Kulturkompaniet Kronor & Nycklar --¤-- Schema och logg vecka 16, 2018

Tid

Måndag 16/4

Tisdag 17/4

Onsdag 18/4

Torsdag 19/4

Fredag 20/4

Lördag 21/4

Söndag 22/4

Tid

07.00

 

 

 

 

 

 

* Ledig dag… *

07.00

08.00

08.00: Arbete på kontoret

 

08.00: Arbete på kontoret

 

08.00: Arbete på kontoret

08.00: Arbete på kontoret

 

08.00

09.00

 

 

 

09.00

10.00

10.00: Arbete på kontoret

10.00: Friskvård Tennis – Sauna # 42

10.00: Arbete på kontoret

10.00: Work Shop Högskolan

10.00 / 11.00: Pappaledigt Konsert Immanuel

 

10.00

11.00

 

11.00

12.00

D.ef. Lunch på Högskolan – Teaterresonemang

>- LUNCH -<

 

12.00

13.00

10.00: Friskvård Tennis # 41

13.00/15.00: Work Shop Högskolan Lärarkandidater

 

 

13.00

14.00

14.30: Samling Svipdagkonsert

 

14.00

15.00

15.00: Kontoret

15.00: Arbete på kontoret

15.00: Friskvård Golf Tönnersjö Golfbana # 43

15.00: Friskvård Golf Tönnersjö # 45

15.00

16.00

16.00: K-skolan

16.00: FÖRESTÄLL Immanuelkyrkan ”Till Ljus Ska…”

16.00

17.00

17.00: Samling Svipdagkonsert

17.00: Samling Svipdagkonsert

17.00: Samling Svipdagkonsert

17.00: Friskvård Trädgårdstjänst

17.00

18.00

18.00: Arbete på kontoret

 

18.00

19.00

19.00: Öppen Generalrepetition ”Till Ljus Ska…”

19.00: PREMIÄR Immanuelkyrkan ”Till Ljus Ska…”

19.00: FÖRESTÄLL Immanuelkyrkan ”Till Ljus Ska…”

 

19.00: Mord På Wapnö… Ensemblefest Restaurang Torntorget

 

19.00

20.00

20.00: Friskvård Tennis # 44 Söndrumshallen

 

 

20.00

21.00

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

22.00

23.00

 

 

 

 

 

 

23.00

***

**

***

**

**

*?

***

-

13– 1,85

Ja… då var vi framme vid finaliseringen av Elen Svipdag-projektet… Det har gäckat! – det kan man väl minst sagt säga. I alla fall på manusstadiet, var det väldigt svårt att hitta och komma rätt… att hitta fåran. När väl det nålsögat var passerat har arbetet utan tvekan varit väldigt stimulerande. Först med repetitionerna i Mejerisalen, Wapnö och sen med tröjlett i Immanuelkyrkan, när kören kom till… att hitta en repetitionsväg där alla kunde känna sig tillrätta, tillfreds. Utmaningen var inte att finna en form för det teatrala, utan att kören inte skulle känna sig besvärad av att få sitta och vänta. Men det måste sägas. Det har varit en outgrundligt härlig känsla att få arbeta med Storkören! Att försöka få till en färdig föreställning. Nu är det där historia, nu gäller det att få till fyra bra tillfällen att visa upp det hela! Vi börjar på måndag… med en, vi kallar, öppen genrearepetition. På tisdag blir det premiär på riktigt och så föreställningar onsdag och lördag… Lördag kl. 18.00 är detta allt historia. Både på bredden och på längden! Må det bli en god och härlig del av teaterlivet! Men vi har trots detta annat som pockar på uppmärksamhet i veckan. På fredag blir det nytt ultimapass på Högskolan. Sex timmar med F-3:orna. Nu talvård och textanalys, traditionsenligt. Enda smolken är att det tröttar med en så lång dag… bara att acceptera! Ett återstår innan vi håller lite ledigt på söndag. Det är den årliga avslutningsfesten på Verona. Vi ska fira av att Wapnömordsäsongen är över! Det blir väl en säsong till på Wapnö, om Fru Thalia vill och herr WD är på gott humör och herr Ordförande villig… Jo, det verkan han vara, trots allt… Men veckans Davaij tillägnas Fru Elin Svipdag som ska uppträda inför publik i Immanuelkyrkan. Var så god fru Svipdag – vi håller tummarna: Davaij! Davaij!!

