Schema och logg vecka 21, 2009

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 18/5

Tisdag 19/5

Onsdag 20/5

Torsdag 21/5

Fredag 22/5

Lördag 23/5

Söndag 24/5

Tid

08.00

 

 

 

Ledig dag

Ledig dag

 

 

08.00

09.00

09.00: Arbete på kontoret

Fokus: Veckouppdat. Av webb och planering

09.00: Filmarbete med Högskolan

09.00: Arbete på kontoret

 

 

 

 

09.00

10.00

 

 

10.00: Arbete på kontoret

 

10.00

11.00

11.00: Arbete på kontoret

 

 

 

11.00

12.00

 

 

12.00: Arbete på kontoret

12.00

13.00

13.00: Interreg-möte Laholm. Budgetfrågor

 

 

13.00

14.00

 

 

14.00: Rep. ”Sommarkvällar” Hallarnas skå.

14.00

15.00

 

 

15.00: Rep. ”Sommarkvällar” Hallarnas skå.

15.00

16.00

16.00: Kontoret Förberedelser

 

 

16.00

17.00

17.00: Teater Husknuten

 

 

 

17.00

18.00

18.00: Rep. ”Sommarkvällar” Hallarnas skå.

18.00: Rep. ”Sommarkvällar” Hallarnas skå.

 

 

 

18.00

19.00

 

 

 

19.00: Friskvård Långpromenad

19.00

20.00

20.00: Friskvård Tennis

 

 

 

20.00

21.00

 

 

 

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

 

 

22.00

Repetitionsarbetet går vidare i veckan. Tanken är att vi ska försöka dra oss igenom hela första akten på tisdag. Så kommer det nog inte att bli. Vi har inte den fulla kollen på alla scener i akten.. det kommer förmodligen att stappla sig fram ordentligt… men har vi tur så klarar vi det hjälpligt. Filmarbete på torsdag… En dramadokumentär som framställs av Högskoleelever. Föreningen hjälper till med skådespeleri. Interreg och Laholm går också vidare denna vecka. Möte på tisdag för att förbereda den budget som ska ligga till grund för kommunstyrelsens beslut om Lead Partnerskapet. Det ska inte behöva innebära för mycket problem. Och så till helgen; Mer ”Sommarkvällar”-repetitioner. Veckan bryts också av med en helgdag: Kristi himmelsfärd. Då blir det lite att göra trots allt. Karaskogen.se håller styrelsemöte för att planera midsommaraktiviteterna.

 

Måndagen den 18 maj 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontorsgöromål

”Sommarkvällar”

Kronor & Nycklar

Hallarnas Skå.lag

Halmstad

09.00 – 21.00

Arbete på Kontoret – Förberedelser – Uppdateringar – Planering – 18.00: Repetitioner ”Sommarkvällar” Hallarnas Skådespelarlag

Vanlig veckouppdatering som mal fram under i stort sett hela dagen. Hur man än skyndar på så tar det där enormt mycket tid. Särskilt om man inte får ordning på något direkt utan måste gå in och ändra. Proceduren är trög från början – att göra om… Ja…

 

Till kvällens repetitioner stod vi utan skådespelaren som kreerar Tomasrollen… Hann få tag i övriga kallade skådespelare utom ungdomarna för att säga att vi ställer in. Så Undertecknad tog sig ner till Kulturhuset för att personligen och muntligen meddela. Där stod de mycket riktigt tillsammans med en annan av truppens skådisar. Vid anblicken av de unga entusiastiska kom lusten att ändå göra någonting. Så vi beslutade oss för att gå in i mörka rummet och göra ett litet experiment. Vi tog tag i första bästa scen där Tanjarollen har mycket att göra. Från början var det tänkt läsning av episoden… Men plötsligt var vi uppe och prövade. Undertecknad gjorde stand in i Tomasrollen och de båda Tanjorna prövade i ett nysatt scenario. Det gällde scenen där Tomas kommer hem till Tanjas nya lägenhet efter det att han fått reda på att han är far till det barn hon väntar. Det är strax före jul och Tanja slår in julklappar. En fruktansvärd scen. Pinsam… svår för både Tanja och Tomas. Vi prövade att låta den pendla fram och tillbaka med massor av känslosvängningar… Och se, vi fann vägar som var riktigt spännande vilket fick oss att hålla på i nästan två timmar. Vi fick gjort ett gott arbete under den repetition som egentligen var inställd.

