Kulturkompaniet Kronor & Nycklar --¤-- Schema och logg vecka 18, 2018

Tid

Måndag 30/4

Tisdag 1/5

Onsdag 2/5

Torsdag 3/5

Fredag 4/5

Lördag 5/5

Söndag 6/5

Tid

07.00

 

* Ledig dag… *

 

 

 

 

 

07.00

08.00

08.00: Arbete på kontoret

 

08.00: Arbete på kontoret

08.00: Kontoret

08.00: Arbete på kontoret

 

 

08.00

09.00

 

09.30: Husknuten Manusverkstad Funkislotsen

09.00: Friskvård Golf Tönnersjö golfbana

# 53 & # 54

09.00: Arbete på kontoret

09.00

10.00

 

10.00: Friskvård Tennis

10.00

11.00

11.00: Friskvård Tennis HTK # 49 Söndrumshallen

 

11.00

12.00

 

Teater ”Tobaken” Pilefeltkontoret

12.00: Arbete på kontoret

11.50: Friskvård Golf Tönnersjö golfbana # 52

12.00

13.00

 

13.00: Repetition ”Hemsöborna” Fjelldalens Slott

13.00

14.00

 

 

14.30: Fjelldalen Produktionsråd ”Hemsö”

14.00: Repetition ”Hemsöborna” Inställt sjukdom

14.00

15.00

15.30: Samling Sångövningar W

 

15.00: Pappaledigt Hemspråk

15.00

16.00

 

16.00

17.00

17.00: VÅR-SÅNG VALBORG WAPNÖ

 

 

17.00: Repetition ”Hemsöborna” Fjelldalens Slott

17.00: Friskvård Trädgärdstjänst

 

17.00

18.00

 

18.00: Sångrep ”Hemsöborna” Pilefeltsgatan

 

 

18.00

19.00

 

 

 

 

19.00

20.00

 

 

20.00: Friskvård Tennis # 50, 51 Söndrumshallen

 

 

 

20.00

21.00

 

 

 

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

 

22.00

23.00

 

 

 

 

 

 

 

23.00

***

***

-

**

**

*

*

**

11– 1,57

Jaha… så var det dags för Valborgssång på Wapnö igen. Det är femte året som vi ställer upp på gråa åkern och sjunger oss igenom de sju traditionella sångerna. Och för all del, det har utvecklats genom åren. Första året tändes brasan redan klockan ett och hade brunnit ner när vi var klara för sångdelen av firandet. Då var det väl ett tiotal människor som kommit för att lyssna på oss (eller kolla brasan…)… ifjol var det närmare, eller till och med över 150 personer. Allt hänger på vädret naturligtvis… så här långt har inget framträdande blåst eller regnat bort… tvi, tvi, tvi. Tittar man på väderprognosen så ser det inte helt lovande ut vare sig med det ena eller det andra… I år ska vi försöka få till en lite dokumenterfilm av sångargillet också! Den kommer att filmas under titeln ”#flammastolt”… Annars i veckan ; Fyra pass med ”Hemsöborna”… som i och med förra veckans mer allvarsamma repetitioner nu skjutet fart ordentligt. Vi ska kollationera en gammal kär Tjechovklassiker… ”Tobakens skadegörelse” så får vi se var den lilla dramaletten sedermera tar vägen… Ja, då menar herr Ordförande vad som kommer att hända efter premiären. Halländskt föreningsliv kanske behöver en liten rackare till pjäs att bjuda på vid årsmöte eller andra sammankomster?! Vi stannar där. Det är rätt skönt att ha gott med luft mellan möten och repetitioner. Ordförande får tid att spela lite tennis… men framförallt så finns tid till administrativa göromål. ”Hemsöborna” behöver både en agenda för sitt produktionsråd och en regigenomlysning av pjäsen för att få till ett scenschema… Jajjamännsann! Det finns att göra! Davaij! Davaij!!

