Schema och logg vecka 35, 2011

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 29/8

Tisdag 30/8

Onsdag 31/8

Torsdag 1/9

Fredag 2/9

Lördag 3/9

Söndag 4/9

Tid

07.00

 

 

 

 

 

07.00: Isaberg – Hestra Friskvårds- och planeringshelg

07.00: Isaberg – Hestra

Kronor & Nycklars höstaktiviteter

07.00

08.00

 

 

 

 

 

08.00

09.00

 

 

 

 

 

09.00

10.00

10.00: Friskvård Tandläkarbesök*

10.00: Arbete på kontoret

10.30: Arbets-möte MediaRummet

10.00: Arbete på kontoret

 

10.00

11.00

11.00: Falkenberg

11.00: Friskvård – Långpromenad # 81

11.00

12.00

12.00: Arbete på kontoret

12.00: Föredrag och work shop för företag på Strandbaden

12.00: Friskvård – Långpromenad # 79

12.00

13.00

 

13.00: Stämma i Hestra - Framtid och höst

13.00

14.00

14.15: Möte ABF Laholmsspäket

14.00: Friskvård – Långpromenad # 80

14.00

15.00

15.00

16.00

 

 

 

16.00: Halmstad

16.00: Stämma i Hestra – Kronor & Nycklars framtid och höstaktiviteter

16.00: Friskvård – Långpromenad # 82

16.00

17.00

 

 

 

17.00: Mot Isaberg/Hestra

17.00

18.00

 

 

 

18.00: Hallarna Verkställande rådet - IOGT-NTO

18.00

19.00

 

 

 

19.00: Isaberg – Hestra Friskvårds- och planeringshelg

19.00: Isaberg – Hestra Friskvårds- och planeringshelg

19.00

20.00

 

 

20.00: Friskvård – Tennis - # 78

20.00

21.00

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

22.00

Lugnt… Endast mot slutet av veckan hettar det till. Föredrag och work shop för ett företag. Det har hänt förr… men det är lite annorlunda nu. Spännande!

Ordförande måste erkänna att han räds en aning. Emellertid… väl förberedda ska det nog gå vägen. Gör de det så finns det säkert möjligheter till ett mer

omfattande samarbete framöver. Det hade naturligt vis inte varit så dumt… i en annars arbetsmager framtid. Till helgen drar vi till Hestra som förra året.

Planering av denna hösts verksamhet samt en reell dos Friskvård… Nå väl… Annars pappers- och datorarbete.

Höstens rutiner rullar igång med skolarbete för Hustrun och förskola för Den Nye Lille Medlemmen.

 

Måndagen den 29 augusti 2011

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Kontorsgöromål

Kronor & Nycklar

Halmstad

10.00 – 16.00

Arbete på Kontoret – 10.00: Tandläkarbesök – *Den Nye Lille Medlemmen… :(

Det är klart att man så gärna vill… men det är svårt att komma igång med något, särskilt som inget särskilt föreligger. Tomgångstider. Inget konkret som måste göras, inga planer, inga idéer… verkligen en motor som knappt ens går på tomgång. Ett svagt surr… det är det enda… och så fort Undertecknad tänker att det här eller det här skulle han lika gärna kunna börja med… ”Trollkarlens” rapport… eller höstplaneringen… så tvärar det… liksom av sig självt… Ofta har det blivit så att han gör något som han inte alls planerat men som ändå kan räknas in under en viss nyttighetskategori. Terapi… terapiterror. Den ena dagen går efter den andra. Att apa sig och göra sig till… hjälper inte. Det är svårt att klättra upp ur det hål som den förutvarande kreativiteten gjort. Det gäller liksom att gräva runt i djupet och lägga upp jorden så att den blir till en trappa upp i ljuset. Det kan ta tid. Vila sig i form är kanske enda raka medicinen… (?)

