Schema och logg vecka 35, 2013

Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

 

Tid

Måndag 26/8

Tisdag 27/8

Onsdag 28/8

Torsdag 29/8

Fredag 30/8

Lördag 31/8

Söndag 1/9

Tid

07.00

 

 

 

 

 

 

 

07.00

08.00

08.00: Arbete på kontoret

08.00: Arbete på kontoret

08.00: Arbete på kontoret

08.00: Arbete på kontoret

08.00: Arbete på kontoret

 

 

08.00

09.00

 

 

09.00

10.00

10.00: Arbete på kontoret

10.00: Arbete på kontoret

10.00

11.00

11.00

12.00

12.00: Lunchmöte Wapnö

12.00

13.00

13.00: Årsmöte Kuliss E Heagård

13.00

14.00

14.00: Arbete på kontoret

14.00

15.00

15.30: Repetition ”Viskar Om Mord” Heagård Sal

15.30: Repetition ”Viskar Om Mord” Heagård Sal

14.30: Repetition ”Viskar Om Mord” Heagård Sal

15.00

16.00

16.00: Repetition ”Viskar Om Mord” Wapnö Scen

16.00

17.00

17.00: Repetition ”Viskar Om Mord” Heagård Sal

17.00

18.00

18.00: Film MPW Kollation H Sal

 

18.00

19.00

 

 

 

19.00

20.00

20.00: Friskvård Tennis # 93 Söndrumshallen

 

 

 

20.00

21.00

 

 

 

 

 

 

21.00

22.00

 

 

 

 

 

 

22.00

Så mycket annat än Mord På Wapnö blir det inte denna vecka. Repetitioner och budgetmöte med WapnöVD:n själv… Ett årsmöte ska också planeras in. Det faller ut

på lördag… då vi egentligen skulle repetera. Vissa förflyttningar är alltså av nöden men blir säkert inte så svåra att genomföra. Så Wapnö Davaij!

 

Måndagen den 26 augusti 2013

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Mord På Wapnö
”Viskar Om Mord”

Wapnö AB

Halmstad

08.00 – 21.00

 

Arbete på Kontoret – 15.30: Repetition – ”Viska Om Mord” – Heagård Sal

                Förutom några uppvärmande scener som redan varit under repetition var det fullt fokus på Episod Numero Tre. Från första delen av episoden fram till det att Sturerollen får sitt förhörsdirektiv. Vi provade… om och om igen. Trots att Undertecknad besvärades av demonerna i magen… var han rätt aktiv… och ensemblen följde med samma intention. Det fick arbetet att blir både lustfyllt som kreativt. Som alltid när man går upp på golvet för den första genomgången av sceners rörelsescenario fylls luften av idéer och infall. Känns som om vi har gott om tid denna vecka och därför gav vi oss tillfälle att prova och ta om. På detta sätt sattes halva episodens. Fortsättning tisdag…

Hatte Bärtilsson

Vädret veckan ut

Repetitionsschema Wapnö V 35

 

 

Upp>>

 

Tisdagen den 27 augusti 2013

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Mord På Wapnö
”Viskar Om Mord”

Wapnö AB

Halmstad

08.00 – 21.00

Arbete på Kontoret – 15.30: Repetition – ”Viska Om Mord” – Heagård Sal

                Pjäsens inledningsscener. Sture- Alice- och Edwardkreatörerna… det här kan vi! Mer för att få fart på dialog och utspel men också att komma överens om det viktiga i att få agerande karaktärer presenterade på ett så överskådligt sätt som möjligt. Därför övar vi scenerna. Vi pratar om att det är viktigt att publiken lätt ska komma in i handlingen och få identitetsutgångspunkter. Undertecknad har ju sett pjäser där han suttit halva handlingen utan att förstå vem som är vem… sådana misstag ska vi försöka eliminera…