 

Måndagen den 30 april 2018

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Valborgssång på Wapnö

Wapnö AB

Halmstad

08.00 – 20.00

Kontoret11.00: Friskvård – Tennis – Söndrumshallen15.30: Ensemblesamling – Wapnö Mejerisal17.00: VÅRSÅNGER Valborgsfirandet på Wapnö – Wapnö Gård

                En ny mirakelmatch på tennisbanan. Alldeles enastående! Motståndaren, som Undertecknad tog sig an, hade fram till denna förmiddag aldrig besegrats. Det närmaste ett tiebreak som förlorats. Nu, med förödande effektiv tennis ; 5 – 2, 5 – 2… Fantastiskt! Det har då sannerligen hänt något på sistone som totalt förändrat spel och attityd hos Undertecknad. Det inget mindre än ett fenomen… oförklarligt bestämt!

 

                Halv fyra i Mejerisalen, Wapnö… Sångerna sjöngs igenom… tonvikt lades vid de som av tradition skaver. Flamma Stolt bl.a. Ändå, sångerna satt och lät väldigt bra. Det gör det alltid i Mejerisalen. Det är den rätta akustiken där… och är man runt tjugo som ger hals så blir det väldigt trivsamt. Väl sammansjungna begav vi oss ut på backen… Blåsigt… ja, rent av styv kuling i byarna… och regnet hängde i luften och släppte då och då ifrån sig några droppar. Upp med högtalarlådor och stativ med mikrofoner… Ett paraply över Dragspelskungen… och den Nye Lille Medlemmen fick i uppdrag att hålla hans noter på plats för vinden.

                Gårdens Verkställande Piga höll öppningsanförande och så tändes brasan som bolmade upp sig så att röken for över ängarna. Vi hade ställt upp med vinden i ryggen vilket skulle visa sig ha en avgörande betydelse. Ty med vindens hjälp fick vi ut våra sånger och aldrig har det väl hörts så bra om oss. Filmkollegan lät kameran gå över sångare och bål… och strax var vi klara med vårt sju sånger långa program… Vi packade ihop. Högtalarna in i bagaget på Undertecknad bil… och kören för fot upp till slottet där smörochbröd vankades. På väg dit mötte Undertecknad fyra äldre som lyssnat på oss. De ville tacka för sången som rört dem. Så var det i ungdomen och till varje vår måste man ha sin dos av ”Flammastolt…”. Då vet man att ljuset är tillbaka och hoppet och kärleken och livet i sig självt! Det var det vi levererade!

                I övre slottssalen serverades schangtilt bredda mackor och en kopp värmande kaffe. Barnet gick för att få sig sitt traditionella te. Och så lät maten tysta munnen innan skratten kom igång igen och alla visade upp sitt muntraste humör. Överens om att detta var den bästa gången av alla år vi hållit till på gråa åkern en Valborg. Det var femte året i rad… femte året vi sjöng för en förtjust men frusen skara framför brasan. I år stod det säkert några hundra och lyssnade. När Undertecknad undrade hur många som varit med alla fem åren… svarade några stycken att så var. När Undertecknad påpekade att Den Nye Lille Medlemmen också varit där och sjungit alla åren svarade han… -”Ja, därför att pappa tvingat mig…!” Det drog ner skratt – det vill Undertecknad lova. Gott… vi har firat Valborg igen och kommit ifrån även detta äventyr med gott beröm!

Hatte Bärtilsson

Vädret veckan ut

 

 

 

 

Upp>>

 

Tisdagen den 1 maj 2018

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

-

-

-

-

Ledig dag…

 Ledig dag… lämnas utan kommentar… 

Repetitionsschema ”Hemsöborna” V 18

 

 

Upp>>

 

Onsdagen den 2 maj 2018

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sommarteater

”Hemsöborna” på Fjelldalens Slott

Kronor & Nycklar

Halmstad

08.00 – 21.00

Kontoret10.00: Friskvård – Tennis – Söndrumshallen12.00: Kollationering – Tobakens skadegörelse – Pilefeltkontoret14.30: Planeringsplenum - Produktionsråd ”Hemsö” – Fjelldalen18.00: Sångrepetitioner – ”Hemsöborna” – Pilefeltkontoret

                En riktig TT-dag… dock med förhinder. Kanske lite för stressigt… men med ett riktigt hinder, icke nonchalerbart, att ta hänsyn till… Och så en himla massa damer som fyllde nedre lägenheten Pilefeltkontoret.

