Schema och logg vecka 35, 2009

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 24/8

Tisdag 25/8

Onsdag 26/8

Torsdag 27/8

Fredag 28/8

Lördag 29/8

Söndag 30/8

Tid

08.00

 

07.00: Kontoret

 

 

 

 

 

08.00

09.00

09.00: Arbete på kontoret

09.30: Möte ABF Projekt Respekt!

09.00: Arbete på kontoret

 

09.00: Arbete på kontoret

Fokus INTERREG Laholm

 

 

09.00

10.00

 

10.00: Långhelgs-repetitioner. ”Sommarkvällar” Hallarnas Skåd.

10.00: Långhelgs-repetitioner. ”Sommarkvällar” Hallarnas Skåd.

10.00

11.00

11.00: Arbete på kontoret

11.00: Arbete på kontoret

Fokus INTERREG Laholm

11.00

12.00

12.00: Varberg

11.30: Möte HFAB, Stena, Region Halland

12.00

13.00

13.00: Möte ABF Varberg Projekt Respekt!

13.00

14.00

14.00

15.00

15.00: Musik-genomgång ”Sommarkvällar”

15.00: Kontoret

 

15.00

16.00

16.00

17.00

17.00: Husknuten

17.00: Teater Husknuten

17.00

18.00

18.00: Halmstad

18.00: Repetition ”Sommarkvällar Hallarnas Skåd.

18.00: Rep Hallarnas Skåd.

18.00: Soppkök i Kantinen. Hallarnas skåd.

 

 

18.00

19.00

19.00: Arbete på kontoret

19.00: Representation

 

 

19.00

20.00

20.00: Friskvård Tennis

 

 

20.00

21.00

 

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

 

 

22.00

Slutspurten för Projekt Respekt! Innan denna vecka är över har ansökan till Allmänna Arvsfonden lämnats in! Sen är det bara att vänta och se… resultatet av dessa ansträngningar förväntas anlända i slutet av november… i alla fall innan årsskiftet. Härvid kan väl en och annan tumme hållas för ett positivt bemötande från fondstyrelsen. Sommarkvällar kommer förutom ett hemmaplansläger till helgen att gå vidare med mer praktiska uppgifter. Musikgenomgång och en första trevare för att igång scenografidetaljen. Till lägret är fyra specialpedagoger kallade och det ser spännande ut. Någon liten tid för repetition kommer också att finnas… Vi behöver både och! Ny inspiration från de kallade gästpedagogerna och fortsatt malande av scener och text. Bättre fart på Husknutenrepetitionerna är också att förvänta i en vecka som ser något mindre omtumlande ut än de två föregående…

 

Måndagen den 24 augusti 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontorsgöromål

Kronor & Nycklar

Halmstad

09.00 – 22.00

Arbete på Kontoret – Förberedelser – Uppdateringar – 12.00: Mot Varberg – 13.00: Möte ABF Varberg – Projekt Respekt! – Slutskrivning – 18.00: Åter mot Halmstad

Det blev en lång session i Varberg. Det tog tid att korrigera upp Projekt Respekt!-ansökan och få ordning på alla papper och ansökningsdokument. Bland annat ville vi få in att Andersberg är ett så kallat LUA-område med krav på utvecklande aktiviteter – tanken är ju att Projekt Respekt! ska ingå som en sådan aktivitet. Det blev en stunds intensivt telefonerande för att komma fram till den rätta formuleringen vad gäller just LUA (Lokalt Utvecklingsarbete – fast numera heter det visst Urbant Utvecklingsarbete). Så småningom fann vi rätt person som hjälpte oss att på ett korrekt sätt finna ord till denna förutsatts. Sen var det ett evigt arbete med att skriva ut alla papper, få dem sorterade och lagda i rätt ordning. Dessutom skulle den digitala varianten mailas till Allmänna Arvsfonden – kanske den viktigaste åtgärden och det som fick gå före allt annat. Tiden gick och inte förrän vid sjutiden stegade Undertecknad med kompanjoner ut från Varbergs-ABF. Det var ett slitet och i viss mån förvirrat gäng. Sex timmar med en massa papper och omformuleringar och budgetkorrigeringar och adressletande och sorterande och få allt i rätt mapp i datorn med endast en halv liter kaffe i magen… Japp, då blir man trött. Och så långa vägen hem på spikrak motorväg… Det är sådant som drar ner ridåer. Undertecknad var bussigt trött på vägen hem och fick som vanligt från Varberg stanna för en stunds ögonro vid Falkenbergs södra infart. Vägskylten med Falkenberg S står inte längre för Falkenbergs Södra utan för Falkenberg Sov…

