Schema och logg vecka 38, 2011

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 19/9

Tisdag 20/9

Onsdag 21/9

Torsdag 22/9

Fredag 23/9

Lördag 24/9

Söndag 25/9

Tid

07.00

 

 

 

 

 

07.00: Frukost

07.00: Frukost

07.00

08.00

 

 

 

 

 

08.00: NBV Studiecirkel-ledarutbildning Kuggaviksgården Åsa

08.00: Enskilt arbete på Kuggaviksgården Rapport ”Trollkarlen Från Oz”

08.00

09.00

 

 

 

 

 

09.00

10.00

10.00: Arbete på kontoret

10.15: INTERREG Region Halland

10.00: Arbete på kontoret

10.00: Arbete på kontoret

10.00: Arbete på kontoret

10.00

11.00

11.00

12.00

12.00: Arbete på kontoret

12.00

13.00

13.00: Möte MediaRummet Hallarna Rapport

13.00

14.00

14.00

15.00

15.00: Webbjobb MediaRummet

15.00: Besök ABF Nya lokaler

15.30: Enskilt arbete på Kuggaviksgården Rapport ”Trollkarlen Från Oz”

15.00

16.00

16.00: Kontoret

16.00: Husknuten

16.30: Mot Åsa

16.00: Mot Halmstad

16.00

17.00

17.00: Friskvård Tennis - # 90

 

17.00: Arbete på kontoret

17.00: Foto på Halmstad Teater

17.00

18.00

18.00: Teaterkurs Hallarna - IOGT

18.00: NBV Studiecirkel-ledarutbildning Kuggaviksgården Åsa

18.00: Arbete på kontoret

Fokus: Webb-uppdateringar

18.00

19.00

 

 

19.00

20.00

 

 

20.00: Friskvård Tennis - # 91

 

20.00

21.00

 

 

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

 

22.00

Nu får Interreg ryckas upp ur graven. Antingen förpassas den dit igen eller så får vi klä på skelettet… På tisdag kommer mycket att avgöras (mötet på Region Halland) – sen får vi ligga på

dem nere i Laholm för att få ordning på ekonomin… för att inte tala om ruskaruntet i Norge och Danmark. Spännande och helt avgörande vecka för det projektet – ”Ungt Kulturentreprenörskap”

Hallarnas teaterkurs drar igång för hösten. Att skriva egna texter blir det genomgripande temat den här gången. På torsdag ska vi hjälpa den nye teaterchefen med att ta bilder på teatern. Till helgen

åker vi till Åsa och lägger oss på NBV-träningsläger. Inskolning i nykterhetsrörelsens tankesätt… I övrigt får vi lägga ner lite koncentration på Trollkarlsrapporten.

Fyra år sen vi lämnade Gwardejsk och Ryssland… Vad tiden går…

 

Måndagen den 19 september 2011

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontorsgöromål

Kronor & Nycklar

Halmstad

10.00 – 20.00

Arbete på Kontoret – 13.00: Arbetsmöte – MediaRummet – Hallarna ”Trollkarlens” rapport 17.00: Friskvård – Tennis – Skummeslöv

Under förmiddagen kom Undertecknad äntligen igång med ”Trollkarlens” rapport. Ett par rubriker kläddes i skriftlig framställan – men bättre upp var att Undertecknad fann en form för arbetet. Det kommer ändå att bli drygt och kräva en hel del fokus. I mitten av nästa månad måste det stå klart – då ska Kulturförvaltningen ha sin rapport – så det är ju ingen direkt panik… gott emellertid att bli av med knotet så snart det är möjligt… Fast det går inte att sticka under stol med att det är rätt intressant att rekapitulera ”Trollkarlens” vingliga, raka framfart.

 

Eftermiddagen ägnades just åt samma sak. ”Trollkarlens” rapport. Delar av produktionsrådet på MediaRummet för att printa (repetitionsschema bl.a.) och kopiera (tidningsklipp bl.a.). Drygt och vilka mängde det skulle visa sig bli. Ett sparkade vi igång och fick lämna klockan halv fyra. Då var vi ändå rätt effektiva och fick mycket riktigt gjort det vi skulle – ändå återstår en hel del. Att rapportera tar också tid och kraft!