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Tisdagen den 19 maj 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontorsgöromål

”Sommarkvällar”

Kronor & Nycklar

Hallarnas Skå.lag

Halmstad

09.00 – 21.00

Kontorsgöromål – 09.00: Filmarbete Högskolan – 13.00: Interreg-möte i Laholm Budgetberedning - 18.00: Repetitioner ”Sommarkvällar” Hallarnas Skådespelarlag

Vilken fantastisk arbetsdag! Otrolig – Fantastisk!

Förmiddag med ett gäng glada filmstudenter från Högskolan. En halvdokumentär om överkonsumtion och global uppvärmning… Kanske inte riktigt Undertecknad favoritämnen men det blev en fantastisk förmiddag med dessa glada och kreativa ungdomar. Det gällde för Undertecknad att kreera en expert på området och i bilen ut till extriörtagningen i Steninge spånade vi runt denna karaktär. Döende i magcancer har han nu valt att träda fram för att meddela världen sina insikter och åsikter om en hemlig sekt som ligger bakom jordens förväntade undergång. Och på den vägen blev det. Extriör var snabbt avklarad. Reportern knackade på i stugan, experten öppnade, bjuder in till samtal och en kopp kaffe. Interiör spelades in i en villa i Snöstorp med en mäktig bokhylla i bakgrunden. Och allt gick som en dans. Mycket roligt och inspirerande med ett fritt pass med improvisationer som avslutning. Experten introducerade reportern för lämplig litteratur i ämnet Jorden Undergång. Förmiddagen flög fram.

Undertecknad måste erkänna – det absolut roligaste här i livet är att skådespela!

 

Eftermiddag i Laholm. Interreg (det kan väl ändå inte locka till skratt eller annan förnöjsamhet?). Men, vad ska man säga? Dessa fantastiska tjänstemän på Laholms kommun… särskilt min ekonom, får mig nästan att gråta av lycka! Det är ett sådant behag att jobba ihop och det går som en dans. Under mötets gång tittar även kulturchefen in. Med sitt magra ansikte avspeglar han en gladlynt finurlighet och vi skrattar åt några frågor och det faktum att en Interregbudget inte är så enkel att laga till. Innan han går bestämmer vi nya möten. Kommunstyrelsen – dit vårt förslag ska gå för beslut om Lead Partnerskapet – har flyttat sin sessor en vecka framåt. Vi får mer tid att samanställa en realistisk budget och bli mer precisa. Med ekonomen diskuterar Undertecknad bland annat projektledarens förmodade arbetsinsats. En halvtid – tio dagar i månaden går säkert åt. Vi räknar ut vad det kommer att innebära rent ekonomiskt. Stora summor – och om allt detta blir verklighet om ett år eller så – blir det Undertecknad som blir förmånstagare till detta arbete, dessa summor. Det vore ju fantastiskt… men innan dess återstår många frågor, många bekymmer, många motgångar. Men just denna eftermiddag arbetar vi som om det inte fanns ett moln på himlen.

 

Kvällen repetition samlar full ensemble för första gången på mycket länge. Bara det är underbart! Vi börjar med att spåna runt i den flora som är oss bekant. Teaterskämt och lustigheter runt text och liv. Ibland skrattar vi högt och hjärtligt och det är svårt att ta sig ur det här tilltaget.

Så småningom kommer repetitionen igång på allvar och då infinner sig skärpan per omgående. Vi har som avslutning på den här repetitionsperioden att gå igenom hela Akt I. Det mäktar vi inte med men det spelar mindre roll. Ty det vi kommer igenom lovar gott inför framtiden. Från Prolog till Scen 8. Hela början som kräver hela ensemblen och som är så rörig när alla ska vara på vår trånga scen. Ibland tar det stopp i det flöde som annars råder och vi får muntligt rekapitulera och försöka minnas hur vi löst avsnittet vid tidigare repetitioner. Då börjar vi om för att komma rätt och vidare. Alla är på sällsamt gott humör! Alla vill något! Alla gör så gott de kan och ibland blixtrar det verkligen till. Icke sällan ser vi det komiska i det vi åstadkommer och vi kan inte hejda nya skrattsalvor. Ibland är det som om det vore på liv och död. Ibland ser man embryon till fullbordade rollfigurer. De allra flesta imponerar på Undertecknad någon eller flera gånger under repetitionen. När vi bryter upp och avslutar vid pass tjugo över åtta finns det ett vemod kvar. En känsla som formats av text och skådespel – ett slags ljusrosa skimmer som borrar sig in och ut ur våra karaktärer förmedlade av människor som tar sin uppgift på högsta allvar. Underbart!

