Schema och logg vecka 12, 2010

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 22/3

Tisdag 23/3

Onsdag 24/3

Torsdag 25/3

Fredag 26/3

Lördag 27/3

Söndag 28/3

Tid

07.00

07.00: Arbete på kontoret

07.00: Arbete på kontoret

07.00: Arbete på kontoret

07.00: Arbete på kontoret

07.00: Arbete på kontoret

 

 

07.00

08.00

 

 

08.00

09.00

 

 

 

 

 

 

09.00: Arbete på Kontoret

Fokus: Uppdateringar

09.00

10.00

10.00: Arbete på kontoret

 

10.00: Arbete på kontoret

Fokus: Projekt Respekt!

10.00: Arbete på kontoret

Fokus: INTERREG och Projekt Respekt!

10.00: Möte ABF Projekt Respekt!

10.00: Arbete på kontoret

Fokus: INTERREG

10.00: Arbete på kontoret

10.00

11.00

11.00

12.00

12.00: Arbete på kontoret

 

12.00: Samling Kulturhuset Hallarna

12.00

13.00

13.00: Arbete med program och annons

13.00: Föreläsning Högskolan

13.00: Vi river scenografin

Sommarkvällar Kulturhuset

13.00

14.00

14.00: Förbered

14.00

15.00

15.15: Retorik-projektet Högskolan

15.00: Kultur-förvaltningen Projekt Respekt!

15.00: Arbete på kontoret

15.00: Nypremiär Sommarkvällar Hallarna

15.00

16.00

16.00: Arbete på kontoret

Fokus: Projekt Respekt!

16.00

17.00

17.00: Scenografi, ljud & Ljus för Sommarkvällar på Kulturhuset – Nattarbete - -

02.00

 

17.00

18.00

18.00: Drama Hallarna Skåd.

18.00: General-repetition Sommarkvällar Hallarna

 

 

18.00

19.00

19.00: Representation 50-årsdag

 

19.00

20.00

 

 

20.00: Friskvård Tennis - # 16 & 17

 

20.00

21.00

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

22.00

Nypremiären av ”Sommarkvällar” på lördag kommer att uppta mestadelen av veckans fokus. Mycket återstår vid veckans början som måste ordnas med. Ljus och ljudteknik. Det sista på scenografin. Program och annonsering. Och så de sista repetitionerna… Men även Projekt Respekt! kommer att få sin beskärda del. Vid godkännande på torsdag då föreningen gör den sista sittningen med ABF går ansökan iväg och då är lejonparten av arbetet gjort. Retorikprojektet får sin fjärde lektion på tisdag och på fredag följer föreningens ordförande en föreläsning på Högskolan.

Så ska vi fira en teaterkamrats 50-årsdag också. Det ser vi fram emot med höga förväntningar! Grattis, grattis!

 

Måndagen den 22 mars 2010

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontorsgöromål

Kronor & Nycklar

Halmstad

07.00 – 20.00

Arbete på Kontoret – Förberedelser – Uppdateringar – Planering – Interreg – 13.00: Arbete med programblad och annons – ”Sommarkvällar”

Affischer, flygblad men framför allt biljetter, programblad och annonser. Allt gjort på ett par eftermiddagstimmar och ivägskickat till respektive plats för tryckning och publicering. Arbetet med ensemblens scenograf tillika skådespelare går som vanligt som en dans. Hans stora erfarenhet och talang gör att mycket är vunnet. Sen har Undertecknad ett speciellt förhållande till honom då vi mycket har samma bakgrund där konsten spelar stor roll. Det är lätt att konversera då vi känner varandras uttryck och talar samma språk. Två timmar i effektivt och intensivt arbete sen var saken biff.

I sista stund kom Undertecknad iväg till MediaRummet där biljetter och flygblad printades ut.

 

Annars som vanligt måndagar. Webb och uppdateringar av scheman och arbetsbeskrivningar samt planeringar inför veckan som kommer. Särskilt intresse har lagts på Projekt Respekt! som går in på sin sista vecka innan huvudansökan till Ungdomsstyrelsen går i väg på torsdag. Viss oro kan nog formuleras runt nypremiären på ”Sommarkvällar”. Skådespelet går som det ska… men det är det tekniska runt föreställningen som känns inhabilt. När ska det bli klart med ljus och ljud? Finns det överhuvudtaget tid att slänga upp strålkastare, få dem riktade och sen lägga upp ett ljusprogram på det datoriserade ljusbordet…? Det här är vacklande frågor som alltså oroar en hel del…