 

Men så händer det plötsligt…

 

Två telefonsamtal, som står i direkt förbindelse med framtida göromål…

 

Det första, tidig eftermiddag, kommer från Chefen för ABF Halland. Det har kommit svar ifrån Laholm angående vårt förslag till upphandlingen av tjänsterna som ska arbeta med de funktionshindrade i nämnda stad. I förhållande till vårt förslag har de dragit ner med hälften – om nu Undertecknad fattade det hela rätt – av den överskjutande del som vi föreslagit. Rätt stora pengar som då saknas och som medför att vi egentligen inte kan utveckla verksamheten… Om vi accepterar detta bud får vi harva runt i samma hjulspår som vi gjort de senaste två terminerna… Just det vi inte ville när vi så uppstudsigt begärde mer pengar för att kunna gå vidare och ta upp verksamheten en nivå… eller i alla fall utveckla det för att göra det någorlunda intressant för deltagarna likväl som för oss som ska leda övningarna i höst. Nu undrade ABF-chefen hur vi ska reagera på detta… Eftersom Undertecknad inte klart uppfattade vad det skulle kunna innebära bad han om ett möte – och fick det till i morgon eftermiddag.

Hm… Vad ska man tänka om detta allt? Inte lätt – på något sätt har alla rätt till den här typen av kreativa verksamheten… Men ska kulturarbetarna åter igen genomföra det underbetalt? Vem tjänar på det i det långa loppet? Samtidigt… om någon ska bli lidande för den krassa ekonomiska verkligheten så är det väl ändå inte de funktionshindrade i Laholm… Detta signerar ett stort dilemma. Utan tvekan!

 

Det andra telefonsamtalet, sen eftermiddag, kom från samma stad som föregående samtal gällde… men direkt från kulturförvaltningen och dess högsta själ; Chefen själv. INTERREG… oj… Inget klander, som tur var (för det var det som Undertecknad var inställd på). Undertecknad har brottats med ett förfärligt dåligt samvete för det projektet. Men som sommaren formulerat sig så har det inte funnits en chans att ens tänka på det samskandinaviska konceptet som verkligen packats i malpåse och fått ligga i träda. Fullt berättigat har Undertecknad trott att Laholmarna laddat upp med svalor av klander… men tonen var en helt annan. Självförebråelse, snarare… Jo, det är ju klart att ansvaret ligger lika mycket på förvaltningen som på en enskild fri aktör… som dessutom jobbar gratis med idén… Men ändå… Nu ser det ut som om Region Halland och dess långsamt malande demokratiska processer glider in som en räddande ängel… Kulturchefen menade att den regionala instansen inte hinner ta något medfinansieringsbeslut och därför får frågan skjutas fram (för femtioelfte gången) till vårens ansökningsomgång. Egentligen är det hela en smal affär. Den skrivna delen av projektet är nämligen klar. Undertecknad har till och med fått fullvärdiga skrivningar från både Norge och Danmark. Budgeten måste göras om… Nåväl… Men det viktigaste av allt – Ingen har släppt frågan. Den är tydligen lika viktig för Laholm som för Region Halland, som fortfarande ligger på. Hur det ser ut med våra Nordiska grannars välvilja… är svårt att svara på. Men det är nog bara att ta upp kontakten… förklara sig och invänta en intresseförklaring… eller en kyligt nekande hand (då faller allt pladask). Hur som helst… Under telefonsamtalet bestämdes möte till nästa vecka… Då får vi fisken varmt… eller kallt serverad…

Hatte Bärtilsson 

Vädret veckan ut

Vad är det för en sommar vi haft…? Är det bara Undertecknad som fått för sig att den varit ovanligt kall, blåsig och regnig. Har den överhuvudtaget känts som sommar? Och nu, i slutet av augusti… vilket uselt väder! Riktigt uselt! Natten till tisdagen åter regnstorm som kastat kulna känslor över oss. De sista dagarna har vädret varit rent plågsamt. Brukar det inte vara så att vid den här tiden på året börjar man blir direkt trött på sommaren och längtar efter svampskog och inomhusaktiviteter…? Nu känns det som; Fasen att vi missade hela sommaren och fick hösten som ett plötsligt knytnävsslag i mellangärdet! Undertecknad njuter naturligtvis även av busväder. Det är en behaglig känsla att gå på stranden och låta vädret piska upp en – men som enda alternativ? … Vädret, får helt enkelt en halv hatt i betyg – och den har dessutom stormen blåst av!