                Allt började med återlämnandet av högtalarutrustningen till Musikalen. Den som varit till så stor hjälp vid Valborgsframförandet. Där träffade Undertecknad kontrahenten och for direkt ut till Söndrumshallen. Ännu en magisk tennismatch! Denna gång med siffrorna 9 – 5… Fantastiskt! Vad har hänt med Undertecknad bollande? Det går inte riktigt att förklara…!

                Efter en snabb lunch på Högskolan till Pilefeltkontoret för att ta en första läsning av ”Tobaken”, just kanske bara för att få igång projektet… men det var här förhindringen uppstod. En gammal far dök upp på trasig cykel… Det var skattedeklarationen som lockade honom ut i trafiken… med den på följden att cykeln rasat ihop för honom. Av repetitionen blev det inget… i stället for Undertecknad med teaterkamraten till Vallås för att få hem fadern under säkra former.

                Första produktionsrådet på Fjelldalen – Hemsö. Det blev väl inte riktigt som tänkt. Tre av fem ledamöter mötte upp… Några frågor fick dock sin lösning. Viktigast kanske att man i Falkenberg för ett antal år sen gjorde just ”Hemsöborna” och att det med stor sannolikhet finns några spår av föreställningen kvar i deras klädförråd… Måste undersökas!

                Till kvällen välde det in en himla massa kördamer och några herrar där till… Så sjöngs det av hjärtans fröjd… även om repetitionen i sig själv var en trevare för att få kontroll på stämmor och texter… så lät det ändå bra efter några genomgångar. Det är den sjungande beledsagningen av vågskvalp från Hemsö…!

                Späckad dag… och ändå vet inte Undertecknad om han känner sig helt nöjd med den… Det är mycket han begär av sig själv, mycket som måste bli bra… och tvekar man att ge den bedömningen… så kommer det missade att skava vad det lider…!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Torsdagen den 3 maj 2018

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sommarteater

”Hemsöborna” på Fjelldalens Slott

Kronor & Nycklar

Halmstad

08.00 – 22.33

Kontoret09.30: Manusverkstad – Funkislotsen – Husknuten17.00: Teaterrepetitioner – ”Hemsöborna” – Fjelldalens Slott20.00: Friskvård – Tennis – FFC - Söndrumshallen

                Så då… äntligen, fanns det lite tid att sätta sig för att titta till det filmmanus som under en längre tid gäckat filmkollegerna och Funkiskontrahenterna. På två timmar fann man en väg framkomlig åt det håll som tänkt. Filmen måste i ett förstone leda till svaret på ; -”Varför behövs det en Funkislots”? En bruksfilm, ett reklaminslag, en redovisning inför bidragsgivare och de som tror på projektet. En manusmall gjordes upp och de första scenerna plitades ner i datorn. Sen slog det paret att en himla massa scener redan spelats in som nu måste passas in i manusmall. Svårt att gå vidare då det omfångsrika materialet de facto slunkit ur minnet, i alla fall så att hela bredden lät sig inringas för vidarebefordran till det tänkta manusbygget. En ajournering blev plötsligt av nöden… Nytt datum bestämdes och sattes till tisdag tio nästa vecka. Då väntar identifiering av det vi filmade för nästan exakt ett år sen… och resonemang om var vi kan förpassa det specifikt in i manuset.