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Tisdagen den 23 mars 2010

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

07.00 – 20.00

Kontorsgöromål – 14.00: Förberedelser Retorikprojektet 15.15: Retorikprojektet Halmstad Högskola - 18.00: Dramakurs med Hallarnas Skådespelarlag

Det tog två – tre lektioner innan Undertecknad kom överens med Retorikern och ett djupare samspel uppstod. Nu blir det mer utrymme för det teatrala under våra timmar i sal 3316, tredje våningen Högskolan – mer verkstad än teori. Eller åtminstone lika mycket vardera… Det upplever i alla fall Undertecknad som en väsentlig fördel. Det gynnar också gruppen av föreläsare som är där för att få ett så brett spektra som möjligt av deras möjligheter och kunskap i frågan. Dessutom blir det en helt annan stämning över lektionerna, en gemytligare atmosfär.

Dagens lektion var den klart bästa hittills. Undertecknad höll bland annat i röstuppvärmning och förklarade lite runt det instrument som är det viktigast när man står inför en grupp och ska hålla föreläsning. Sen fick deltagarna möjlighet att pröva ett framförande med utgångspunkt från den lilla sagan i Woyzeck. Resultaten av grupparbetet filmade vi och sen gick vi igenom uppspelen med hjälp av filmerna. En mycket bra metod som gav utrymme för alla att komma till tals och även kommentera varandra. Men tiden känns för knapp. Två och en halv timme försvinner snabbt även om man raskar på med övningar och ser till att det inte blir för mycket dösnack.

Bäst av allt. Det har blivit en grupp av våra deltagare nu och en viss gruppdynamik har uppstått… det känns tryggt och gott.

 

Till Hallarnas dramakurs blev det i sanning gammal skåpmat. Undertecknad har ingen ork att hitta på något nytt just nu. Projekt Respekt! och slutrepetitionerna av ”Sommarkvällar” och allt arbete där omkring pressar på för mycket och tar all uppmärksamhet. Då är det svårt att vara kreativ i marginalen. Så det fick bli Woyzeck en gång till… som av kvällens sex deltagare upplevdes som en svår övning. Transformera texten i den lilla sagan till något annat med ett oändligt sorgeligt slut… Men när de väl kommit igång var det inte några större problem… tvärt om. I alla fall för två av grupperna. Det blev också intressanta uppspel, levande, kreativa och i ett av fallen skrämmande. Eller som någon uttryckte det; Man ser er vid varje vårt tillfälle. Ni är en av oss och ändå kan ni spela upp något som påverkar så starkt.

 

Det som färjade kvällen dramapass mest var dock resonemangen runt ”Sommarkvällar”. Ska vi få publik till våra åtta föreställningar? Kommer det någon överhuvudtaget till nypremiären på lördag? Inte en enda biljett förbeställd… Kanske var det ett misstag att ta upp föreställningen igen? Hur ska vi kunna locka människor till Kulturhuset? Vad ska vi göra – kanske ställa in om det inte kommer över tjugo…? Det var mycket oj, oj, oj… och aj, aj, aj…

Det är klart att vi kan fallera. Ändå tänker Undertecknad att det förmodligen kommer rätt mycket folk… men att det kanske dröjer till de sista föreställningarna. Så är det ställt med Halmstadpubliken – det kan man inte göra mycket åt… men ställa in? Nej, det tror Undertecknad inte alls på. Hellre då en kraftansträngning för att få publik till det vi ändå tror på. Ut på stan och dela flygblad, träffa presumtiv publik och tala oss varma för varan. Det är nog det enda som hjälper, det enda att göra!

Hatte Bärtilsson  

Vädret veckan ut

 

 

 

 

Upp>>

 

Onsdagen den 24 mars 2010

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

07.00 – 22.00

Kontoret – Uppdateringar – Projekteringar – INTERREG – 20.00: Friskvård/Tennis

Äntligen en dag utan möten eller andra fasta programpunkter…

Det blev uppdatering och iordningställande av ”Sommarkvällars” webbsida. Därpå mailbombning med information om nypremiären på lördag till hela nätverket… Nu är det bara att hoppas att det kommer några fler än de fyra som förbeställt biljetter fram till dags datum. Fyra är i och för sig ingen katastrof. Vi kommer att spela antingen det kommer nämnda numerär eller fler… men det är ju otroligt mycket roligare om det blir mer folk i salongen… Låt oss hoppas på ett tjugotal!