En av Ulrikorna stannar kvar en stund extra för att rätta till sin monolog som både hon och regissören varit en aning missbelåtna med. Här möts två motiverade själar i envig runt en text som det finns tiotusen olika möjligheter att framföra och tolka. Vi måste gå djupt in i frågor som den ene låtsas begripa, den andre har egna livserfarenheter att tillgripa i diskussionen. Ah, det är ju så enormt spännande! Resultatet låter heller inte vänta på sig även om ivern får oss att prövar si eller så och om och om igen. I skymningen utanför Kulturhuset fortsätter samtalet. Undertecknad tror sig veta att vi båda är chockade av det vi håller på med i den lilla smala sal vi utpekat till världen och livet. Teater är fantastiskt! Ty man enas runt frågor som man själv har svårt att finna svar på men med hjälp av övriga något kan få ljus i.

Och nu vet Undertecknad vilken som är pjäsens färg… Vitt, Tjechovskigt vitt… Vit yta, smuts därunder… precis som i Tjechovs pjäser… Visst!

När vi nu står mitt i vårens repetitionsperiod, har Undertecknad endast hyllningar att utropa över den ensemble som svarar upp på det ansvar som vårt arbete fråga efter och kräver!

Hurra… kort och gott!

 

Och åter igen; Vilken fantastisk arbetsdag detta varit!

Hatte Bärtilsson

Vädret veckan ut

 

 

 

 

Upp>>

 

Onsdagen den 20 maj 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

09.00 – 22.00

Kontoret – 17.00: Teater Husknuten – repetitioner – 20.00: Friskvård/Tennis

Mycket med webben…

Mycket med att lägga ett preliminärt repschema för Hallarna…

Mycket med Teater Husknutens manus. Få det helt klart och kopierat.

 

Till kvällen blev det repetition på Husknuten… Men inte riktigt som Undertecknad hade tänkt sig. Två musikanter hade anslutit. En gitarrist och en som spelade dragspel. Medan ABF-ombudskvinnan, som också anslutit, åkte för att kopiera manuskriptet, satte vi igång med ett första försök att sjunga oss igenom våra sånger. Det gick inte alls så bra – det gick rent åt helsike. När herr Dragspel satte igång efter noterna satte vår sångensemble igång efter hur de hört låtarna inspelade på skiva med originalartist. Det skar sig ordentligt. –”Här ska det vara en paus…”! –”Det står det inte i notera… Låten går som jag spelar den”! Just denna dialog gick runt ett par gånger tills herr Dragspelare släppte i fogarna och röd i ansiktet hotade med att hoppa av hela projektet… innan han ens börjat. Det låg ett handgemäng på lut – så häktiskt var det ett tag. Det slutade inte förrän vi bytte låt och gav oss på den som heter Dagny och är betydligt mer känd för alla och en var. Då flöt dragspel, gitarr och sång i harmoni med varandra och bråket var plötsligt som bortblåst. Alla sjöng av hjärtans lust och för full hals.

Ja, nu får vi se vilken framtid det här kan få. Det sista som hände vid detta möte var att bestämma gemensamma tider för ensemblen och musikanterna. Det blir generellt så att onsdagar kommer att gå åt för sång och torsdagar för teater. Det är bara att hålla tummarna att kontrahenterna kan hålla sams så vi kan få den ”rätta snurren” på det här projektet. Fast ärligt; Inte så dumt att verkligheten, i form av dessa musikanter, gjorde entré i vår skyddade verkstad!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Torsdagen den 21 maj 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

-

-

-

-

Ledig dag – Kristi Himmelsfärdsdag

… Lämnas utan kommentar…

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Fredagen den 22 maj 2009

                                                                                                  

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

-

-

-

-

Ledig dag

… Lämnas utan kommentar…

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Lördagen den 23 maj 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontorsgöromål

”Sommarkvällar”

Kronor & Nycklar

Hallarnas Skå.lag

Halmstad

10.00 – 17.00

 

Kontorsgöromål – 14.00: Repetition ”Sommarkvällar” Hallarnas Skådespelarlag

 

Minst sagt förvirrande med den här helgerna… Idag har det känts som måndag. Varken kul eller spännande. Det är för mycket helger i Sverige! Det hindrar farten framåt… och till det ska man lägga så kallade klämdagar. Klämdagar?...

 

Förmiddag med PDF-repetitionsschema för Hallarna. Det stora repschemearbetet gjordes i onsdags PDF-filen var bara att fylla i. Hade det inte regnat med jämna mellanrum hade det blivit trädgårdstjänst också… Nu var det för blött i gräset. Anstånd.