 

Måndagen den 16 april 2018

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontoret

Svipdag-projektet

”Till Ljus Skall Du Åter Varda…”

Kronor & Nycklar

Halmstad

08.00 – 22.00

Kontoret13.00: Friskvård – Tennis – Söndrumshallen16.00: Kostymfrågan – Kulturskolan17.00: Ensemblesamling – Svipdagprojektet – Immanuelkyrkan19.00: ÖPPEN GENERALREPETITION – ”Till Ljus Skall Du Åter Varda…” – Storkören – Immanuelkyrkan

                Det kom fyrtio till vår öppna generalrepetition… Oväntat många… och som stolarna var uppställda i kyrksalen så såg det nästan fullt ut!

                Timmen innan samlingen var Undertecknad med de yngre aktörerna på Kulturskolan för att låna kläder. Där hittade vi det vi behövde och med sina textade namnlappar såg de någorlunda autentiska ut.

                Det var nervöst när ensemblen samlades vid pass fem… Huvudaktrisen var bara till ordet kontaktbar… övriga något i samma skick. Överhuvudtaget kändes det som om ro och harmoni saknades… att vi – eller Undertecknad – hamnade i ett stressvakuum som gjorde att han inte kom åt någon. Undertecknad hade heller inget upplägg för samlingen… därigenom stod det still! Förargelseväckande still.

                När föreställningen kom igång så brakade det åt fanders med en gång… Det vi tidigare kommit överens om löstes upp och aktörerna gjorde lite som de tyckte… med fördröjningar och förskjutningar som följd. Där Undertecknad satt – främst för att kunna sufflera – upptäckte han också att kören helt försvann som ett bakgrundsbrus – visserligen sjöng de bra… Men Undertecknad såg dem inte… utan satt med jämna mellanrum och tittade på en stum och tom scen… Det var besvärande! Sen blev nervositeten märkbar bland aktörerna. Det glömdes text på ställen där allt flutet som vatten tidigare. Ja, alltså till och med ingångar till scener… som Undertecknad fick korrigera upp som sufflös… Men värst av allt. Det var ingen som vilade i sin roll… stressade, utan inlevelse.

                Tyvärr kände Undertecknad att han var tvungen att meddela detta… och (helt fel) det innan publiken riktigt hunnit gå. Det var kanske inte så bra… Nej, det var det inte. Men, som sagt… nödvändigt! Viss ångest fick Undertecknad när de snälla damerna i Storkören ändå ville propsa på att de sjöngo väl… och Undertecknad motsatte sig detta. Bara de inte går hem nu och får sådan ångest att de inte kommer tillbaka… det där plågade Undertecknad under kvällstimmarna när kontoret åter äntrades.

                En stor förändring greps till på studs innan ensemblen fick gå hem. Stolarna diagonalställdes. Detta för att man lättare skulle kunna se kören när den är i aktion… och inte behöva sitta och stirra på tom scen… På så sätt… var vi tillbaka till grundidén… kanske inte fullt ut men väl trekvarts… Ursprungsidén som förespråkade att kören skulle stå bakom aktörerna… men som justerades när inte Körledaren fick kontakt med den sjungande skaran och den flyttades närmare flygeln… och på så sätt försvann ur blickfånget. När vi gick hem stod stolarna på diagonalen… ett genigrepp!

Hatte Bärtilsson    

Vädret veckan ut

Publik 40

Introduktionstext till Elin Svipdagföreställningen

Upp>>

 

Tisdagen den 17 april 2018

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontoret

Svipdag-projektet

”Till Ljus Skall Du Åter Varda…”

Kronor & Nycklar

Halmstad

10.00 – 22.00

Kontoret17.00: Ensemblesamling – Svipdagprojektet – Immanuelkyrkan19.00: PREMÄR – ”Till Ljus Skall Du Åter Varda…” – Storkören – Immanuelkyrkan

                Som dag oh natt! Vågar Undertecknad utropa ett klassigt… dock på ett försynt sätt… Succé… Smaka på det ordet! Succé!