                Andra delen av repetitionen går vi tillbaka där vi slutade igår och sätter resten av Tredje Episoden. Nu från Stures amatörmässiga och en aning patetiska förhör av sällskapet. För Undertecknad är det viktigt att var och en av rollerna får fronta. Det är nu vi bygger de tankar hos publiken som sen gör att de kan gissa vem som är mördaren… Efter episoden vankas det ju dessert… och ifyllning av gissningstalongerna. Det gick som en dans denna tisdagskväll… Verkligen! Vi satte allt och Undertecknad tyckte nog att det blev väldigt överskådligt – i den riktning som intentionerna utgick ifrån. Och det är som skrivet ett härligt arbete… när vi kväll efter kväll trampar obruten mark. Det liksom visslar genom ensemblen av krutig och energifylld kreativitet. Alla är upp på hugget… Därför bra resultat.

                Sista scenen denna kväll… då återvänder vi till början av pjäsen för att sätta sista presentationsscenen. Prästen och Doktorns telefonsamtal där prästens kladdfingrighet avhandlas. Aktörerna får behärska en bordskorridor var och vandrar den upp och ner med en telefon i handen. Dialogen… snärtig… men med långa menaden pauser… Det blir härligt besvärande för Prästen att besvara Doktorns menande anmärkningar… Roligt… Men just denna kväll kanske inte så välmejslat…

                Bra och långt repetitionspass i en sal som förmodligen är välfylld med mjöldamm efter det att åkrarna nu skördas runt Heagård. Det luktar spannmål så man blir knarrig i rösten… Det hjälper inte hur klart vädret än möter oss när vi väl kommer ut… I övrigt är det friskt på landet… Det ska tilläggas.

 

                Stortisdag för Den Nye Lille Medlemmen. Succé direkt med första rysklektionen. Blyg gick han dit i sällskap med sin pappa … Ut som en segrare då det visat sig att han var bäst av alla de församlade eleverna. Kung på den banan. Sen satte han sig på sin lilla cykel för första gången och med hjälp av farmor tog han fart och cyklade direkt. Ett under… som renderade en mycket upprymd liten hjälte… Bra gjort grabben! Bra gjort farmor!… ett pedagogiskt geni i all sin orörlighet! Sådant kan man utropa i sammanhang som dessa!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Onsdagen den 28 augusti 2013

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

08.00 – 22.33

Kontoret – 18.00: Filmkollation – Mord På Wapnö – Heagård Sal20.00: Friskvård – Tennis - Söndrumshallen

                Nu står Undertecknad åter med sammansatta, kupade händer och siktar på aktörer… precis som han gjorde i början av året. Men han har svårare för att komma igång med dessa repetitioner när han komparera hur effektiv och hemma han är när aktörerna är samlade för teaterrepetition. Film är något annat… Annorlunda! Ändå… väldigt inspirerande… mycket därför att aktörerna är där till 100 %, går före och tar egna initiativ. Kanske är det också så att vi alla har lite problem med att ta de första stegen under de här sammankomsterna. I eftermiddag stod vi en lång stund och diskuterade Halmstads skyline sett från Heagårds bakgård… Väl inne i vår mjölbemängda repetitionslokal gick det däremot undan. Första filmscenen… - ”Min älskade hustru”! Egentligen första scenen andra episoden (den första filmscenen, första scen, första episoden är bortskuren…). Nu delar vi in denna första frekvens i tre bilder. I.) Kvinnan i brudslöja buren av mannen. II.) De dansar – mannen smeker kvinnans ansikte under slöjan – hon tar hans händer och för dem till sin mage förklarandes att hon är gravid. Han faller på knä och lägger sitt huvud mot hennes mage. III.) Mannen i förgrunden med ett oroligt ansiktsuttryck. Hon bakom. Stolt eller kanske bättre trotsig. Vi försöker finna vägar för mannens tvivel. Hur uttrycker man det med stumt spel. Tvivlet ska peka på att han anar att det inte är hans barn… Hm, vi finner vägar… men det är som skrivit, inte speciellt enkelt. I över en och en halv timme brottas vi med dessa problem… och till sist känner vi oss någorlunda klara, nöjda. Första gången upp för att finna formen… Då kan man kanske inte begära att allt ska falla på plats med omedelbar verkan. Det vi åstadkom idag får nog smälta ner fram till nästa veckas måndag… Då åter till diskussion.