 

Eftermiddagen gick åt till de sista förberedelserna inför morgondagens Projekt Respekt!-möten. Åter en gång igenom projektbeskrivningen och aktivitetsschemat. Undertecknad hann tyvärr inte fylla i den webbaserade ansökningsblanketten på Ungdomsstyrelsens hemsida… det får bli i morgon, tidigt. Men i övrigt ser det färdigt ut…

 

Äntligen tog Undertecknad i par med Broder poäng mot Namnen och Grannen. Det betyder mycket, för under hela den här säsongen har det bara blivit förluster. 6 – 6 stannade den mycket spännande matchen vid. Då tog vi det sista gamet efter storstilad kämpainsats. En mycket betydelsefull och tung poäng i Fula Fatet Cuppen!

Undertecknad blev därpå erbjuden att spela ytterligare en match på banan bredvid… Det blev således en tung kväll med mycket spring och en totalt av svett genomblöt tennismundering - härligt – må man säga!

 Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Torsdagen den 25 mars 2010

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

”Sommarkvällar”

Projekt Respekt!

Kronor & Nycklar

Hallarnas Skådespelarlag

Halmstad

07.00 – 23.00

Kontorsgöromål –10.00: Möte ABF – Projekt Respekt!15.00: Möte Kulturförvaltningen – Projekt Respekt!18.00: GENERALREPETITION ”Sommarkvällar” Hallarnas Skådespelarlag

Mötet på ABF var helt avgörande för Projekt Respekt! framtid. Alla papper klara och budgeten i balans. Nu var det bara frågan om att fylla i ansökan till Ungdomsstyrelsen och få den kompletterad med ABF:s uppgifter som firmatecknare osv. Och det skulle visa sig vara ett minimum av problem. Ombudsmannen gick nogsamt igenom skrivelserna och Undertecknad fick ett godkännande av det hela. Dock fick vi lämna vissa rutor för en närmare förklaring av ABF som organisation. Nytt möte bestämdes till måndag nästa vecka.

 

Eftermiddagen ägnades åt att få alla ansökningspapper kopierade och lagda i ordning inför mötet med Kulturnämnden längre fram på eftermiddagen. 

 

På Kulturnämnden satt Kulturchefen och chefen för Puls och väntade. Samma nogsamma genomgång av samtliga skrifter som tidigare på ABF. Det var inte mycket att diskutera på Kulturnämnden heller. Projekt Respekt! är ju känt sedan tidigare och det är ju mer eller mindre på de båda herrarnas initiativ som konceptet fått en andra chans efter det att Allmänna Arvsfonden sa nej i höstas. I alla fall beviljade de en summa pengar för denna den andra projekteringsrundan. Nu är den alltså klar och det var bara att konstatera att intresset utan tvekan fanns kvar. Vi var färdiga på en halvtimme lite mer.

 

Till kvällen generalrepetition med ”Sommarkvällar” och Hallarna. Det gick inte att köra vare sig med ljus (inte ens upphängt) eller ljud (någon knäppskalle hade snott pluggarna till högtalarsystemet) så det var bara för Undertecknad att slå sig ner i salongen och avnjuta genomgången. Innan vi satte igång den hela genomgången knackade vi oss igenom de traditionella scenerna dels för att värma upp, dels för att få bättre kontroll på dem. Det gjorde att vi kom sent igång och var inte färdiga förrän vid halvelvasnåret.

Men i salongen tänkte Undertecknad; Vilka fantastiska skådespelare! Han fick känslan av att sitta på en väletablerad teater med fullblodsproffs till skådespelare. Fantastiskt på så många sätt! En stolthet att få ha med dessa goda människor att göra.

Nöjda inför lördagens nypremiär lämnade vi Kulturhuset för att insupa den milda vårkvällen utanför. Fantastiskt det också! Sprudlande glädje efter en lång arbetsdag…

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Fredagen den 26 mars 2010

                                                                                                  

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

”Sommarkvällar”

Kronor & Nycklar

Hallarnas Skådespelarlag

Halmstad

07.00 – 02.00

Kontorsgöromål – 13.00: Föreläsning – Högskolan 17.00: Scenografi – Ljud – Ljus – ”Sommarkvällar” - Kulturhuset

Undertecknad känner sig helt vimmelkantig, virrvarrig, genomtumlad… kort sagt väck(t)… Det myckna arbetet på sistone, av skiftande karaktär, sena nätter, som kommer av att Undertecknad kommer hem sent från uppgifter, det dubbla tennispasset i onsdags har dessutom knarrat till kroppen… När allt kommer kring är det kanske inte så konstigt att det tar tid att vakna, komma till rätta med dagens karta; Vad har vi på programmet idag då? Vad förutom möten o.s.v.? – ”Nu måste vi nog börja fokusera på Interreg… Norrmännen ringde igår och undrade om det går för sig att komma redan på söndagen före mötet… Ett förslag till program måste fram!” tänker han medan kaffevattnet kokar upp.