                Ja, det var verklige stor skillnad till denna premiär från gårdagens generalrepetition… och det kom väldigt mycket människor också. En bra bit över hundra… som ju är vår maxgräns. Fantastiskt!

                Och allt gick som smort… uppställningar, scenövergångar, textläxa, sånger, föreställningstempot, inlevelsen… aj, aj, aj. Fantastiskt. Till och med Undertecknads introduktion lästes utan minsta hack eller stakning. Även Undertecknad var inne i det han gjorde. Det var en premiär som präglades av innerlig hängivenhet… och bäst av allt och alla titelrollsinnehaverskan. Hon är helt enkelt enastående duktig… (finns egentligen inga riktigt bra ord här – duktig är för klent) och här är hon i sin rätta elementa! Det är i denna typ av teater hon kommer bäst till rätta. Med kraft behärskar hon hela scenen och har förmågan att driva på, vara tongivande. Tack alla goda krafter att hon tackade ja till detta! Enastående!

                Innan publiken släpptes in ”snabbspolade” vi oss igenom hela den teatrala delen… kanske var det så att detta drag lade grunden för den koncentration som sen gick i dagern. Vi fick tid till korrigeringar… och tid till att ha roligt tillsammans. Frågetecken, som fanns sen igår, penetrerades ordentligt… och vissa övergångar fogades samman på ett mer rationellt sätt. Nu kändes det som om Undertecknad kom i kontakt med aktörerna och kunde vara med dem på ett lämpligt sätt… Så… när premiären drog igång var vi färdiga. Färdiga för första gången… så var det helt enkelt. Stycket var färdigrepeterat… och det gav en leverans utan dess like. Någonstans i mitten började Undertecknad fälla sina första tårar och rysningar kom i våg efter våg! Stort, stort tack för detta… hela underbara Storkören!

Hatte Bärtilsson   

Publik 110

 

 

 

 

Upp>>

 

Onsdagen den 18 april 2018

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontoret

Svipdag-projektet

”Till Ljus Skall Du Åter Varda…”

Kronor & Nycklar

Halmstad

08.00 – 22.00

Kontoret10.00: Friskvård – Tennis – SöndrumshallenDär efter: Lunch – Högskolan – Teaterresonemang17.00: Ensemblesamling – Svipdagprojektet – Immanuelkyrkan19.00: FÖRESTÄLLNING – ”Till Ljus Skall Du Åter Varda…” – Storkören – Immanuelkyrkan

                Drömtennis… och första segern på mycket länge… Jo, jo ; 8 – 6… mot den gode spelaren som tidigare slagit (förnedrat) Undertecknad med 0 – 14. Sensationellt… eller vad Undertecknad nu ska dra till med. Själv stod han helt pafft förvånad! Men drömtennis… det var vad det var!

                På tennisen lunch. Bästa stället i stan. Högskolans restaurang… och resonemang. ”Tobakens skadegörelse”! En gammal goding, från långt svunnen dag. Undertecknad gjorde den en gång på Kulturhuset… när kulturhuset fortfarande var Kulturhuset! Det är den unge aktören som kommit upp med förslaget… åh, ja, varför inte!? Undertecknad mer i rollen som hjälpregissör – som när vi arbetade med ”Gycklarens Födelse”. Ungefär ett år sen… då med premiär den 27 februari (2017). Det var det affärslunchen handlade om. Största problemet är just var vi ska hålla till och repetera. Ett kom vi överens om. Vi tar projektet vidare… så får vi se hur det slutar!

 

                Kvällens föreställning av ”Till Ljus Skall Du Åter Varda…” tog sig igenom utan allvarliga intermezzon. Något trögare här och där… Men… Nej, fullt godkänd! Det sprudlar om den här ensemblen… på många sätt. Några problem med spelglädjen är det rakt inte frågan om – snarare tvärt om. Alla är verkligen mycket förtjusta i vårt arbete, vår gemenskap, vår pjäs.