Väl hemma var det meningen att Hallarnas repschema skulle få sin finalisering… Men efter Soliankasoppan vart det slut på all energi. Redan före klockan tjugotvå snarkades det i kabyssen…

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Tisdagen den 25 augusti 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

09.00 – 21.00

Kontorsgöromål – 15.00: Musikgenomgång ”Sommarkvällar” – 18.00: Repetitioner Hallarnas Skådespelarlag

Den insändare, ”Öppet brev till Kulturnämnden” som finns publicerad på denna webblogg fredagen den 21 augusti kom i tryck i lokaltidningen idag. Den väckte ett visst rabalder – i alla fall när Undertecknad äntrade ABF för dagens första möte. Ansträngningen där på studieförbundet gällde de underskrifter som måste till för att få ansökan för Projekt Respekt! giltig. Där, runt kaffe bordet kom debatten igång. Undertecknad menar ju att om man inte kan föra en progressiv kulturpolitik utan enkomt ägnat sig åt att montera ner kulturen och göra det svårare för den att existera då ska man avgå. Om man nu inte har kommit upp med en enda nyskapande idé, något som pekar fram i tiden eller för en debatt som gör konst och kultur intressant så ska man inte sitta kvar. Med alla indragningar och besparingar som gjorts eller kommer att göras har man starkt begränsat möjligheterna för kommuninnevånarna att ta del av ett aktivt och progressivt kulturliv. För kulturarbetarna spelar det ingen roll. Denna ytterst eftersatta grupp drabbas inte av några nerskärningar. Den gruppen medborgare har nämligen generellt sett inte fått ta del av några medel utan lämnats därhän. Den lever på allmosor, på gränsen till den total fattigdom. Hade Undertecknad suttit med i ett dylikt politiskt sammanhang och blivit tvingad att genomföra besparingar av den storleksordning som kulturnämnden nu ska göra hade Undertecknad vägrat utföra det och i värsta fall om tvång nyttjats avgått under protest. Den typen av civilt politiskt kurage existerar inte i den värld av arvoden och ledamotsersättningar vi lever i. Därför ser vårt samhälle ut som det gör. Likriktat, utan progressivitet och med en allmän försiktighet som närmast skulle kunna kallas civil feghet… Sverige är hemskt! Så enkelt är det! Hemskt, fegt, passiviserat, för att nu inte tala om den allmänna empatilösheten.

Två saker till. En kvinna som också befann sig i ABF-lokalerna kom fram till Undertecknad med tårar i ögonen. Hon prisade artikeln och gjorde en kopia på den. Hon hade befunnit sig på Arbetsförmedlingen i onsdags förra veckan då det rysansvärda mötet avhölls för fas trearna. Hennes uppriktiga upprördhet rörde Undertecknad. Och så för det andra. Namnunderskrifterna blev expedierade.

 

Till eftermiddagen gick Kompositören och Undertecknad igenom de idéer som ska ligga till grund för musiken i ”Sommarkvällar”. Halvannan timme och vi hade penetrerat hela texten och märkt ut partierna där musik och ljud kommer att spela sin roll. Det var ett lekande lätt och kreativt möte.