 

Till kvällen – Epilog på Skummeslövs vanligtvis utmärkta grustennisbanor. Utesäsongen är definitivt över! Sorgelig syn… driver av gulnade tallbarr som förövrigt bestred banans linjer och röda grus. Alldeles utanför höga staketet Svarvareskogens svampar… Gulnande björkar – råkalla vindar – mörka molnbankar – kylslaget – ensamt. Det var länge sen det var trängsel om banorna. Tre av nio står fortfarande med näten kvar… I övrigt ödsligt!

Den Nye Lille Medlemmen tjatade sig till att få följa med. Bollkalle för första gången i sitt liv.

Innan tröga ben kommit igång blev det ballongpastejtennis… så småningom lite bättre krut i slagen och härliga språngjakter efter gula bollar. När det hela var över stor Undertecknad som segrare med siffrorna 8 – 5. Då hade det redan börjat mörkna… Tack och adjö för den här säsongen! Vi ses till våren igen!

När Undertecknad frågade Den Nye Lille Medlemmen vad han tyckte svarade han; Långtråkigt och dumt!

Hatte Bärtilsson

Vädret veckan ut

 

 

 

 

Upp>>

 

Tisdagen den 20 september 2011

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Konor & Nycklar

Halmstad

10.15 – 20.00

Kontorsgöromål – 10.15: Möte – INTERREG – Region Halland/Hamngatan – (1303)15.00: Arbetsmöte – Webb – Hallarna – MediaRummet18.00: Teaterkurs – Hallarnas Skådespelarlag – IOGT-NTO – (Upptakt)

I farstun till Region Hallands nya expedition på Hamngatan stötte – bokstavligen – Undertecknad på Halmstads store kompositör och orkesterledare. I förbifarten dryftade vi Kulturhusets vara eller inte vara, Tall Ships Races överskattade betydelse och annat värt att vända på inom kommunens kultursvär. Undertecknad kände sig en aning vilse i omgivningarna men lyckades ändå hänga med i resonemanget… Någon kontenta kom vi aldrig fram till… Så är det; Det blir mycket bla, bla, bla

Därpå följde INTERREG-resonemang med tjänstemännen på nämnda regionala organisations kulturförvaltning. Vad vi kom fram till här då?… Ja, att projektet ”Ungt Kulturentreprenörskap” fortfarande lever och att vi är på väg att ta oss vidare. Det hölls ett slags förhör av tjänstemännen, för dem att förstå hur verkligheten ser ut. Inte värre… De meddelade att någon gång i oktober måste regionen ha in en färdig skrivelse… annars hinner inte styrelsen behandla den! Undertecknad passade också på att förhöra sig om det fanns en slant över så att hans insats inte helt skulle drivas ideellt… Denna fråga vändes det och vreds på – slutsats; Egentligen Laholms problem… En tolkningsfråga naturligtvis… men för Undertecknads del ser det ut att bli fortsatt tramp utan ersättning. Det gör ju inte projektet direkt intressantare – eller rättare den törnestig som nu ska vandras till ett eventuellt inlämnande i februari nästa år.

Det var ändå kul att ha fått se den regionala kulturförvaltningens residens lokaliserat i en vanlig lägenhet i huset som också inrymmer Kulturmiljö Hallands kontorskomplex. Inte mycket att skryta med!

 

Efter lunch dansade åter Strindberg ystert runt i huvudet på Undertecknad… Han har nu gnagt sig så fast att vissa skådespelare kontaktats och långt framskridna regiplaner börjat ta reell form. Kan Undertecknad få sin vilja igenom – och det får han på det ena eller andra sättet – så kan det bli en riktigt rolig uppsättning – Spöksonaten (med tillägget; För sista gången). Ensemblen har nu formulerat färdigt sig… Hälften har svarat ja med reservation – övriga behöver betänketid…

 

Klockan tre var Undertecknad åter på MediaRummet där de snälla människorna hjälpte Verkställanderådskamrat och Undertecknad att lägga vantarna på absolut nödvändigt verktyg för att kunna hantera ansvaret för Hallarnas hemsida. En snabb genomgång hur det här verktyget fungerar… mer hann vi inte med. Det får bli några sittningar till – då kommer vi förmodligen också överens om hur det praktiska med hemsidearbetet bäst ska fungera… Gemmytligt i lilla rummet som vetter ut mot gråa gatan. Utanför förutspått regn och rusk.