                Kulturskolans rektor bänkade sig – satt bredvid Undertecknad, som ju fungerar som överflödig sufflör. Rektorn kom med mycket värmande ord… inte minst om manuskriptet. Det gladde ju Undertecknad alldeles särskilt… efter alla elva vedermödorna han gått igenom för att få till det. Men inte bara han… Många hade väldigt varma ord att komma med och publiken överlag var på ett strålande humör. 80 hade bänkat sig… vilket gör att vi är en bit över 200 sammanlagt. Det är också enormt glädjande. Men det som ger mest glädje är att ensemblen är så förnöjd. Det är väl det arbetet går ut på i grunden. Att deltagarna ska vara stolta, nöjda, tillfreds och att de känner att de utvecklats med projektet. Av alla tecken att döma är vi då redan i hamn med arbetet. Det känns enormt skönt… och att det manus som svettats fram ändå fungerar så bra!

                Ett litet extra beröm vill Undertecknad ägna de duktiga ungdomarna som spelar finska krigsbarn. De har sin entré i början av pjäsen – de spelar (altfiol och cello) och sjunger ”Närmare Gud till dig” på finska (bara det…) och har en lite dialog. Sen går de ut och sitter i trapphuset för att vänta in applådtacket. De är duktiga och trovärdiga som bara den, spelar bra och visar stort tålamod mellan sina entréer. Storartade ungdomar! Hurra för dem! De fyller hjärtat på en gammal regissör… till bredden med råge!

                Bra dag i teaterns värld!

Hatte Bärtilsson

Publik 80

 

 

 

 

Upp>>

 

Torsdagen den 19 april 2018

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

10.00 – 22.33

Kontoret15.00: Friskvård – Golf – Tönnersjö20.00: Friskvård – Tennis – FFC – Söndrumshallen

                Lite blev gjort idag… Annars en ”vilapåhanendag”… Det kan Undertecknad unna sig efter stressen med späket i Immanuelkyrkan. Dock till Wapnö med de sista fakturorna! Det är ju ändå en insats!

                När Brodern ringde och förhörde sig om en runda golf fann svaret inga tveksamheter. Ut med klubban i hand. Svettig runda… som med kvällens TreTennis-match gjorde dagen till en friskvårdsangelägenhet… i alla fall mer än en dag på kontoret!

Hatte Bärtilsson   

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Fredagen den 20 april 2018

                                                                                                  

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Work Shop

Lärarkandidater

Högskolan i Halmstad

Halmstad

08.00 – 19.00

Kontoret10.00 – 13.00/15.00: Work Shop – Lärarkandidater – Högskolan i Halmstad

                Vilket skämt… Plattfallsfiasko! Vad det nu än kan ha berott på, så föll den här gruppen lärarkandidater totalt igenom – ihop… 8 kom till förmiddagspasset! Det var gott och väl… Halva gruppen. De fick det vanliga med röst och tal, textanalys och så läste de upp sina medhavda texter. Inte så illa och det var faktiskt väldigt roligt och givande. Undertecknad satt nöjd i matsalen och förtärde fiskmiddag. En lite stund även med kollegor och aktörer över en kopp kaffe. Det yppades fina ord om ”Svipdag-föreställningen”! Man tackar, man tackar!

                Till det andra lektionspasset kom… -- -- -- ingen! Inte en själ visade intresse för Undertecknad och vad han av nöden skulle kunna ha gett de blivande lärarna… Undertecknad väntade den akademiska kvarten… och gick sen hem och sov på detta faktum en halvtimme… Hann faktiskt också med att köra Den Nye Lille Medlemmen till sin hemspråksundervisning.

                Till eftermiddagens andra pass kom två av kandidaterna. Det gör sammataget 10 studenter av c:a 55! Ah, hur ska man reflektera över det här. Visserligen är lektionerna – Work shopen baserad på frivillighat… visserligen var det här en av den tidiga vårens finaste dagar…. Och fredag… med slut på sista lektionen så sent som kl. 17.00… men ändå… mindre än 20% dök upp ur denna skara som om något år ska bli mellanstadielärare. Fiasko för frivilligheten! Är det frivilligt så är det lika med att man kan strunta i det. Fiasko – rent mänskligt!… ty är det inte så att man av hävd intresserar sig för den kunskap man kan inhämta när man nu kommit in på en högre utbildning? Fiasko… ty det här kostar Högskolan och staten en väldig massa pengar!… Undertecknad bryr sig inte i den meningen – han får sin lön om all kommer eller 10 till två pass av tre. Men pengarna som ska ut flyger rakt till ingenstans och ingenting…! Slöseri! Och vad säger detta om Högskolans lärarutbildning över lag? Och de lärare som kommer ut när utbildning är ”färdig”? Det är inte långt ifrån att tanken nuddar – Lägg ner skiten! Och är det inte så… att kandidaterna blivit allt sämre med åren. En av pojkarna i sista gruppen berättade att en kommit in på 1.1 på högskoleprovet. Undertecknad citerar vidare ; Om man fyller i nämnda prov och kryssar för alternativ ”a” rakt igenom hela provet – utan att läsa frågorna så får man 1,2 som resultat… Är det så!?… är det inget annat än katastrof!!!