 

Till kvällen repetitioner av ovan nämnda text. Nu knep det för första gången… så ser Undertecknad på saken i alla fall. Vi körde fullständigt fast i första aktens sista scen. Den har förvisso inte repeterats på mycket länge… men det är ändå märkligt att vår kreativitet så märkbart gjorde en inbromsning. Vi kom ingenstans – vi kom inte ens igång. Visserligen provade vi det vi en gång satte… men vi var snart överens om att det inte alls skulle passa in i de tankar som styrt pjäsen under den senaste tiden. Tomaskreatören påstod raskt att han inte kände igen sin roll och undrade om han i denna scen blivit drogad på något vis. Dessa undringarna med rätta… Nej, vi fann för gott att revidera hela det gamla mönstret men kom under kvällen inget nytt på spåret. Det blev en sen timme med trevningar, fruktlösa försök och en omtumlande känsla av att allt höll på att gå åt skogen… Att vi stod vid ett första misslyckande... var det kanske ingen som ville erkänna men vi var alla lika paralyserade och vid tiotiden gav vi upp – då ordentligt trötta. Kanske var det bara så att vi var utmattade, att tempot den senaste tiden varit alltför strängt. I den tröttheten kom besvikelsen och frustrationen och förblindade och förlamade oss. Vi gav upp med beslutet att ägna hela onsdagens repetition åt denna den sista scenen i akt ett.

Hatte Bärtilsson

Vädret veckan ut

 

 

 

 

Upp>>

 

Onsdagen den 26 augusti 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

09.00 – 22.00

Kontoret – 11.30: Möte HFAB – Projekt Respekt – 17.00: Sångrep. Teater Husknuten – ABF – 18.00: Repetitioner ”Sommarkvällar” – 20.00: Friskvård/Tennis

Missilerna har gått iväg… Projekt Respekt! Stena Fastigheter, HFAB, Region Halland och Halmstad kommun samt den viktigast av alla, den till Allmänna Arvsfonden. Ansökningar på över 5 miljoner kronor för ett projekt i mastodontformat. Brisaden ekar inte förrän i november – december. Då får vi reda på vilket resultat detta stora ansökningsprojekt får. Går det i hamn har vi avlönat arbete i två års tid… om inte har vi säkert arbete ändå. Hur som helst, sista handen är lagd på Respekt! och nu lägger vi det helt åt sidan. Nästa stora ansökningsansträngning gäller Interreg och Laholm. Det arbetet går igång i morgon… så får vi se vad det kan leda oss till.

 

Teater Husknuten: Samling för sång. För Undertecknad blev det mer ett spring med cirkellistor och generalrepetitionsscheman och koordinationen… inte en ton kom ur hans strupe. Alla verkade dock på gott humör och gruppen var fulltalig.

I ärlighetens namn gick nog fler tankar till det som skulle tima blott en timme bort… och som hade förargat så och ställt så många frågor under gårdagens samling… nämligen Hallarnas repetitioner.

 

Hallarnas Skådespelarlag: Det blev allt lite trams innan vi kom igång. Nervöst trams? Man behöver kanske tramsa lite innan men kommer igång? Det fungerar närmast som en slags uppvärmning. Det för oss närmare varandra – att få skratta och glötta sig en stund.

Vi började med att läsa igenom den scen som ställt till med så mycket problem under de sista timmarnas repetition igår. Scen 13 – den med otursnumret. Och redan där vid genomläsningen kändes det som om vi hittade fram. Båda Tanjorna, båda Ulrikorna deltog och så Tomas som känt sig mest obekväm med sitt spel igår. Tanjorna gjorde den stora skillnaden – de var inte med igår. Med sitt pigga utspel ställde de till den kontrast som behövdes – fick scenen att explodera i en formidabelt känslokaskad.

