Halmstad

09.00 – 22.00

Kontorsgöromål – 13.00: Samling – 15.00 & 16.30 Premiär Ruskaby Skola – 18.30: Premiärfest med Ruskabyensemblen

Det känns inte alls som fredag idag… snarare lördag. Premiär… Premiär? Det är knappt att man fattar det. Det har gått i ett rasande tempo. Sex dagar med en mycket kompetent ensemble. Alla har varit med, prickfria repetitioner, punktligt, stor kreativitet, stor repetitionsiver. Ja, så har det sett ut. Och så – utan äntligen – premiär. Undertecknad skriver utan äntligen… då vi inte hunnit med att ”längta” efter publik. Men den kom denna soliga fredagseftermiddag. Hett i grytet utanför Eldsberga gamla skola på Hallandsgården, Galgberget. Ja, och de kom verkligen. I stora skaror. Stora för att vara Galgberget. 49 personer till premiären, 42 till den andra föreställningen klockan 16.30. Fantastiskt! Det är fantastiskt att det kommer någon. Och allt gick i de banor som vi lagt upp. Undertecknad tog hand om biljettförsäljningen och den nye lille medlemmen. Vi hittade nyckelpigor i gräset utanför skolan och lekte med pengarna medan mamma och hennes scenkolleger spelade för glada livet där inne i den heta skolbyggnaden. Allt kändes fantastiskt! Så kom publiken ut efter långa applåder. Myller av folk och skådespelare. Alla talade i mun på varandra. Den där fantastiska röran av de som upplevt och de som levererat. Ett par gamla Hallarna medlemmar hade också letat sig upp till berget. De var dock av annan mening. En – den gamle journalisten – påstod att vi lagt till en hel del (i barsk ton). 40 minuter. Så lång har den aldrig varit tidigare? Och nu drog den första kyliga vinden in. Den andre – han som varit ordförande för Hallarna i ”hundra år” stapplade bara förbi alla utan att säga ett ord. Här var det något som inte stod rätt till. Och alla märkte det. Det blev en obehaglig atmosfär… Kyligt i hettan.

Men vi spelade den andra föreställningen som om inget hänt. Den övriga publiken reagerade som vanligt: Någon med riktigt berömmande ord, andra som vanligt med kommentarer om föräldrar som verkligen gått i Eldsberga sockens gamla skola. Nästan 3 000 riksdaler skramlade in på botten av kassaskrinen (vi har en budget att tänka på och utgifterna landar runt 13 000 pixlar). Efteråt till kvällens pizzasamling pratade vi mer om incidenten med de gamla medlemmarna. Alla hade känt av att det var något fel, att de inte hade gilla det de såg. Det hade varit uppenbart för alla och det hade likaledes också slagit ner på humöret… Undertecknad vet inte riktigt vad han ska tro… Bry sig eller inte? Ändå finns det en gnagande känsla av att detta förebådar något högst otrevligt. Vi får väl se.

Nöjd med skådespelarna? JA!!!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Lördagen den 27 juni 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Ruskaby Skola

Kronor & Nycklar

Hallarnas Skå. lag

Halmstad

10.00 – 19.00

 

Kontorsgöromål – 12.00: Samling Ruskaby Skola – 14.00, 15,30 & 17.00: Föreställningar Ruskaby Skola

 

Det kommer lite för få till Ruskabyföreställningarna för att det ska vara fullt tillfredställande. Inte mer än 101 (för att vara exakt) personer när vi kanske hoppats på 150. Nå väl… Vi ska inte klaga. Det kommer ju ändå folk i denna värmen som råder just nu. Badväder… minst sagt. Och föreställningarna går över förväntan bra. Ett skådespel som genererar sig själv och växer för varje spelning. Kanske lite för mycket till och med. Stackars lärarinnan som måste hålla i allt detta bångstyriga. Men publiken gillar det. Undertecknad hör skratt från salongen i den gamla skolan mest genom hela akten. Det är fantastiskt kul. Och en aning romantiskt. Undertecknad sitter med den nye lille medlemmen i solen och räknar pengar och samlar pinnar och springer runt medan skådespelet pågår där inne. En upplevelse man verkligen inte skulle vilja vara förutan!

Men gärna mer publik, som sagt!

Hatte Bärtilsson

 Bilder Ruskaby

 

 

 

 

Upp>>

 

 

Söndagen den 28 juni 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Ruskaby Skola

Kronor & Nycklar

Hallarnas Skå. lag

Halmstad

09.00 – 19.00

08.00: Familjemästerskapen i Tennis – 13.00: Samling Galgberget Ruskaby Skola - 14.00, 15,30 & ev. 17.00: Föreställningar Ruskaby Skola

Oj… Upp klockan fem för att förbereda sig för denna maratontennisdag… Klockan 08.00 i Knäred fullt utrustad med vatten, honungssötat kaffe och energigivande kakor och naturligtvis slagverktyget. Lottning och sen satte det igång som skulle ta oss fyra timmar att ta oss igenom. Trots en mördande värme spelade vi oss igenom tänkt program och orkade till och med spela dubbelfinalen. Undertecknad som trea i singelmästerskapet och som försvarande segrare i dubbeln (se länk nedan för detaljerad resultatservice). Men sen var det inte mycket bevänt med orken… Ett snabbt bad i Flammabadet och raskt till Halmstad och Galgberget för Ruskaby. Sega kom vi dit men lyckades ändock få allt under kontroll och publiken strömmade till till första föreställningen 14.00. Men även idag fick vi konstaterat att inte så särskilt många hade letat sig upp till Hallandsgården. Ett femtiotal till första och 30 till andra – nåväl… vi ger ju inte vårt farsstycke för tom lokal. Och skratten kommer som vi vant oss vid. Det går faktiskt riktigt bra! Och alla är så rysligt nöjda så man inte tror det är sant. Publiken är nöjd – skådespelarna tycks trivas alldeles utmärkt! Det är klart att Undertecknad är utom sig av glädje över detta allt. Hallandsgården och Eldsberga Gamla Skola har känts som en himmelsk upplevelse denna soliga och varma helg!

Och så har hela familjen varit samlad – vilket också är till fromma. Mamma spelar teater, pappa säljer biljetter och sonen går omkring och pratar med kaniner och kycklingar i hönsgården. Hela Galgberget lever och det är mycket trevligt!

Hatte Bärtilsson

Familjemästerskapet i Tennis

 

 

Upp>>

Detta hände Vecka 26, 2006>>>
Detta hände Vecka 26, 2007>>>
Detta hände Vecka 26, 2008>>>

Samtliga loggböcker för 2009>>>