                För Undertecknad är det pinsamt i sig. Kanske är det så att den kunskap han har att förmedla – eventuellt hans attityd eller varande… avskräcker? Om det är så, då ska han inte hålla på och anfäkta sig vid läroanstalten överhuvudtaget! Vi håller ingeting för givet…

                Hur man än vänder och vrider på detta får dagens händelse gå omärkt förbi. Det signerar nämligen och just ett riktigt plattfallsfiasko!

 

                Till kvällen ; Första gången för året fick gräsmattant en puts. Gott med doft av nyklippt gräs och grill! Det finns annat att glädja sig åt här i livet än trams på tub levererat av högskolestudenter…!

Hatte Bärtilsson   

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Lördagen den 21 april 2018

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontoret

Svipdag-projektet

”Till Ljus Skall Du Åter Varda…”

Kronor & Nycklar

Halmstad

08.00 – 23.32

 

Kontoret10.00: Pappaledigt – Samling11.00: Pappaledigt – Konsert – Immanuelkyrkan14.00: Ensemblesamling – Svipdagprojektet – Immanuelkyrkan16.00: FÖRESTÄLLNING – ”Till Ljus Skall Du Åter Varda…” – Storkören – Immanuelkyrkan19.00: Avslutningsfest – Wapnö Mordensemble – Rest. Torntorget

 

                Först och främst vill Undertecknad omnämna två unga hjältar. På förmiddagen sitter de och spelar med vid Kulturskolans orkesterframträdande i Immanuelkyrkan. De gör mycket bra ifrån sig även om de, på grund av Svipdagrepetitionerna inte kunna öva på sin spelläxa som de borde. De är ändå med och framförallt där med full koncentration och hängivenhet som man kan begära av så unga adepter. Hela framförandet också det värt beröm. Kulturskolan gör mycket gott med pedagoger som engagerare sig fullt ut och på allvar!

                Till eftermiddagen äntrar de samma kyrka, samma scen… fast på andra sidan för att vara med och genomföra den sista föreställningen av Elin Svipdag-projektet. Där gör de också väl ifrån sig… med sin tidiga entré – som de sköter utan minsta klander och som kan berömmas som behärskad med god scenvana och total inlevelse. Sen sitter de i korridoren och vänta in sitt nästa inträde. Det alldeles vid slutet av pjäsen… en väntan som präglas av stort tålamod. När de åter kommer in på scenen är det under samma koncentration som de ådagalagt vid sin första entré. Härlig är ungdomen, ty det skiner om dem när de engagerar sig och verkligen ger sig hän och tar saker på fullt allvar!

                Sista föreställningen med Svipdag-gänget… och det blev ett verkligt glorifierat, succéfullt ärevarv. Ett superbt bra sätt att avsluta projektet på! Salen full av åskådare och åhörare. Många av dem bekanta, med många goda ord till oss efteråt. Minst fem av Elins närmaste bekanta eller rent av släktingar hade kommit… långt bortifrån… meddelade också sin förtjusning… det kändes verkligen som en galaeftermiddag. Men bäst av allt med detta projekt… Deltagarnas stora begeistring och entusiasm. En av damerna i teaterensemblen frågade Undertecknad om det är försent att sadla om i livet… åsyftandes att hon väl kunde tänka sig att bli aktris… - ”Vad spelar det för roll… vi kan ju hålla på här med vår Storkör. Vi duger länge och har ett samanhang som gör det extra kul…” Så svarade Undertecknad… Och så var det nog för var och en… även de som satt med i kören… och i viss mån väntade på att de skulle träda in. För om inget annat säger Undertecknad detta till dem ; Det var helheten som gjorde det! Sång och skådespeleri i denna sköna blandning. Det var den mixen som fick atmosfären att bli så kompakt. Och nu säger Undertecknad sitt sista ord ; Tack allesammans! Ett gott stycke arbete som fick, tack vare allihop, ett fantastiskt resultat! Tack! Tack! Tack! Vi kan alla gå ifrån detta med huvudet högt och den där bubblande glädjen i bröstet.