Vi prövade också med att låta en av de som telefonera i scenen tala utan telefon… som den röst som den telefonerande hör i sin lur. Här måste vi arbeta med ljuset. Den som har telefonen ligger i ett starkare ljus medan den andre bifinner sig i dunkel. På detta sätt hoppas vi att åskådaren inte gör reflektionen – varför är det bara en som använder sig av telefon? Det såg hur som helst mycket bra ut och otroligt effektivt. I övrigt släppte alla de spärrar som vi känt igår. Genom att lugna ner scenen blev det mycket mer känslosamt, mjukare, äkta. Att låta Tomas bli mer ärlig, naken i sina känslor, försiktigare hittade vi fram till en ton som Tomas inte tidigare exponerat. Vi hittade saker i varje mikrosekund och fick ett helt nytt perspektiv på hela pjäsen. För att nu inte tala om vårt arbete. Hur hade vi fått för oss att hålla scenen i ett sådant rasande tempo när vi började repetera den? Hur resonerade vi då? Det är lustigt och värt att fundera på…

Som avslutning ska nämnas; När hela den nödvändiga ensemblen är samlad gör alla varandra duktiga. Så snart någon fattas får man inte det rätta perspektivet, inte full valuta för repetitionerna – det blev fullt uppenbart idag. Som upp och nedvända handen från igår!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Torsdagen den 27 augusti 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

09.00 – 19.00

Kontorsgöromål – 17.00: Teater Husknuten  - 19.00: Representation – Konstnärskollegan på besök

En tämligen behaglig dag! Undertecknad startade upp senare än beräknat – ett visst underskott av sömn gjorde sig påmind – därför blev öppningen av dagens arbete förskjutet en bra bit in på förmiddag.

INTERREG – jo, nu börjas det igen… och jakten på danska och norska partner har så sakteliga dragit igång. Undertecknad nöjde sig med att söka upp kommuner via Google på Internet för att på den vägen finna några att i alla fall starta upp med. Det här får ta sin tid – inte förrän i februari – mars nästa år ska ansökan vara klar… men den erfarenhet som Undertecknad ändå innehar säger att sådana här projekt är krångligare än man kan föreställa sig och tar mycket längre tid än man väntar sig. Därför… med ett inte alltför hårt startryck kör vi igång nu. De kommuner i grannländerna som vi siktar in oss på just nu är Hjörring och Brönderslev i Danmark och Nedre och Övre Eiker i Norge. I morgon börjar den aktiva partnerskapsjakten och så får vi se var vi slutar… Det skulle inte förvåna Undertecknad det minsta om det blir helt andra kommuner när strecket ska dras fram i vinter.

Följ den spännande processen på dessa sidor från nu och sex, sju månader framöver.

 

På Husknuten var stämningen på topp som vanligt. Vi gick igenom texten och tog också upp ensemblens herrar på scen för en genomgång av deras scener. Det har sett bra ut innan och så såg det ut i kväll också. Nu har dessutom stressen tonat bort och det finns anledning för gruppen att mer nogsamt ta sig an texter och sånger. Det är bara att mala på – ta tillvara den tid som står till vårt förfogande och få så mycket kvalitet som möjligt på repetitioner av text och sång. Vi knyter också Husknutens körledare närmare oss för den hjälp som är nödvändig på den musikaliska sidan. Men vi har ett problem. Vi har ingen kör som är tänkt för att få bättre fart på sångpartierna… Det är lite bekymmersamt.

 

Till kvällen hade vi bjudit hem Konstnärskollegan för att få ta del av de foto hon tog under dopet av den nye, lille medlemmen. Fantastiska bilder och efter det middag och debatt.