 

Premiär för Hallarnas Teaterkurs till kvällen. Deltagarantalet något av en besvikelse. Då vi i fjol var uppemot ett tjugotal hade kvällens sittning bara lockat någon och tio deltagare. Men egentligen spelade det ingen roll… kanske till och med bättre med ett mindre antal än hela tjocka släkten… Antalet oväsentligt för Undertecknad som började med en skrivarövning. Fyra höstord delades ut att hämta inspiration från och så var alla igång under tyst koncentration. Det tog en dryg halvtimme sen var det dags för presentation… Och det blev som vanligt – Enormt bra och spännande. Deltagarna hade att välja mellan att dramatiskt läsa sina alster eller att agera dem. Blandat härvidlag – men mycket var riktigt fyndigt tillkommit. Undertecknad minns bäst en höstjacka som inte passade i ett upplägg som påminde om ”Flickan som trampade på en brödkaka” – En födelsedag där ingen gratulerade – En sista stund i livet kopplat till en hjärtlungmaskin (den historien tar sig vid åtanke) – En skateboardhistoria som kunde slutat illa om det inte varit för ett kokkärl – En monolog i dialogformat om höstdepression. Höstens förtröstansfulla inverkan på vårdepressioner.  Men det var styvt från alla händer. Det ger tillförsikten inför höstens fortsatta arbete som helt (mer eller mindre i alla fall) kommer att gå ut på egenproducerade texter. Det ska bli spännande – det ser vi fram emot!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Onsdagen den 21 september 2011

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

10.00 – 22.00

Kontoret – 15.00: ABF – Besök i Nya Lokalerna20.00: Friskvård – Tennis - Söndrumshallen

Bäst idag var tennisen till kvällen. För första gången på bra länge vann Undertecknad i par med Brodern i en fruktansvärt spännande och välspelad match. Vi bröt redan i första serverundan men fick sen se dem komma ikapp. Inför sista rundan var det fyra lika… men då lyckades vi hålla våra egna servar samtidigt som vi bröt motståndarnas sista servegame. 7 – 5… Men det kostade på – en riktigt svettig uppgörelse.

 

Annars runt med studiecirkelformulären för att få cirkelledarna att skriva på. Efter den det sista hembesöket ville inte bilen mer. Fick hjälp att få igång den och åkte sen raka vägen ner till Trönninge och köpte ett nytt batteri. Sen var det inga större problem.

 

ABF. Nya lokaler på Bolmengatan. Nu har de fått ordning på utstyrsel och inredning. Såg riktigt hemtrevligt ut. Tårta och mingel. Inte mycket mer. Träffade musikerkollegan för att kort ögonblick. Vi bestämde möte till onsdag åttadar. Då får vi diskutera upplägget av Laholmsspäket. Mer han vi faktiskt inte dryfta denna regntrista dag.

Innan vi gick fick Den Nye Lille Medlemmen en ABF-ballong och Undertecknad önskade lycka till.

 

Något lite på Trollkarlsrapporten…

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Torsdagen den 22 september 2011

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

10.00 – 19.00

Kontorsgöromål – 16.00: Teaterrepetitioner – Husknuten – ”I dödens Väntrum”17.00: Fotosession – Halmstad Teater

Förfärlig dag i otrivsel, lathet och lögnerier

 

Tack vare denna lathet kom allt på skam vad gällde Husknutarna. Undertecknad hann helt enkelt inte med den repetitionen… Det är bara att erkänna och ställa sig i skamvrån. Vid en enkel analys så måste Undertecknad nu skaka av sig denna oreda och ta sig ur den passivitet som fortfarande, likt höstfrukter som vägrar lämna bladlös gren, hänger kvar och lamslår… Härmed ställer Undertecknad sig själv under kraftfull utskällning!