                Vi konstaterad, innan vi for vidare i livet, att vi hittat en form och att allt nu kändes mycket lättare. Det har som sagt gäckat… 

 

                Kvällen repetitioner tog oss till den tredje episoden… Det parti där morgonslöa drängar sitter och väntar på att Madam ska komma tillbaka med Carlsson från inspektionsrundan. Carlsson håller räfst och förtäljer vad som måste till för att få gården på fötter… vilket väcker anstöt hos drängar och Gusten. För första gången begriper Carlsson handfast, att personalen på Hemsö inte kommer att bli så lätt att rubba ur gamla mönster. Med denna episod kommer också scenen där Carlsson läser bibeln för Madam. Den gode herden… det är Carlsson själv det… Den gode herden och fåren hans är Hemsöborna…

                Bra repetitioner. Det gäller bara att komma till så snart som möjligt. Det känns nämligen som om tiden löper på och allt som inte görs idag… det kan man leta resultat efter utan att vara säker på att finna något i morgon. Det gäller att vara hunsingen så arbetsam när aktörerna är samlade och på plats. Så var det i eftermiddags… och bäst av allt är att det börjat cirkulera i huvudet på regissören!

 

                Ännu en förlust i FFC-turneringen. 4 – 8… efter det att partner tjurat ner efter ett par missade bollar som blev till game… När kommer första segern? När blir det ordning på den här cuppen? Vi har spelat blott fem matchen. Minst sex måste till för att spelet ska gälla och vi ska kunna kora en segrare… och nästa torsdag blir det inget – då är det helg! Ett friskvårdens sorgebarn!

Hatte Bärtilsson   

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Fredagen den 4 maj 2018

                                                                                                  

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

08.00 – 19.00

Kontoret11.50: Friskvård – Golf – Tönnersjö Golfbana15.00: Pappaledigt – Hemspråk – Andersbergsskolan17.00: Friskvård – Trädgårdstjänst - Pilefelt

                Gräsmattan blev klippt i alla fall!
                Gott med en reell holmgång på golfbanan… det gäller ju att utnyttja det fina vårvädret! Så fint som det är nu blir det inte på hela sommaren.

                Ja, ja… så har höstens föreställningar för Mord På Wapnö också fastställts. Till och med manuset har kommit. Det heter Hovsjömordet – Julen 1943. Sju roller… kanske en för Undertecknad?

                Här mailet som fastställde:

(av ingressen kan en kanske förstå vad som föranledde detta svar…)

 

                Som en reflektion på förslagna speldagar!

                För det första tycker jag det är lustigt att speldagarna kommit till utan vår vetskap eller 

möjlighet att påverka. Det har aldrig skett tidigare. Det har alltid föregåtts av en förhandling!
Här är de speldagar som vi känner är rättmätiga (är villigt att förhandla om detta), med 

motiveringar!

                Premiärhelg 5 & 6 oktober. Vi vill gärna spela två föreställningar första helgen. Detta för 

att få arbetet att nästa ordentligt
Vidare oktober: 12, 13, 19, 20 & 27 oktober
November: Ingen spelning vecka 44 då det är höstlov i grundskolan och de som har barn i 

ensemblen gärna ser sig lediga för olika aktiviteter med sina barn.
9, 10, 16, 17 november
December: 7 & 8 december med jultallrik
                Detta gör inalles 13 föreställningar, en mindre än brukligt. Det kan måhända bero på att 

julmässan förlängts med en helg!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Lördagen den 5 maj 2018

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sommarteater

”Hemsöborna” på Fjelldalens Slott

Kronor & Nycklar

Halmstad

09.00 – 18.00

 

Kontoret09.00: Friskvård – Golf – Tönnersjö Golfbana14.00: Repetitioner – ”Hemsöborna” – Fjelldalens Slott

 

                Redan tidig morgon kom besked om sjuka i ensemblen. Därmed gick Undertecknad ut med meddelandet att dagens övningar ställs in för framledes avhandling.