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Fredagen den 28 augusti 2009

                                                                                                  

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

09.00 – 18.00

Kontorsgöromål - INTERREG

Under förmiddagen togs de första kontakterna med tänkta INTERREG-partner i Danmark och Norge. I Brönderslev vill man återkomma och de har nu Undertecknads telefonnummer. Hur det blir med detta vet man aldrig… det återstår att se i nästa vecka. Hjörring hänsköts till eftermiddagens övningar. Norge då? I Nedre Eiker håller man på att byta kulturchef. Till den nye får vi återkomma på onsdag nästa vecka efter det att… hon eller han (könsbestämningen blev luddig för Undertecknad - språkförbistring) installerat sig på sin nya post. I Övre Eiker fick Undertecknad kontakt med en mycket sympatisk herre som lovade att återkomma under eftermiddagen och då i en telefonkonferens tillsammans med kommunens kulturchef. Det låter inte helt fel – lovande! Vad det i realiteten betyder vet vi alltså inte i skrivande stund… Det är bara att vänta. Några telefonnummer har införskaffats hur det nu än slår i framtiden. Det är den första ingången som är svårast – det är som att slänga sig rakt ut i ett tomrum – faktiskt både bildligt och bokstavligt talat…

 

Kontakt med Övre Eiker, Norge… En mycket trevlig man, som begärde in information men samtidigt, utifrån en muntlig föredragning gav han beröm! Bra början!

Här nedan texten till det första Nyhetsbrevet

 

Höstens och vinterns förprojektering

 

Från och med vecka 36 drar arbetet igång på allvar med förprojekteringen av Kultur & Entreprenörskap.

I förstone inriktar sig arbetet på att säkerställa partnerskapet och upprätta ett nätverks där medlemmarna verkligen ser det som en angelägenhet att färdigställa en ansökan och därigenom ge projektet möjlighet att förverkligas.

 

Den 9 juni tog Laholms Kommunstyrelse beslut på att acceptera Lead Partnerskapet och därigenom det övergripande ansvaret för projektet. Detta innebär att det finns en bred politisk acceptans inom kommunen för de aktiviteter som projektet tecknar och de mål arbetet ska leda fram till.

 

De partners som i förstone är föreslagna och som nu kontakt ska tas med är:

Danmark

Hjörrings och Brönderslevs kommuner

Norge

Övre Eiker och Nedre Eiker kommuner

Sverige

Falkenbergs kommun och Region Halland

 

I slutet av augusti beviljade Region Halland ett anslag att användas till förprojektering, möten och resor. Därigenom gör Region Halland det möjligt att under hösten besöka partners i Norge och Danmark för att introducera projekt och utbyta tankar runt det.

 

Projektledningen inriktar sig nu på att färdigställa en INTERREG IV A-ansökan för ett inlämnande till den första ansökningsomgången 2010, perioden februari - mars.

Besök gärna INTERREGs hemsida för information: http://www.interreg-oks.eu/se

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Lördagen den 29 augusti 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Teaterövningar

Hallarnas Skådespelarlag

Halmstad

10.00 – 18.00

 

10.00 – 18.00: Långhelgsrepetitioner ”Sommarkvällar” Hallarnas Skådespelarlag

 

Alltså… för ovanlighetens skull låter Undertecknad en annan röst tala från dessa sidor. Det är en av Sommarkvällsensemblens yngre skådespelare som reflekterat över lördagens övningar. Kul, fyndigt och i rättan språkdräkt! Det fyller väl sin plats som dagrapport!

 

Vi började helgens första långrepetition med ett besök av gästpedagogen från Laholm. Han började med att poängterade hur viktigt det var att leka, både på scen och till vardags. Exempelvis ”den lek som ni alla säkert har gjort massvis med gånger, nämligen Ja-leken!” Men när ensemblen något sloket medgav att vi faktiskt inte var så bekanta med just denna lek fick vi naturligtvis, utanför manus, prova på denna. Ja-leken med glada Ja-utrop från alla håll och kanter avlöstes sedan av än mer kroppsliga övningar så som att ”jucka” och knipa med ringmuskeln. Vi kom överens om att de flesta känslor har sitt ursprung innanför buken, vare sig det är ängslan, glädje eller kåthet!