De rara människorna var samlade och ställt sig till förfogande – men ingen regissör dök upp. Skam!

 

Sen, sen eftermiddag hastar emellertid Undertecknad till Hallarnas klädförråd på Fammarp – där den totala ordningen numera råder – att hämta attribut till fotograferingen på Halmstad Teater. Tack vara ordningen var det inga problem plocka till sig det som behövdes – Hattar och kläder från Oz – Plastsvärd från gudarna vet var – En hög hatt från Ruskaby – annat smått och gott lagrat för att en dag – som denna - komma till pass. Sen ner till teatern där volontärerna så sakteliga samlades. Spridda skurar från Teaterkursen, Ruskaby och Landet Oz – inalles, vad det led, 12 personer.

Det blev till en trevlig session – det mesta utspelade sig på Stora scen där en läcker ljussättning spelade stor roll vad gäller bildernas kvalitet. Det såg mycket läckert ut! Men även deltagarnas stora iver och starka utspel hade betydelse. Alla gick inför sin uppgift och hade även med sig egna kläder och tillbehör. Ah, det blev bra och stämningen var mycket god. För första gångne på mycket länge – om någonsin – fick Undertecknad också se Teaterchefen i aktion som regissör… Något högljudd men snabb och mycket bestämd. En bra arbetsledare i en situation som denna.

Efter Stora scen foajén… Bilder vid blanka flygeln, baren och framför Halmstadgruppens värk vid marmorstjärnan. Samma iver och koncentration. Två timmar till mycken glädje. Bra resultat… det hävdade i alla fall Teaterchefen och hans team.

 

Undertecknad passade i detta sammanhang också på att introducera ”Spöksonats”- idéerna för två av deltagarna. En tredje – samlingens äldsta kvinna – fick också bud på eget initiativ. Nu är ensemblen till två tredjedelar vidtalad. Alla har inte accepterat… men det ser gott ut. En önskeensemble! När man omhuldar de vidtalade med grundvalar och utgångspunkter blir första reaktionen att det kommer att bli en stor utmaning – sant! Men samtidigt är ett sug väckt som väl vittnar om en bredvillighet att få slå sig på just en utmaning, få sätta tänderna i roller som kommer att tära mycken koncentration och skicklighet. Få något att manövrera utöver det vanliga…

 

Till kvällen ringer Teaterchefen och gratulerar till en fin session på teatern. Ja, den insatsen förlåter något det övriga slarvet under dagen…

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Fredagen den 23 september 2011

                                                                                                                           

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

10.00 – 21.00

Kontorsgöromål – 16.30: Mot Åsa18.00: Studiecirkelledarutbildning – Kuggaviksgården i Åsa – NBV – (övernattning)

Bättre fart idag!

Innan lunch var Undertecknad i par med Den nye Lille Medlemmen uppe och hängde tillbaka det lånade från Fammarpslagret. Vi vek kläderna, var noga så att allt kom på sin rätta plats. Det är en sådan ordning där nu… där, där allting annars luktar mögel och svamp. Nåväl en förvaringsplats är en förvaringsplats och det gå ju alltid att tvätta det man lyfter ut… Men är det verkligen så många plagg eller attribut som kommer till återanvändning? Endast vid särskilda tillfällen, som fotosessionen igår, återuppstår tingen och får ett värde. Men det är första gången som Undertecknad kan komma ihåg… Ok, Ruskaby…

 

Under sen eftermiddag utgick en uppmaning till de unga skådespelare som är tänkta att kreera rollerna i ”Utdömd Egendom”. Kontakta Undertecknad under söndagen för diskussion om en första kollationering! Tid och plats?