Upp>>

 

Tisdagen den 30 augusti 2011

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Konor & Nycklar

Halmstad

10.00 – 16.00

Kontorsgöromål – 14.15: Möte ABF – Laholmsspäkets vara eller icke vara…

ABF har flyttat till nya lokaler på Bolmengatan… Lite mer ande och lite mer trivsamt konstaterade Undertecknad när han äntrade för ett möte angående Laholmsspäket. Men de har inte riktigt hunnit komma igång ännu. Tavlor står lutade mot stolar där de i framtiden är tänkta att hänga, kartonger står staplade ovanpå varandra ännu ouppackade, kontor summariskt möblerade men med ett fullt fungerande pentry… där slog vi oss ner för att hålla resonemang. Musikerkollegan, ABF-chefen och Undertecknad. På agendan; Hur ska vi kontra mot det bud som kommit från Laholms kommun angående Daglig Verksamhet… Musikerkollegan och Undertecknad viskade… en aning trötta på kommunens hantering av projektet och vårt anbud… som de inte lämnat svar på förrän under de senaste dagarna (trots att de haft hela sommaren på sig)… att det kanske ändå vore bäst att lägga allt på hyllan… Att sluta när det är som bäst… eller hålla ett sabbatsår… Båda lika obeslutsamma valde vi att gå vidare med det svar som Laholms kommun nu äntligen kommit med. På vårt anbud (runt 200 000:- för löner och verksamhetsbidrag) svarade de upp med en konkret giv på 150 000:-. Det var där vi befann oss när vår tremannadelegation slog sig ner med kaffe i kantinen för att reda i Laholms befallning. För det första konstaterade vi att om Laholm prutar så måste vi också göra det… Vid detta fattade vi ett punkt-slut-beslut. Så resten av resonemanget gick helt enkelt ut på att konstruera vårt prut. Således gick vi ner från 30 sammankomster till 22 (10 på hösten och 12 till våren) och endast ett uppspel mot två. Om detta godtas får vi igenom våra högre löneanspråk samt får en slant över till själva produktionen. Så kom vi raskt överrens… Sen slog Chefen en signal till Laholms upphandlingsnäste och meddelade sig om vad vi fastställt. Där kunde man naturligtvis inte säga varken bu eller bä… men budet har nu gått iväg och vid detta står vi fast!

Efter sittningen sitter Musikkollegan och Undertecknad och dividerar… Fortfarande har vi känslan av att vi kanske skulle ta det där sabbatsåret… Kanske, kanske. Får vi acceptans för vårt anbud så får vi se hur vi går vidare… men ett planeringsmöte måste avhållas och projektet kan närmast komma igång vecka 37… Så var det om detta allt.

Annars mer lost än loss…

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Onsdagen den 31 augusti 2011

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

10.00 – 22.30

Kontoret – 10.30: Arbetsmöte MediaRummet – ”Trollkarlens” rapport20.00: Friskvård – Tennis – Söndrumshallan

Arbetsmötet på MediaRummet fick rett ut hur ”Trollkarlens” rapport bör formulera sig. Vi gick nogsamt igenom allt det som vi samlat på oss under resan – bland annat allt pressmaterial – som minsann blivit till en ordentlig hög… Vi gjorde en grov skiss på hur upplägget skulle se ut… och forskade fram uppgifter, bland annat har Undertecknad att skriva en redogörande rapport från beredningsgruppens arbete fram till egentligen dags dato. Andra får redogöra för marknadsföringen, strategier och resultat – skriftligt naturligtvis. Vi fick till en innehållsförteckning och vid detta lät vi oss nöja. Det var Fru Ordförande och Undertecknad som slog sina kloka huvuden ihop och kom till beskrivet resultat.

 

Vilken härlig revansch kvällen tennismatch utmynnade i. Undertecknad i par med Grannen slog i de sista gamen hål på Mästaren och Brodern på andra sidan nätet. Det gjordes genom att bryta Mästarens serve i den allra sista serverundan. Fram till dess hade alla hållit sina servar och det såg ut att gå mot ett oavgjort resultat. Men… vi ville annat och kämpade verkligen för att ta hem den här matchen – Undertecknad förlorade ju öppningsduellen för en vecka sen och den smällen har gått och gnagt under veckan. Nu är vi med i cuppen igen… och det blir spännande framöver… 7 – 5 strandade vi resultatet vid denna kväll.

Vilken tur att vi har dessa tenniskvällar – gubbarna håller sig i form och har något att se fram emot som bryter det invanda tankemönstret!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Torsdagen den 1 september 2011

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

11.00 – 21.00

Kontorsgöromål – 18.00: Möte Hallarna – Verkställande rådet – IOGT-NTO

Över dagen funderingar på den agenda som måste till nu inför hösten med Hallarna… Vad ska den ta vägen med oss? Hur ska arbetet läggas upp? Vilka satsningar ska göra men framför allt i vilken riktning?