 

Eftermiddagens repetition med Hallarnas Skådespelarlag… Det blir lite pluttigt när laget är svårt att samla ihop. Två enskilda repetitionspass – som var minst sagt välgörande. Det är nämligen samtidigt en förmån att få enskild tid med skådespelarna då man hinner djuppenetrera texten och dess formgivning. Vi passade på att gå lite mer på djupet med Karnas och Gertruds textpartier. Särskilt Karnas sorgemonologer i början av pjäsen. Det var länge sen hon hade ett färskt öra att vända sig till. Tomas får stå till tjänst. Alla andra flyr och det uppenbarligen. Vi prövade några nya infall och nyanser. Inga större problem. Med Gertrud likadant. Skådespelaren som kreerar rollen klagade något på att det var svårt att finna Gertrud… att hon till och med var tråkig att göra. Här provade vi helt nya infallsvinklar. Försökte utnyttja det faktum att Gertrud är mellanstadielärare för att se vad det kunde föra oss till. Vi fann ganska snart öppningar som förstärkte rollen åt ett komiskt håll och samtidigt gav en annan yta. Torrare men mer bestämd. När Fredrik ankom till repetitionerna gick diskussionerna vidare. Vi sökte på nytt men ihop. Nya, långa diskussioner. Fredrik vill också driva sin roll mot torr tråkighet. Vi gick runt Gertruds vredesutbrott i scen 8. Vem vänder hon sig till när klimax annalkas? Ulrika. Vi provade och det fungerade. Det var strängt men förnöjsamt.

Pluttiga repetitioner, måhända. Men tid för att gå på djupet! Inget arbete görs i onödan när man är på teatern. Varje repetition för något nytt med sig som man kan gå vidare ifrån vid nästa tillfälle. Så var det idag!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

 

Söndagen den 24 maj 2009

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontorsgöromål

”Sommarkvällar”

Kronor & Nycklar

Hallarnas Skå.lag

Halmstad

09.00 – 21.00

Kontorsgöromål – 15.00: Repetition ”Sommarkvällar” Hallarnas Skådespelarlag – 19.00: Friskvårdsprogram

Trädgårdstjänst. En gräsmatta som vuxit sig dm hög.

 

När Undertecknad anlände till repetitionerna (något sen från foderanstalten Ysby…) satt två duktiga damer och väntade på trappen till repetitionssalen. Två gånger Gertrud. Och repetitionerna startade med diskussioner. Den ena av damerna hatar Gertrud. Det var utgångspunkten igår. Den andra älskar sin roll. Det var utgångspunkten idag. Spännande… som ett minfält för regissören. Hur han än trampar riskerar han att trampa fel… Men fantastiskt med dessa (vi ska inte överdriva dem) motsättningar. De fungerar bra som drivmedel i diskussionerna och tänjer gränserna för den egna rolltolkningen. Det blev också kreativt när vi väl äntrat salen och kom upp på golvet med funderingarna.

Del två – Bror och två gånger Magda. Nu skådespelare involverade i häftig, hetsig dialog. Det tog fart i hysterin. Och vi hittade ut fast Undertecknad är inte helt säker på om vi fann den där absoluta linjen trovärdig att följa framöver. Det kommer nog till förändringar vad det lider. Men den korta scenen (scen 15) med Magda och Bror blev så bra att armhåren reste sig! Synnerligen!

Del tre – två gånger Ulrika och två gånger Magda. Och här blommade samtliga ut i egna och gemensamma förbättringar. Båda paren har haft problem – för gnälligt visavi för aggressivt – men idag började alla hitta rätt på allvar! Vi kom dock inte längre än till de redan turbulenta och känsliga scenerna 18 och 19. Men det var nog bra att vi gav dessa scener mer tid. De är redan väl repeterade men för känsliga att lämna vind för våg. Utan att i ett första skede korrigera, löpte scenerna väl men blev starkare när vi bröt ner dem i detalj. Vi skärskådade, ändrade och fick ett klart fall framåt. Imponerande på alla händer. Nu saknas bara den rätta lyssningen, den totala inlevelsen, den anatomiska andningen och flödet som liknar livet. Säger man som så kan man lätt inbilla sig att vi har mycket kvar att nydana och gå vidare med – men regissören tror att en hand paralyserad av en bunt papper har en avgörande inverkan för att få bukt med ovan nämnda problem. Nyttig dag i salen!

 

Till kvällen Ysbysprånget. Friskt, härligt och svettigt!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>


Detta hände vecka 21, 2005>>>
Detta hände vecka 21, 2006>>>
Detta hände vecka 21, 2007>>>
Detta hände vecka 21, 2008>>>

Till de samlade loggböckerna för 2009>>>>>