 

Två mail gick också iväg till Norge och Danmark. INTERREG…

Hallå Danmark
Hallå Norge

Skriver till er i anledning av vårt gemensamma ungdomsprojekt.
Vi har haft en del krångel här med våra regionala myndigheter som under den senaste tiden slagits samman och blivit en regional myndighet. Därför har beredningen av vårt projekt kommit i kölvattnet och fallit undan i prioritet. Nu vill man emellertid att vi (jag) går vidare med beredningen av det.

Jag ska självklart också medge att mitt dåliga engagemang denna sommar har fördröjt projektet. Jag har till dags datum arbetat ideellt med det och under sommaren har jag därför prioriterat projekt som gett mig pengar till min försörjning. Nu har detta arbetstryck släppt betydligt och jag har tid att gå vidare med vårt projekt och har därför siktat in mig på att få in en ansökan till början av nästa år. Har redan vidtagit åtgärder för att komma igång med arbetet.

Till yttermera visso är också Laholms kommun med sina företrädare i kulturchefen och rektorn för kulturskolan angelägna om att få projektet till verklighet. De har därför anmodat mig att så snart som möjligt komma underfund med om det finns intresse från er sida och att skapa möjligheter om så skulle vara att äntligen gå iland med ”Ungt Kulturentreprenörskap”

Min fråga till er är således:
Har ni intresse att fortsätta detta segslitna ansökningsförfarande och gå vidare med arbetet?
Gäller samma förutsättningar som när vi träffades sist?
Era tankar om våra möjligheter att förverkliga ansökan och projektet i sig?

Personligen är jag beredd att lägga ner tid och möda för att komma fram till det vi en gång i tiden bestämde oss för!

 

Vid fyratiden lyfte Undertecknad för att ta sig till Åsa och Kuggavik. Det var en resa som tog nästan två timmar längre tid än beräknat. Trafikomläggningar… På en tvärparallell till Stora Landsvägen där trafiken makade sig så långsamt att det säkert var mer än Undertecknad som kände viss irritation. Ändå anlände ekipaget i tid för att ta del av den kvällsvard som serverades som inledning på dessa två utbildningsdagar studieförbundet NBV kallat till.

Efter aftonmålet samlades de inkallade i Storstugan för att presentera sig och för att få den första tukten i konsten att vara cirkelledare. Det kanske inte var några nyheter för Undertecknad men han följde snällt med och på det viset blev det både roligt och intressant.

Kvällen avslutades med sen kvällsmacka…

 

Till natten trängde sig Strindberg på. I kvalmig kajuta strövade han runt och uppmanade… ”Spöksonaten”! Och personaget vankade in och ut ur Undertecknads huvud på svettig kudde… Nu har pjäsen bitit sig fast…

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Lördagen den 24 september 2011

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

07.00 – 21.00

 

Kontorsgöromål – 07.00: Frukosteri - 08.00: Studiecirkelledarutbildning – Kuggaviksgården i Åsa – NBVEfter avslutad kurs c:a 15.30: Rapportarbete – ”Trollkarlen Från Oz” – (övernattning)

 

Redan tidig morgon bestämde sig Undertecknad för att ringa hem och be om lov att få stanna på Kuggaviksgården ännu en dag och om möjligt få det lugn som ändå erfordras för att få rapporten av arbetet med ”Trollkarlen” klar. På kontoret blir det bara hackmat… Så snart klockan krupit över anständighet ringde Undertecknad hem och fick förväntat tillstånd att stanna ytterligare en natt. Vid lunchen gjordes rumsbokningen om, kost och logi betalades och saken var därmed biff.

 

Studiecirkelledarutbildningen fortsatte där den slutade igår kväll. Upplägg, formalia, vad man bör tänka på för att skapa en gemytlig atmosfär, rapportering och annat som hör denna typ av pedagogik till. Intressant – men bara om man gav sig hän. Vi var elva deltagare från olika organisationer och situationer men med det gemensamt att vi leder studiecirklar i NBV. Det var också kul att stifta bekantskap med delegaterna från KRIS… Roligast var dock de fria diskussionerna. Här gavs det tillfälle att ta del av de andras erfarenheter och ställa frågor till ledningen. Det blev kanske lite väl mycket av Undertecknads funderingar och vid ett tillfälle var Undertecknad tvungen att fråga om det inte var störande med just bara hans inlägg. Det spelade ingen roll hur än Undertecknad än försöker hålla låg profil… den blev skarp och hög ändå… tyvärr. Men ledningen tycktes bara uppskatta att det slank något ur den debattlystne på kanten. Ingen annan gjorde heller någon min … för den delen.