 

                Andra omgången i Fula Fatet och kombattanterna blir som barn… i jakten på den åtråvärda trofén… Extra spännande i kväll… Matchen slutade 6 – 6. Namnen i par med Grannen… och Undertecknad i par med Brodern. Efter första servrundan… jämnt. Under den andra rundan bröt motståndarparet Undertecknad serve och drog i från till 5 – 3… Då såg det kritiskt ut… Men brödraparet lyckades vända, bröt Namnens serve och drog ifrån till 6 – 5… men där bröts sviten av vunna games… och Grannen höll sin serve till sex lika. Bra dubbelspel och väldigt, väldigt spännande!

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Torsdagen den 29 augusti 2013

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Mord På Wapnö
”Viskar Om Mord”

Wapnö AB

Halmstad

08.00 – 21.00

Arbete på Kontoret – 12.00: Lunchmöte – Wapnö – Mord På Wapnö - Budgetfrågor17.00: Repetition – ”Viska Om Mord” – Heagård Sal

                Jaaa… Fruktans möte… Så blev det inte alls! Det blev god lunch, trevligt umgänge och en budget som togs utan prut. Det vi kom att diskutera var hur vi kan få hjälp med servering och avdukning av Wapnös egen personal.  Att vi är färre i år än i fjol kommer menligt att inverka på serveringstakt och allt det bestyr som återstår när föreställningen är slut. Till frågan vi fruktade – i detta sammanhang – om det skulle påverka vårt arvode… om vi får hjälp… Det kom emellertid aldrig på tal… Viskar om mord… Inte värt att väcka den ko som sover… eller störa den som idisslar… Nåväl – allt som det ska vara… Nu ska vi bara klara av vårt uppsättningsarbete. En fortsättning blir det emellertid på förhandlingarna. På tisdag nästa vecka ska vi överlägg om hur serveringsorganisationen och den inre logistiken kommer att formulera sig.

 

                Direkt efter mötet… Ringer Chefen för Larsfridssalen. Så kom vi till ett avslut av det äventyret. Vi har att betala två månadshyror – mer än rimligt… och lämna tillbaka nyckeln, vilket Undertecknad gjorde i ett svep. Adjö, adjö en härlig repetitionssal. Dock ingen sorg… kanske lite saknad… ändå… i den salen har det gjorts stor konst. ”Spöksonaten”, ”Det Femte Mordet” (förra Wapnöspäket), Wapnö-jul-spelet och mycket annat… Härliga minnen!

 

                Nu har vi en annan sal… Den mjölbemängda… från början av förra seklet… Heagård Sal. Hit drogs en dränd engagerade denna kväll för att få gå igenom scener möjliga att repetera med haltande sällskap. Först ut Märta – Pastor Brant, därefter Christer – Märta i hypnosscenen och slutligen pjäsens sista scen där en väntande Edwardkreatör äntligen fick komma till. Skönt att veta att alla kommer med gott humör och en vilja till både själv- som gruppförkovring. Christerkreatören var dock sällsamt låg denna kväll… men det var han som i den sista änden steg fram och gjorde riktigt bra ifrån sig. Man skulle faktiskt kunna tala om en riktig explosion… en urladdning. Denne unge aktör har länge efterlyst koncentration under de scener han medverkar i. Lätt att bli stör om övriga pratar i repetitionssalen. Denna kväll fick han den ro han uppenbarligen behöver och då kom resultaten per automatik. Härligt!