                Ja, ja… inte bra! Inte bra för den sjuke… inte bra för repetitionerna som kommer i olag och tappar rytm. Men heller inte bra att stå med två aktörer som knappast har något att säga varandra från texten.

                Och så ställdes färden i annat väderstreck och Brodern och Undertecknad fick sig en magisk golfrunda medan daggen gnistrade i gräset och solen blev allt mer värmande!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

 

Söndagen den 6 maj 2018

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Sommarteater

”Hemsöborna” på Fjelldalens Slott

Kronor & Nycklar

Halmstad

09.00 – 17.00

Kontoret13.00: Repetitioner – ”Hemsöborna” – Fjelldalens Slott

                Först lite textgenomgång. Gott att stå med enskild aktör och bara ha texten emellan oss. Strindbergs text – i den mån det nu är Strindbergs. Hur som så tål texten att man letar nyanser… kanske skulle Undertecknad skriva, kräver den ett extraordinärt sökande. Det blir fler enskilda repetitioner framöver… ty det är också roligt att fördjupa sig i enskilda repliker. Det var så repetitionsdagen började. Det efter att vi fått bryta oss in. Det var ”låst” med ett löst hängande hänglås vid stora ingången… vi smög bakom och tog oss in genom att avlägsna en sked (jojjomännsann) som satt som spärr vid bakporten.

                Andra delen av repetitionen kom vi till hela scener. Vi var sex församlade och kunde raskt konstatera vilka scener som gick att genomföra. Prästens första scen – när han på fyllan kommer till Hemsö efter att ha blivit överraskad av en storm på väg till fastlandet med sillahuven. Fyra ordinarie aktörer och en stand in såg till att vi fick ordning på den scenen… Det är en av pjäsens höjdpunkter – sett ur ett tragikomiskt perspektiv… men scenen var inte lätt för Undertecknad att se framför sig i regisinnet. Med hjälp av kuranta aktörsprestationer kom vi dock helt nära inpå det som måhända blir den variant som står sig ända fram till föreställning. Madam Flod saknades dock… och med hennes kreation kommer något att förändras, fördjupas. Den unga aktris som framförde Floden denna eftermiddag, är den samma som kommer att gripa sig ann Ida – stadspigan, vad det lider. Hon var på Fjelldalsscenen för första gången och fick manus och rättningar av scen och andra förhållanden klart för sig. Det är för djäkla roligt att laborera… hitta vägar… finesser, detaljer… och möjligheter. Ett privilegium för Undertecknad i par med hängivna aktörer.

                När prästaepisoden var färdigslipad - den blev bra, även om vi inte hade riktigt rätt sandpapper, så entledigades större delen av repetitionsensemblen… kvar blev två aktörer att gå igenom ”Carlssons flyttar in på vindskammaren”. Clara och Carlsson… Fyra sidor manus… spännande sidor… ty Undertecknad tror där ligger mycket sexuella förväntningar i kallpratet. Det var det som vi koncentrerade oss på… men också Carlssons patos att ta sig upp här i världen… att bli någon. Clara imponeras av hans drömmar… men förhåller sig kysk i situationen där på vindskammaren. Spännande!

                Det är vad man hinner med på ett par timmar, som blev över tre – minst - innan vi snickrat färdigt. Det är spännande att lägga pussel med Strindberg… Dock… tiden formligen flög iväg… men ut av dessa trägna ansträngningar kom djup tillfredställelse… Det är bara synd att vi ligger litet till vad det gäller tid till repetition! Ja, ja… men så är det bara… just nu. Det vankas annat längre fram!