Till kvällen en nästan tre timmars sittning med Verkställande rådet… som bet för sig av framtagna agendan. Om en vecka lite mer har vi det Konstnärliga rådet och till det heldagsmötet måste vi stå någorlunda förberedda. Vid det konventet ska framtiden diskuteras och troligen formas… även om det är Hallarnas styrelse som slutligen ska ta en handlingsplan.

Men den bestående frågan för Undertecknad blev hur villiga Hallarna är till utveckling? Kanske är det så att insikten från sommarens Laxöspäk skrämmer en del vid tanken av vad som erfordras… Vilka insatser som gäller… Undertecknad har kanske för högt flygande planer – som kanske inte alls är förankrade i föreningen. Att vi i stället skulle göra halt och sansa oss en aning… fokusera på några mindre uppsättningar och banta ambitionen med Laxön… kanske till och med ner på vartannat år och låta någon annan grupp – som tex. Albert Olssonsällskapet ta hand om spelen däremellan…? Hur som helst kändes det som om det inte fanns riktigt plats för att gå in med en ansökan om att leda verksamheten i Kulturhuset. Kanske är det tid för Undertecknad att släppa alla dylika oligarkdrömmar… och lägga ner ambitionerna med Hallarna till att inskränka sig till Teaterkursen. Eller ska det bildas en egenrådande grupp – som skulle kunna kallas Hallarnas Kulturhusverksamhet – som sorterade under Hallarna men var helt inriktad på ungdomsteater med egna råd och egen ledning…? Vi vet ju heller inte om en ansökan skulle finna gehör hos Kulturnämnden… så det är egentligen helt onödigt att spekulera. Nej, det får nog läggas i lagret för ogenomförbara idéer. De övriga frågorna – Kursverksamhet – Laxön 2012 – Repertoaren för höst-vår-höst – penetrerades löst och mer som hur de ska förberedas inför Konstnärliga rådet. Någon pjäsidé kom upp som pekade ut en möjlig riktning i höst… Intressant!

Det vi ägnade mest tid åt var hur vi ska få till och bjuda in ”Trollkarlen”-ensemblen till den återföreningspicknick som är planerad till Laxön den 17 innevarande månad… Frågesport… och att vi passar på att göra en utvärdering av sommarens arbete och vad folk egentligen har för åsikter och insikter om vår stund på Laxön. Kanske är det just sådana frågor som Verkställande rådet ska syssla med. Effektuera det styrelsen och produktionsråd kommit fram till… att verkställande rådet inte är ett forum för drömmar och fantasier. Undertecknad har skjutit fel… alldeles för högt. På tre timmar hann vi inte igenom agendan… Vi uppehöll oss främst vid picknicken och frågeställningen runt Konstnärligarådsmötet. Teaterkursen, dess innehåll och startdatum hann vi inte med… och en rad andra frågor – som i och för sig kan vänta. ”Trollkarlens” rapport… Webben… IOGT-NTO och förhållandet till den organisationen… Vi har tiden för oss… även om den blir allt knappare. Nytt möte bestämdes till tisdag nästa vecka. Till dess har Undertecknad i uppdrag att ta fram frågor (de tusen) till de rubriker som ska diskuteras under heldagen med Konstnärliga rådet.

När vi kom ut föll ett lätt regn… En man stod i ilska och piskade upp ett träd… Hösten hängde i trädkronorna och viskade om sträng vinter…

1:ste september – Trevlig höst!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Fredagen den 2 september 2011

                                                                                                                           

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad – Falkenberg - Isaberg

11.00 – 23.00

Kontorsgöromål – 11.00: Mot Falkenberg12.00: Föredrag och work shop i retorik för företag i Falkenberg16.00: Mot Halmstad17.00: Mot Hestra/Isaberg19.00: Planeringshelg – Isabergs Fritidsby