                När vi kom ut såg vi att klockan passerat lämplig tid för Märta att fånga sin buss till Laholm… så vi beslutade oss för att köra henne hem. Trevlig resa med mycket resonemang… både fram och tillbaka då Christerkreatören hade mycket på hjärtat att förmedla. Det är vid tillfällen som detta man har tid till resonemang som tar lite längre tid än vid ett hej då på backen efter repetition… På sitt sätt en kreativ resa… egentligen med utgångspunkt ett ratta ratten…

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Fredagen den 30 augusti 2013

                                                                                                  

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Arbete på kontoret

Kronor & Nycklar

Halmstad

08.00 – 18.00

Kontorsgöromål –

Mycket plock med allmän administration… Bland annat formuleringen av andra projekt under hösten.

 

”PELMENI”
Rysk matlagningsteater
Från Sovjetisk diktatur till Svensk demokrati. Från ett litet samhälle runt en guldgruva i Yakutsk, via Kaliningrad i ett Sovjet i upplösning till Halmstad med tillsynes alla tänkbara möjligheter. Från en värld där kultur och traditioner hade stor betydelse till invandrare och identitetslöshet i en helt annan sorts välfärd.
Följ med Tatjana Bertilsson-Kovalyovas rörande berättelse om en resa - inte allför vanlig - mot en portion av den ryska nationalrätten Pelmeni
Manus: Hatte Bärtilsson efter en tidningsartikel av journalist Hallandsposten
Regi: Hatte Bärtilsson - scen: Tatjana Bertilsson-Kovalyova
Produktion: Heagård Scen
Speltid: C:a 50 minuter

KULTURLOVSTEATER
Vi sätter upp en liten teaterpjäs med utgångspunkt från deltagarnas egna berättelser.
Under kulturlovsveckan (28 oktober till 1 november) inbjuder vi unga aktörer, 10 – 12 år, att delta i en teater work shop som ska leda fram till en egen pjäs och uppspel.
Dagarna börjar klockan tio och vid tolvsnåret äter vi lunch tillsammans för att sen fortsätta fram till halv tre. Vi leker, gör dramaövningar, improviserar och skriver manus. Sista
delen av veckan inriktar vi oss att repetera det egna manuset för att kunna spela upp fredagskväll för föräldrar och andra intresserade.
Ledare: Hatte Bärtilsson, regissör och
teaterpedagog
Plats: Heagård Scen
Veckan är
kostnadsbelagd

 

Så i övrigt skönt med en kväll utan att ta sig till Heagård för repetitioner… Ska till sägenes

Hatte Bärtilsson

 

 

 

 

 

Upp>>

 

Lördagen den 31 augusti 2013

 

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Mord På Wapnö
”Viskar Om Mord”

Wapnö AB

Halmstad

10.00 – 18.00

 

Arbete på Kontoret – 13.00: Årsmöte – Kuliss Entertainment – Heagård Scen14.30: Repetition – ”Viska Om Mord” – Heagård Sal

 

                Så skrevs ett stycke kulturhistoria om än på ett mycket lokalt plan… Och ett kapitel avslutades, vilket kanske var det mest viktiga. Heagård Scen ställs äntligen under en ny ordning, får en chef! Ty nu går bestämmande- och nyttjanderätten över till Kassören… som i sanningens namn är den som engagerat sig i teatern väl och ve mest av oss alla. Frågan är om vi (inom Kuliss E) kommer i närheten av hans timtal ens om vi lägger samman vår tid. Nu blir det en annan regi och det känns tryggt… som om det skulle kunna bli något av det hela… som om det finns en väg att ta sig fram… för oss alla – även för Undertecknad.

                Allt detta skedde under ordnade former. Det är klart att det måste skiftas underskrifter på en del uppgörelser, räkenskaper revideras och garantier uppställas… men på det hela taget var alla överens. Det är klart att detta är det bästa för alla parter. Heagård Scen blir något att räkna med i framtiden och för gruppen blir det en möjlighet att verka och sätta upp saker där. En ny ordning och samtidigt ordning och reda.