Hustrun kommer med en puss och gratulerar honom på Internationella Teaterdagen… Sen går Undertecknad och lägger sig igen – sömnbristen gör sig gällande…

 

Följde ännu en föreläsning med deltagare från Retorikkursen. Dåsighet tog tyvärr överhanden över Undertecknad…

 

Oj, Tack bäste föreläsare!

 

Och ursäkta om jag verkade en aning sömnig under din föreläsning. Det har sin naturliga förklaring… som det finns (bort)-förklaringar på allt.

På lördag har jag premiär på vår föreställning ”Några Sommarkvällar På Jorden”, som du är välkommen på om du har tid och lust. Att ha premiär innebär alltid en enorm arbetsbelastning med oro och bekymmer som följer en dygnet runt. Det tär, förutom de sena nätterna med tekniska frågor som ljussättning och scenografibygge. En vecka före premiär lever jag mitt liv som i koma… vilket lite kan urskulda min sömnighet. Dessutom kom jag direkt från förtärd lunch…

 

Hur som helst så uppskattade jag din föreläsning! Mycket! Du verkar vara en jordnära och varm människa som liksom den gode fadern äger den sköna lusten att med hjärtat dela med sig av sin breda kunskap.

Några anteckningar kom ner i mitt block. De delar jag med mig av i ocensurerat skick.

 

Fantastiskt kvickt och bra att ta upp publikyttringar på studs. Som den gäspning du kommenterade… ja förutom min trötthet. Varmt, utan att göra onödigt narr av personen.

Stundom återkommer ett litet smackljud du åstadkommer efter längre utläggningar. Inget som direkt irriterar men märkbart. Sådant är svårt att arbeta bort om ens nödvändigt.

När någon frågar eller svarar från främre bänken och som du upplever har en svag röst kan du upprepa frågan för de som sitter längre bak i salen. Annars är risken att ditt svar blir sammanhangslöst.

Bra att hela tiden skriva och teckna på tavlan. Lektionen får ett behagligt tempo som det är lätt att följa med i. Man hinner själv anteckna och illustrationerna är levande och lättbegripliga. Inte helt talanglösa ur en mer konstnärlig synvinkel. Du disponerar vita tavlan på ett utmärkt sätt.

Du har full koll på hela auditoriet och vänder dig exemplariskt till alla så att man känner att du talar till just mig. Bra tempo och tryck i tal och gester.

Att ställa upp frågor på tavlan och sen nogsamt gå igenom svaren är perfekt ur en pedagogisk synvinkel.

Ibland släpper din röst och det blir svårt att höra vad du säger. Speciellt när du ritar och talar in mot tavlan. Rösten annars tydlig och mycket behaglig att lyssna till.

Även när rast utlysts samlas lärjungarna runt sin mäster för att avkräva svar på sina funderingar. Din tillgänglighet är strålande!

 

Så långt mina anteckningar. Uppskattar verkligen den här lektionen men skäms inte för min dåsighet. I ärlighetens namn är inte luften allt för frisk i salen. Måhända är det därför gäspljud från studenterna då och då tränger igenom.

 

Sen har jag en fråga till dig. Har hört att du står för innebandyn på Högskolan. Vågar man drista sig fråga om man kan vara med? Vi kan ta upp det på tisdag när jag hoppas att vi ses igen.

 

Fem samling för Hallarna på Kulturhuset. Undertecknads uppdrag var att sätta ljuset och få till ett någorlunda acceptabelt program på det datorstyrda ljusbordet. De andra hade att ställa det sista på scenen i ordning. Så länge de höll på kunde vi inte göra något åt ljuset. Undertecknad hade fått en kille från Kvartersteatern till hjälp. Det blev hamburgare och strips innan vi kunde komma igång. Och det skulle ta sin lilla tid innan hela pjäsen var genomgången och alla ljusmomenten var satta. Klockan två travade vi ut från Kulturhuset genomtrötta men nöjda. Utan hjälp hade det tagit ännu längre tid… det ska nogsamt sägas. Men med detta var i alla fall Undertecknad nöjd inför premiären i morgon.

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Lördagen den 27 mars 2010

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

”Sommarkvällar”

Kronor & Nycklar

Hallarnas Skådespelarlag

Halmstad

10.00 – 23.00

 

Kontorsgöromål – INTERREG – 12.00: Samling Kulturhuset 15.00: NYPREMIÄR – ”Sommarkvällar” – Kulturhuset – Hallarnas Skådespelarlag 19.00: Representation

 

Åska och hagel på morgonen… Vinteråska på premiärdag… Resten av förmiddagen hällregn. Det var egentligen meningen att några av ensemblen från ”Sommarkvällar” och Undertecknad skulle dela ut flygblad på förmiddagen. Av detta blev det inget på grund av vädret.