Oh, vilken otroligt rolig eftermiddag i Falkenberg! Sist Undertecknad var på Strandbaden var det i ärende att få kunskap om den nya INTERREG-fonden som då öppnade. Den gången var det mycket svammel – betydligt trevligare idag då. Retorik och berättarteknik för ett företag i kommunikationsbranschen. Trevliga och kommunikativa människor som uppmärksamt följde Undertecknad föredrag… och när de blev deras tur… Uppgiften de hade att lösa var att berätta en ren och skär lögn så trovärdigt som möjligt. Och det gjorde de… alla som steg upp och lät oss lyssna till deras fantasier. De gjorde det till och med så bra att man ville att det skulle vara sant. En berättade hur han fått kontakt med sin döde farfar och hur förfadern som snällt spöke förföljt honom sen barnsben. En helt lysande historia berättad på ett rörande och spännande sätt. De andra var lika duktiga och Undertecknad upplevde församlingen som mycket habila berättare! Kanske fick de ut något av den här lektionen då de har mycket med folk (mestadels kunder) att göra och är helt beroende av att få förtroende och föra fram sitt budskap. Hur som helst var det enormt trevlig eftermiddag! Gruppen i god harmoni, nyfikna på det de fick sig förmedlat. Initierade frågor som utgick från ett starkt intresse. Innan Undertecknad steg av för att åka hem tryckte var och en hans hand och tackade – i annat syfte än att vara artiga, mycket upplyftande. Så… visst, en mycket rolig, spännande och givande eftermiddag. I kontakt med andra människor får man alltid kunskap!

 

Nu åker vi till Hestra på stämma. Lite Kronor & Nycklar på en allt mer falnande tapet. Stämmans magra agenda handlar endast om höstens aktiviteter. Hur ska det närmaste halvåret formulera sig? Så ska vi friskvårda ömma själar och trötta kroppar. Så får det bli – hemma söndagseftermiddag!

Hatte Bärtilsson 

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Lördagen den 3 september 2011

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Planering av Kronor & Nycklars höstaktiviteter

Kronor & Nycklar

Hestra/Isaberg

07.00 – 23.00

 

Planeringsweekend Hestra Isabergs Fritidsby

 

… lämnas utan kommentar – se söndag…

 

 

 

 

 

Upp>>

 

 

Söndagen den 4 september 2011

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

 

Planering av Kronor & Nycklars höstaktiviteter

Kronor & Nycklar

Hestra/Isaberg

07.00 – 23.00

 

Planeringsweekend Hestra Isabergs Fritidsby

 

Att på djupet få gå igenom olika strategier och upplägg för hösten var ytterst välgörande – lägg där till ett friskvårdsprogram som höll på att ta gadden av hela ensemblen… så kan man inget annat än uttrycka att helgen varit både givande och härlig. Stämman kom förvisso inte fram till några beslut men det kanske inte var själva målet… Viktigast var att dryfta den problematik som gnagt den sista tiden. En viktig fråga som höll stämman sysselsatt mestadelen av tiden var hur man ska få lönsamhet i verksamheten. Självklart en fråga som man inte finner någon lösning på i ett omedelbart skede. Det gäller nog för medlemmarna att gå in på så mycket som möjligt – även om det inte alla gånger ger omedelbar avkastning – viktigt är dock att fortsätta bygga från den grund som så här långt – i förhållande till den korta tid som sällskapet varit lokaliserat till Sverige – ändå givit viss stabilitet.

När eftermiddagen anträtts insåg församlingen att debattiden inte skulle räcka till – därför beslutade man sig för att förlänga vistelsen även över söndagsnatten.   

Tilläggas kan kanske att de långpromenader som genomfördes inte bara förde med sig hälsosamma rörelser för kropp och lämmar. Ett stort antal svampar plockades i skogar som var sjukt överfyllda av läckerheter.

Härlig Stämma i Hestra!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

 

 

W e b b l o g g s h i s t o r i k *

Detta hände Vecka 35, 2005 >>>

 

 

 

Detta hände Vecka 35, 2006 >>>

 

 

 

Detta hände Vecka 35, 2007 >>>

Skolstart i Ryssland – Då fylls kontoret med blommor

 

 

Detta hände Vecka 35, 2008 >>>

Interregmöten i söder. Helsingborg och Helsingör

 

 

Detta hände Vecka 35, 2009 >>>

Projekt Respekt ivägskickat till Allmänna Arvsfonden för granskning. Härlig långhelg med Hallarna

 

 

Detta hände Vecka 35, 2010 >>>

Projekt Respekt! igång på allvar. ”Trollkarlen Från Oz” nästa sommars giv på Laxön

Samtliga loggböcker för 2011 >>>