                Undertecknad sa inte mycket under detta – som skulle vara ett extraordinärt årsmöte – men ett yttrade han med bestämdhet. Det blir inget mer engagemang för Undertecknad under namnet Kuliss Entertainment. ”Spöket På Heagård” blev hans första och sista uppsättning för gruppen. Egentligen ett fullt logiskt beslut som i princip värkt fram under hela tiden som namnet existerat. Gruppkonstellationer är inget för Undertecknad … det borde han begripit redan från första början. Nu är det emellertid ett avslutat kapitel och det känns enormt befriande, friskt… som en ny era öppnar sig… en ny väg att gå lagts tillrätta… Den blir förvisso ensam att gå… men det är den väg som bara går att gå allena. Gemenskapen kommer att ligger i genomförandeprocesser av framtida projekt… och det är gott nog! För Kulissdelegaterna öppnar sig också en ny ordning. De har mycket goda möjligheter att skaffa sig ett namn, göra kvalitativa uppsättningar, goda projekt. För Undertecknad medgör beslutet också att han kan stötta dem efter förtjänst… Kritisera dem när han tycker så passar… men framför allt få en ny relation med dem. Det känns väldigt bra! Även så befriande! Äntligen en besvärlig epok i graven… Undertecknad passar alls inte in i deras proffstänk. För Undertecknad är teatern ett medel för alla som ger möjligheter för var och en att utvecklas. Mer i livet än på scen. Längre än så kommer man måhända inte i amatörteaterhalmstad… I detta finns ingen sorg! Snarare en outsäglig glädje!

 

                Eftermiddagens repetitioner var egentligen rekapitulerande av redan satta scener. Det hindrade inte att vi gick vidare och utvecklade dem. Men det viktigaste denna lördag var att Sturekreatören – i enskild session – fick tillfälle att åter spekulera i rollens upplägg. Det som förundrade oss mest – även det igen – var Märtarollens relation med Sture. Nu en ny vändning. Kanske är det så att Märta känner viss empati för den försupne Sture… hjälper honom när han gått i stå… fyller i där han missar. Det finns belägg för det här i texten… fullt synlig, upptäckte vi idag. Men det måste prövas under praktiska omständigheter där de båda rollerna möts. Vi gick också in och tittade på fyrans summerande textpartier. Svårt att göra något utan resten av ensemblen… så det stannande vid teoretiska resonemang. Men de tjänade också sitt syfte…

                En liten reflektion av lustig… kanske av en hjärtlig karaktär. Edwardkreatören brukar vila sig mot en sten utanför repetitionssalen medan han inväntar resten av ensemblen. Stenen har redan fått namn i Undertecknad medvetande efter aktörens namn. Till dagens samling upptäckte Undertecknad att aktören gjort en liten steninstallation ovanpå sin viloplats. Förunderlig och konstnärligt attraktivt. Så verkar ett konstnärshjärta. Man finner tillfällen att få utlopp för sin skaparlust – det är fantastiskt i det lilla!

Hatte Bärtilsson  

 

 

 

 

 

Upp>>

 

 

Söndagen den 1 september 2013

Projekt

Finansiär

Plats

Tid

Mord På Wapnö
”Viskar Om Mord”

Wapnö AB

Halmstad

10.00 – 18.30

Arbete på Kontoret – 16.00: Flödesrepetition – ”Viska Om Mord” – Wapnö Scen

                Så var Undertecknad tillbaka med aktörer på Wapnö. Det var ett tag sen sist om man undantar kollationeringen för fem veckor sen då ensemblen ju inte ens var fulltalig. Nu för att genomföra den första repetitionen på Wapnö Scen.