 

                Kvällen avslutningsfest för Wapnöensemblen blev väldigt trevlig! Men den kom att präglas av diskussioner och beröm från det som 6 av 10 precis lämnat…Elin… Elin. Det föringar inte mysighetsfaktorn och att vi faktiskt verkligen firade att Wapnö-morden var över för denna säsong.

                Undertecknad ord via sms till de församlade. – ”Tack allesammans för en djäklans mysgoo kväll i ert sällskap! Avspänt i fina teaterkamraters lag! Och tack för allt det som kalaset avhölls för. Finfint arbete med gott resultat!” Så var det… dessutom en väldigt balanserad bordsplacering! Härlig kväll… som avslutning på en underbar vecka!

Hatte Bärtilsson

Publik 115

 

MANUS: ”Elin Svipdag Av Ljus Skall Du Åter Varda…”

Upp>>

 

 

Söndagen den 22 april 2018

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

-

-

-

-

Ledig dag…! :-]

Ledig dag… lämnas utan kommentar… 

 

 

 

 

 

Upp>>

 

W e b b l o g g s h i s t o r i k

Detta hände Vecka 16, 2005 >>>

Kulturkompaniet blir fyra medlemmar denna vecka

 

 

Detta hände Vecka 16, 2006 >>>

Ung svensk fotograf siktar på mig, jag på henne…

 

 

Detta hände Vecka 16, 2007 >>>

Nu börjar det brännas – Två veckor kvar – Repetitionerna knackar

 

 

Detta hände Vecka 16, 2008 >>>

”Konst För En Bättre Värld” - Mastodontprojekt

 

 

Detta hände Vecka 16, 2009 >>>

Kollationering med Hallarna – ”Några Sommarkvällar På Jorden”

 

 

Detta hände Vecka 16, 2010 >>>

Interregmöte i Laholm inställt. Sista föreställningarna med ”Sommarkvällar”. En epok som därmed går i graven…

 

 

Detta hände Vecka 16, 2011 >>>

Äntligen en högvärdig repetition av ”Trollkarlen”! Hallarnas Teaterkurs avslutade med Taubesånger. På detta en fantastisk Påsk!

 

 

Detta hände Vecka 16, 2012 >>>

På tvären i Laholm, gudomlig föreställning av ”Spöksonaten”, småtrevligt på Högskolan… och så ”Robin Hood” igång – regnig kollationering på Laxön.

 

 

Detta hände Vecka 16, 2013 >>>

Ny session på Högskolebiblioteket. Första repetitionerna med ”Spöket På Heagård”. Kort möte med svunnen tid från Riga. Premiär på Butiksteatern… I vecka där sömnen dominerade

 

 

Detta hände Vecka 16, 2014 >>>

Premiär (måndagen den 14 april – Arenahallen) och två fantastiska föreställningar med Körspäket ”TITANIC”! I övrigt påskutflykt med läsning av nya Mord På Wapnö-manuset

 

 

Detta hände Vecka 16, 2015 >>>

”We Are The World” – Premiär 18 april kl. 16.00… Vid sidan av detta; Problem av mer privat karaktär…

 

 

Detta hände Vecka 16, 2016 >>>

Högskolan, Storkören, manuset klart på Husknuten och första maratonrepetitionen med ”Cabaret”… Men det vi minns mest var den sordin som nära teaterkamrats död lade över oss…

 

 

Detta hände Vecka 16, 2017 >>>

Mycket förberedelser, en hel del långtidsschema och äntligen en kallelse till kollationering av Strindbergssommaren. Nu pekar det äntligen åt Slottsmöllan och ”Hemsöborna”

SAMTLIGA LOGGBÖCKER FÖR 2018 >>>>