 

                Väldigt märklig vecka, denna vecka 18, 2018! Då Undertecknad tänker på att han i måndags stod på gråa åkern och sjöng Valborgssånger är det som en annan tid, en annan värld! Veckorna rusar så snabbt förbi… kanske för att de är fyllda med saker som känns viktiga och angelägna… svåra? Skönt på ett sätt men också skrämmande! Just detta med Valborg på Wapnö… står som en slags milstolpe… ett kliv från det och så är man mil ifrån det. Så fort ett uppdrag är genomfört släpper engagemanget… och allt bleknar bort. Varför kan man inte hålla fast vi det? Låta det få ringar på den inre samlingen… Har Undertecknad med åldern stelnat till… kollapsat över sig själv… att arbetet bara är ett sätt att värja sig från arbetet? Men vad skulle vara det ideala då? Är det ändå inte så att det är drömmarna som ska styra det kreativa? Att kraften ligger framåt inte bakåt…? Självklart! Ändå kan Undertecknad inte låta bli att skrämma sig själv med plattheten han känner när han ”stiger av” och sonika går vidare. Ja, det är skrämmande, nervpåfrestande, ångestladdat, deprimerade… I sin sonikahet är det ändå befriande. Svärdet har två eggar…! Den ena hugger inåt, den andra hugger vägen framåt, röjer riktningen!

Hatte Bärtilsson 

 

 

 

 

 

Upp>>

 

W e b b l o g g s h i s t o r i k

Detta hände Vecka 18, 2005 >>>

Ek och Bengtsson håller teater work shop i Gwardejsk

 

 

Detta hände Vecka 18, 2006 >>>

Film work shop. Instruktör Thomas Möller Laholm, Sweden

 

 

Detta hände Vecka 18, 2007 >>>

Underbar vår mötte oss i Halmstad – 60 År Av Minnen

 

 

Detta hände Vecka 18, 2008 >>>

Studiecirkelledarutbildning på ABF. Invigning av festivalserien ”Konst För En Bättre Värld”

 

 

Detta hände Vecka 18, 2009 >>>

Utvärderande kalas med våra unga adepter i Gwardejsk. Repetitioner med Sommarkvällar. Interreg i Laholm

 

 

Detta hände Vecka 18, 2010 >>>

Varberg med på Respekttåget. Sommarkvällar borta för alltid. Pirogsuccé i Arenan. Deklarationen inne på övertid. Annars lugnt!

 

 

Detta hände Vecka 18, 2011 >>>

En givande hel genomgång med Laholmsspäket. En dito med ”Trollkarlen” efter maratonrepetitioner under helgen. All musik är klar och kostymerna har börjat komma på plats. Mycket nu i en totaltröttande vecka! För lite tid för återhämtning i kylig vår

 

 

Detta hände Vecka 18, 2012 >>>

Tre sista föreställningarna av ”Spöksonaten”. Sorgset att lämna Strindberg. Räven på Örjans Vall och teaterlekar med Hood som utgångspunkt till helgen

 

 

Detta hände Vecka 18, 2013 >>>

Mycket ”Spöket På Heagård” med första hela genomgången till söndag. Work shop på Högskolan och inställd Butiksteater i vecka som förde våren med sig… Äntligen!

 

 

Detta hände Vecka 18, 2014 >>>

Kontakt i Polen tar Internationella Ungdomsprojektet vidare. Valborgssång på Wapnö till falnad brasa. Fullbordat manus, nykollationering och de första Shakespearerepetitionerna 

 

 

Detta hände Vecka 18, 2015 >>>

Kanske inte hundra men väl femtio. Gott Valborgsspäk på Wapnö. Härlig vår, härlig sång! Bra och intensiva repetitioner av ”Körsbärsträdgården”! Gott jobb – God ledighet!

 

 

Detta hände Vecka 18, 2016 >>>

Mycket upp och ned… Ett stycke ark gladde dock stort. Öland som en fullständig befrielse till helgen. Sommaren i implosion mot kall och tom vår

 

 

Detta hände Vecka 18, 2017 >>>

”Hemsöborna” genomläst! ”Fler Än Du Tror” tog stormsteg på manusfronten… Annars lite lugnare nu! Och så kom våren…

SAMTLIGA LOGGBÖCKER FÖR 2018 >>>