                Men det kunde börjat bättre… eller i alla fall med mindre oro. För plötsligt kom Undertecknad på att bygget förmodligen är larmat… och med den tanken genomgicks Wapnös telefonlista för att få tag i någon som kunde upplysa honom i ärendet. Men… ingen… som ville vara behjälplig… naturligtvis, en söndagsmiddag… tills VD:n själv svarade på Undertecknad nödrop. Därmed var problemet löst.

                Väl på ”scen” stuvade vi om borden så att bilden mer påminde om det vi kommer att stå inför när vi väl är där med gäster och allt. Tredje episoden stod därefter på programmet… Först en genomgång i detalj… med en hel del stopp för resonemang och korrigeringar. Inget överhängande… kanske kan man säga; mer puts än tegelstenstravande. Vi var ju ändå rätt bra förberedda efter repetitionerna i veckan.                 Avdelning två… Rakt igenom… med ett visst intresse för hur lång episoden skulle kunna bli. Nu fick aktörerna fritt att köra utan avbrott… men det blev en del stopp ändå. När sista repliken levererats hade vi förbrukat 40 minuter… vilket alla var överens om skulle smälta ner till halvtimmen eller till och med mindre. Perfekt – fast Undertecknad måste påstå att han inte bryr sig om hur långa eller korta episoderna kommer att bli. Det viktigaste är att det presteras underhållande teater kryddat med den spänning som följer med publiken gissningstävlan om vem mördaren kan tänkas vara. Vi bekymrade oss för spellängden i fjol också. När vi passerat premiären hördes inga farhågor längre eller klagomål runt detta… så… tiden är i allra högsta grad en sekundär fråga. Spelet då? Jo, naturligtvis inte utan möjligheter till förbättring. Men rollerna börjar lägga sig på plats nu. Märtakreatören, som kom sent in i ensemblen, hittar nu vägar för den läsning vi diskuterat. Hennes osäkerhet är så gott som bortblåst. Samma med Sturerollen… Aktören har ju bläddrat än i den ena pärmen än i den andra. Han har också börjat hitta rätt. Men här är det viktigt att vi går vidare och hittar sympatiska, mänskliga drag då vi nu pratar om att Alice och han är de med djupare känslor (för all del Märta också). Det tar sin tid… men Undertecknad har allt tålamod i världen då han ser att goda intentioner redan nu börjat sippra igenom. Det känns gediget så här långt in i repetitionsperioden. Inte minst för att regissören har att göra med aktörer som hela tiden är på tårna… strävar och hittar vägar för sitt spel!

                Vi drog över stipulerad repetitionstid med nästan en timme… Men inget gny hördes om detta…

Hatte Bärtilsson  

 

 

 

 

 

Upp>>

 

W e b b l o g g s h i s t o r i k *

Detta hände Vecka 35, 2005 >>>

 

 

 

Detta hände Vecka 35, 2006 >>>

 

 

 

Detta hände Vecka 35, 2007 >>>

Skolstart i Ryssland – Då fylls kontoret med blommor

 

 

Detta hände Vecka 35, 2008 >>>

Interregmöten i söder. Helsingborg och Helsingör

 

 

Detta hände Vecka 35, 2009 >>>

Projekt Respekt ivägskickat till Allmänna Arvsfonden för granskning. Härlig långhelg med Hallarna

 

 

Detta hände Vecka 35, 2010 >>>

Projekt Respekt! igång på allvar. ”Trollkarlen Från Oz” nästa sommars giv på Laxön

 

 

Detta hände Vecka 35, 2011 >>>

Helgen i Hestra dominerade veckan som i allt annat var lugn. Hallarnas Verkställande råd och ett planeringsmöte på ABF enda verksamheten som pekade framåt. Rolig företagarwork shop i Falkenberg enda ordentliga jobbet…

 

 

Detta hände Vecka 35, 2012 >>>

Film och reella repetitioner – Wapnöspäket redigt på väg. Präktigt, pålitligt pådrivande ensemble – i alla väder…

SAMTLIGA LOGGBÖCKER FÖR JUBILEUMSÅRET 2013 >>>