Undertecknad hämtade rubanken som vi lånar av Kompositörens mor – tillika Pilefeltsgranne.

 

Klockan tolv samlades ensemblen inför nypremiären. Det kändes en aning spänt men på det hela taget var det en väl samlad grupp som slöt upp.

Vi körde igenom en del scener för att komma igång. De traditionella… 8:an, 4:an och så Tanjas scener när hon kommer ut till sommarhuset. De sista för att Undertecknad skulle få träna på de relativt komplicerade ljusmomenten där.

Scenen skurades och vi ställde i ordning för publikinsläpp. De tre timmarna mellan tolv och föreställningens start gick som ett jehu. Vi hade inte gjort oss några förhoppningar om publikrusning. Undertecknad trodde på ett tjugotal – det kom tio och det var väl den enda besvikelsen denna dag… Med så få ser det glest ut i salongen.

Föreställningen gick utan tvekan bra. Men där var tabbar som irriterade. Den största av dessa åstadkom Undertecknad själv. Precis innan första aktens slut hängde sig datorn så att en telefonsignal uteblev (den situationen räddade skådespelarna galant). Värst var att musiken som ska beledsaga det absoluta slutet på Akt I också gick förlorad. Det var oerhört synd då det skapar en fantastisk stämning.

Nå väl… Just det tekniska rår man inte på. Man kan däremot göra så mycket som möjligt för att eliminera störningsrisker. Det har Undertecknad lärt sig nu.

Andra akten gick utan liknande bekymmer. En del text glömdes och på något ställe hackade det till. Men alla kan nu stycket så väl att de kan gå in och rädda om det skulle bli total kortslutning. Publiken märker troligen ingenting. De tio som nu satt där.

På det hela taget får man beteckna denna nypremiär som lyckad. Undertecknad blev så rörd i slutet när den Nye Lille Medlemmen gjorde sin entré att tårarna rann. Det är en lugn och trygg och harmonisk ensemble som för det här skeppet framåt. Det tuffar på genom vilka farvatten som helst.

Något speciellt från denna vår vårpremiär. Synd att så få kom för att titta på oss. Publiken uttryckte ändå berömmande ord. De hade blivit berörda och gick nöjda ut i vårvädret som under eftermiddagen åter stabiliserats.

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

 

Söndagen den 28 mars 2010

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

09.00 – 17.00

Kontoret – Uppdateringar – 13.00: Samling Kulturhuset – Rivning av scenografi – ”Sommarkvällar”

En timma och fyra minuter – det var vad det tog att riva och få undan scenografin till ”Sommarkvällar”. Egentligen inte så mycket att snacka om. En och annan skruv krånglade… annars gick det som på löpande band. Vi passade också på att tömma logerna och tog över all handrekvisita och alla kläder till Hallarnas kontor på andra våningen. Vi var tio som expedierade det här lyftet och ingen förtog sig direkt… Nu ska det hela resas igen på långfredag. Att det blivit som det blivit – att vi är tvungna att demontera och montera scenografin beror på olika omständigheter… men mest därför att det släpat med organisationen på Kulturhuset. Strunt samma – nu är det bara att göra och gilla läget.

 

Till eftermiddagen åkte Undertecknad ut med hela familjen för att plocka ris och vide till påskfirandet. I Ryssland heter söndagen före påskhelgen ”Videdagen” Det är då man ska börja med påskdekorationerna… så vi häktade på denna tradition… men det var ruggigt kallt göra i den snåla blåsten…

Hatte Bärtilsson 

 

 

 

 

 

Upp>>

 

W e b b l o g g s h i s t o r i k

Detta hände Vecka 12, 2005 >>>

 

 

 

Detta hände Vecka 12, 2006 >>>

 

 

 

Detta hände Vecka 12, 2007 >>>

Katrinebergs Folkhögskola på besök i Gwardejsk – 60 År Av Minnen

 

 

Detta hände Vecka 12, 2008 >>>

Interreg-möte i Göteborg – Konst För En Bättre Värld på Tokalynga

 

 

Detta hände Vecka 12, 2009 >>>

Medborgarengagemang. Samling för bevarandet av Gamla Sporthallen. Måhända ett blivande Kulturhus…

Samtliga loggböcker för 2010 >>>