 

Sedan fick vi även leka med och smeka våra händer och fingrar innan vi satte stort fokus på en ”känslornas styrkeskala”. Här börjar vi på nivå 1 där vi är döda, 2 där vi kunde känna att vi faktiskt hade en kropp -amöbastadiet! Fortsatt till 3-där vi kunde röra oss lite och 4 där vi var på morgonhumör. Skalan reste sig till den totala 8:an och 9:an då det ”sista skriket” löd innan den totala kollapsen och 0-död-stadiet åter intas. Vi prövade inte bara att stegra vår glädje och ilska på olika nivåer utan satte även ihop små improvisationer i vilka två skådespelare styrdes av en respektive regissör som hela tiden hänvisade skådisarnas temperament och uttryck efter skalan. Övningarna och stegskalan var väldigt inspirerande och givande, nu kan tex Hatte i scener som 16 förklara för Tomas på vilken nivå han skriker åt Tanja, är det en 8:a eller kanske bara en 6:a ?!

 

Efter att denne pedagog avslutande bjöd Hatte på en eminent god soppa varefter vi kastade oss in i första akten. Vi tragglade oss igenom hela vägen från prolog till scen 9, två gånger. Mycket gick ringrostigt och med bara dryga månaden kvar kom funderingarna över hur mycket som egentligen saknades oss, allvaret slog till som en stark kontrast till förmiddagens lek!

 

Även regissör Hatte B reagerade och för första gången fick vi ”på riktigt” höra på ordentligt kritik, hela gruppen. Hatte slog huvet på spiken och förklarade att alla Åh-öh, eh, och pauser måste BORT, och därefter in med tempo, mycket tempo. Visst tog vi till oss detta, men kanske var det även så att de 7 timmars långa passet slutligen tagit ut sin rätt och vi snarare liknade amöbor än skådespelare!? I vilket fall var kritiken mycket välbekomlig och rättvis. Redan nästa dag skulle det tas nya tag och skärpning efterlystes. Men innan dess bjöds det på Thai hemma hos Gertrud-kreatören, som ett festligt avslut på dagen!

 

Vissa, jag själv och en av skådespelerskorna som spelar Magda, kunde knepet att lära sig att ”kissa innan”. Vi smet ned på toan på Kulturhuset innan avfärd. Den andra Magdan däremot var inte fullt lika förutseende utan gjorde den klassiska ”direkt kommen innanför dörren och frågar genast efter toan”- så fort vi kommit hem till värdfolket. Konsekvenserna av det blev stackars Magda snart obehagligt medveten om. Dörr-jäkeln gick så klart i baklås! Efter att värden, en halv verktygslåda och 15 minuter senare, insett att han nog mött sin över-dörr fanns inget annat val än att försöka häva ut vår lilla Magda genom toafönstret som såklart satt i takhöjd! Resten av kvällen gick däremot friktionsfritt, alla närvarande njöt av det goda sällskapet, fantastisk chokladkaka och något som gav upphov till extremt lila tungor… vad det var vet jag inte!? Det blev många glada skratt och tillrop iallafall och något som närmast kan beskrivas som en nostalgisk sångafton banade väg som uppvärmning inför söndagens röstövningar! Vid elvatiden slutade vi emellertid tänka på refrängen och begav oss istället med ens hem till sängen!

 

Tack för en givande och intressant dag och en störtmysig kväll!

Jag som gör Tanja i Sommarkvällar...