Vi fick dessutom mycket fin kritik för vårt arbete på Laxön och Undertecknad föreslog företeelser att gå vidare med. Internationella teaterläger, kulturfestivaler och annat för kreativa ungdomar att del av. Ledningen lovade att ta detta vidare till förbundsnivå för att se vilka möjligheter det skulle kunna öppna.

Dessutom har ”Utdömd Egendom” fått sin första spelning. På export till Varberg söndagen den 30 oktober… Det är ju enastående!... Vi har ju inte ens börjat…
Trots de ynkliga odds Undertecknad ställt upp blev det ett par spännande dagar på Kuggavik. När det var dags för avrundning och avslutning kändes utbildningsdagarna meningsfulla och berättigade. Kanske inte så mycket nytt i kunskapsbaggen – men avkopplande och uppfriskande. Avkopplande då samlingen skiljde sig mycket från gråa vardagslunken.

Kaffe och kaka… Sen for de övriga efter livfullt avsked och Undertecknad fann sig stå med näsan mot horisonten och en begynnande solnedgång vid randen mellan luft och vatten. Kuggavik ligger naturskönt vid havet. Att ta en kort promenad längs stranden samlade tankarna för nya tag – Rapport ”Trollkarlen”.

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

 

Söndagen den 25 september 2011

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

07.00 – 21.00

07.00: KuggaviksgårdenFrukost08.00: Enskilt arbete Kuggavik – Rapport: ”Trollkarlen Från Oz”13.00: Lunch14.00: Fortsatt rapportarbete16.00: Mot Halmstad – 18.00: Kontorsgöromål…

Alltså ytterligare en dag på Kuggavik. Fantastiskt rogivande… Havet, naturen… Mat tre gånger om dagen… bara att gå och sätta sig till bords. Ock så till bords i egen stuga med en hungrig dator vars tangenter lockar mer än vänligt. ”Trollkarlens” förflutna rubrik efter rubrik. Kom ett gott stycke men långt ifrån färdig. Drygt… inte bara att sprätta ner något… tankarna går. Egentligen obegripligt att vi orkade med detta stora arbete. De är de mångas förtjänst… men Undertecknad hade ett finger eller mer i allting. Inte så konstigt att det tagit tid att återhämta sig. Kuggavik ett steg i den riktningen. Skönt att vara sig själv – även om det är tudelat – ensamhet avskräcker… men idag var Undertecknad med alla de som stred för ”Trollkarlen” i somras. Ett tiotal (av tjugo)rubriker blev gjorda innan det var dags att ställa i ordning, ta en sista kopp kaffe, packa dator och nattduksväska, vrida om startnyckeln och se till att hitta rätt väg hem. I försiktighet längs E:6an…

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

W e b b l o g g s h i s t o r i k *

Detta hände Vecka 38, 2005 >>>

 

 

 

Detta hände Vecka 38, 2006 >>>

 

 

 

Detta hände Vecka 38, 2007 >>>

Bye, bye, Lenin

 

 

Detta hände Vecka 38, 2008 >>>

Första stegen mot ett nytt projekt: ”Levande Minnen”…

 

 

Detta hände Vecka 38, 2009 >>>

Bra men besvärliga repetitioner hela veckan (”Sommarkvällar”) Till helgen provade vi oss fram på nyrest scenografi och med musik för första gången

 

 

Detta hände Vecka 38, 2010 >>>

Många roliga events på Högskolan, viktigt möte för Projekt Respekt! men fortfarande oro i de leden… Sångshow med Husknutarna och budgetberedning i Laholm. Intensiv vecka!

Samtliga loggböcker för 2011 >>>