 

 

 

 

 

Upp>>

 

 

Söndagen den 30 augusti 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Teaterövningar

Hallarnas Skådespelarlag

Halmstad

10.00 – 18.00

10.00 – 18.00: Långhelgsrepetitioner ”Sommarkvällar” Hallarnas Skådespelarlag

Söndagens övningar började med sång, röst och rörelseövningar. En av stans bättre sångpedagoger var för ändamålet rekryterad och det blev fart från första andetaget. Övningspasset innehöll allt från röstövningar, sång, rörelsepedagogik, dans och koordination. Undertecknad uppskattar verkligen att bara få hänga med och koncentrera sig på sig själv, att gå in i övningarna och svära när det går dåligt och glädja sig när man lyckas med det som ändå krävt en del av en. Underbart och att få göra det som en i mängden. Den ynnesten förnimmer man sällan som regissör. Man är en i mängden som regissör också – fast på ett annat vis… Emellertid ett perfekt sätt att starta upp denna, den andra dagen av långrepetitionshelgen med Hallarna.

 

Lunch på beställda sallader – vilket var enormt gott men medförde ett förskräckligt tuggande då salladerna aldrig tycktes vilja bli uppätna. I och med att vi åt tillsammans infann sig den där speciella lägerkänslan. Tanken var ju från början att vi skulle legat på läger – vi satsade på Katrinebergs Folkhögskola – men när det inte var möjligt att lösa – i förhållande till hur de kunde på folkhögskolan och ensemblens tidsperspektiv – fick detta med långhelg bli lösningen. Och det fungerade perfekt!

 

Efter lunchen gav vi oss i kast med ”Sommarkvällars” sista scen. Egentligen inga märkvärdigheter men precis som i går kröp intensiteten och skärpan ner väsentligt och kom aldrig riktigt över en morgontrött 4:a, om Undertecknad får uttrycka sig så… Det blev segt och orkeslöst. Anledningen till detta står att finna i olika orsaker. Kanske var detta för långa arbetspass. Sju timmar… därtill en fest som visserligen rundades av i civiliserad tid men säkert tröttade ändå. Men själva huvudorsaken skälvde mitt ibland oss (det måste tyvärr omnämnas). En av rollerna har inte riktigt hittat rätt i sitt uppsåt som skådespelare … Det blev varken hackat eller malet, varken högspänning eller wattlöst… Det liknade mest ingenting, i bästa fall duktig högläsning och det blev för svårt för de övriga att ignorera, att dra upp till acceptabel nivå. Det är tyvärr så – och det måste bli till ändring ty det lierar sig inte med hopp om bättring. Emellertid gjordes en en fantastisk prestation som stod som en skimrande, ensam stjärna på Thalias himmel. Och där fanns utrymme att briljera på i slutscenens långa dialog när den unga skådespelerskan lät uttrycken pendlar från största hopp till djupaste olycka, från stark självkänsla till total utflatning genom glädje, ilska, uppstudsighet, sorg, planlös eftertanke…. Utomordentligt gjort!

 

Som avslutning fick vi njuta halvannan timme med olika yogaövningar. Fantastiskt! – det perfekta avslutet där en av våra egna skådespelare eminent höll i helgens sista pass. Det fick oss att lägga oss ner. Känna efter, stretcha både kropp och själ. Som att passera förbi flera gränser i ett tåg som gick så där lagom fort så att man hann med att njuta av landskapets alla skiftningar. Vid den sista avslappningsövningen gick Undertecknad genom vallen mellan verklighet och dröm. En lång stund stod han där i drömmen med händerna i fickorna och betraktade allt det som lycka och tillfredställelse har att visa upp.

 

Och det här blev en bra och minnesvärd helg. Att det inte högpresterandes under repetitionspassen kan man bortse från. Så mycket har rört sig i huvudet på oss under de här två dagarna. Någonstans tar förmågan till energisk koncentration slut. Så var det förmodligen när vi skulle ge oss i kast med det som var oss mest bekant under de här två dagarna. Helgens hemmaläger betydde så mycket mer - som man inte riktigt kan benämna - som man ändå vet var fantastiskt!

Stort tack till alla, från våra gäster till oss själva!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

Detta hände vecka 35, 2005>>>
Detta hände vecka 35, 2007>>>
Detta hände vecka 35, 2008>>>

Samtliga loggböcker 2009>>>